3 locuri de vizitat lângă Varna plus răsfăț la piscine cu apă termală

3 locuri de vizitat lângă Varna plus răsfăț la piscine cu apă termală

Varna e un oraș pe care cu siguranță l-ai vizitat măcar o dată într-una din vacanțele tale pe litoralul Bulgariei. Fie că i-ai dedicat câteva ore sau câteva zile, sunt sigură că te-a surprins plăcut. Portul cu atmosfera lui vibrantă pe înserat, centrul vechi al orașului, Parcul Mării sau Palatul Euxinograd sunt locuri pe care nu ai cum să nu le îndrăgești.

Totuși, în caz că nu ai apucat să vezi și împrejurimile, îți propun 3 locuri bune de luat în calcul la următoarea ta vizită în Varna, pentru că sunt unice și spectaculoase. Iar la sfârșitul incursiunii prin împrejurimile Varnei, încheiem apoteotic cu răsfăț și relaxare la piscine cu apă termală și saune, una din ele chiar cu vedere la mare.

1. Fortăreața Ovech

O găsești la 50 de km distanță de Varna, în orașul Provadia și este un loc la vederea căruia e greu să te oprești din exclamat, pentru că e cu adevărat wow!

Imaginează-ți câteva ruine și un pod lung de lemn așezat deasupra stâcilor, de unde priveliștea asupra orașului și împrejurimilor e uimitor de frumoasă. Zidurile păstrate de-a lungul timpului sunt puține, însă merită să urci până aici pentru panoramă, pentru liniște și pentru verdele intens al naturii.

Noi am ajuns la fortăreața Ovech într-o zi destul de înnorată, motiv pentru care am fost aproape singurii vizitatori. Am mai întâlnit doar doi turiști cât am stat prin zonă, și ce să zic…am cam stat. Ne-am plimbat peste tot pe unde am văzut cu ochii, am făcut un popas lung la foișorul frumos amenajat din apropierea ruinelor, apoi înainte să înceapă ploaia am luat-o din loc.

Dacă vrei să vizitezi vechea cetate tebuie să știi că ai două căi de acces către ea: intrarea nouă cu scări metalice care pleacă chiar din oraș (vei găsi acolo și o parcare amenajată) și intrarea veche, unde ne-a dus pe noi waze-ul, care presupune din locul în care parchezi, un drum scurt prin pădure și câteva trepte săpate direct în piatră.

Din păcate ultimii 500 de metri din drumul spre intrarea veche sunt foarte denivelați, însă noi am reușit să-i parcurgem fără grabă cu o mașină cu garda mai joasă.

2. Locuri de vizitat lângă Varna: Pădurea de piatră

I se mai spune și Deșertul de Piatră sau Stonehenge de Bulgaria și se află la 25 de km distață de Varna. Este singurul deșert din Bulgaria și printre puținele din Europa. Zona este populată cu o mulțime de coloane de piatră ancorate în nisip, despre care de la distanță ai putea crede că sunt ruinele unui templu vechi, însă istoria lor e alta.

Se spune că la un momen dat aici ar fi fost fundul Mării Negre, iar despre modul de formare al pilonilor de piatră, cercetătorii au mai multe ipoteze. Totuși în unanimitate ei susțin că aceștia nu sunt rezultatul acțiunii omului, ci al naturii.

desertul de piatra-pobiti kamani

E plăcut să-ți afunzi picioarele în nisipul fin și să rătăcești printre stâncile cu forme ciudate, mai ales că despre Pobiti Kamani (Pădurea de piatră) se mai spune că ar fi un loc cu o energie aparte.

Bine de știut: Parcarea este poziționată chiar lângă șosea și nu este supravegheată, motiv pentru care doamna de la care am cumpărat biletele de intrare ne-a sugerat să nu lăsăm obiecte de valoare înăuntru.

3. Mănăstirea Aladja

Aflată la 10 km distanță de Varna și la vreo 5 de Nisipurile de Aur, Mănăsirea Aladja poate fi un refugiu răcoros în zilele de vară, fiind poziționată în Parcul Natural Nisipurile de Aur, adică în mijlocul sălbăticiei naturii.

Aladja este una dintre cele 120 de mănăstiri săpte în piatră aflate în apropierea țărmului și cea mai bine păstrată de-a lungul timpului. Sunt destul de puține informații despre ea, însă se știe că existența ei datează din evul mediu și că a fost locuită de călugării pustnici.

stanca manastirii Aladja Varna
Manastirea Aladja

Stânca în care a fos amenajată este etajată și are două niveluri înalte de 40 de metri, iar de la cel de-al doilea, se vede printre vârfurile brazilor, marea.

Și curtea e frumoasă, cu brazi înalți, vegetație luxuriantă și tot felul de colțișoare amenajate cu bun gust. Iar de la mănăstire mai poți face și o scurtă plimbare prin pădure până la catacombe, printre specii rare și protejate de arbori.

curtea manastirii Aladja langa Varna
ornament in curtea manastirii Aldja langa Varna

Locuri de relaxare lângă Varna: Aquahouse Thermal & Beach

Așa cum ți-am promis la început, după cele 3 locuri wow de vizitat lângă Varna încheiem într-un loc de relaxare.

Unde? Tot lângă Varna, în stațiunea Sf. Constantin și Elena, la Aquahouse Thermal & Beach, un complex dotat cu mai multe piscine termale cu apă caldă, cu un bazin de înot, zonă de plajă și saune.

Sauna uscată e foarte faină. Are un perete întreg de sticlă prin care se vede marea, așa că ți-e mai mare dragul să faci aici câteva sesiuni de transpirat și detoxificat. De piscine nu mai spun, una din ele are 36 de grade și te face să te simți ca într-un ciubăr.

Inițial noi am plătit o intrare de 3 ore, gândindu-ne că poate n-o să ne placă, dar am prelungit ulterior pentru întreaga zi. Am stat până aproape de închidere și am făcut tot felul de circuite: piscină caldă, duș rece, saună, piscină rece și tot așa. Ce mai, răsfăț total! Și prețurile sunt decente, așa că noi sigur o să mai mergem.

Aqua house thermal & beach
Aqua house thermal & beach -locuri de vizitatlanga varna

Sper că am adus un strop de inedit și noutate în materie de călătorii și locuri de vizitat lângă Varna, iar dacă vrei să fii la curent și cu alte postări, urmărește-mă pe facebook și instagram. Te aștept să vizităm împreună lumea!

CITEȘTE ȘI:

5 locuri de vizitat în Bulgaria aproape de România

4 locuri de vizitat într-o ieșire de o zi din București

15 locuri de văzut în Hunedoara

No Comments Write a comment

No Comments

Leave a Reply