5 activitati de facut intr-o zi la Castelul Cantacuzino din Busteni

5 activități de făcut într-o zi la Castelul Cantacuzino din Bușteni

Castelul Cantacuzino din Bușteni e locul meu preferat de pe Valea Prahovei, așa că de fiecare dată când am ocazia, mă opresc să-l revăd, pe el și crestele Bucegilor, pe care nu mă mai satur să le privesc de la terasa castelului.

Castelul Cantacuzino e genul acela de loc în care poți petrece o zi întreagă fără să simți cum zboară timpul, pentru că activitățile de care ai parte aici îmbină relaxarea și distracția cu experiența culturală pe care vizitarea castelului o oferă tuturor celor care îi trec pragul.

O vizită la castel e potrivită tuturor vârstelor, așa că poți veni cu prietenii, familia și bineînțeles cu cei mici, care vor avea ocazia să învețe lucruri noi și să se joace în aer liber.

Dar nu o mai lungesc, ci îți spun exact ce poți face dacă te hotărăști și tu să vizitezi pentru o zi Castelul Cantacuzino din Bușteni:

1. Explorează grădina și curtea castelului

Grădina din fața castelului e un punct bun de plecare în explorarea împrejurimilor. E plăcut să te plimbi printre fântâni arteziene în apele cărora înoată pești colorați, o grotă antropică, câteva sculpturi și băncuțe pe care să te relaxezi. Iar pe lângă toate astea mai pune, dacă vii aici toamna, sute de brândușe delicate care împânzesc dealul din fața castelului și-ți aduc frumusețea naturii mai aproape de suflet.

După ce ai explorat grădina, ia la pas aleia care urcă la castel, oprește-te în locurile special amenajate pentru fotografii, apoi continuă către curtea interioară și urcă în turnul de vânătoare. Cu siguranță priveliștea de care vei avea parte de acolo te va încânta.

castelul cantacuzino din busteni-vedere din turnul vanatorilor

branduse in gradina castelului cantacuzino din busteni

2. Fă turul interior al castelului și află cine a fost Nababul

Poreclit Nababul datorită averii colosale pe care o deținea, Gheorghe Grigore Cantacuzino, a fost unul dintre cei mai influenți oameni ai secolului al XIX-lea și cel care a comandat construirea Castelului Cantacuzino din Bușteni.

A fost de 2 ori primar al Bucureștiului și tot de 2 ori prim-ministru al României, iar din banii pe care îi deținea a construit trei palate: Castelul Cantacuzino din Bușteni, care i-a fost reședintă de vară, Palatul Cantacuzino din București care astăzi adăpostește Muzeul George Enescu și Palatul Cantacuzino din Florești, care din păcate momentan este o ruină.

portretul lui G.G Cantacuzino din interiorul castelului

O vizită în interiorul Castelului Cantacuzino din Bușteni îți va dezvălui povești mai puțin știute ale locului, ale Nababului și familiei Cantacuzino, într-un decor care te va purta înapoi în timp, printre blazoane ale familiei și picturi murale încărcate de istorie.

3. Vizitează expoziția dedicată invențiilor lui Leonardo da Vinci

Dacă mica incursiune în istoria familiei Cantacuzino ți-a stârnit pofta de cunoaștere, atunci îți recomand să continui cu o vizită în Galeria de Artă a Castelului Cantacuzino, care găzduiește pentru încă puțin timp expoziția dedicată invențiilor lui Leonardo da Vinci.

Vei avea ocazia să vezi 45 de mașinării proiectate de Leonardo da Vinci, printre care parașuta, planorul, reflectorul, tancul și robotul. Cu 15 dintre cele 45 de invenții vei putea chiar interacționa și înțelege mai bine principiul după care funcționează.

expozitia Leonardo Da Vinci-The Machines

ciocanul cu came-expozitie leonardo da vinci

Expoziția e fascinantă atât pentru copii cât și pentru adulți, iar dacă vrei să afli mai multe despre ea, găsești aici un articol detaliat.

Expoziția rămâne deschisă la Castelul Cantacuzino până pe 30 octombrie, după care își va relua turneul mondial care până acum a inclus peste 80 de orașe din Europa, Asia, America și Australia.

reflectorul -expozitie inventii Leonardo da Vinci

bicicleta-expozitie inventii da Vinci Busteni

4. Distrează-te în parcul de aventură

După doza de cultură, puțină distracție merge de minune. Unde? În parcul de aventură din curtea Castelului Cantacuzino, unde poți fi alături de cei mici un Robin Hood, dacă îți place să tragi cu arcul, sau un Terminator, dacă iubești tirul cu arme airsoft.

Am încercat și eu tirul și pot spune că e foarte distractiv, mai ales dacă ai, ca mine, două mâini stângi și un pic de miopie.

parcul de aventura castelul cantacuzino busteni

Mai ai la dispoziție în cadrul parcului, tot pentru pentru adulți și copii, trasee de cățărare și tiroliene, iar pentru siguranță, echipament special și asistență din partea operatorilor.

5. Bea o cafea sau ia masa la unul din restaurantele de la castel

Și ca o încununare a zilei, îți recomand să faci un popas pe terasa restaurantului Canta Cuisine, nu de alta, dar cafeaua băută aici, e magie curată.

N-ai cum să nu iubești priveliștea care ți se deschide în fața ochilor: crestele Bucegilor învăluite fie în ceața dimineții, fie în soarele amiezii. E una din micile bucurii ale vieții care merită încercate.

cafea la castelul cantacuzino din busteni

Și tot la castel, dar în curtea interioară, mai ascuns de ochii turiștilor, găsești un al doilea restaurant, Restaurantul Nababul, unde poți încerca preparate tradiționale.

Iar dacă vrei să prelungești șederea la castel, te poți chiar caza în incinta lui și avea parte de o experiență deosebită.

restaurantul Nababul din curtea interioara a castelului Cantacuzino

cazare in incinta castelului cantacuzino busteni

Dacă ți-au plăcut recomandările mele, împărtășește-le și cu alții, iar dacă vrei să fii la curent și cu alte postări, urmărește-mă pe facebook și instagram. Te aștept să descoperim împreună și locuri frumoase din România!

CITEȘTE ȘI:

Vizită la Castelul Kalnoky din Micloșoara

12 obiective turistice de vizitat în Țara Făgărașului

15 locuri de vizitat în Hunedoara plus un top al preferințelor personale

2 Comments Write a comment

2 Comments

  • buturav 21 februarie 2023

    Foarte interesant articolul,am vizitat si locul, dar imi place foarte mult blogul!

  • Pop Adrian 1 aprilie 2023

    Interesant articol, nu am ajuns inca dar dupa ce am citit acest articol sigur imi fac timp sa ajung.

Leave a Reply

%d blogeri au apreciat: