Perast, Muntenegru-minunea de sat de langa Kotor

Muntenegru: Perast, minunea de sat de lângă Kotor

Perast e un sat minuscul din Muntenegru, situat la 12 km depărtare de Kotor. E o bijuterie de așezare, cu o singură stradă principală care merge de-a lungul mării și cu alte câteva străduțe înguste, care urcă și coboară printre casele de piatră. La fiecare pas îți iese în cale câte o pisică languroasă care ți se întinde la picioare, dar nu e de mirare pentru că te afli lângă Kotor, orașul în care pisicile sunt celebre și au chiar un muzeu al lor.

strada principala din Perast
pisica lenesa in Perast, Muntenegru

Perast a fost la origine un sat pescăresc și a aparținut până în sec. al XVIII-lea, Republicii Venețiene.

Deși în trecut Perast a fost unul dintre cele mai importante porturi venețiene, cu o flotă numeroasă și un număr mare de navigatori, astăzi satul mai numară aproape 350 de locuitori, care au ca ocupație principală, activități ce susțin turismul.

Ce poți face în Perast

Dacă vii în Perast, lasă de-o parte turistul grăbit din tine. Relaxează-te și bucură-te de lucrurile simple. Fă o plimbare de-a lungul mării, admiră frumusețea naturii, mănâncă o înghețată sau aventurează-te cu barca până la insulele din apropiere.

De-a lungul străzii principale vei găsi mai multe restaurante cu mâncare bună și prețuri decente. Nu ezita să te oprești la unul din ele ca să te delectezi cu o porție de pește proaspăt sau fructe de mare, într-un peisaj de vis și-o atmosferă calmă, relaxantă.

restaurante pe malul marii in Perast, Muntenegru

Dacă vrei să arunci o privire de la înălțime asupra mării, urcă în turnul bisericii din mijlocul satului. O să-ți placă să vezi acoperișurile roșiatice ale caselor străjuite de munți și mare.

Iar dacă ți s-a făcut prea cald, răcorește-te în apa curată a mării, alături de localnici sau alți turiști. În Perast nu sunt plaje amenajate, dar îți poți întinde prosopul și face o baie lângă unul din pontoanele de la marginea satului.

baie in apele Adriaticii in satul Perast din Muntenegru
satul Perast din Muntenegru

În Perast mai poți vizita cele două insule aflate nu departe de mal. Our Lady of the Rocks (Fecioara de pe stâncă) și St. George sunt cele două petice de pământ din mijlocul mării, pentru care numeroși turiști vin zilnic în Perast.

Our Lady of the Rocks este singura insulă construită artificial din Marea Adriatică, iar dintre cele două, doar aceasta se poate vizita. Bărcile ajung și în apropierea insulei St. George, însă fără posibilitatea de a debarca.

Există și o legendă care spune că numele insulei Our Lady of the Rocks provine de la doi marinari care au găsit o icoană pe o stâncă și au considerat lucrul acesta un semn divin. Astfel au construit împreună cu localnicii insula și biserica exact în locul în care au găsit icoana.

insula Gospa od Srpjela din Perast
micul Perast, Muntenegru

Parcarea în Perast, Muntenegru

Perast e un sat pietonal, așa că dacă vrei să faci o plimbare prin el va trebui să lași mașina într-una din cele două parcări poziționate de-o parte și de alta a satului.

Dacă vii dinspre Dubrovnik, îți recomand să oprești la a doua parcare. Prima e plină de autocare, iar cei responsabili cu organizarea, păstrează locurile pentru cei care vin aici cu scopul precis de a vizita insula Our Lady of the Rocks.

Cea de-a doua parcare e mult mai mare decât prima și mai liberă, iar prețul este de 2 euro/zi.

barci la maul marii in Perast, Muntenegru
case inconjurate de munti si mare in Perast, Muntenegru

Noi am ajuns în Perast pe la 10 dimineața și încă mai erau suficiente locuri de parcare, însă la plecare, în jurul orei 13, parcarea era plină.

Ce să-ți mai spun, ar fi păcat să ajungi în Muntenegru și să nu treci prin Perast, măcar pentru o plimbare scurtă sau o cină pe înserat. E un loc accesibil, de-o frumusețe aparte, care-și face repede loc în inima ta.

straduta in satul Perast din Muntenefru

Fii la curent și cu alte postări și urmărește-mă pe facebook și instagram. Te aștept să vizităm împreună lumea!

CITEȘTE ȘI:

Dubrovnik, cel mai frumos oraș de pe coasta dalmată

Cum a fost cu mașina în Croația

6 locuri de vizitat în Croația

No Comments Write a comment

No Comments

Leave a Reply