3 biserici rupestre din Argeș: Corbii de Piatră, Nămăiești și Cetățuia Negru Vodă
În ciuda limitărilor și a restricțiilor de circulație specifice pandemiei, am început primăvara asta să explorăm județul Argeș, iar primele locuri care ne-au atras atenția au fost cele 3 biserici rupestre din apropiere de Câmpulung Muscel: Mănăstirea Corbii de Piatră, Mănăstirea Nămăiești și Schitul Cetățuia Negru Vodă, pe care le-am vizitat într-o ieșire de o zi din București.
Drumul până acolo e bun, iar avantajul e că ajungi rapid, fără aglomerație și fără stat în trafic. O poți lua fie ca noi, pe autostrada București-Pitești la dus, iar la întors prin Târgoviște, fie invers, în funcție de locația pe care hotărăști că vrei să o vezi prima dată.
Noi am început cu Corbii de Piatră, lăsând la sfârșit schitul Cetățuia Negru Vodă, care pentru noi a fost cireașa de pe tort.
Ieșire de o zi din București – vizită la Mănăstirea Corbii de Piatră
O găsești în satul Jgheaburi, iar despre ea trebuie să știi că este cea mai veche mănăstire rupestră din România.
Biserica e mică și ascunsă în stânca imensă, iar curtea și ea generoasă parcă accentuează și mai mult contrastul dintre dimensiunile modeste ale lăcașului și locul în care e amplasat.
Din păcate picturile din interior sunt foarte degradade din cauza umezelii și ar avea nevoie de restaurare, însă localnicii spun că pentru autorități lucrul acesta nu este o prioritate.
Dacă mergi la Mănăstirea Corbii de Piatră, nu rata treptele din partea stângă, care te vor duce deasupra mănăstirii, unde te vei putea plimba pe dealuri. Dacă ajungi dimineața, înainte să vină turiștii, te vei putea bucura în liniște de priveliștea asupra satului, de cântecele cocoșilor și de aerul rece care te va trezi de-a binele și te va pregăti pentru următoarea destinație.
Pont util: la câțiva pași de mănăstire te mai poți opri la Casuța Albastră sau Casa Mamei Uța, aflată sub o scobitură în stâcă. Oamenii din sat spun despre curtea casei că e singura din țară care deține o cascadă naturală. După sau în timpul perioadelor mai ploioase apa cade de la înălțime sub forma unei cascade.
Mănăstirea Nămăiești
A doua noastră oprire a fost la Mănăstirea Nămăiești. De la Corbii de Piatră până la Nămăiești faci cu mașina aproximativ o oră, iar starea drumului până acolo e ok-ish. Sunt câteva porțiuni cu denivelări în care trebuie să reduci viteza, în rest nimic foarte grav.
Deși săpată tot în stâncă, Mănăstirea Nămăiești pare mai din timpurile noastre. E îngrijită și amenajată, cu o curte mare din care ai o priveliște frumoasă asupra împrejurimilor și cu un interior decorat cu icoane.
Noi am făcut un popas destul de scurt aici pentru că am nimerit înaintea începerii unui eveniment, iar curtea și biserica s-au aglomerat imediat ce am ajuns.
Dacă la Mănăstirea Corbii de Piatră parchezi pe marginea drumului, aici găsești și câteva locuri de parcare unde poți lăsa mașina.
În preajma lor pe noi ne-au abordat câteva femei cu copii, care ne-au cerut haine sau mâncare, însă nu aveam la noi de nici unele. Nici măcar cash, că doar deh, trăim în era cardurilor.
Mai ține cont și de faptul că în apropiere poți vizita casa memorială a lui George Topârceanu.
Schitul Cetățuia Negru Vodă
Ultimul popas a fost la Meteora românească, locul care pe noi ne-a încântat cel mai mult.
Schitul este situat în comuna Cetățeni, la 880 de metri altitudine, iar despre el se spune că ar fi sihăstria cu cele mai aspre condiții de viață. Alimentele, apa și orice alte materiale ajung aici cu un funicular.
Drumul către schit (supranumit drumul Golgotei), te poartă printr-o zonă tare frumoasă, mai întâi printre niște stânci imense, apoi prin pădure, pe o potecă sinuoasă, presărată cu troițe de lemn și băncuțe pe care te poți odihni atunci când simți că nu mai poți.
Urcușul durează aproximativ 40-50 de minute, în funcție de rimul fiecăruia și nu necesită un echipament special.
Cu cât urci, cu atât mai frumoasă devine priveliștea asupra împrejurimilor, iar odată ajuns te vei putea bucura de o atmosferă calmă, acompaniată pe fundal de inflexiunile liturghiei. De fapt liturghia din boxe se aude încă de pe drumul de urcare și te face să te simți pentru un scurt timp, ca un pelerin.
Când am fost noi, pădurea era încă uscată, dar îmi imaginez că vara, când dealurile se umplu de verde, peisajul e wow.
În partea dreaptă a curții vei găsi o alee care te va duce către Crucea dorințelor, cel mai înalt punct din care vei putea privi întreaga vale străjuită de munți.
La fel ca la Mănăstirea Nămăiești, și aici vei fi întâmpinat (jos în parcare, nu sus la schit) de copii de data asta, care îți cer diverse lucruri: dulciuri, haine, bani, orice.
Nu încurajez în nici un caz cerșetoria, dar dacă ai pe acasă lucruri pe care nu le mai folosești, le poți lua cu tine și oferi nevoiașilor de aici, pentru că e clar și vizibil că zona e foarte săracă, iar traiul greu prin locurile astea.
Nu uita să dai like și follow pe pagina de facebook și pe intagram ca să rămâi conectat la noutăți și să putem descoperi în continuare locuri frumoase din România, chiar și într-o scurtă ieșire de o zi din București!
CITEȘTE ȘI:
4 locuri de vizitat într-o ieșire de o zi din București
Parcul Comana și 4 activități de weekend
9 locuri în natură de vizitat în Harghita
3 Comments
Cristiana 6 mai 2021
Superbe destinatii, big like 😀
De vizitat cu copiii prin Argeș: schituri rupestre și drumeție prin pădure 6 mai 2021
[…] știam deja acest lucru din articolul de aici și am avut la noi diverse lucruri pe care le-am oferit cu […]
Violeta 13 iulie 2021
Ceva de o frumusete unica!