Cheile Zanoagei

Traseu Cheile Zănoagei – Lacul Scropoasa și Cascada 7 Izvoare

Am fost weekendul trecut cu trupa veselă la munte, într-o ieșire scurtă de o zi, atât cât să mai schimbăm aerul și să facem un traseu prin Cheile Zănoagei – Lacul Scropoasa și Cascada 7 Izvoare.

Traseul ăsta e splendid și zău c-ar fi păcat să treacă vara fără să-l parcurgi și tu. Ca dificultate e mediu, iar în afara potecii pline de pietre alunecoase, pentru care îți recomand să-ți iei bocancii, alte probleme nu sunt.

Cheile Zanoagei

Cheile Zănoagei – Lacul Scropoasa

Intrarea pe traseu se face pe lângă Campingul Zănoaga, urmărind marcajul cu cruce albastră. După numai câteva minute ajungi într-o poiană deschisă din care privești înălțimea stâncilor, apoi la braț cu râul Ialomița pornești la drum, pe poteca îngustă, străjuită pe o parte de stânci, iar pe cealaltă de cursul neobosit al apei.

Traseu Cheile Zanoagei -cascada 7 Izvoare
Cheile Zanoagei

După ce treci primul din cele două poduri peste râu, te afunzi în sălbăticia pădurii, printre stânci îmbrăcate în mușchi și tufe înalte de brustrure.

Râul te însoțește fidel, spărgând din când în când monotonia cu mici cascade, iar stropii mari de rouă și florile te fac mereu să te oprești.

padurea din Cheile Zanoagei
pod peste raul Ialomita in Cheile Zanoagei
flori si roua pe drumul spre Lacul Scropoasa

Al doilea pod e pe jumătate luat de viitură. Totuși la câțiva zeci de metri în stânga, găsești niște bușteni căzuți peste apă, pe care poți traversa.

Continui apoi pe aceași cărare pietroasă, coborând printre brazi și mici poienițe, iar după aproximativ 2 ore de la plecare ajungi la prima destinație.

traseu prin padure spre lacul Scropoasa
spre lacul Scropoasa

Lacul Scropoasa și Cascada 7 Izvoare

Lacul Scropoasa este un lac de baraj artificial, îndrăgit de turiști și iubitorii de munte pentru culoarea verde-turcoaz a apei.

Traseu Lacul Scropoasa

Din păcate noi n-am reușit să-i surprindem aceste nuanțe, probabil din cauza ploii, însă chiar și așa, ne-a plăcut liniștea de acolo.

Traseu Lacul Scropoasa

De la Scropoasa poți continua traseul spre Cheile Orzei, sau poți traversa barajul și merge direct la Cascada 7 Izvoare.

Cascada 7 Izvoare e grozavă, iar apa ei e considerată a fi cea mai pură din România. Se spune că Ceaușescu ar fi crezut că în apele ei se află secretul nemuririi și ar fi restricționat accesul în zonă.

Astăzi cascada poate fi admirată de ochii oricui, iar ceea ce face ca imaginea ei să fie demnă de un wallpaper numai bun de pus pe telefon, e căsuța aceea de deasupra, despre care îmi tot pun întrebări. A cui o fi și la ce-o folosi? Dacă știi tu, te rog rezolvă misterul.

traseu Cascada 7 Izvoare

La cascadă și lacul Scropoasa mai poți ajunge direct cu mașina pe DJ 714 în direcția Moroieni, apoi pe un drumul forestier care merge până-n dreptul cascadei. Am văzut câteva mașini cu gardă joasă care veneau spre lac, deci mă gândesc că drumul e practicabil.

De la cascadă noi am făcut cale întoarsă pe același drum, care culmea, e coborâtor la dus și în urcare la întors.

Ne-a și plouat puțin, dar chiar și așa ne-am bucurat de ziua petrecută în natură. Am mai scăpat de monotonia vieții urbane și ne-am conectat iar cu muntele, sursa mea nesfârșită de energie.

Cheile Zanoagei
Cheile Zanoagei-intrarea pe traseu spre Scopoasa

Și acum, concluzionând: dacă vrei să te aventurezi vara asta pe traseul Cheile Zănoagei – Lacul Scropoasa – Cascada 7 Izvoare, nu uita:

-plecarea se face de la campingul Zănoaga

-urmărește marcajul cu cruce albastră

-pune-ți în picioare bocancii

-ia cu tine câțiva prieteni și multă bună dispoziție.

Poteci ușoare îți doresc și multe surprize frumoase! Respectă natura, nu lăsa gunoie în urma ta și învață-i și pe alții să facă la fel!

roua in padure pe drumul spre lacul Scropoasa

Fii la curent cu următoarele postări și urmărește-mă pe facebook și instagram. Te aștept să descoperim împreună locuri frumoase din România!

CITEȘTE ȘI:

Traseu Babele – Cabana Omu

4 trasee montane pentru începători, în munții Bucegi

Traseu la Crucea Caraiman

13 Comments Write a comment

13 Comments

 • Anca D 10 iulie 2020

  Buna! Imi poti spune, te rog, cat a durat tot traseul pe care l-ai parcus? 🙂 Multumesc!

  • Andreea 10 iulie 2020

   Buna! Noi l-am facut in aproximativ 5 ore dus intors, cu multe pauze. Am fi stat si mai mult sa cascam gura, dar ne-a zorit putin ploaia.

 • Ramona 31 iulie 2020

  Buna! Te rog imi poti spune daca cumva am putea parcurge dus-intors traseul( ma refer la dificultate, fiind pe jos) cu o fetita de 2 ani jumatate? Multumesc pentru eventualul raspuns

  • Andreea 31 iulie 2020

   Buna Ramona! Nu ti-as recomanda pentru ca poteca e pietroasa si pe alocuri accidentata. Poate daca ai avea un port bebe de munte ca s-o poti tine in spate, altfel mai bine incerci ceva mai lin. Am vazut copii pe traseu, dar era mai mari, de la 5 ani in sus.

 • Maria 1 august 2020

  buna! Sunt ursi in zona? Vrem sa facem astazi traseul, dar tare frica am de ursi.

  • Andreea 1 august 2020

   Buna! Cu siguranta sunt, dar ursilor le e la fel de frica de noi cum ne e noua de ei. Daca mergeti azi sigur va fi lume multa si nu cred ca vor fi probleme. Dar daca va pomeniti singuri prin padure faceti galagie ca sa stie ursul ca treceti pe acolo si sa va ocoleasca. Eu n-am vazut pana acum niciodata ursul pe nici un traseu. Zi faina si trasu usor!

 • George 8 august 2020

  Se poate ajunge și fără mașină. Sau e neapărat nevoie de mașină pentru a ajunge în acea zobă. Care ar fi traseul pentru a putea ajunge acolo. Mulțumesc!

  • Andreea 8 august 2020

   Buna! Din pacate fara masina nu prea ai cum sa ajungi. Din Sinaia o iei pe drumul spre Targoviste, apoi pe Transbucegi, iar la Cabana Dichiu faci stanga spre campingul Zanoaga.

 • nacian 21 august 2020

  bună ziua,
  fiți amabilă, am o întrebare un pic altfel: aș putea lua cu mine, pe acest traseu, bicla? e o bicicletă din carbon de aprox. 7,5 kg și aș fi preferat să plec pe ea din Sinaia.

  în așteptarea răspunsului dvs., vă mulțumesc.

  • Andreea 21 august 2020

   Buna! Eu nu sunt biker si chiar nu ma pricep, dar pot sa-ti spun ca daca te duci in weekend va fi f aglomerat si va veti inghesui, apoi pe traseu va trebui sa traversezi la un moment dat cu ea raul peste niste busteni si intr-un loc ai o coborare abrupta printre niste stanci. Deci o sa-ti fie dificil.
   Un traseu fain pentru bikeri e cel din muntii Baiului, dar probabil ca stii de el. 🙂 Daca nu, uite despre ce e vorba:
   https://blogulmeudecalator.ro/muntii-baiului-traseu-telegondola-azuga-vf-baiul-mare-si-retur/

 • Cristian 25 septembrie 2020

  Casuta de la 7 izvoare este a celor care capteaza apa si apoi o imbuteliaza si o vand militarilor americani. Ceva totusi nu inteleg, ce baraj ai trecut ca sa ajungi la 7 izvoare? Barajul este in capatul lacului Zanoaga spre cheile Orzei la care nu se pot ajunge din aceasta parte tocmai datorita barajului.

  • Cristian 24 septembrie 2020

   Scuze „poate”

  • Andreea 25 septembrie 2020

   Baraj am zis? Nu, ma refeream la podul peste lac, cel care te trece de pe un mal pe celalalt, ca sa poti ajunge la cascada.
   Mersi pentru info despre apa imbuteliata acolo, dar poti fi mai exact in privinta celor la care ajunge? Care militari americani, ca m-ai facut curioasa.

Leave a Reply