Cele mai frumoase piețe din Roma (I). Navona, Rotonda, Trevi

Cu siguranță nu toate drumurile duc la Roma, însă al nostru ne-a purtat de data aceasta într-acolo și mă bucur că a fost așa, pentru că Roma e cu adevărat o minune a Europei. Un oraș istoric și modern în același timp, cu bulevarde largi și străduțe înguste, la capătul cărora dai de câte o piață cu clădiri vechi, monumente, obeliscuri sau fântâni baroce proiectate de artiști celebri.

Și cum altfel să descoperi Roma, dacă nu la pas, cu harta în mână, hoinărind prin mulțime. Da, prin mulțime, pentru că Roma este una dintre cele mai vizitate capitale europene, iar fluxul de turiști, continuu. Nu mai spun de cozile de la intrările principalelor obiective, care sunt, la propriu, kilometrice.

piata rotonda

Așa că dacă sunteți pentru prima dată într-un city break la Roma, vă sfătuiesc să uitați de obiectivele turistice majore pentru a căror vizitare riscați să stați o jumătate de zi la cozi. Luați-o la picior prin toate piețele, priviți orașul de la înălțime, plimbați-vă pe străduțe, mâncați înghețată sau serviți o cafea la una din terasele cu nume italienești pentru că numai așa veți putea lua pulsul orașului.

via del corso

În postarea de azi vă voi povesti despre trei dintre cele mai frumoase piețe din Roma. Acestea se află la o distanță de 10 minute de mers pe jos una de alta, însă puteți mări distanța dacă mai rătăciți pe străduțele superbe care le despart. Și mare păcat ar fi să n-o faceți!

Piața Navona

Piața Navona este una dintre cele mai mari piețe din Roma și a fost construită pe ruinele fostului stadion Circus Agonalis, care pe vremea lui Domițian găzduia competiții și jocuri sportive. De la acesta a păstrat forma ovală și denumirea, care în timp s-a modificat din Agone (competiție) în Navone apoi Navona.

piata navona
 turisti la fantana celor 4 fluvii

Piața Navona nu a fost printre primele piețe pe care le-am vizitat în Roma și până să ajungem aici, eram deja obișnuiți ca în fiecare piață să găsim câte o fântână și un obelisc, însă aici am găsit nu una, ci trei fântâni arteziene: Fântâna celor patru Râuri, Fântâna lui Neptun și Fântâna Maurului.

Fântâna celor patru râuri este cea mai mare dintre cele trei și a fost construită de Bernini (important artist baroc italian). Aceasta simbolizează patru fluvii care reprezintă cele patru continente cunoscute la acea vreme: Nilul – Africa, Gangele – Asia, Dunarea – Europa și Rio della Plata – Americile.

Fântâna lui Neptun și Fântâna Maurului au fost construite de Giacomo della Porta. Prima îl înfățișează pe zeul mării înconjurat de nimfe, iar a doua, un maur îmblânzitor de delfini. Despre statuia maurului se spune că l-ar reprezenta tot pe Neptun, dar într-o ipostază mai exotică. Deși fântâna este opera lui della Porta, statuia maurului îi aparține lui Bernini și a fost adăugată mai târziu.

fantana lui neptun
fantana maurului

Piața Navona mi s-a părut însuflețită și plină de viață. O mulțime de artiști de stradă făceau atmosferă. Într-o parte se cânta, în alta se dansa, iar un desenator ne invita energic să luăm loc pentru a ne imortaliza în creion, expresiile.

Nu am răspuns invitației, ci ne-am așezat la umbră pe marginea Fântânii celor patru Râuri ca s-o studiem mai îndeaproape și să ne odihnim privind forfota din jur.

turisti in piata navona
panorama piata navona
terase in piata navona

Piața Rotonda

Spre deosebire de Piața Navona, Piața Rotonda este mică și circulară, după cum îi spune și numele. Aici se află Panteonul, unul dintre cele mai vechi domuri antice ale lumii, care a influențat din punct de vedere arhitectural o mulțime de alte construcții ale lumii moderne (vezi Jefferson Memorial din Washington sau chiar Ateneul Român).

obeliscul din piata rotonda
piata rotonda

Panteonul este unica construcție din lume al cărui acoperiș original s-a păstrat intact de-a lungul timpului, lucru care l-a făcut pe însuși Michelangelo să-i studieze planurile înainte de a se apuca de lucrările la domul Basilicii San Pietro.

panteonul interior
acoperis panteon

Interiorul Panteonului este luminat natural prin deschiderea din acoperiș, care în antichitate avea rol de cadran solar.

Aceasta a fost proiectată astfel încât razele soarelui să pătrundă înăuntrul clădirii și să lumineze intrarea exact în momentul în care, în vechime, împăratul avea obiceiul de a intra în templu pentru a celebra echinocțiile de primăvară și toamnă. Acestea erau momentele în care romanii credeau că relația dintre conducător și divinități devenea mai puternică.

interior panteon

Pe lângă Panteon, în Piața Rotonda mai pot fi admirate Fântâna cu lei și un obelisc egiptean de pe vremea lui Ramses al II-lea. Tot aici vă puteți odihni la umbra teraselor sau puteți opta pentru o plimbare cu caleașca pe străzile ”Orașului Etern”.

panteon fatada
panteonul din piata rotonda

Piața Rotonda mi-a rămas la suflet pentru aerul intim oferit de proximitatea clădirilor vechi care o înconjoară, în amestec cu monumentalitatea inspirată de prezența Panteonului.

Și-așa de mult mi-a plăcut încât am făcut eu cumva și-am reușit să mai trecem pe-acolo încă de câteva ori, chiar dacă, fără să ne oprim prea mult. 🙂

piata rotonda printre coloanele panteonului

Piața și Fântâna Trevi

Piața Trevi este situată la intersecția a trei drumuri (tre vie) și este locul cel mai căutat și fotografiat din Roma, datorită Fontanei di Trevi. Aceasta este cea mai mare fântână barocă din Roma și a fost construită la capătul apeductului Aqua Vergine, care aprovizionează cu apă toate fântânile orașului.

Statuia centrală îl înfățișează pe Neptun călătorind într-un car în formă de scoică, tras de doi cai de mare, iar statuile laterale sunt simbolurile sănătății și abundenței.

fontana di trevi

Fontana di Trevi este într-adevăr de o frumusețe impresionantă, așa că nu-i de mirare că locul e mereu supraaglomerat.

Mii de turiști trec zilnic pe aici și aruncă monede în fântână din dorința de a se întoarce la Roma.

Acestea sunt strânse de câteva ori pe săptămână, iar sumele adunate, folosite în scopuri caritabile. Poate vi se pare de necrezut, dar numai în decursul anului trecut, din Fontana di Trevi au fost scoase monede în valoare de 1,5 milioane de dolari.

turisti la fontana di trevi

Am asistat și noi într-o dimineață la acțiunea de strângere a monedelor din fântână. Zona a rămas deschisă turiștilor, dar asigurată de poliție și carabinieri. Câțiva angajați ai primăriei au aspirat în mai multe etape monedele strălucitoare, le-au pus în saci, apoi le-au transportat, ei știu unde.

privire fronrala catre fontana di trevi
strangerea monedelor din fontana di trevi

Pe străduțele din jurul Fontanei di Trevi veți găsi numeroase terase cochete și magazine cu suveniruri, iar cea mai apropiată stație de metrou este Piazza Barberini (linia A).

Aici am întâlnit o altă lucrare de a lui Bernini și anume Fântâna Triton, unde am asistat la încă o acțiune de scoatere a monedelor, întreprinsă de data asta nu de angajații primăriei, ci de un tip suspect, care cu nonșalanță a făcut bâldâbâc cu capul în apă și a adunat din fântână, atâția bănuți cât l-a ținut respirația.

Cam atât pentru azi. Dacă v-a plăcut prima parte a incursiunii prin piețele din Roma, stați pe-aproape pentru că urmează Piața San Pietro (Vatican), Piața Venezia și altele, cu info utile și multe poze.

CITEȘTE ȘI:

Info și recomandări utile pentru o vizită la VATICAN
Info și recomandări utile pentru călătoria ta la Roma
Cele mai frumoase piețe din Roma (II). San Pietro, Popolo, Spagna și Venezia
Grădina cu Portocali, un loc mai puțin cunoscut din Roma

3 Comments Write a comment

3 Comments

  • mopana 27 mai 2017

    Roma e superba. Un muzeu in aer liber. Dar… nu stiu cum se face… cand am fost eu acum 3 ani… cam toate monumentele de vizitat erau in refacere 🙁

    • Andreea 28 mai 2017

      Eh….dar chiar și așa ți-a plăcut, nu? N-ai cum să nu iubești Roma 🙂

      • mopana 28 mai 2017

        Oh, da… E un oras superb 🙂

Leave a Reply