10 plaje de top din Lefkada
Lefkada, o altă insulă-bijuterie a Greciei, cu plaje sălbatice în partea de vest si golfuri liniștite în est, cu drumuri de munte, priveliști spectaculoase la apus, cu mâncare bună și oameni prietenoși. Iar culoarea mării Ionice care udă țărmul de vest al insulei, este de o frumusețe incredibilă.
Peste toate astea mai pune și faptul că în Preveza (orașul de pe continent care face legătura cu Lefkada) poți face croaziere ca să vezi delfinii, iar pe insulă poți zbura cu parapanta sau închiria pentru o zi o barcă fară să ai permis, sau mai poți face mici drumeții către plaje sau alte obiective. Sună bine de tot, nu-i așa?
Dar nu povestim despre toate azi, ci numai despre cele mai frumoase plaje din Lefkada, pe care noi le-am vizitat într-o vacanța de o săptămână.
1. Plaja Egremni, considerată a fi cea mai frumoasă din Lefkada
Egremni e cea mai râvnită plajă de pe insulă și pe bună dreptate, pentru că apa are o culoare extraordinară, un fel de bleu lăptos la umbră, care se transformă într-un turcoaz nebun în lumina soarelui.
Și pentru că locurile speciale nu se lasă descoperite ușor, ca să ajungi la plaja Egremni trebuie să depui un pic de efort.
Din locul în care lași mașina ai de mers pe jos 1 km, pe un drum perfect asfaltat, apoi mai ai de coborât 400 de trepte.
La dus, drumul e ușor de parcurs dacă nu ai de cărat diverse pentru plajă. Panta e coborâtoare, iar peisajul wow, așa că nu-ți dai seama când a trecut.
La întoarcere însă, e puțin mai complicat. Urcușul e solicitant, mai ales dacă îl parcurgi cu soarele deasupra capului. Așa că dacă nu ai condiție fizică sau nu-ți priește căldura dar vrei totuși să ajungi la Egremni, îți recomand să achiziționezi o excursie de o zi din Vasiliki, în care să fie inclusă și vizitarea plajei.
Egremni e o plajă sălbatică, neamenajată, însă ai la baza scărilor un bar de unde poți cumpăra băuturi sau sandwiciuri, iar la intrarea pe plajă mai găsești un cort de unde poți închiria umbrele (prețul este de 5 euro), în caz că vii nepregătit.
Noi am ajuns la Egremni într-o dimineață înnorată și am stat destul de puțin, pentru că din cauza valurilor mari nu ne-am putut bălăci. Ne-am găsit totuși alte activități: am explorat plaja și am urmărit câteva căprițe care făceau acrobații pe stânci.
Nu ne-a bătut soarele la urcare, însă am făcut o febră musculară care ne-a ținut ca în povești, 3 zile și 3 nopți.
Dacă vrei să mergi la Egremni, trebuie să mai știi că parcarea costă 5 euro daca stai doar câteva ore și 8 euro pentru întreaga zi.
2. Top plaje din Lefkada: Porto Katsiki
Deși se spune că Egremni ar fi cea mai frumoasă plajă din Lefkada, mie mi-a plăcut mult mai mult Porto Katsiki.
De la Egremni la Porto Katsiki faci aproximativ 25 de minute cu mașina (sunt 10 km de drum cu serpentine), așa că dacă îți place să stai toată ziua pe plajă, dar totuși vrei să schimbi puțin peisajul, le poți vedea pe amândouă în aceeași zi.
Și la Porto Katsiki vei avea de coborât trepte, dar crede-mă, după Egremni, cele de aici sunt „piece of cake.” Sunt în jur de 100, dar le vei da gata rapid.
Deși în sezon e aglemerat, cu siguranță vei găsi locuri în care să lași mașina pentru că parcarea e imensă și bine organizată. Odată ce ajungi acolo, un angajat te informează despre preț (10 euro indiferent de timpul petrecut), apoi altul te taxează și esti direcționat spre cel mai apropiat loc liber.
Plaja este sălbatică și neamenajată, dar foarte frumoasă: înconjurată de stânci, cu apă limpede și turcoaz, dar cu o intrare mai abruptă în mare. Așadar, ai nevoie de umbrelă, pentru că statul sub stânci este periculos și interzis și musai de papuci de apă, pentru că plaja e pietroasă și incomodă pentru tălpile goale.
Iar dacă ți se face foame, nu-i bai. Poți comanda mâncare și băuturi direct de pe plajă, de la angajații restaurantului Bilvi, care sunt în permanență acolo. Primești comanda rapid, deși restaurantul e mai departe de plajă. Comenzile sunt aduse cu scuterul, iar preparatele sunt foarte proaspete. Noi le-am testat și ne-au plăcut, iar prețurile ni s-au părut decente.
3. Plaje de top din Lefkada: Agiofili
Mult mai mică decât Egremni și Porto Katsiki, dar cu o intrare lină în apă, Agiofili este una din plajele amenajate din vestul insulei. Găsești aici șezlonguri de închiriat și un mic bar de unde poți cumpăra băuturi reci. Accesul se poate face cu mașina (parcarea costă 8 euro) sau cu un taxi boat din Vasiliki.
Noi am optat pentru a doua variantă pentru că decizia de a merge pe plaja Agiofili a fost luată spontan, în timp ce ne plimbam pe străzile din Vasiliki.
Bărcile plecă spre plaja Agiofili din oră în oră, iar la întoarcere, ultima cursă adună turiștii de pe plajă la ora 19. Prețul dus întors – 5 euro/ persoană.
Ce ne-a plăcut la Agiofili? Culoarea apei și faptul că ne-am bălăcit mult, spre deosebire de alte plaje cu valuri mari. Drept dovadă, am plecat de acolo frântă și cu o singură poză la activ, ceea ce mi se întâmplă foarte rar.
Ce nu ne-a plăcut? Faptul că am găsit-o supraaglomerată și scumpă. Șezlongurile costă 20 de euro și n-aș putea spune că sunt de cea mai bună calitate, dar poți veni aici și cu prosopul din dotare.
Și ca să închei într-o notă optimistă, un gest drăguț de care am avut parte pe plajă a fost cel al barmanului, care mi-a oferit din partea casei două sticle de apă, pentru că nu am avut monede cu care să plătesc și nici el, rest la bancnotele mele.
4. Plaja Pefkoulia
Pefkoulia e plaja care nu are cum să nu te mulțumească. E întinsă, generoasă, cu o zonă de șezlonguri dar și o parte neamenajată pentru cei care vor să-și pună propriile umbrele.
Apa e grozav de frumoasă, iar dacă prinzi marea furioasă, cum am prins-o și noi, te poți refugia la piscina de la Deck beachside cafe, care până pe la prânz e liberă. Ulterior se adună copiii și începe distracția.
La piscină și la șezlongurile din jurul ei ai acces gratuit dacă consumi ceva de la bar. Dacă vrei să petreci timp în zona VIP, șezlongurile costă 10 euro și merită din plin.
Saltele confortabile, priveliște frumoasă spre mare, masaj contra cost și orice altceva mai vrei. Ce mai, răsfăț total! Plus că mâncarea pe care o servesc e foarte bună. Nota 10 pentru paste și fructe de mare.
Nouă ne-a plăcut mult Pefkoulia, motiv pentru care am venit aici 2 zile la rând.
Tot aici îți poți programa un zbor cu parapanta de la altitudinea de 800 de metri. De fapt te poți programa și online, însă acesta e punctul de plecare și aterizare.
Am zburat și eu de aici cu instructorii de la Lefkada Paragliding și nu pot să spun decât că a fost una dintre cele mai frumoase experiențe din Lefkada.
5. Plaje de top din Lefkada: Kathisma
Kathisma e printre puținele plaje cu nisip din Lefkada, însă are un aer mai comercial. E ușor accesibilă, are zone amenajate dar si neamenajate, iar parcarea este gratuită. Spun că e mai comercială pentru că din când în când se aude cam tare bumtzi, bumtzi, iar pe plajă te acostează tot felul de vânzători ambulanți.
Culoarea apei e la fel de frumoasă ca a celorlalte plaje din vest, intrarea în apă e lină, iar în capătul din dreapta plajei, găsești un loc ma liniștit, cu câteva șezlonguri puse lângă stânci, unde te poți retrage dacă vrei să scapi de aglomerație și gălăgie.
În spatele plajei găsești destule restaurante și baruri, noroc să ai, sau un pic de research la activ, ca să-l alegi pe cel care trebuie. Noi ne-am oprit la Soul Beach Bar (care are și piscină), sperând la o experiență similară cu cea de la Pefkoulia, însă nu ne-au plăcut nici mâncarea și nici servirea.
6, 7. Plaje din Lefkada: Megali Petra și Kavalikefta
Eu le mai zic și plajele surori, pentru că nu ai cum să o vezi pe una și pe cealaltă, nu. Megali Petra și Kavalikefta sunt despărțite de numai câteva stânci și o potecuță prăfuită.
Megali Petra e mică și stâncoasă, cu un relief neregulat, „tăiată” parcă în bucăți de niște pietre uriașe care ies din mare.
Kavaliketfa e întinsă și dreaptă. Megali Petra e îmblânzită de câteva șezlonguri amenajate pe plajă, Kavalikefta e liberă și sălbatică
Amândouă sunt frumoase și merită explorate, însă trebuie să ții cont că te afli pe partea de vest a insulei, acolo unde marea e, pe cât de frumoasă, pe atât de primejdioasă, așa că că genul acesta de plaje nu prea se pretează familiilor cu copii mici.
Drumul până la Megali Petra nu e cel mai ușor de parcurs. E îngust și plin de serpentine, dar odată ajuns în dreptul plajei vei găsi două pacări, dintre care una acoperită.
Noi nu am putut ajunge cu mașina chiar până jos. Ne-am oprit la un moment dat din cauza altor mașini parcate pe margine, care ne-au îngreunat accesul, însă prețul parcării pentru o zi este de 7 euro.
8. Plaja Gialos
Povestea noastră cu plaja Gialos e cam așa: în seara în care am ajuns la ea, aveam rezervare la restaurantul Amente, de unde speram să vedem un apus grandios, în ținutele noastre de seară aduse de acasă. Însă în ultimul moment ne-am răzgândit și am anulat.
Voiam un pic de liniște, undeva, înr-un loc fără pretenții, și uite așa, la sugestia gazdei noastre, am ales plaja Gialos, care era oricum foarte aproape de locul de cazare.
Am găsit acolo un mic bar cu încă vreo 10 persoane care așteptau răbdătoare să coboare soarele și apoi ca cerul să se coloreze în culori intense, însă nu a fost un apus mareț, ci unul cuminte și calm ca spectatorii de la bar. Iar pentru noi a fost perfect. Exact ceea ce ne-am dorit – o bucurie simplă, transformată într-o amintire frumoasă.
Plaja Gialos este printre cele mai lungi plaje din Lefkada, însă intrarea în apă e mai bolovănoasă prin unele locuri, iar apa se adâncește repede. Drumul până la ea e serpentinos, iar parcarea gratuită.
9. Paralia Agios Ioannis sau plaja cu mori
Agios Ioannis e situată la 3 km de Lefkada Town și nu e neapărat un loc potrivit de plajă, ci mai mult de plimbări pe lângă mori, de văzut apusuri și de practicat sau doar de urmărit spectacolul celor care fac aici Kitesurfing.
Datorită vântului destul de puternic, zeci de „fluturi” colorați „dansează” de dimineața până seara deasupra apei.
Plaja e sălbatică, neamenajată și fără parcare, însă dacă vrei să petreci aici câteva ore, poți lăsa mașina pe marginea șoselei.
10. Plaja Milos
N-aș putea să închei fără să amintesc și de plaja Milos, la care, deși ne-am dorit mult să ajungem, n-a fost să fie. Ne-au deturnat câteva aspecte imprevizibile legate de sănătate, așa că am prioritizat lucrurile și zic eu că am făcut bine.
Milos va rămâne pe data viitoare. Vrem să o luăm la pas din Agios Nikitas și să ne bucurăm în felul ăsta și de o mică drumeție. Dar asta într-o altă vacanță în Lefkada.
Îți mulțumesc pentru că ai avut răbdare și ai ajuns până la finalul articolului, iar dacă ți-a plăcut și ți s-a părut util, te aștept și cu alte info pe pagina de facebook și pe instagram. Vino să vizităm împreună Grecia!
CITEȘTE ȘI:
Creta: 7 plaje pe care le-am testat vara asta
Cheile Samariei: traseu prin cel mai mare defileu din Creta
No Comments