Cheile Tișiței: traseu ușor în munții Vrancei

Pentru că îmi doream de mult să facem un traseu prin Cheile Tișiței, în Vrancea, ziua în care am plecat a fost una în care am zis eu că s-au aliniat planetele. Mno, s-or fi aliniat ele, dar cu fundul în sus.

În loc de cinci jumătate, m-a trezit ceasul biologic la patru jumătate, apoi cu ochii trei sferturi închiși, în loc să pun pe mine pantalonii de vară, i-am pus pe cei de iarnă, motiv pentru care curgeau apele de pe mine la cinci dimineața fără să înțeleg de ce. Când m-am prins care era motivul, ieșisem deja din București și n-am mai avut ce face, așa că am murit de cald toată ziua.

Și colac peste pupăză, am plecat de acasă și fără pic de cash, lucru de care mi-am dat seama când am ajuns în Lepșa. Știam că intrarea în rezervație se plătește (3 lei), așa că am numărat toate monedele din portofel, dar ghinion, nu erau deajuns.

casuta in Cheile Tisitei

Următorul pas ar fi fost să căutăm un bancomat, dar mi-am dat repede seama că în Lepșa bancomatele sunt chestii extraterestre. Am întrebat un localnic dacă găsim unul în zonă. S-a mirat tare și ne-a spus că nici ei și nici satele învecinate n-au văzut așa ceva până acum.

Noroc că până la urmă n-a mai fost nevoie să facem rost de cash. Casieria de la intrarea în rezervație era închisă când am ajuns acolo și așa a rămas pentru tot restul zilei.

Traseu Cheile Tișiței – lungime, durată și dificultate

Traseul prin Cheile Tișiței are o lungime de 7,5 km până la Tunelul Mare, punctul final pentru cei mai mulți. De acolo continuă doar experimentații, cei pregătiți pentru adevăratele provocări ale muntelui.

Până la Tunel, traseul alternează zone de pădure cu zone stâncoase, asemănătoare canioanelor. Aș zice că-i mai mult o plimbare decât un traseu montan, dar chiar și așa bocancii sau o încălțăminte cu talpă aderentă nu ar trebui să-ți lipsească din picioare.

traseu cheile tisitei

În vreo două locuri, poteca se îngustează foarte mult și merge pe lângă malul abrupt al râului, iar dacă te prinde ploaia (ca pe noi), zonele astea devin alunecoase și periculoase. Plus că partea finală a traseului e mai sălbatică iar poteca devine stâncoasă și accidentată.

prin Cheile Tisitei

Pe parcursul traseului mai ai de trecut câteva poduri de lemn peste râu, apoi de urcat o scară aproape verticală peste o stâncă imensă. Nu-i nimic periculos atâta timp cât nu te grăbești și ești atent. Traseul e frecventat de turiști de toate vârstele, adulți, copii și chiar animale de companie.

pod peste rau in Cheile Tisitei
scara de urcat in Cheile Tisitei
Drumetie usoara in Cheile Tisitei

Noi am parcurs traseul prin Cheile Tișiței lejer, în 3 ore la dus și 2 la întors, zorite, cum am mai spus, de ploaie. Însă dacă vremea e bună, îți recomand să nu te grăbești.

Caută un loc umbros pe malul apei și oprește-te acolo. Trage-ți sufletul, manâncă, odihnește-te și lasă natura să te bucure. Până la urmă acesta e și scopul drumețiilor, să te încarce cu energie și frumusețe.

Pe malul raului in Cheile Tisitei
Cheile Tisitei

Traseu în Cheile Tișiței – recomandări

Pe lângă o încălțăminte adecvată, mai ia la tine apă pentru că pe traseu nu vei găsi. Pune în rucsac și o lanternă, dacă n-ai la telefon și vrei să traversezi tunelul. Acesta are o lungime de aproximativ 200 de metri și este complet neluminat.

Noi l-am traversat fără probleme. Pe jos sunt destul de multe pietre și pe alocuri câteva bălți, însă dacă ai la tine o sursă de lumină, le poți ocoli.

Tunelul mre Cheile Tisitei

Nu te abate de la traseu, urmărește marcajul cu triunghi roșu și mergi numai pe poteca semnalizată.

Fii cu ochii în patru pentru că zona e frecventată de caprele negre, iar dacă pleci pe traseu dimineața, ai toate șansele să le vezi cocoțate pe stânci.

După ce am postat pe facebook câteva poze din Cheile Tișiței, mai mulți cititori mi-au scris că au făcut traseul și că au văzut pe parcursul lui capre negre. Iar eu aproape cu invidie spun că noi n-am avut norocul ăsta. Știi tu… planetele aliniate cu fundul în sus.

hai hiu prin Cheile Tisitei

Dacă traseul prin Cheile Tișiței nu te-a obosit prea tare, mai poți face un popas la Cascada Putna, care se află în apropiere. Fără a fi înaltă, cascada e spectaculoasă prin viteza și forța cu care apa se revarsă printre stânci.

Până la cascadă poți merge cu mașina, însă nu te poți apropia prea mult de căderea de apă, pentru că zona este îngrădită.

Cascada Putna

În concluzie, nouă ne-a plăcut să mergem în drumeție la Cheile Tișiței din perspectiva frumuseții naturii și a faptului că zona e mai puțin aglomerată față de altele.

Dacă și ție ți-a plăcut ce ai citit, fii la curent și cu alte postări și urmărește-mă și pe facebook și instagram. Te aștept să descoperim împreună locuri frumoase din România!

CITEȘTE ȘI:

Traseu în Cheile Turzii și vizită la Salina Turda

Traseu Cheile Zănoagei -Lacul Scropoasa și Cascada 7 Izvoare

Traseu lacul Ochiul Beiului, cascadele Beușnița și La Vaioaga

3 Comments Write a comment

3 Comments

Leave a Reply

%d blogeri au apreciat: