12 atractii turistice de vizitat in Tara Fagarasului

12 obiective turistice de vizitat în Țara Făgărașului

Țara Făgărașului (sau Țara Oltului) reprezintă zona de sud a Transilvaniei împărțită între județele Brașov și Sibiu, mărginită pe o parte de munții Făgăraș, iar pe cealaltă de râul Olt. Un alt colț de Românie frumoasă, cu peisaje pitorești, trasee montane spectaculoase, castele istorice, biserici și tradiții care încă nu s-au pierdut de tot.

Obiectivele turistice despre care urmează să-ți povestesc sunt doar o parte din ceea ce oferă Țara Făgărașului, însă sunt cele care mi s-au părut mie a fi reprezentative și pe care noi le-am vizitat cu plăcere. Le-am pus și pe hartă, ca să te ajute în cazul în care plănuiești și tu o vacanță în Țara Făgărașului.

1. Mănăstirea Rupestră de la Șinca Veche

Mănăstirea rupestră de la Șinca Veche e un loc pe care îl apreciez pentru istoria lui și mai ales pentru cadrul natural în care este amplasat. Poate ai auzit de el sub denumirera de Templul Ursitelor sau locul în care o legendă spune că dorințele celor cu inima curată devin realitate, dacă sunt rostite aici.

sinca veche tara fagarasului

Originea bisericii este ambiguă, însă se știe că aici s-au adăpostit credincioșii în timpul persecuțiilor din Ardeal.

Pe pereții interiori sunt vizibil sculptate steaua lui David, semnele Yin și Yang și un chip de bărbat. Însă ceea ce atrage cel mai mult și dă locului un aer puternic de misticism este tunelul săpat în tavan prin care poți privi cerul.

templul ursitelor sinca veche
manastirea rupestra sinca veche-templul ursitelor

2. Obiective turistice din Țara Făgărașului: Cetatea Făgăraș

Cetatea Făgăraș este principalul obiectiv turistic și mândria orașului Făgăraș. Exteriorul este momentan în renovare însă chiar și așa zidurile înconjurate de micul lac, sălciile de pe mal și băncuțele din jur fac din ea un loc numai bun de plimbare și relaxare.

atractii de vizitat in tara fagarasului-cetatea fagaras

Muzeul din interiorul cetății este totuși deschis și poate fi vizitat. Găsești acolo o replică a celebrului mecanism al morții utilizat în evul mediu, numit Fecioara de Fier.

Acesta funcționa cam așa: în ziua execuției, condamnaților la moarte li se promitea grațierea cu condiția de a săruta icoana de la gâtul Fecioarei de Fier. Numai că în momentul sărutului, brațele fecioarei se activau și îmbrățișau condamnatul, înjunghiindu-l cu mai multe pumnale. Brrr…prea multă cruzime pentru gustul meu.

3. Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus

Liniște și armonie la poalele munților Făgăraș, asta îmi vine prima dată în minte când ma gândesc la mănăstirea Brâncoveanu.

Mă las apoi furată de frumusețea naturii care o înconjoară și mă opresc cu gândul la micul lac din spatele mănăstirii, pe marginea căruia e o plăcere să te refugiezi și să contempli mai departe divinitatea. Ce mai, un loc splendid pe care nu trebuie să-l ratezi atunci când ajungi în Țara Făgărașului.

tara fagarasului-manastirea brancoveanu, sambata de sus
manastirea sambata de sus
lacul de la manastirea sambata de sus

4. Herghelia de lipițani de la Sâmbăta de Jos

Despre rasa de caii Lipițan trebuie să știi că a fost creată în Slovenia, la Lipica și este folosită la Școala de călărie de la Viena, unde noi am asistat acum câțiva ani la un antrenament al căluților și ne-a plăcut tare mult.

Caii lipițani au la origine o combinație de mai multe rase de cai (andaluză, arabă, daneză, italiană) și sunt extrem de inteligenți. Învață comenzile foarte repede și sunt cai de anduranță, cu o alură armonioasă și deosebit de elegantă.

atractii turistice in Tara Fagarasului-herghelia de lipitani
hergheia de lipitani sambata de jos-tara fagarasului

Herghelia de lipițani de la Sâmbăta de Jos este cea mai mare din țară, iar pe lângă exemplarele de cabaline mai poți vizita aici un muzeu al trăsurilor. Iar dacă ești norocos și nimerești în timpul antrenamentelor care au loc aici, poți asista fără probleme.

herghelia de cai sambata de jos

Căluțul din fotografia asta e cel mai șugubăț dintre toți. A fost adus aici de la circ și se pare că încă nu a uitat numerele practicate acolo. Are tot felul de mimici ale feței și imediat ce te apropii de el, îți face inventarul buzunarelor.

5. Obiective turistice din Țara Făgărașului: Vâltorile de la Lisa

Dacă vrei să-ți faci o idee despre cum se prelucra lâna pe vremea bunicilor și străbunicilor noștri, atunci îți recomand să vizitezi Vâltorile din satul Lisa. Pentru mine a fost ceva nou, fiind prima dată când am văzut genul acesta de mecanisme tradiționale.

Vâltorile din Lisa se află în curtea unor localnici, iar turiștii care vin să le vadă au parte, pe lângă informații, și de o demonstrație, pentru că vâltorile sunt încă funcționale.

Din orașul Făgăraș până la vâltori faci o jumătate de oră cu mașina, iar din stațiunea Sâmbăta de Sus, doar 10 minute.

Valtorile din Lisa-tara Fagarasului

6. Aventura Park Drăguș

Parcul de aventură Drăguș înseamnă distracție pentru toată lumea, nu numai pentru prichindei. Găsești aici 7 trasee pentru adulți și copii, panouri de escaladă, un teren de minigolf și multe alte activități care te vor ajuta să te deconectezi și recreezi în natură. Plus cea mai bună pizza din zonă de la Pizzeria Drăguș.

Dacă vii aici în sezonul rece e recomandat să suni înainte, pentru că în unele zile parcul este închis.

7. Rucăr – Cea mai frumoasă priveliște asupra Țării Făgărașului

Dincolo de Olt, de pe unul din dealurile satului Rucăr poți avea parte de o priveliște de vis asupra întregii Țări a Făgărașului.

Pe waze găsești locația sub denumirea de „Masă panoramă Viștea”, însă ține cont de faptul că coordonatele nu sunt chiar demne de urmat, așa că o să-ți spun eu cum ajungi până acolo cu mașina.

masa panorama Vistea, sat rucar
12 atractii turistice de vizitat in Tara Fagarasului

După intrarea în sat, faci stânga în dreptul pietrei rotunde pe care scrie „Bine ai Venit!”, apoi după câteva sute de metri, în dreptul troiței de lemn, o iei la dreapta. Vei lăsa casele în urmă și vei începe urcușul pe un drum pietruit care la un moment dat se bifurcă. Ține spre stânga până ajungi în dreptul mesei panoramice și a stejarului care o umbrește vara.

Noi am stat câteva ore pe deal, am prins și apusul și ne-a plăcut mult de tot. Și am mai fi stat să vedem satele din vale luminate, dar ne-am gândit că ar fi bine să nu coborâm chiar pe întuneric.

masa panorama vistea-atracctii turistice in tara fagarasului
Tara fagarasului vazuta din satul Rucar

8. Obiective turistice din Țara Făgărașului: Abația Cisterciană, Cârța

Abația Cisterciană de la Cârța a fost pentru mine dragoste la prima vedere. Ruinele superbe cu arcade romane și ferestre gotice și povestea cistercienilor de pe teritoriul țării noastre m-au captivat imediat și au făcut din locul acesta, unul din preferatele mele, nu numai din Țara Făgărașului, ci din întreaga Românie.

Abația din Cârța se află la numai 45 de km de Sibiu, iar după ce o vei vizita o vei îndrăgi cu siguranță. Mai multe despre acest loc minunat am scis aici.

Popas la Abația Cisterciană din Cârța, Sibiu
Abația Cisterciană Cârța, Sibiu - un loc unic in Romaniac

9. Muzeul Badea Cârțan din Cârșișoara

M-a fascinat întotdeauna personajul Badea Cârțan, un om iubitor de cunoaștere, care aducea clandestin cărți în Ardeal și care în dorința lui de a vedea lumea, a mers pe jos de 3 ori până la Roma.

Despre el s-a scris în presa italiană ca fiind „dacul coborât de pe columnă” după ce, ajuns noaptea la Roma s-a odihnit până dimineața sprijinit de Columna lui Traian.

muzeul badea cartan cartisoara

Mi-am dorit mult să văd muzeul dedicat lui, însă din cauza pandemiei l-am găsit închis, așa că am plecat un pic dezamăgită, dar cu siguranță vom reveni.

10. Castelul de lut de la Porumbacu de Sus

Un castel de vis într-un loc de poveste! Castelul de lut din Valea Zânelor este cu siguranță printre cele mai cunoscute și vizitate locuri din Țara Făgărașului. Și pe bună dreptate, pentru că povestea lui și modul în care a fost construit sunt la rândul lor unice.

Deși l-am văzut de mai multe ori, îmi place să-l revizitez de fiecare dată când trec prin zonă. E fotogenic și atractiv în orice anotimp, așa că merită și atenția ta.

Iar dacă tot ești în zonă, poți da o fugă și până la Racoș ca să vezi Lacul de smarald și Coloanele de bazalt. Din rezervația de la Racoș mai face parte și vulcanul stins, dar momentan este închis pentru filmări.

11. Ferma de cerbi și ciute din Poiana Neamțului

O experiență frumoasă atât pentru copii cât și pentru adulți, pe parcursul căreia poți privi de aproape și chiar hrăni ciutele.

Personajul principal al fermei este Fetița, o ciută foarte curioasă și prietenoasă, dornică să primească atenție și mâncare de la toți vizitatorii.

ciuta la ferma de ciute din avrig

Ferma de cerbi și ciute se află la 15 minute de mers cu mașina de orașul Avrig, în cadrul Pensiunii Poiana Neamțului, iar programul de vizitare este de doar câteva ore în zilele de weekend. Mai multe detalii despre orar găsești aici.

locuri frumoae de vizitat in Tara Fagarasuluiferma de ciute din poiana neamtului

12. Obiective turistice din Țara Făgărașului: Castelul Brukental, Avrig

Din păcate Castelul Brukental e lăsat în paragină de mulți ani, însă merită să faci o oprire aici pentru o plimbare prin grădini și pentru o cafea bună la Orangerie. Iar dacă vrei să pătrunzi mai mult în atmosfera aristocratică a vremurilor trecute, atunci îți poți lua chiar o cazare în incinta palatului.

gradina palatului Brukental Avrig
Palatul Brukental-locuri de vizitat in Tara Fagarasului
cafea la orangeria palatului Avrig

Acestea sunt locurile pe care le-am vizitat până acum în frumoasa Țară a Făgărașului. Mai avem și altele pe listă, dar așteptăm să le vină timpul. Ne bate gândul să facem o drumeție până la cabana Valea Sâmbetei, apoi la toamnă vrem să ajungem la ferma de afine și zmerură din Valea Berivoi, etc.

Când o să ajungem la ele, sigur vei afla și tu, însă până atunci fii la curent și cu alte postări și urmăreșe-mă pe faceboook și instagram. Te aștept în continuare să vizităm locuri frumoase din România!

CITEȘTE ȘI:

15 locuri de vizitat în județul Hunedoara plus un top 3 al preferințelor personale

15 locuri faine de vizitat în Argeș

10 locuri de vizitat în Bucovina mea dragă

1 Comment Write a comment

1 Comment

  • Gorgova 9 martie 2022

    Interesant articol, mi-a atras atentia Castelul Brukental pare un loc interesant si plin de istorie. Am sa-l vizitez cu prima ocazie.

Leave a Reply

%d blogeri au apreciat: