vacanta la roma- transport cu trenul

Vacanță la Roma – sfaturi utile pentru o călătorie reușită

Pleci în vacanță la Roma? În postarea de azi vin și eu cu câteva informații și sfaturi utile care sper să-ți prindă bine.

Cum ajungi de la aeroport în centrul Romei?

Mai întâi trebuie să știi că Roma este deservită de două aeroporturi: Fiumicino (Leonardo da Vinci), cel mai mare aeroport nu numai din Roma ci din întreaga Italie și Ciampino (Giovan Battista Pastine), ceva mai mic, situat la 20 de km distanță de centru.

Cum ajungi din aeroportul Fiumicino în centrul Romei?

Deși mai scumpă, cea mai rapidă variantă este cu trenul. Ți-o recomand pentru că oferă condiții civilizate de călătorie! Leonardo Express se numește trenul care merge direct, fără nicio oprire până la gara Termini din centrul Romei, iar călătoria durează 30 de minute.

Prețul unui bilet este de 14 euro și poate fi cumpărat online de aici. Nu uita să validezi biletul după ce l-ai cumpărat, pentru că altfel riști să plătești o amendă în tren.

În materie de autobuze, compania Terravision are plecări din jumătate în jumătate de oră din fața terminalului 3 sosiri, tot în direcția Termini. Călătoria durează o oră, iar biletul costă 5 euro dacă îl cumperi de aici, sau 6 euro din autobuz.

Dezavantajele călătoriei cu autobuzul sunt aglomerația, îmbulzeala și faptul că indiferent dacă ai sau nu o rezervare online (cei cu rezervări online au prioritate), nu e sigur că vei pleca cu autobuzul cu care ți-ai propus.

Dacă ajungi în aeroport la o oră aglomerată riști să nu urci, chiar dacă ți-ai book-uit online un loc pentru călătoria respectivă, pentru că locurile în autobuz se distribuie după principiul ”primul venit, primul servit”. Așa că dacă ești grăbit sau ai o oră fixă la care trebuie să ajungi în centru, autobuzul nu e cea mai bună opțiune.

Taxiurile au inscripționate pe mașini prețul unui drum până în centrul Romei- 48 de euro pentru o călătorie de aproximativ 50 de minute, în funcție de trafic. Hotărăște tu dacă merită!

Cum ajungi din Ciampino în centrul Romei?

Din aeroportul Ciampino ai tot 3 variante de călătorie spre centrul Romei. Prima – cu autobuzul până la capătul liniei de metrou A, stația Anagnina, apoi cu metroul spre Termini sau în oricare altă direcție. A doua – cu shuttle bus-ul companiei Terravision care merge direct, fără nicio oprire până la gara Termini, iar a treia – cu taxiul care are tarif fix, 30 de euro.

Roma și transportul în comun

Cea mai eficientă și rapidă variantă de a te mișca dintr-un loc în altul este metroul. În Roma metroul circulă pe două linii, A (linia roșie) și B (linia albastră) cu stații în apropierea tuturor obiectivelor turistice.

O călătorie cu metroul costă 1,5 euro. Un bilet valabil întreaga zi (24 de ore) costă 7 euro, unul valabil 2 zile (48 de ore) -12,5 euro, iar pentru un bilet cu o valabilitate de 3 zile vei plăti 18 euro.

Un abonament pentru o săptămână costă 24 de euro. Ce trebuie să știi este că automatele de bilete din stații nu dau rest, așa că trebuie să ai la tine bani ficși. În rest, centrul Romei este foarte compact și poți ajunge ușor dintr-o parte în alta, la pas.

Atenție la buzunare și bagaje!

Dacă îți dorești o vacanță la Roma fără incidente, atunci fii vigilent! Din păcate capitala Italiei e cunoscută pentru indivizii dubioși care te pot ”lucra” când ți-e lumea mai dragă și în loc să te bucuri de vacanță, te trezești că ai de umblat pe la ambasadă fiindcă cineva te-a ușurat de bani și acte.

Noi era s-o pățim chiar în prima zi, în stația de metrou Termini, când o femeie bine îmbrăcată și aranjată mi-a desfăcut fermoarul rucsacului pe care îl țineam în spate (greșeala mea).

Ne aflam pe scara rulantă, în aglomerație, însă chiar și-așa, am simțit prea multa apropiere dintre noi și mi-am schimbat poziția. Abia când am terminat de coborât mi-am privit șocată rucsacul căscat, din care începeau să curgă toate. N-a lipsit nimic, dar a fost cât pe ce.

Ca să nu ți se întâmple și ție lucruri de genul acesta, încearcă să eviți aglomerația și ține-ți banii și actele în locuri sigure. Ulterior am cumpărat această borsetă pe care am purtat-o la piele. A fost foarte confortabilă și discretă.

Vacanță la Roma – nu da banii pe apa îmbuteliată

Ești în vacanță la Roma, te plimbi prin oraș și vezi la tot pasul mici instalații de apă cu robinete. Nu te întrebi ce-o fi cu ele? Hai să-ți spun despre ce e vorba:

Roma este cunoscută pentru amploarea sistemului de alimentare cu apă, așa că nu e de mirare că tot orașul e împânzit cu nici mai mult, nici mai puțin de 2500 de cișmele, dintre care 280 numai în centrul vechi. Acestea pun la dispoziția trecătorilor, gratuit, apa potabilă pe care localnicii o numesc ”apa primarului”.

Cișmelele sunt simplu construite, din fontă sau piatră și se mai numesc ”nasone” (nasuri). Nu le ocoli, bea cu încredere! Poți face astfel câteva economii și scapi și de căratul sticlei cu apă. De la cișmele îți poți potoli setea și fără să ai la tine pahar sau sticlă. Dacă acoperi cu degetul țeava prin care curge apa, ea va țâșni printr-un alt orificiu.

Cumpără bilete on – line pentru vizitarea obiectivelor

Cum ți-am mai spus, ”Cetatea Eternă”este unul din cele mai aglomerate orașe, iar cozile de la intrările principalelor obiectivele turistice sunt, la propriu, kilometrice. Așa că dacă vrei o vacanță la Roma în care să nu stai la cozi, cumpără-ți biletele de pe internet, iar dacă bugetul îți permite, optează pentru varianta skip the line

Biletele skip the line sunt mai scumpe, dar te scutesc de oboseala statului cu orele la cozi și de obicei presupun intrarea organizată în grup, cu ghid, ceea ce te avantajează și prin faptul că vei afla lucruri inedite și vei cunoaște oameni noi, din toate colțurile lumii.

În final atât îți mai spun: ”Călătorește nu pentru a fugi de viață, ci pentru ca viața să nu-ți scape” (Anonim).

Bucură-te de noutăți, de atmosferă și nu te grăbi doar în a bifa câteva obiective. Încarcă-te cu tot ce înseamnă oameni, obiceiuri, povești și fă din fiecare călătorie o experiență memorabilă.

Îți doresc o vacanță la Roma de neuitat!

Fii conectat la noutăți și urmărește blogul meu de călător și pe facebook sau instagram. Te aștept să vizităm împreună lumea!

CITEȘTE ȘI:

Info și recomandări utile pentru o vizită la VATICAN


Cele mai frumoase piețe din Roma (I). Navona, Rotonda, Trevi


Cele mai frumoase piețe din Roma (II). San Pietro, Popolo, Spagna și Veneția


Grădina cu Portocali, un loc mai puțin cunoscut din Roma

6 Comments Write a comment

6 Comments

 • mirela16 26 iunie 2017

  Imi plac mult informatiile din acest articol. Pe vremea cand am fost eu in Roma, nu am gasit un articol complet despre transport sau despre obiective turistice. Data viitoare voi tine cont de sfaturile tale. Sunt pretioase 🙂

  • Andreea 27 iunie 2017

   Ma bucur ca-ti pot fi de folos! 🙂

 • Butterfly Timi 4 decembrie 2017

  Foarte misto si complet articolul.
  In primavara o sa plec si eu o saptamana la Roma, articolul a venit la fix :D.

  Kisses!
  Timi

  • Andreea 6 decembrie 2017

   Ce ma bucur! Cu siguranta te vei indragosti la prima vedere de Roma! N-ai cum altfel! 🙂 Te pup, vacanta placuta!

 • NICOLE 13 octombrie 2022

  Buna.Foarte amanuntite explicatiile, multumesc! As vrea sa stiu ce inseamna ”sa validezi biletul de tren”! Am cumparat bilete la Leonardo Express de pe app.TIQETS .multumesc

  • Andreea 13 octombrie 2022

   Buna! Vei gasi in gara sau la intrarea pe peron niste aparate care iti vor „stampila” biletul cu data si ora plecarii. Asta inseamna validare. Dar din ce imi amintesc, biletele cumparate online, care au deja ora prestabilita nu mai necesita vlidarea.

Leave a Reply