15 locuri de vizitat în județul Hunedoara plus un top 3 al preferințelor personale
De curând m-am întors din județul Hunedoara, unde am vizitat o mulțime de locuri care m-au făcut să îndrăgesc zona asta a țării, iar la final chiar să oftez la gândul că minivacanța petrecută acolo s-a terminat și urmează să mă întorc acasă.
Hunedoara m-a surprins plăcut prin diversitatea obiectivelor pe care le găzduiește: castele, cetăți istorice și situri arheologice ultra cunoscute, parcuri și rezervații naturale, lacuri, grădini și chiar locuri mai puțin știute, unele din ele, uitate de lume.
Am făcut prin județul Hunedoara un circuit de 5 zile și l-am explorat de la nord la sud, iar despre locurile pe care le-am vizitat o să-ți povestesc în ordinea în care am ajuns la ele. Uite cum arată toate puse pe hartă:
1. Locuri de vizitat în județul Hunedoara – I giardini di Zoe
Așa se numește frumoasa grădină din Banpotoc, pe care Giovanni Salvatelli, italianul care locuiește de ceva timp în România a creat-o din pură pasiune. Proiectul a început în 2004, iar de atunci grădina e într-o continuă transformare și extindere.


Grădina poartă numele nepoatei italianului (Zoe), iar despre ea nu pot să spun decât că este mi-nu-na-tă.
Aleile sunt frumos aranjate cu flori și fântâni arteziene, găsești și câteva zone umbroase cu băncuțe pe care te poți odihi, iar atunci când sunt înfloriți trandafirii, grădina miroase divin.

2. Cetatea Devei
O găsești poziționată pe cel mai înalt deal din oraș, iar la ea poți ajunge în mai multe moduri: cu telecabina, cu mașina până la poarta I, sau pe jos, plecând din parcul din centrul orașului și făcând o plimbare ușoară prin pădure.
Noi am vrut să ajungem la Poarta I, însă pentru că nu am găsit în zonă indicatoare, ne-am învârtit haotic cu mașina, apoi am parcat la restaurantul Perla, de unde am luat-o la picior.
N-a fost deloc rea experiența prin pădure. Am avut parte de umbră și de răcoare, iar la un moment dat am văzut trecând pe deasupra potecii, telecabina.

De sus de la cetate ai o priveliște frumoasă asupra împrejurimilor, mai ales dacă mergi vara când totul e înverzit. Iar dacă îți propui să vizitezi Cetatea Devei în sezonul cald, nu pleca de acasă fără pălărie și ochelari. Zona e destul de expusă iar dacă vii nepregătit, soarele te poate pune repede pe fugă.

3. Locuri de vizitat în județul Hunedoara – Castelul Corvinilor
Castelul Corvinilor e printre cele mai turistice și căutate locuri din Hunedoara, așa că s-ar putea să vii aici cu aștepări mari, însă înainte să faci asta poate ar fi bine să-ți amintești de vorba aceea: „La pomul lădat să nu te duci cu sacul!”
Castelul are o arhitectură superbă, iar exteriorul e extrem de fotogenic. Podul înalt de lemn pe sub care curge râul Zlaști și turnurile care parcă străpung cerul îi dau un aer deosebit.



Interiorul și împrejurimile însă, lasă de dorit. În drum spre castel treci pe lângă clădiri abandonate și parcă nici priveliștea de la balcoanele lui nu e chiar cea mai cea. Dar deh, asta e doar impresia mea, iar ca să ți-o formezi pe a ta, îți recomand să mergi și să vizitezi faimosul Castel al lui Iancu de Hunedoara, pentru că este unul din obiectivele reprezentative ale României.
Iar dacă ajungi la un moment dat prin Budapesta trebuie să știi că acolo vei găsi o copie a Castelului Corvinilor: Castelului Vajdahunyad care astăzi adăpostește Muzeul Agricol.
4. Locuri istorice din Hunedoara – Sarmisegetusa Regia
La Sarmisegetusa Regia vei face o plimbare prin istorie și prin natură iar pe parcursul ei vei vedea și afla informații interesante despre istoria noastră.
Sarmisegetusa Regia a fost capitala Daciei și cel mai important centru militar și religios al statului înainte de războaiele cu Imperiul Roman, iar astăzi rămășițele acestui loc încă mai sunt învăluite în mister.

