casute colorate-excursie in szentendre

Szentendre, Ungaria – câteva ore în afara Budapestei

Ne aflam în Budapesta de 2 zile și deși mai aveam multe de văzut, parcă ne doream să schimbăm pentru câteva ore peisajul. Voiam să ieșim din oraș, dar încotro? Ne gândeam la ceva care să nu fie prea departe și nici prea costisitor. Am search-uit google-ul și în timp ce cântăream opțiunile, ne-am aruncat ochii peste câteva poze. Am remarcat căsuțele colorate din centrul satului și am decretat: Szentendre să fie!

Cum ajungi din Budapesta în Szentendre?

E mai simplu decât crezi. Iei metroul până la stația Batthyany, iar de acolo trenul HEV (H5) până la ultima oprire – gara din Szentendre. Călătoria durează 40 de minute, iar prețul unui bilet dus-întors este 1120 HUF (aproximativ 4 euro). După ce cobori, urmărești săgețile desenate pe asfalt și în 10-15 minute ajungi în piața centrală.

casute colorate

Pe timpul verii poți merge în Szentendre și cu vaporul. Noi am vizitat Budapesta în luna octombrie, când din păcate, cursele pe Dunăre nu mai erau operaționale.

Cât stai și faci în Szentendre?

Dacă te hotărăști să faci o excursie în Szentendre, vei descoperi ca acesta este un sat micuț și pitoresc, cu doar câteva străzi pietruite, îmbibate cu miros de langoș și o piață centrală (Fo Ter) cu case colorate.

Ia străduțele la picior, apoi urcă până la biserica Sf. Ioan, poziționată în cel mai înalt loc. De acolo vei privi peste Dunăre și țiglele roșiatice ale caselor din vale.

platou biserica sf ioan-excursie szentendre
turla de biserica- excursie la szentendre

Dacă iubești muzeele, vizitează Muzeul Marțipanului, Muzeul Ferenczy sau Muzeul Decorațiunilor de Crăciun, care este deschis tot timpul anului.

E aproape imposibil să nu treci și prin Bogdanyi utca, strada înțesată de magazine, de unde poți cumpăra produse tradiționale, de la celebrii ardei iuți din care se face paprika, până la haine, genți, băuturi, jucării sau obiecte artizanale.

jucarii
paprika

Dacă te hotărăști să vii la Szentendre în weekend, te vei bucura de o atmosferă de sărbătoare sătească și de un târg cu produse hand made.

targ in szentendre -excursie de o jumatate de zi

După ce ai colindat satul, oprește-te la una din terasele de pe malul Dunării și servește o cafea și niște bunătăți tradiționale.

Nu pleca fără să savurezi o plăcintă cu cireșe sau caise de la patiseriile din sat. Sunt așa de bune, încât cu siguranță nu le vei uita prea curând gustul.

excursie în szentendre -centrul satului

Ce zici, te-ai hotărât? Faci și tu o excursie în Szentendre?

CITEȘTE ȘI:

Weekend la Budapesta cu buget redus
Locuri pe care le poți vedea gratis în Budapesta

2 Comments Write a comment

2 Comments

  • Deva Dan-Cristian 13 noiembrie 2017

    Chiar dacă momentan Ungaria nu este pe lista mea, nu pot să nu recunosc că m-am cam uitat cu jind la căsuțele alea multicolore.

    • Andreea 13 noiembrie 2017

      Te inteleg perfect! Si eu ma uitam la fel inainte sa ajung acolo! Dar lasa ca le vine si lor randul! 🙂

Leave a Reply