Vizită la VATICAN – tipuri de bilete, prețuri și obiective de vizitat
Dacă te pregătești pentru o vizită la Vatican trebuie să ții cont de câteva aspecte concrete legate de organizare și costuri. Îți spun din experiența mea despre ele și sper să-ți vin în ajutor cu informații utile.
Vaticanul se află printre cele mai bogate state, însă nu te aștepta să găsești aici luxul modern al zilelor noastre. Ca turist vei găsi o bogăție materializată în vestigii, construcții impozante și colecții de artă de neprețuit.
Rezervă-ți o zi întreagă pentru vizita la Vatican. Ia-ți timp să vezi în tihnă și să digeri pe-ndelete informațiile pe care le vei afla. Nu vrei să fii pe fugă în fața grandorii care te așteaptă acolo. Dacă obosești sau ți se face foame te poți opri la barul de pe acoperișul Basilicii San Pietro și poți servi un sandwich sau o cafea, după care dacă te mai țin picioarele, continuă vizita.
Ce obiective turistice include vizita la Vatican
La Vatican vei găsi cel mai mare muzeu din lume. De fapt e vorba de un complex de 10 muzee numite Muzeele Vaticanului.
Pentru vizitarea lor de la A la Z ai nevoie ”doar” de 9 ani, dacă te oprești câte 30 de secunde în fața fiecărui exponat. Așa că nu-ți fă iluzii că la sfârșitul zilei vei putea spune: -”Am văzut Muzeele Vaticanului!” pentru că ceea ce vei vizita reprezintă o fărâmă din vastitatea întregului complex.
Nu rata Capela Sixtină cunoscută în toată lumea pentru picturile lui Michelangelo. Acesta va fi ultimul loc în care vei intra după ce vei trece prin celelalte încăperi care găzduiesc diverse colecții de artă.
În Capela Sixtină nu ai voie să vorbești pentru că vibrațiile sunetelor pun în pericol picturile de pe pereți. Nu mai spun de fotografiat, dar cu această regulă probabil ești deja obișnuit.
Pe lângă Muzeele Vaticanului mai vizitează Piața și Basilica San Pietro despre care am scris aici. Basilica San Pietro este cea mai mare Biserică Catolică din lume și adăpostește în interior mormântul lui Papa Ioan Paul al II-lea.
Nu pleca înainte de a te opri pentru câteva clipe și în fața celebrei sculpturi a lui Michelangelo intitulată Pieta, care cu siguranță te va emoționa. O găsești lângă intrare, în partea dreaptă.
Iar dacă vrei să simți că ai Roma la picioare, urcă în Domul Basilicii ca să privești de la înălțime Piața San Pietro, Castelul San Angelo și Tibrul. Tot de aici vei vedea superbele Grădini ale Vaticanului și vila în care locuiește Papa Benedict al XVI-lea. Cu puțin noroc, îl poți surprinde pe terasă în jurul orei prânzului.
Și dacă te-au impresionat de la înălțime, poți vizita Grădinile Vaticanlui după ce cobori, dar numai în grupuri organizate, la pas sau cu autobuzul descoperit.
Vizită la Vatican: bilete și prețuri
Piața și Basilica san Pietro se vizitează gratuit, însă pentru urcarea în Dom trebuie să plătești o taxă de 8 euro (dacă urci pe scări) sau 10 euro (cu liftul).
Liftul nu merge decât până pe acoperiș, iar de acolo va trebui să parcurgi mai departe drumul către terasa Domului tot ”per pedes” și vei avea de urcat în jur de 300 de trepte.
Iată și oferta pentru Muzeele Vaticanului: 17 euro costă un bilet simplu cumpărat la fața locului. Acesta include vizitarea Muzeelor Vaticanului și a Capelei Sixtine. Dacă mai adaugi un audio-guide, prețul crește la 24 de euro.
Însă până ajungi la ghișeu ca să le cumperi trebuie să aștepți uneori câteva ore bune la rând. Așa că îți recomand pentru vizita la Vatican, biletele online, chiar dacă mai plătești câțiva euro în plus ca taxă de emitere. Aruncă un ochi aici ca să vezi despre ce vorbesc.
Varianta rapidă care te scutește de statul la cozi o reprezintă biletele skip the line.
Acestea facilitează intrarea imediată și oferă posibilitatea de a opta pentru tururi individuale sau de grup, cu sau fără ghid. Poți alege vizitarea Muzeelor, a Capelei Sixtine și a Basilicii San Pietro, sau doar a primelor două dintre ele.
Poate te întrebi de ce bilete skip the line includ și Basilica San Pietro despre care ți-am spus la început că se vizitează gratuit? Pentru că dacă achiziționezi un bilet simplu de 17 euro, va trebui ca după vizitarea Muzeelor Vaticanului să ieși afară, să aștepți din nou scanarea bagajelor și abia după aceea să intri în Basilică.
Biletele skip the line îți facilitează trecerea din Capela Sixtină direct spre Basilică, printr-un culoar privat.
În funcție de ceea ce îți dorești să vezi și de modalitatea în care alegi să decurgă vizita la Vatican (individual sau în grup, cu ghid sau fără), prețul unui bilet skip the line se încadrează între 20 și 60 de euro.
Îți las aici trei variante de bilete skip the line, care să te ajute să-ti faci o idee despre serviciile incluse și prețuri:
Bilet skip the line simplu, valabil o zi întreagă (opțional audio-guide), în care vezi pe cont propriu Muzeele Vaticanului și Capela Sixtină. Detalii găsești aici.
Tur ghidat de grup skip the line cu durata de 3 ore în care vizitezi Muzeele, Capela Sixtină și Basilica San Pietro. Detalii găsești aici.
Și noi am optat pentur un tur de grup. A fost organizat, n-am mai umblat ca bezmeticii fără să știm pe unde s-o luăm, am primit informații prețioase de la ghid și ne-am făcut și câțiva prieteni.
Și dacă te gândești să optezi pentru un tur ghidat, întreabă de Maggie, un ghid și o persoană de excepție.
Când e cea mai potrivită perioadă pentru o vizită la Vatican
Vaticanul e o destinație all seasons, așa că cel mai potrivit moment de a-l vizita este atunci când ajungi la Roma. Muzeele Vaticanului sunt deschise de luni până sâmbătă, iar Basilica San Pietro, zilnic.
Dacă ajungi la Vatican într-o zi de duminică, poți asista la slujbă în Piața San Pietro, apoi îl poți vedea pe Papa Francisc salutând mulțimea de la unul din balcoanele Basilicii.
Câteva informații despre Vatican
Vaticanul este cel mai mic stat independent din lume, cu o suprafață de aproape o jumătate de km pătrat și aproximativ 800 de locuitori, cu precădere bărbați.
Statul este condus de către papă, iar limba oficială este latina. Pe lângă aceasta se mai vorbesc italiana și germana (limba gărzilor elvețiene).
Vaticanul deține propria bancă, linie de cale ferată, un helioport, un oficiu poștal, propria rețea de telefonie, stație de radio și canale tv emise prin satelit.
Securitatea este asigurată de gărzile elvețiene care se ghidează după motoul latin: ”acriter et fideliter”- curajos și fidel.
În Vatican rata infracționalității este cea mai mare din lume pe cap de locuitor, răufăcătorii fiind în mare majoritate dintre vizitatorii care intră și ies zilnic din Vatican. De aceea 90% dintre infracționalități, care sunt în general furturi, rămân nesoluționate.
Dacă ți s-a părut util, nu uita să dai mai departe, iar dacă vrei să fii la curent cu ultimile noutăți, urmărește-mă pe facebook și instagram. Te aștept cu idei, sfaturi și multe poze frumoase. Vino să vizităm împreună lumea!
CITEȘTE ȘI:
Vacanță la Roma – sfaturi pentru o călătorie reușită
Cele mai frumoase piețe din Roma (I). Navona, Rotonda, Trevi
Cele mai frumoase piețe din Roma (II). San Pietro, Popolo, Spagna și Venezia
Grădina cu Portocali, un loc mai puțin cunoscut din Roma
La pas prin cartierul Trastevere
8 Comments
Andreea 10 august 2017
Mersi, Adelina! Am scris detaliat despre anumite aspecte tocmai pentru a le ușura căutările și pentru a-i ajuta să gândească practic și eficient pe cei ce vor să viziteze Vaticanul, care este într-adevăr un loc impresionant. O esență tare într-o sticluță mică! 🙂
Andreea 10 august 2017
Acu 4 ani nici prin cap nu-mi trecea că într-o zi voi începe să scriu pe propriul blog de travel, dar uite că uneori, lucruri neașteptate ni se întâmplă. 🙂
Cât despre Vatican, e în topul celor mai căutate locuri din Europa și nu degeaba. Știi și tu despre ce vorbesc. 🙂
Mulțumesc pentru aprecieri, te pup! :*
Antal 19 decembrie 2017
As mai adauga faptul ca in zilele de miercuri se tine audienta papala, la care se poate intra pe baza de programare, la fel si la slujbe, dar deseori primesc si vizitatori fara programare. Participarea la slujbe pot fi un prilej de a simti acustica speciala, cea mai frumoasa slujba fiind cea de inviere, sambata mare. Slujbe se tin si in capelele laterale zilnic de trei ori, dimineata, la pranz si seara. A, si putini stiu ca Statul Vatican nu se compune doar din teritoriul situat pe dealul pe care a fost executat Sfantul Petru, dar si Bazilica Sfantul Ioan din Lateran, cu seminariul teologic de langa fac parte integranta din Statul Vatican. Dealtfel aici in Joia Mare Papa spala picioarele nu doar emigrantilor musulmani, dar si detinutilor cu cetatenie romana, spre exemplu, unul dintre ei folosindu-se recent de acest prilej pentru a evada… A, si trebuie mentionat atat faimosul bancomat, unicul in lume, care are meniul si in limba latina, dar si faptul ca la Oficiul Postal se pot trimite scrisori catre Sanctitatea Sa in mod gratuit, sau acasa cu parca un euro, cu titlu de suvenir, vanzarea timbrelor insemnand o sursa importanta de venituri la bugetul acestui stat.
Andreea 20 decembrie 2017
Foarte bune completarile! Multumesc, Antal!
Alex 6 aprilie 2018
Well, ce nu ma citit in articolm sau poate mi-a scapat.
Am vizitat vaticanul de 2 ori, o data in cursul zilei, cand a fost foarte aglomerat, o data in asa numita Night openings, cand se intra in fiecare vineri incapnd cu oara 19:00. A fost incomparabil mai bine, mai putina lume, liniste nu m-a impins nimeni, nu m-a luat valul de turisti pe sus.
Asa ac daca va prinde vineri in roma, folositi slotul asta orar, veti vedea diferenta. As usual cel mai bine va faceti rezervarea online cu ceva timp inainte, locurile sunt limitate si aici.
Info de pe siteul vatican museums:
Useful to know about Night Openings
Period: April, May, June, July, August, September, October.
Day: Friday.
Time: from 07.00 p.m. to 11.00 p.m. (final entry at 09.30 p.m.).
Concert (if scheduled) commences at: 08.30 p.m. (on the days indicated in the dedicated calendar).
Andreea 9 aprilie 2018
Multumim Alex pentru pont!
Calatorul 19 mai 2018
Muzeele vaticanului pot fi vizitate și gratis în ultima dumunică al fiecărei luni, cea mai apropiată dată fiind 27.05.18. În afară de aceasta, intrarea este gratis de ziua internațională a turismului – vineri, 27 septembrie 2018
Andreea 19 mai 2018
Multumim mult pentru info!