Zona Sacră este cea care atrage cei mai mulți vizitatori, mai ales pentru că se presupune că aceasta ar fi un centru energetic, motiv pentru care să nu te miri dacă vei vedea acolo persoane care meditează sau practică anumite ritualuri.


5. Rezervația de zimbri din Hațeg
Aflată la numai 3 km distanță de orașul Hațeg, rezervația de zimbri e mică și are în componența ei 9 exemplare de zimbri, dintre care cel mai tânăr, micul Românaș, avea doar câteva ore de la naștere atunci când am ajuns noi în rezervație.


Domnul de la intrare a fost foarte prietenos și ne-a povestit că în 2014 în rezervație au murit 7 zimbri în urma unui focar de infecție provocat de boala limbii albastre. O femelă proaspăt transferată la vremea aceea ar fi fost purtătoarea bolii, provocând înbolnăvirea și decesul celor 7 zimbri.
6. Locuri de vizitat în județul Hunedoara – Biserica de piatră din Densuș
Biserica din Densuș e deosebită prin arhitectura pe care o are și prin faptul că este construită din blocuri masive de piatră aduse de la Ulpia Traiana. Se spune despre ea că ar fi cea mai veche biserică de piatră din România și că la începuturile ei ar fi fost un templu roman închinat zeului Marte.
Astăzi biserica aparține cultului ortodox, iar în fiecare duminică dimineață localnicii și turiștii care se nimeresc să fie prin zonă pot participa la slujbă.


7. Sarmisegetusa Ulpia Traiana
După cucerirea Daciei și înglobarea ei în Imperiul Roman, Ulpia Traiana a devenit noua capitală a Daciei romane. În prezent satul Sarmisegetusa se suprapune peste vechea așezare romană, iar o parte din ruinele unor monumente publice sau chiar morminte se află prin curțile și grădinile hațeganilor.



La Ulpia Traiana ai ocazia să vezi ruinele Forului Roman, ale Amfiteatrului în care aveau loc luptele cu gladiatori, dar și ale unor temple dedicate zeilor protectori ai medicinei.
Ce mi s-a mai părut mie interesant a fost faptul că în urma săpăturilor, aici au mai fost descoperite clădiri cu instalații de încălzire prin pardoseală. Ce spui de asta?
8. Cetatea medievală Mălăiești
Despre Cetatea Mălăiești aflată în comuna Sălașu de Sus știe mai puțină lume. O să observi asta și la fața locului când vei avea ocazia să-i explorezi cotloanele fără să trebuiască să faci loc altor vizitatori.
Cetatea e mică și cochetă, frumos amenajată și reabilitată din bani europeni. Are un aer tihnit iar cadrul natural în care este poziționată e de vis. O vei găsi așezată în tăcere pe vârful unui deal, iar priveliștea asupra împrejurimilor cu siguranță te va cuceri.
Mie mi-a rămas la suflet, așa că am pus-o pe lista locurilor preferate din județul Hunedoara.




9. Cascada Lolaia
Casacada Lolaia se află în Parcul Național Retezat, iar de la Cetatea Mălăiești până la ea mai ai de parcurs cam 10 km. Drumul e bun, peisajele superbe, iar cascada, surprinzător, arată mai bine în realitate decât în poze. E mai mare și mai spectaculoasă, iar vara e o plăcere să te răcorești în apropierea ei.
Ca să ajungi la cascadă mai ai de mers pe jos 20 de minute din locul în care lași mașina. Vei vedea la un moment dat pe partea stângă un semn care te va anunța că trebuie să cobori scările care te vor duce la destinație.
10. Biserica de piatră din Sântămarie Orlea
Biserica din Sântamărie Orlea e poziționată la aproximativ 3 km de orașul Hațeg, în localitatea cu același nume, iar despre ea trebuie să știi că se află printre cele mai vechi biserici din țară.
Deși în prezent biserica aparține cultului reformat, în trecut aceasta a fost ortodoxă. Așa ne-a spus bunicuța care ne-a deschis poarta bisericii și care pe lângă istoria lăcașului, ne-a mai povestit frânturi din viața ei, iar la sfârșit ne-a lăsat să o fotografiem, pe ea și cățelușa Veverița.


11. Locul meu preferat din județul Hunedoara – Fundătura Ponorului
Un loc de o frumusețe rară, dar mai greu accesibil, la care poți ajunge doar cu o mașină de teren sau pe jos, plecând din satul Federi, pe traseul tematic marcat cu omuleț portocaliu.



La Fundătura Ponorului încă mai locuiesc câțiva oameni, însă viața e grea. Timpul se măsoară acolo după soare, nu există electricitate iar activitățile de zi cu zi sunt legate de creșterea animalelor și de cultivatul pământului.
Noi am ajuns la Fundătură într-un mod mai puțin convențional: în remorca mașinii lui Doinel, un localnic din zonă, pe care l-am cunoscut chiar înainte să intrăm pe traseu. Ne-a urcat pană la Fundătură, ne-a dat un pont ca să scurtăm drumul de întoarcere, apoi ne-a așteptat la el acasă și ne-a omenit cu de-ale gurii. Ba mai mult, ne-a pus și la pachet branză și slană, bune cum n-am mai mâncat. Mulțam fain Doinel!

Dacă vrei și tu să ajungi la Fundătura Ponorului, trebuie să știi că traseul durează 5-6 ore dus-întors, în funcție de viteza de mers, iar mai multe detalii despre el găsești pe aplicația Munții Noștri.
12. Locuri de vizitat în județul Hunedoara – Cheile Băniței
Cheile Băniței se află la aproximativ 40 de km de Hațeg și vreo 10 de Petroșani, iar locul e chiar spectaculos, cu stânci înalte și boltite care parcă vor să se închidă pe deasupra ta.
Cheile se întind pe o lungime de 200-300 de metri, iar dacă vrei să le traversezi trebuie să mergi prin apă. Îți recomand să vizitezi Cheile Băniței vara, când apa mai scade. Primăvara e destul de mare și foarte rece.
Noi le-am vizitat la început de iulie, după o serie de ploi mai serioase, iar apa ne ajungea pe alocuri până la genunchi.


Fiind mai puțin cunoscută, zona nu e amenajată și nici indicații de orientare nu vei găsi. Dacă vii dinspre Hațeg ia ca punct de reper benzinăria dezafectată de pe partea stângă a șoselei și fă stânga imediat ce treci de ea. Și nu uita să iei la tine papucii de apă, ca să poți vedea cheile în toată splendoarea lor.
13. Locuri de vizitat în județul Hunedoara – Peștera Bolii
Cred că am mai spus că eu nu sunt un mare fan al peșterilor. Prefer lumina zilei și soarele deasupra capului, însă plimbarea prin Peșera Bolii nu mi s-a părut chiar greu de digerat.
Peștera e înaltă și străbătută de la un capăt la altul de pârâul Jupâneasa peste care sunt amenajate mai multe poduri luminate. În surdină se aude și un pic de muzică, așa că atmosfera e numai bună pentru o plimbare, fie ea chiar și pe sub pământ.


Peștera Bolii se află la numai 2 km distanță de Cheile Băniței așa că ar fi păcat să o ratezi dacă tot ai ajuns în zonă. Iar ca impresie finală o să spun că peștera este într-adevăr deosebită, însă prea multa amenajare mi se pare că o face un pic prea comercială pentru gustul meu.
14-15. Termele Romane și Cascada Clocota din Geoagiu Băi
În stațiunea Geoagiu Băi am făcut o scurtă abatere anul trecut, pe drumul de întoarcere din Alba Iulia, special ca să vizităm Termele Romane și Cascada Clocota. Termele sunt extrem de fotogenice, iar cascada, deși amplasată într-un loc destul de sălbatic, mi s-a părut surprinzător de accesibilă.
Eu zic că dacă îți propui un tur prin județul Hunedoara, merită să le pui și pe ele pe lista cu locuri de vizitat.


Cam asta sunt obiectivele pe care le-am văzut în cele 5 zile de umblat prin Hunedoara, iar dacă ar fi să fac un top al locurilor care mi-au plăcut cel mai mult, el ar arăta așa:
Locul I: Fundătura Ponorului pentru frumusețea și puritatea naturii.
Locul II: Cetatea Mălăiești pentru aerul tihnit și cadrul natural în care e amplasată, dar și pentru faptul că nu e foarte vizitată.
Locul III: Cheile Băniței pentru sălbăticie și aspectul lor unic, dar și pentru faptul că dacă vrei să le vezi în întregime trebuie să le traversezi prin apă.
Dacă ai și tu locuri dragi din județul Hunedoara și vrei să le împărtășești cu noi, lasă un comentariu și povestește-ne despre ele.
Iar dacă vrei să fii la curent și cu alte postări urmărește-mă pe facebook și instagram. Te aștept să descoperim împreună și alte locuri frumoase din România!
CITEȘTE ȘI:
12 obiective turistice de vizitat în Țara Făgărașului
9 locuri în natură de vizitat în Harghita
4 locuri de vizitat într-o ieșire de o zi din București
8 Comments
Bogdan 23 iulie 2021
pai…ai uitat de Lacul Cincis, drumul de marmura pana la Alun si bisericile de piatra si lemn din Alun, muzeul militar din Arsenal Park Orastie, puteai sa mergi pe serpentine de la Hunedoara la Hateg iar daca tot te-ai dus pana la Salasu de Sus puteai sa faci si stanga catre Rau de Mori de unde aveai posibilitatea sa urci la Barajul Gura Apelor sau sa mergi la Manastirea Colt si peste drum la Cetatea Colt. Daca tot ai fost la Giardini di Zoe si mai departe la Geoagiu puteai sa treci si pe la Taul Faerag. Zbor cu parapanta si la Clopotiva si la Simeria.
Ai uitat de zona Bradului cu mocanita aferenta si n-ai pomenit absolut nimic de mandria hunedorenilor – Tinutul Padurenilor cu placinte faimoase si peisaje de invidiat. N-ai trecut pe la Ghelari sa vezi biserica, minele si mai departe muzeul Dragan Muntean. Tot in zona este si cel mai vechi furnal din Europa la Govajdie.
Eh…poate cu alta ocazie si pe la Cheile Glodului si Muzeul Momarlanului.
Andreea 4 august 2021
Ce bine suna ce zici tu acolo, numai ca mi-ar mai fi trebuit o saptamana ca sa le vad pe toate. Dar cu siguranta o sa revin in zona si o sa tin cont de recomandarile tale.
FÜLÖP JÓZSEF 9 august 2021
Ar mai fi multe alte locuri de vizitat în județul Hunedoara, cum ar fi zonele montane:Retezatul,cu parcul național,Parângul,munții Vâlcan cu stațiunea STRAJA,cheile Buții
Andreea 11 august 2021
Asa este! Multumim de sugestii. Punem pe lista pentru urmatoarea vizita.
cristina sandor 1 octombrie 2021
Si Valea Jiului… toata! In Petrila, Muzeul Mamei, Casa Memoriala Ion D. Sirbu, Exploatarea Culturala Petrila- Muzeul Salvatorului Minier, Petrosani cu Muzeul Instalatorului Roman, Muzeul Momarlanului, Muzeul Mineritului, Vestul Vaii si imprejurimile montane Parang, Muntii Valcan, Caprisoara, Straja, Retezat, Buta, Piatra Iorgovanului, Pestera cu corali, Cheile Rosiei, Taii, Vf. Patru, Surianu… doar o mica tura , imbinati turismul montan cu cel cultural, industrial,…Si multe altele, Defileul…faceti un concediu, macar o saptamana!! Asa, ca rezumat al rezumatului :))
Sandor Cristina
Andreea 1 octombrie 2021
Multumim mult! 🙂
Simona 27 februarie 2022
Da e frumos în câte locuri ai fost . Dar mai sunt foarte multe locuri și unul dintre ele și drag mie este la Craciunesti . Com Baita . Un sat frumos cu multe stânci și peșteri este o zona protejata . Superb de frumos . Mai sus la Brad este muzeul Aurului și poți merge cu Mocanita . Sunt mai multe zone frumoase . Te pup
Andreea 2 martie 2022
Multumesc pentru recomandari, Simona. Le adaug listei cu destinatii pentru urmatoarea vizita in Hunedoara. Pup