15 locuri frumoase de vizitat in Arges

15 locuri faine de vizitat în Argeș

În ultima vreme, călătoriile noastre s-au rezumat la ieșiri scurte, în locații nu foarte îndepărtate de București, ocazie cu care am descoperit județul Argeș și o parte din locurile frumoase și diverse pe care le are de oferit celor care vor să-l viziteze.

Majoritatea obiectivelor văzute de noi sunt poziționate în apropiere de Câmpulung Muscel, așa că dacă plănuiești o escapadă mai lungă, îți poți stabili baza acolo și apoi merge cu mașina spre fiecare dintre ele.

Pe lângă cele vizitate, am mai ochit și alte locuri care ne-au stârnit curiozitatea, dar chiar dacă încă n-am ajuns la ele, totuși le voi menționa, nu de alta, dar ca să ai de unde alege în caz că te decizi să explorezi și tu jud. Argeș.

1. Locuri de vizitat în Argeș – Cabana Voina și împrejurimi

O zonă splendidă, ușor accesibilă, aflată la 25 de km de Câmpulung Muscel, unde poți merge pentru mișcare sau relaxare în natură. Găsești acolo locuri amenajate pentru camping, în care poți veni cu rulota sau cortul. Și mai poți veni chiar cu pătura la picnic.

muntii iezer papusa jud arges
locuri de vizitat in arges-traseu cabana Cuca

Ca să te familiarizezi cu zona, de la Cabana Voina poți face o plimbare scurtă de 6 km dus întors, până la cabana Cuca. Drumul până acolo e superb și nu e deloc dificil de parcurs. Râul Cuca te va însoți mereu, iar brazii și culmile munților îți vor încânta simțurile.

Ambele cabane sunt puncte de plecare spre mai multe trasee din Munții Iezer-Păpușa, însă pentru acestea va trebui să te echipezi corespunzător.

cabana Cuca din jud Arges
traseu spre cabana Cuca

2. Barajul și lacul Râușor

Le găsești pe amândouă imediat ce treci de comuna Lerești, pe drumul care duce spre cabana Voina. Eu zic că merită să faci un popas de câteva minute aici, ca să respiri aer curat și să te bucuri de măreția naturii.

locuri de vizitt in arges-barajul rausor
lacul rausor-jud arges

Pe marginea lacului Râușor noi am întâlnit o vulpiță suspect de prietenoasă, care ne-a dat târcoale timp de vreo 20 de minute. Deși despre vulpile prietenoase se spune că ar fi turbate (nu știu dacă e mit sau realitate), am lăsat-o să-și facă mendrele, nu de alta, dar am fost și noi la fel de curioși ca ea.

vulpita langa lacul rausor arges
vulpe pe malul lacuui rausor

3. Locuri de vizitat în Argeș- Poiana cu Narcise de la Negrași

Delicatețe și parfum într-o singură poieniță, poziționată la marginea satului Negrași, chiar pe marginea șoselei.

Dacă vrei să vezi Poiana cu Narcise, mergi la Negrași la începutul lunii mai. Acesta este momentul când le vei găsi înflorite și te vei bucura din plin de gingășia și parfumul lor.

poiana cu narcise negrasi arges
poiana cu n arcise din negrasi, arges

4. Cetatea Poenari

Lângă comuna Arfeu găsești un alt loc inedit din Argeș: o cetate așezată în vârf de munte, până la care ai de urcat 1480 de trepte prin pădure. Urcușul nu e dificil, însă dacă obosești te poți opri oricând pe una din băncile amenajate pe traseu, ca să te odihnești și apoi să pornești din nou.

Zona de urcare e acum protejată de un gard electric așa că nu trebuie să-ți faci griji cu privire la animalele sălbatice, ci doar să te concentrezi pe frumusețea din jurul tău.

Cetatea e legată de numele lui Vlad Țepeș, iar la fața locului vei găsi panouri informative cu legendele locului.

Ruinele nu sunt nemaivazute, însă priveliștea asupra împrejurimilor e frumoasă și face ca efortul de a ajunge acolo să merite.

Update: momentan cetatea este închisă pentru reabilitări.

locuri de vizitat in Arges-cetatea poenari
cetatea poenari
cetatea poenari-arges

5. Barajul Vidraru

La numai 5 km distanță de Cetatea Poenari, ajungi la ultra cunoscutul baraj Vidraru, unul din locurile frecventate de turiștii care parcurg Transfăgărășanul.

Ce poți face la Vidraru? Te poți bucura de peisajul superb cu vedere spre munții Făgăraș și mai poți face o plimbare cu barca pe lacul Vidraru. Minicroaziera durează 40 de minute, iar coborârea spre pontonul de îmbarcare se face pe lângă hotelul Posada Vidraru, aflat puțin mai sus de baraj.

locuri de vizitat in arges-barajul vidraru
Barajul vidraru-arges
barajul vidraru-coborare spre ponton

6. Traseu prin canionul Valea lui Stan

Un traseu provocator pe care eu mi-l imaginez ca o cursă cu obstacole printre stânci și ape curgătoare. Mi-am făcut imaginea asta în urma celor citite și văzute pe internet și recunosc că abia aștept să-l parcurg.

Intrarea pe traseu se face de pe transfăgărășan, iar dacă te tentează trebuie să știi că Valea lui Stan e un loc în care echipamentul de munte e obligatoriu, iar pe lângă el mai ai nevoie și de multă vigilență.

7. Locuri de vizitat în Argeș – Transfăgărășan

Cel mai frumos drum din România, care leagă jud. Argeș de Sibiu traversând Munții Făgaraș. În afară de șoseaua șerpuitoare prin munți, de-a lungul Trasfăgărășanului mai poți vedea cascada Capra, lacul și cascada Bâlea, iar de la cabana Bâlea mai poți face o drumeție scurtă până la vârful Vânătoarea lui Buteanu, aflat la 2507 m altitudine.

transfagarasan

8. Lacul Învârtita (Nucșoara)

Îl găsești în comuna Nucșoara, iar despre el trebuie să știi că este singurul lac din România, care s-a format pe gips.

Lacul e mic și neamenajat, însă are un aer rural care mie mi-a plăcut mult. Și mai are și niște rațe simpatice, cărora le place să fie hrănite și pozate.

Drumul până acolo nu e grozav, șoseaua are multe denivelări, dar dacă mai plănuiești și alte activități în zonă, cred că merită să faci un compromis.

locuri de vizitat in arges-lacul invartita
lacul invartita-jud. arges

9. Dealul Mățău

Cel mai înalt deal din România, poziționat la 7 km distanță de Câmpulung Muscel. Merită să mergi acolo ca să te relaxezi, să te bucuri de liniște și de o priveliște frumoasă asupra orașului.

10. Dealul Crețișoara

Crețișoara e cunoscut mai mult de localnici decât de turiști, iar cartierului construit pe deal i se mai spune și Beverly Hills. Noi n-am fost nici pe Mățău și nici în Crețișoara, dar cred că o plimbare prin Beverly Hills de Romania ar fi interesantă.

11. Locuri de vizitat în Argeș – Schitul Cetățuia Negru Vodă

Județul Argeș este cunoscut pentru așezările rupestre, iar Schitul Cetățuia Negru Vodă este una din ele. Supranumit și Meteora românească, schitul este situat în vârful muntelui, la 800 de metri altitudine, iar ca să ajungi la el trebuie să urci prin pădure, pe o potecă șerpuitoare care mai poartă și numele de „drumul Golgotei”. Urcușul nu e foarte greu, iar efortul merită, pentru că sus vei găsi o atmosferă deosebită și un peisaj pe măsură.

priveliste de la crucea dorintelor- manastirea cetatuia negru voda
scgitul cetatuia negru voda
Schitul Cetatuia Negru Voda

12. Mănăstirea Corbii de Piatră

Din aceeași categorie a bisericilor rupestre face parte și Mănăstirea Corbii de Piatră, cea mai veche așezare rupestră din România. O găsești în satul Jgheaburi și cu siguranță te va impresiona prin contrastul dintre dimensiunile mici ale lăcașului și imensitatea stâncii în care este săpată.

intrarea in manastirea Corbii de Piatra

13. Mănăstirea Nămăiești

Împreună cu Corbii de Piatră și Schitul Cetățuia Negru Vodă, Mănăstirea Nămăiești formează așa-zisul triunghi energetic al așezărilor rupestre din Argeș.

Cele 3 biserici sunt poziționate destul de aproape una de cealaltă și pot fi vizitate lejer într-o ieșire de o zi din București sau din alte locații apropiate.

Mai multe despre ele am scris într-un articol separat pe care-l găsești aici.

manastirea Namaiesti

14. Locuri de vizitat în Argeș – Mausoleul de la Mateiaș

Un monument dedicat eroilor căzuți în Primul Război Mondial și un loc din care poți învăța puțină istorie, singur sau împreună cu cei mici. Locul e destul de frecventat de copii care merg în excursii cu școala, dar nu numai. Îl găsești la 12 km distanță de Campulung, în comuna Valea Mare-Pravăț, chiar langă DN.

15. Cheile și Peștera Dâmbovicioara

2 km de stânci înalte, mult, mult, verde și săltărețul râu Dâmbovicioara care te însoțește de-a lungul cheilor, iată pe scurt descrierea unui alt loc frumos din Argeș. La capătul lui vei găsi și binecunoscuta peșteră Dâmbovicioara.

Deși am fost la Cheile Dâmbovicioarei de nenumărate ori, nu am găsit poze de acolo în arhiva personală (ceea ce e foarte ciudat), însă ca să vezi dacă ți-ar plăcea să vizitezi zona, intră pe blogul Marcelei de la Călătorii de Weekend unde vei găsi detalii și o mulțime de fotografii.

locuri de vizitat in arges-cabana voina

Și uite că am ajuns la capătul listei mele cu locuri frumoase de vizitat în Argeș, un județ care mie mi se pare că poate fi o alternativă bună la Valea Prahovei, unde știm cu toții că-ți trebuie nervi de fier ca să faci față aglomerației din trafic și mulțimilor de turiști.

Așadar, dacă și tu crezi la fel, nu mai sta, dă o fuga prin zonă și fă-ți propria listă și propriul clasament al celor mai frumoase locuri de vizitat in Argeș.

cu masina prin Arges

Dacă vrei să fii la curent și cu alte postări și idei de călătorie, nu uita să dai like și follow pe pagina de facebook și pe instagram. Te aștept în continuare să vizităm împreună locuri frumoase din România!

CITEȘTE ȘI:

9 locuri in natură de vizitat în Harghita

10 locuri de vizitat în Bucovina mea dragă

Cheile Tișiței: traseu ușor în munții Vrancei

6 Comments Write a comment

6 Comments

  • Ionela 26 iunie 2021

    Foarte frumoase recomandarile, big like pentru postare!

    • Andreea 30 iunie 2021

      Ma bucur ca le-ai gasit interesante si iti multumesc pentru apreciere!

  • loculdelageam.ro 18 august 2021

    Aș adăuga și Mănăstirea Robaia (aproape de Corbii de Piatră), este foarte bine îngrijită și peisajul din jur este foarte drăguș, dar și Muzeul viticulturii și pomiculturii din Golești 🙂

    • Andreea 18 august 2021

      Multumim pentru recomandare, le punem pe lista!

  • Melisa 17 mai 2022

    Buna! Urmăresc blogul tau pentru călătoria noastră, foarte bun! Vroiam sa știu dacă acuma este valabil vizita in Cetate pomenari. Mulțumesc

    • Andreea 18 mai 2022

      Buna! Uite programul de vizitare a cetatii, luat de pe pagina ei de fb:
      – de luni pana vineri: 10-18, ultima plecare de jos 16:30
      – sâmbăta și duminica: de la 10 la 20, ultima plecare de jos la 18:30

Leave a Reply

%d blogeri au apreciat: