Traseu Lacul Ochiul Beiului, Cascadele Beușnița și La Văioaga
În Cheile Nerei sunt multe trasee frumoase, însă pe noi ne-a fascinat unul anume – acela care merge la Cascada La Văioaga, Lacul Ochiul Beiului și Cascadele Beușnița.
Traseul e scurt și ușor. De fapt nici nu l-aș numi traseu, ci mai degrabă o plimbare prin pădure, în care ai ocazia să vezi tot felul de minunății ale naturii.
Îți recomand să mergi în Cheile Nerei primăvara, când verdele pădurii e crud, iar cascadele sunt pline de apă. Vara, s-ar putea să nu le găsești la fel de spectaculoase, mai ales dacă nimerești o perioadă mai secetoasă.
Noi am ajuns în rezervație la începutul lui mai, luna care mi se pare că e cea mai frumoasă din an. Natura e în plină expansiune, iar vremea e cum nu se poate mai bună pentru drumeții.
Cum a fost drumul până la intrarea în rezervație
Intrarea în Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița se face prin Sasca Montană, mai exact, satul Potoc.
Noi am venit de la Cazanele Dunării și drumul ni s-a părut bun, cu excepția ultimilor km înainte de intrarea în sat, unde șoseaua era plină de gropi și pe alocuri, decopertată. Însă cu răbdare, am traversat porțiunea, fără probleme.
În afară de aspectul legat de calitatea drumului, nu pot să nu pomenesc și de frumusețea lui. Șoseaua șerpuiește destul de mult pe lângă Dunăre, iar priveliștea e grozavă!
Vei vedea la un moment dat pe malul sârbesc, Cetatea Golubac și s-ar putea să vrei să oprești pentru câteva poze și poate un concurs rapid de aruncat cu pietre în apă.
Cascada La Văioaga
La intrarea în rezervație găsești câteva locuri de parcare amenajate, unde poți lăsa mașina. Însă mai poți parcurge cu ea încă 3 km, pe un drum forestier, până la Păstrăvărie. De acolo începe traseul propriu-zis spre Lacul Ochiul Beiului și cascadele Beușnița.
Cascada La Văioaga se află însă, înainte de Păstrăvărie. Vei vedea pe partea dreaptă o plăcuță mică de lemn, care îți va indica direcția în care să te îndrepți.
La Văioaga e absolut superbă. Vei fi fascinat de repeziciunea și forța cu care coboară apa în cascadă, apoi de calmul cu care continuă să alunece printre copaci.
Noi am lăsat mașina la intrarea în rezervație și ne-am avântat pe jos până la Păstrăvărie. Pe drum ne-a prins o ploaie torențială care ne-a udat până la piele (noroc cu soarele de după, care ne-a uscat), apoi printre câteva salamandre vesele pe care le-am văzut, am avut întâlnire și cu o viperuță!!!
Și dacă tot am spus cuvântul atât de temut, nu uita să-ți pui în picioare o încălțăminte mai înaltă. Nu te abate de la drum sau nu te apuca să dai la o parte cine știe ce pietroaie. Dacă totuși te întâlnești cu ea, n-o agita, ca să n-ai vreo surpriză.
Noi doar am privit-o, cu ceva emoții, ce-i drept, dar întâlnirea a fost scurtă, așa că am uitat repede de ea.
Lacul Ochiul Beiului și Cascadele Beușnița
De la Păstrăvărie faci cam o oră până la Ochiul Beiului. Acolo, pe malul lacului, o să te simți ca într-o feerie.
Culoarea turcoaz a apei, liniștea din jur și jocul razelor de soare printre copaci te vor face martor unui spectacol sălbatic și tăcut al naturii.
De la Ochiul Beiului traseul continuă, iar în 20 de minute ajungi la cea mai mare dintre cascadele Beușnița.
Înaltă de 5 metri și acoperită de mușchi, Beușnița nu e la fel de bogată în șiroaie de apă, ca La Văioaga. Doar câteva fire se preling pe pereții moi, creând din când în când, mici curcubee.
Peisajul e frumos. Iar dacă lași capul pe spate ca să privești înălțimea cascadei și vârfurile copacilor, vei avea senzația aceea de om mic într-o lume imensă.
Eu zic că merită să petreci câteva ore în Cheile Nerei și să te aventurezi pe unul din traseele din rezervație, fie pe cel de care ți-am povestit, sau pe altul. Toate ascund locuri minunate, în care poți admira frumusețea naturii.
Pe noi ne-a încântat traseul spre cascade și lac. E accesibil și ascunde locuri de care ar fi păcat să nu te bucuri, așa că dacă ajungi în zonă, fă-ți curaj și îndrăznește!
Fii la curent și cu alte postări și urmărește blogul meu de călător pe facebook și instagram. Te aștept cu multe povești și poze!
CITEȘTE ȘI:
Plimbare cu barca prin Cazanele Dunării-prețuri și obiective de vizitat
10 locuri de vizitat în România
Tinovul Mare, un loc mai puțin cunoscut din frumoasa Bucovină
6 Comments
Ghinea Cristian-Gabriel 25 mai 2019
Extraordinare fotografii! Ai dreptate în ambele privințe, adică e păcat că drumul e jalnic pe alocuri (venind dinspre Oravița e chiar mai rău) dar, într-un fel mă bucur în egoismul meu că zona rămâne astfel neatinsă de mofturoși Cealaltă afirmație este la fel de corectă cu perioada de vizitat: primăvara, până în iunie (sau inclusiv iunie) când apele se revarsă în trepte cu zgomot iar supranumele Beușniței îl vei înțelege privind-o atunci (O cascadă ca un voal de mireasă) în același timp cu legenda locului. De altfel și raftingul e preferat pe Cheile Nerei tot în perioada asta. Din fotografie observ că Beușnița era săracă, de fapt a șa a fost tot anul trecut iar în 2017 a fost uscată niște needucați chiar scrijelind pe peretele ei tot felul de cuvinte gen ”Ion+Elena=Love”… Anul acesta a plouat aproape în fiecare zi așa că… 🙂 În plus, verdele de mai e ucigător! Pădurea și vegetația parcă e îmbrăcată în-n smarald pur, un verde virgin care-ți taie răsuflarea iar zona e plină de salamandre, melci, pe alocuri reptile și multe păsări.
Felicitări, fotografii minunate, mulțumim pentru vizită și te mai așteptăm. Data viitoare mă ofer să-ți prezint istoria zonei și alte locuri de vizitat 🙂 Toate cele faine!
Andreea 26 mai 2019
Wow! Dupa o asa descriere, zau ca, pentru verdele ala ucigator de care spuneati, m-as urca in masina si-as veni. Dar deh, mai e si treaba asta cu joburile care ne tine in loc! Insa e minunat sa cunosti oameni care iubesc, protejeaza si respecta natura! Multumesc pentru cuvintele frumoase si pentru oferta de a ne fi ghid. Cine stie, poate chiar o sa profitam de ea la un moment dat. Toate cele bune!
Raul 22 noiembrie 2020
Cheile Nere sunt superbe, te uimeste frumuseatea locurilor am parcurs tot traseul de la Tuneluriloe Romane, Cascada Beusita, Ochiul Beiului si pana la ultima cascada, va las aici amintirile mele de calatorie: https://blog.via-romania.ro/parcul-national-cheile-nerei-beusnita Sfatul meu este sa mergeti sa vizitati aceasta zona, este superba.
Andreea 23 noiembrie 2020
Multumim, Raul!
marius 21 mai 2021
Care este distanta de la pastravarie pana la Ochi, si daca drumul forestier se poate parcurge cu un auto cu garda la sol joasa, cca 22 cm?
Andreea 22 mai 2021
Buna! De la pastravarie pana la lac sunt cam 2 km jumatate, iar până la pastravarie drumul e bun. E drum forestier, dar nu are denivelari, deci as zice ca merita sa incerci.