Tinovul Mare, un loc mai puțin cunoscut din frumoasa Bucovină

Tinovul Mare a fost pentru mine surpriza mini-vacanței petrecute în Bucovina. Deși m-am născut acolo și am tot colindat zona, n-am știut de existența lui până astă vară. Plănuisem o ieșire cu familia și căutam o cazare în apropiere de Câmpulung-Vatra Dornei, dar n-am găsit ceva care să ni se potrivească. Așa că am lărgit aria de căutări și am ajuns în Poiana Stampei, locul unde s-a produs descoperirea.

Tinovul Mare-Poiana Stampei

În Poiana Stampei nu mai fusesem până atunci. Știam doar că e o localitate aflată la 10 km de Vatra Dornei.

Zona e destul de izolată și e potrivită pentru cei care vor să petreacă câteva zile relaxante în natură sau să viziteze locurile din apropiere: Colibița, Vatra Dornei, Transrarău, Pietrele Doamnei sau Piatra Șoimului.

Tinovul Mare-poteca de lemn

Așadar ne-am cazat în Poiana Stampei, chiar acasă la Tinovul Mare, despre a cărui existență ți-am spus la început că n-aveam habar. Dar uite că printre altele, asta mai fac călătoriile, te învață!

Ce este un Tinov?

Aceasta a fost prima întrebare care mi-a venit în minte atunci când am descoperit Tinovul Mare, iar dacă te întrebi și tu același lucru, iată răspunsul: tinovul este o mlaștină, o zonă în care pânza freatică ajunge aproape de suprafață și astfel se formează o floră specifică, alcătuită în mare parte din mușchi.

covor de muschi la Tinovul Mare

Știi ce senzație faină ai atunci când calci pe un covor de mușchi în care te afunzi ca într-o saltea de spumă? Merită să vizitezi un tinov chiar și numai pentru asta. 🙂

Tinovul Mare – plimbare relaxată printre pini și merișoare

Deși este cea mai mare rezervație naturală de turbă din România, Tinovul Mare e un loc mai puțin cunoscut și umblat.

Rezervația se întinde pe o suprafață mai mare de 600 ha, însă zona amenajată pentru turiști este destul de mică.

drum amenajat pentru turisti

Un pod de lemn lung de 1 km traversează pădurea, șerpuind printre pini, mușchi, ferigă și tufe de merișoare. Din loc în loc întâlnești panouri cu poze și informații care te pun la curent cu fauna și flora specifică.

tufe de merisoare laTinovul Mare

Pădurea mi-a părut tânără pentru că pinii toți erau trași printr-un inel. Însă în realitatea nu-i ușor să-ți dai seama de vârsta arborilor. Din cauza solului acid, pinii din rezervația Tinovul Mare cresc mai greu iar circumferința tulpinilor nu depășește 22 cm. Din acest motiv arborii tineri pot fi confundați ușor cu cei bătrâni care pot ajunge chiar la 100 de ani.

Tinovul Mare-pini si vegetatie

Ce m-a uimit și mi-a plăcut mult a fost verdele intens al vegetației, cel mai verde verde pe care l-am văzut până acum. 🙂 Să fi fost de vină ploaia sau poate lumina care cădea într-un anume fel, nu știu. Cert e că întreg tabloul mi s-a părut desprins din cărțile cu povești.

Cum ajungi la Tinovul Mare?

Tinovul Mare e ușor de găsit dacă vii cu mașina dinspre Vatra Dornei sau Bistrița Năsăud. Urmărești indicatorul spre satul Dornișoara, apoi după aproximativ 3 km oprești în dreptul panourilor care te anunță ca ai intrat în rezervație. Le vei vedea pe partea dreaptă. De acolo traversezi calea ferată și intri în pădure ca să începi plimbarea.

panou informativ

Cazare în Poiana Stampei

Ne-am cazat pentru 2 nopți la Vila Irina. Aceasta are 4 stele și este dotată cu de toate. Curte, iarbă verde, foișor și pârâul Dorna care curge taman prin spatele ei. O nebunie!

Vila Irina din Poiana Stampei

Am avut centrală termică pentru căldură în timpul nopții, un grătar generos în foișor și lemne pentru foc. Iar pe lângă priveliștile pitorești, în una din seri am avut parte și de un apus de soare memorabil.

Tinovul Mare-apus la Vila Irina

Așadar, dacă ajungi în zonă, fă un popas în Poiana Stampei ca să vizitezi Tinovul Mare. Vei găsi aici un loc liniștit în care te poți bucura de natură și de un aer proaspăt cum numai în Bucovina găsești. 🙂

CITEȘTE ȘI:

Colibița-impresii de pe malul lacului

Cu mocănița pe Valea Vaserului

O zi în Turda. Vizită la Salină și plimbare prin Cheile Turzii

4 Comments Write a comment

4 Comments

 • Bogdan 22 decembrie 2017

  Multumim pentru informatii!
  Chiar si fotografiile iti inspira liniste si pace!
  Iar potecuta din lemn, wow, cu acel verde in jur, cu padurea deasa…extraordinar contrast si frumusete. 🙂

  • Andreea 22 decembrie 2017

   Cu drag, Bogdan! Si mie mi-a ramas la suflet Tinovul Mare! Ma bucur ca l-am descopeit si ca am avut ocazia sa-l privesc mai indeaproape. Asa cum ai spu si tu, e un loc aprope ireal de frumos! Merita vizitat! ☺️

 • Cristina 7 februarie 2018

  Ce fain! Multumesc mult, minunat locul si extrem de util articolul. Plimbari si descoperiri frumoase in continuare! 🙂

  • Andreea 8 februarie 2018

   Iti multumesc, Cristina! Si tie iti doresc succes in toate!

Leave a Reply