gradina japoneza

Grădina Japoneză din Wroclaw

În așteptarea primăverii cu exploziile ei de culori și miresme, vă povestesc în postarea de azi despre Grădina Japoneză din Wroclaw, Polonia, locul în care arta și natura se întrepătrund într-un mod spectaculos.

Grădina este situată în Parcul Szczytnicki, cel mai mare parc din oraș. Acesta se întinde pe o suprafață de 100 de hectare și este deosebit de frumos. Plimbarea pe aleile lui au fost pentru noi ca un preambul la ”experiența japoneză” de care urma să avem parte.

Parcul Szczytnicki
Parcul Szczytnicki
Parcul Szczytnicki

Grădina Japoneză din Wroclaw (Ogrod Japonski) a fost amenajată pentru prima dată în 1913 pentru World Expo. În timp a fost reamenajată de mai multe ori, iar ultima intervenție a avut loc în 1996. Cu  fonduri primite de la Ambasada Japoniei din Varșovia și cu ajutorul mai multor specialiști de origine japoneză, grădina corespunde astăzi tuturor cerințelor de grădinărit japonez.

gradina japoneza din wroclaw
gradina japoneza din wroclaw

Pentru doar 4 zloți am avut parte de o plimbare liniștită pe aleile pline de azalee și ne-am lăsat fermecați de micile cascade de apă, de aranjamentele inedite de piatră, nisip și arbuști cu coroane etajate.

gradina japoneza din wroclaw
copac supraetajat

Am contemplat lacul, am traversat poduri și am simțit liniștea și armonia emanate de fiecare colț înverzit, de fiecare floare perfect desenată de mâna unui Creator de frumusețe și perfecțiune.

arta japoneza

Am decretat că acesta este locul meu preferat din Wroclaw. Wroclaw este un oraș minunat în care am descoperit o arhitectură deosebită. Dar parcă  nici cele mai frumoase clădiri din lume adunate la un loc nu pot egala sublimul naturii.

aranjamente japoneze
aranjamente japoneze
aranjamente japoneze

Nu sunt o cunoscătoare a culturii japoneze dar îmi amintesc de principiile filosofiei Zen care guvernează amenajarea unei grădini japoneze: asimetrie, simplitate, austeritate, transcendență, liniște, naturalețe. Le-am întâlnit pe toate aici și ne-am deschis sufletul ca să învățăm lecții de viață.

pod pietonal in gradina japoneza
pod pietonal gradina japoneza

Deschisă din aprilie până în octombrie, Grădina Japoneză din Wroclaw este un loc diferit, o oază de liniște unde am intrat în contact cu un strop din cultura asiatică, un pic stranie pentru noi, europenii, dar plină de semnificații deosebite.
Recomand cu căldură și cu gândul la spusele lui Victor Hugo: ”Frumusețea naturii este egalată numai de frumusețea sufletului”.

10 Comments Write a comment

10 Comments

 • Sakthi 9 februarie 2016

  Truly beautiful 🙂 Nature at it’s best 🙂

 • mopana 10 februarie 2016

  E de o frumusete rara. Trebuie sa ajung sa ma plimb si eu printr-o gradina japoneza. Superb post <3

  • Andreea 11 februarie 2016

   Și pentru mine a fost prima experiență de acest gen. A fost extraordinar, așa că îți recomand și mă bucur că ți-a plăcut articolul 🙂

 • ovi 12 aprilie 2016

  minunate fotografii…
  sunt convins ca ai petrecut frumos acolo…
  arta japoneza isi face simtita prezenta pretutindeni… gradina botanica din montreal are o zona japoneza superba… iar gradina botanica din brooklyn este impodobita cu ciresi japonezi si maple japonez… asa se face ca primvara, in perioada de sezon este o splendoare care aduna extrem de multi vizitatori…

 • Rob 29 ianuarie 2017

  Very nice 🙂

  • Andreea 31 ianuarie 2017

   Da…un loc splendid! Multumesc! 🙂

 • Calatorii de Weekend 22 februarie 2017

  Ce frumusete! Imagini perfecte care sa alunge iarna! 🙂

  • Andreea 22 februarie 2017

   Da…. vreau sa vina primavara! 🙂

 • Andreea 29 aprilie 2017

  Sigur! Va fi special pentru tine! 🙂

Leave a Reply