10 locuri de vizitat în Bucovina mea dragă

10 locuri de vizitat în Bucovina mea dragă

Am mai spus asta, dar mi-e drag să o repet: de origine mi-s bucovineancă. Suceava este orașul meu natal, locul în care m-am născut și am copilărit până când am plecat la facultate. Bucureștiul m-a adoptat ulterior, în perioada studenției și apoi a devenit pentru mine ”acasă”.

Și pentru că recent m-am hotărât să-mi privesc orașul natal și zona frumoasă în care se află prin ochi de turist, am adunat la un loc câteva din locurile reprezentative ale Bucovinei pe care îți propun să le vizitezi atunci când ajungi în zonă.

Nu sunt nici pe departe toate, ci doar o fărâmă din ele, atât cât să-ți stârnească pofta și să te provoace la mai mult.

Locuri de vizitat în Bucovina – Cetatea de Scaun din Suceava

Până s-o revăd anul acesta, la Cetatea de Scaun a Sucevei n-am mai fost de pe vremea când eram prin școala generală sau liceu, nici nu-mi mai amintesc exact. Pe atunci nici nu era amenajată. Erau doar niște ruine lăsate în paragină, în vârful cărora ne cațăram ca să ne simțim și noi liberi și cutezători.

Cetatea de scaun a Sucevei, Bucovina

Însă ruinele de acum mulți ani s-au transformat de-a lungul timpului într-un obiectiv turistic pus la punct, cu informații prezentate într-un mod atrăgător (mai ales pentru prichindei), proiecții grafice, expoziții și o atmosferă relaxantă în curtea interioară a cetății, așa ca într-o gradină de vară.

10 locuri de vizitat în Bucovina mea dragă- cetatea de scaun din Suceava
cetatea de scaun a Sucevei

Nici nu-i de mirare că lumea vine puhoi să vadă cetatea, de aceea, regula mea de bază pe timp de vară este aceea de a vizita obiectivele aglomerate înainte de prânz, când nu-i nici foarte cald și nici prea aglomerat.

Și încă ceva, dacă vrei să vizitezi cetatea în perioada asta, trebuie să știi că purtarea măștii este obligatorie pe toată durata vizitei.

Cetatea de scaun din Suceava

Muzeul Satului Bucovinean

La doi pași de Cetatea de Scaun găsești un muzeu în aer liber care ilustrează felul în care trăiau generațiile dinaintea noastră.

Înveți aici despre simplitate, tradiții și credințe și te bucuri de o plimbare printre gospodării specifice Bucovinei, cârciumi și chiar o școală unde m-am minunat când am văzut expuse bănci asemănătoare cu cele pe care am învățat și eu în școala generală.

Mno, ce să zic, te apucă tot felul de trăiri când te gândești că o bucățică din viața ta e deja parte dintr-un muzeu.

muzeul satului bucovinean din Suceava
 locuri de vizitat în Bucovina mea dragă -Muzeul satului BUcovinean

Mega Tiroliana ”La Palma”

Cea mai lungă tiroliană din România, adică 1,1 km de adrenalină la 100 de metri deasupra pământului. Asta da, experiență! Am încercat-o și eu și mi-a plăcut.

Am închiriat și un GoPro ca să fac un video, dar m-am priceput așa de bine că în jumătate de filmare apar fără cap, așa că pun aici doar poze.

locuir de vizitat in Bucovina -mega tiroliana la palma
locuri de vizitat in bucovina-mega tiroliana la palma

Cursa durează puțin peste un minut, iar pe traseu prinzi ceva viteză și simți cum îți zboară fălcile ca în desenele animate.

Am încercat ambele poziții de zbor, atât pe cea clasică, cât și „superman” (superwoman în cazul meu), care e mult mai faină și deși pare periculoasă, chiar nu e. Ba din contră, echipamentul îți oferă confort și siguranță, iar senzația de zbor e mult mai autentică.

Mega Tiroliana din La Palma e unul din locurile turistice aglomerate, iar ca să eviți așteptatul la rând, îți recomand să ajungi acolo dimineața sau seara, înainte de închidere.

Locuri de vizitat în Bucovina -Mănăstirea Sucevița

E știut că Bucovina este cunoscută ca fiind Ținutul Mănăstirilor și al bisericilor pictate, în total adăpostind 8 mănăstiri incluse în Patrimoniul Unesco.

Manastirea Sucevita, Bucovina
bucovina-manastirea sucevita

Dintre acestea, Mănăstirea Sucevița este cea mai mare, iar despre picturile sale, pictorul francez Paul Henry spunea că reprezintă ”testamentul artei moldovenești.”

Cea mai importantă scenă picturală, ce impresionează prin simbolistică și mărime este ”Scara virtuților” care sugerează ascensiunea spirituală a omului în dorința lui de a dobândi paradisul.

manastirea Sucevita-Scara Virtutilor
10 locuri de vizitat în Bucovina mea dragă- Manastirea Sucevita

La Mănăstirea Sucevița te poți opri în drum spre Mega Tiroliana La Palma, pentru un strop de liniște înainte să te dezlănțui și să țipi din toți plămânii pe deasupra brazilor.

Tinovul Mare

Tinovul Mare e unul din locurile mele preferate, însă momentan nu este accesibil din cauza lucrărilor de înlocuire a podețului ce asigură plimbarea prin rezervație.

Totuși tu trece-l pe listă, în speranța că va fi redeschis cât de curând, iar dacă vrei să afli mai multe despre el, uite aici un articol plin cu poze, dedicat în exclusivitate lui.

Tinovul Mare-poteca de lemn
Tinovul Mare-pini si vegetatie

Update: Lucrările de la Tinovul Mare s-au terminat, iar podețul de lemn e acum nou-nouț și te așteaptă să-l bătătorești.

Locuri de vizitat în Bucovina – Transrarău

Transrarău sau Mini-Transfăgărășanul Bucovinei, așa i se mai spune drumlui ce traversează masivul Rarău și face legătura între localitățile Pojorâta și Chiril.

Șoseaua Transrarău are o lungime de 28 de km, iar altitudinea de aproape 1500 de metri la care ajunge, o situează pe locul al treilea în topul drumurilor alpine din România, după Transalpina și Transfăgărășan.

bucovina-Transrarau

E frumoasă tare plimbarea pe Transrarău. Curbe strâmte, brazi, peisaje încântătoare și mult aer rece și ozonat.

Vara, traversarea lui poate fi o corvoadă din cauza aglomerației, însă spre final de sezon, când lumea nu se mai înghesuie, e o plăcere să-l parcurgi.

Piatra Șoimului

Dacă tot ai ajuns în masivul Rarău și cauți priveliști frumoase, atunci îți recomand să faci și o foarte scurtă drumeție de la Cabana Rarău până la Piatra Șoimului, locul în care îți poți dezmierda privirea cu o panoramă superbă către Valea Bistriței și Giumalău.

piatra soimului rarau

Punctul de belvedere e amenajat cu bancuțe și bare de metal pentru protecție, iar ție nu-ți mai rămâne nimic altceva de făcut decât să te așezi și să contempli măreția naturii.

rarau Piatra SOimului
rarau, Bucovina

Pietrele Doamnei

Pietrele Doamnei sunt vedetele de pe Transrarău. Suple și înalte, își fac vizibilă prezența și te însoțesc chiar pe o porțiune de traseu.

La baza lor ajungi ușor, în aproximativ 20 de minute de mers prin pădure, plecând tot de la Cabana Rarău. Însă dacă vrei să ajungi în vârful lor, trebuie să știi că traseul durează aproximativ 2 ore și pentru a-l parcurge ai nevoie în primul rând de o încălțăminte adecvată și ceva condiție fizică.

locuri de vizitat in Bucovina-Pietrele Doamnei

Noi n-am fost pregătiți, așa că nu ne-am aventurat. Ne-am mulțumit doar cu plimbarea prin pădure până la baza lor, urmând ca data viitoare să venim echipați corespunzător și pregătiți să le luăm la picior.

Locuri de vizitat în Bucovina -Mănăstirea Voroneț

”Capela Sixtină a Estului”, așa i se mai spune Mănăstirii Voroneț, datorită celebrei fresce exterioare intitulată ”Judecata de apoi.”

Și ce să zic, departe totuși de a fi asemănătoare unui Michelangelo, scena e impresionantă, iar lumea se adună în fața ei ca la muzeu.

Manastirea Voronet-locuri de vizitat in bucovina

Despre Mănăstirea Voroneț mai trebuie să știi că a fost ctitorită de Ștefan cel Mare, iar în incinta ei se află mormântul lui Daniel Sihastru.

Renumele mănăstirii mai este legat și de ”albastru de Voroneț”, o culoare cu o rezistență deosebită la intemperii, despre care se spune că prin unicitatea ei ar putea sta alături de roșul lui Rubens sau verdele lui Veronese.

Mănăstirea Humorului

După modelul ”albastrului de Voroneț”, la Mănăstirea Humor vei auzi despre ”roșu de Humor”.

Din păcate frescele exterioare sunt destul de degradate, însă încă se mai poate observa că roșul este culoarea predominantă.

manastirea Humor, bucovina

Iar dacă nu ești fan pictură exterioară, poți veni aici pentru curtea superbă și cele două turnuri: Turnul clopotniței pe sub care treci chiar la intrarea în curtea mănăstirii și Turnul Vasile Lupu, care păstrează numele constructorului lui și a fost ridicat în scop de apărare.

Și cu asta gata lista (propusă de mine) cu locuri de vizitat în Bucovina. Repet, nu sunt nici pe departe toate, ci numai câteva din minunile Bucovinei pe care le poți explora într-o primă vizită pe aceste meleaguri, dar nu numai. Iar dacă mai ai propuneri, le aștept cu nerăbdare în comentarii.

Fii la curent și cu alte postări și urmărește-mă pe facebook și instagram. Te aștept să descoperim împreună locuri frumoase din România!

CITEȘTE ȘI:

9 locuri în natură de vizitat în județul Harghita

10 dintre cele mai frumoase locuri de vizitat în România

4 locuri de vizitat într-o ieșire de o zi cu plecare din București

6 Comments Write a comment

6 Comments

 • Dranca Dorina 5 octombrie 2020

  Trebuie neaparat de ajuns la 12 Apostoli .E un loc deosebit de frumos

  • Andreea 5 octombrie 2020

   Te referi la Schitul 12 Apostoli din Vatra Dornei? Daca da, am notat. Multumesc pentru idee! 🙂

 • Dranca Dorina 6 octombrie 2020

  Nu schitul ci rezervatia 12 Apostoli din muntii Calimani
  Sunt niste formatiuni megalitice deosebite locul este de o frumusete rara si nu se ajunge exagerat de greu dar nu se poate ajunge cu maina ci pe jos

  • Andreea 6 octombrie 2020

   Super! Multumesc pentru detalii!

 • Elena 20 octombrie 2020

  Super articolul, multumesc mult pentru recomandari!

  • Andreea 21 octombrie 2020

   Iti multumesc, Elena! Ma bucur ca iti place si sper sa-ti fie si de ajutor. 🙂

Leave a Reply

%d blogeri au apreciat: