12 locuri de vizitat în Timișoara

12 locuri de vizitat în Timișoara plus recomandări de restaurante și cafenele

Timișoara a fost primul oraș din România eliberat de sub comunism, primul oraș european care a introdus iluminatul electric stradal, tot primul oraș european care a avut tramvaie trase de cai, primul oraș provincial care a câștigat campionatul național de rugby și lista poate continua.

Supranumit și Mica Vienă, datorită arhitecturii asemănătoare cu cea din capitala Austriei, Timișoara e un oraș fascinant, ale cărui povești sunt o încântare pentru cei care iubesc călătoriile și diversitatea culturală și etnică. Spun asta pentru că în Timișoara trăiesc la un loc români, sârbi, nemți și maghiari.

În Timișoara vei găsi singurul liceu din România cu predare în limba sârbă și 4 teatre în care se joacă piese în 3 limbi: română, germană, maghiară.

Și uite că tocmai ai aflat câteva lucruri interesante despre Timișoara, pe care poate nu le știai, dar nu ne oprim aici, continuăm poveștile cu cele mai frumoase locuri de vizitat în Timișoara.

1. Locuri de vizitat în Timișoara: Piața Unirii

Piața Unirii este cea mai frumoasă și fotogenică piață din Timișoara, cu o atmosfera efervescentă, plină de turiști și cafenele înconjurate de clădiri colorate.

casa bruck timisoara -piata unirii

Piața Unirii este cea mai veche piață din Timișoara și locul care concentrează cele mai multe clădiri istorice. Faimoasa Casa Bruck, Casa cu Lei sau Palatul Baroc ce adăposește Muzeul de Artă din Timișoara sunt doar câteva dintre ele.

În mijlocul pieței se ridică Coloana Ciumei, în amintirea epidemiei care a devastat în trecut Banatul, iar alături se află fântâna cu apă minerală.

2-3. Piața Victoriei și Piața Libertății

Deși nu sunt la fel de spectaculoase ca Piața Unirii, cele două sunt locuri pe care ar trebui totuși să le vezi dacă ajungi în Timișoara, mai ales că se află foarte aproape una de alta.

Piața Victoriei are o însemnătate specială pentru noi, românii, pentru că aici, Timișoara a fost proclamat primul oraș liber din România, în decembrie 1989.

Piața Victoriei găzduiește Opera, Catedrala Mitropolitană, devenită simbol al orașului și Muzeul Banatului din incinta Castelului Huniade, închis momentan.

locuri de vizitat in Timisoara-piata libertatii

La câteva minute distanță de Piața Victoriei vei găsi Piața Libertății, locul din care, în fiecare duminică între orele 12-20, poți lua tramvaiul turistic și admira principalele obiective din Timișoara, beneficiind pe parcursul călătoriei de un ghid audio în engleză și română.

locuri de vizitat in Timisoara-piata libertatii

4. Strada cu cireși japonezi

Uneori cele mai frumoase locuri sunt acelea pe care le descoperi spontan, fără nici un fel de programare. Așa am descoperit și noi strada cu cireși japonezi, care a fost una dintre surprizele minivacanței petrecute în Timișoara.

ciresi japonezi infloriti in Timisoara

Pe numele ei complet, str. Academician Alexandru Borza, cea mai frumoasă stradă din Timișoara pe timp de primăvară se află lângă Parcul Rozelor și e un loc pe care ar fi păcat să-l ratezi dacă ajungi în Timișoara în lunile aprilie-mai.

Pe lângă casele elegante pe care le vei admira aici, îți vor fura privirea și te vor copleși cu frumusețea lor, zeci de cireși japonezi înfloriți în multiple nuanțe de roz. O adevărată sărbătoare a naturii!

6. Muzeul consumatorului comunist

Un muzeu inedit, ca o călătorie în timp, printre exponate care au aparținut perioadei comuniste: biciclete pegas, uniforme albastre, telefoane cu roată, păpuși rusești și bibelouri în formă de pește.

O incursiune care s-ar putea să-ți dea fiori, să-ți amintească de copilărie, sau dacă n-ai prins perioada comunistă, pur și simplu să te uimească.

muzeul consumatorului comunist locuri de vizitat in Timisoara

terasa de la muzeul consumatorului comunist timisoara

Muzeul se află la subsolul Teatrului Auăleu și al lui Scârț-loc lejer, pe strada Szekely Laszlo nr.1, iar intrarea se face prin terasa localului, la care te poți opri pentru o cafea după ce vizitezi muzeul.

5. Locuri de vizitat în Timișoara: Muzeul Satului Bănățean

Îl găsești la ieșirea din oraș și e un loc liniștit, numai bun de o plimbare în natură, printre gospodării cu specific bănățean. Muzeul e mic, însă cu multe spații verzi și un lac lângă care poți poposi.

Noi l-am vizitat de Paște, când a fost transformat în Parcul Primăverii și găzduia la momentul acela un bazar cu obiecte handmade, concerte și activități pentru copii.

locuri de vizitat in timisoara-muzeul satului banatean

muzeul satului banatean timisoara

primavara la muzeul satului banatean din timisoara

7. Locuri de vizitat în Timișoara: Parcul Rozelor

Timișoara e un oraș verde, cu multe parcuri frumos aranjate și bine întreținute, iar Parcul Rozelor este unul dintre ele. Ți-l recomand pentru poziționarea lui pe malul Begăi, pe lângă care e musai să dai o tură cu bicicleta sau pe jos.

Dacă mergi în Timișoara primăvara, și aici te vor întâmpina cireșii japonezi, alături de magnolii și câteva terase așezate pe marginea râului.

8. Plimbare cu vaporetto pe râul Bega

Și dacă tot ai ajuns la Bega, poate iei în calcul și o plimbare cu vaporetto, care reprezintă o variantă de transport în comun pentru timișoreni. Nu e ceva spectaculos, dar e plăcut să aluneci cu barca pe apă și să privești forfota de pe mal, iar prețul unei călătorii este de 1 leu.

Noi am luat vaporetto de la Catedrală și ne-am plimbat cu el până la Piața Sarmisegetuza și înapoi.

plimbare cu vaporeto pe raul Bega timisoara

9. Biserica Millenium

Biserica Millenium este situată mai departe de centru, în Piața Romanilor din Cartierul Fabric. Este cea mai mare biserică romano-catolică din oraș, iar numele vine de la faptul că lăcașul a fost construit în cinstea aniversării a 1000 de ani de la formarea statului maghiar.

locuri de vizitat in Timisoara-bisserica Millenium

Exteriorul e impresionant prin dimensiuni, iar interiorul mi-a plăcut mult datorită culorilor cu care sunt vopsiți pereții (verde și crem).

Și dacă tot ai ajuns în cartierul Fabric, fă o oprire și la Vechea Sinagogă din cartier, pe care o poți admira doar de la exterior.

10. Piața Traian

La câteva minute de Biserica Millenium ajungi în Piața Traian, sau Piața Plângerii, cum îi mai spun localnicii pentru că din păcate, zona este lăsată în paragină.

Piața a fost gândită ca o replică mai mică a Pieței Unirii, însă momentan clădirile istorice au mare nevoie de recondiționare pentru că tencuiala stă să cadă la orice pas.

Poți veni totuși aici ca să vezi Clopotul Durerii, Biserica Ortodoxă Sârbă sau Palatul comunității sârbe, sau ca să-ți imaginezi ceea ce a fost odată Piața Traian.

11. Iulius Garden

Am mai spus că Timișoara excelează la capitolul parcuri, iar Iulius Garden e încă un loc plin de verdeață, în apropiere de centrul orașului. Are o zonă de relaxare, un mic lac și un carusel simpatic care atrage deopotrivă copii și adulți.

Dacă ajungi în zona mall-ului, nu-l trece cu vederea. Poți avea parte aici de o plimbare relaxantă pe aleile parcului, acompaniat de câteva acorduri de jazz, care se aud în surdină prin toată grădina.

locuri de vizitat in timisoara-iulius garden

iulius garden timisoara

Noi am ajuns la Iulius Mall în prima zi de explorat Timișoara, din cauza vremii urâte și reci care ne-a trimis la cumpărături de haine mai groase. Dar n-am regretat pentru că așa am descoperit grădina mall-ului și ghici ce…după ce am terminat cumpărăturile a ieșit soarele.

12. Fabrica de bere Timișoreana

Cum zice și sloganul, ”povestea merge mai departe”, la prima fabrică de bere din România, la care orice iubitor de bere sau orice curios ar trebui să ajungă. Deși ne-ar fi plăcut să o vizităm și noi, din păcate nu am mai apucat să o vedem decât din uber, însă dacă tu ai vizitat-o, poate ne povestești despre asta în cometarii.

Restaurante și cafenele care ne-au plăcut în Timișoara

Explorăm, vizităm dar mai și mâncăm!

Pe primul loc în lista preferințelor se află restaurantul Homemade, locul în care arta culinară e la ea acasă, dar îți poți imagina la fel de bine că e la tine acasă, pentru că modul în care e amenajat la interior te duce cu gândul la o sufragerie imensă, deschisă tuturor.

Preparatele și băuturile sunt extrem de gustoase, iar decorul, inedit și plin de culoare.

Restaurantul se află lângă Muzeul Consumatorului Comunist și e cumva ascuns de ochii necunoscătorilor, dar ține minte str. Gh. Doja nr. 40 și pune-o pe waze dacă vrei să ai parte de o experiență culinară deosebită.

restaurnte in timisoara-Homemade

La capitolul cafenele, notează Orvide Specialty Coffe, un loc intim, cu cafea bună de tot, în apropiere de Piața Libertății. Trebuie să știi că lunea cafeneaua e închisă, iar dacă vrei să vii aici pe seară, ai nevoie de rezervare.

timisoara cafea la cafeneaua Orvide

Cafeneaua Verde a fost locul în care ne-am luat doza de cofeină atunci când Orvide a fost închisă. Însă și aici, lunea până la ora 11 personalul a fost angrenat în curățenia săptămânală, așa că bucătăria nu a fost disponibilă.

Am încercat și mâncarea de la Sky Restaurant situat lângă Piața 700, dar n-aș putea spune că a fost o experiență deosebită. Ne-au plăcut priveliștea și decorul din interior, însă chelnerii au fost destul de neprietenoși.

sky restaurant Timișoara

Am mai pus ochii pe restaurantul La calul alb situat în centru, însă ne-am îndrăgostit de Homemade și am lăsat cabalinele :)) pentru altă dată.

Și cu asta, basta! Dacă vrei să fii la curent și cu alte postări, urmărește-mă pe facebook și instagram. Te aștept să descoperim împreună locuri frumoase din România!

CITEȘTE ȘI:

15 locuri de vizitat în județul Hunedoara plus un top 3 al preferințelor personale

10 locuri de vizitat în Bucovina mea dragă

13 locuri faine de vizitat în Argeș

No Comments Write a comment

No Comments

Leave a Reply

%d blogeri au apreciat: