Dubrovnik, cel mai frumos oras de pe coasta dalmata

Ce vizitezi în Dubrovnik în 2 zile

În partea de sud a coastei dalmate, deasupra mării Adriatice, își înalță semeț zidurile, minunatul Dubrovnik, unul dintre cele mai vizitate locuri din întreaga Croație.

Dubrovnik e un oraș aglomerat, dar cu un farmec aparte, căruia e greu să-i reziști. Are ziduri medievale bine conservate, plaje, palmieri, cafenele deasupra stâncilor, insule virgine și priveliști superbe. Nici nu-i de mirare că orice turist vrea să poposească aici măcar o zi sau două.

6 locuri de vizitat într-o vacanță în Croația

Ne-am oprit și noi ca să vedem dacă Dubrovnik e într-adevăr perla Adriaticii sau doar un pom mult lăudat. Și după 2 zile ne-am convins că merită și că experiențele pe care le oferă sunt demne de laudele care i se aduc.

Așadar, iată ce poți face în Dubrovnik într-un timp relativ scurt, ce poți vizita sau unde e recomandat să mergi la plajă.

terasa pe stanci in dubrovnik

Cazare și parcare în Dubrovnik

Pentru cazări la prețuri bune intră pe airbnb și booking, dar fă lucrul acesta din timp ca să găsești o varietate cât mai mare de posibilități.

Îți recomand ca atunci când rezervi cazarea să fii atent ca locația pe care o alegi să pună la dispoziția oaspeților și locuri de parcare. Astfel, nu te mai complici căutând și plătind suplimentar.

În Dubrovnik parcarea e destul de scumpă, iar prețurile diferă în funcție de de cât de departe sau aproape te afli de centru.

Portul din Dubrovnik

Dubrovnikul e împărțit în 4 zone: zonele 0 și 1 delimitează centrul vechi, zona 2 se află în imediata lui apropiere, iar zona 3 este cea mai îndepărtată.

În Zona 3, acolo unde am închiriat și noi un apartament (la 20 de minute de mers pe jos de centru), parcarea costă 10 kuna/oră, adică aproape 1,5 euro/oră, iar în zonele cele mai centrale – 40 kuna/oră, adică 5,5 euro.

Noi am lăsat mașina la locație, iar prin oraș am mers numai per pedes, ceea ce îți recomand și ție să faci. Nu numai din cauza prețurilor mari pentru parcări, dar și pentru faptul că străzile sunt aglomerate și s-ar putea să stai în trafic mai mult decât ți-ai propus.

Unde faci plajă în Dubrovnik

Dacă vrei să faci plajă în Dubrovnik poți merge la celebra plaja Banje, ca să lenevești la soare sau să înoți cu ochii spre zidurile cetății. Plaja e poziționată aproape de centru, e destul de aglomerată, iar prețurile pentru închiriatul șezlongurilor sunt mari.

portul vechi din Dubrovnik

Însă dacă vrei să te îndepărtezi de buricul târgului și să cauți puțină liniște, mergi pe plaja St. Jakov, care se află cam la o jumătate de oră de mers pe jos de centrul vechi. E mai puțin populată, are prețuri decente și e recomandată de localnici.

portul din Dubrovnik

Ce vizitezi în Dubrovnik

Îți recomand să începi să descoperi Dubrovnikul cu o plimbare prin centrul vechi. Intră în cetatea medievală pe Poarta Pile, apoi rătăcește la întâmplare pe străduțe. Respiră mirosul mării și lasă-te fermecat de atmosfera medievală.

Poarta Pile era în vechime cea mai impunătoare intrare în oraș, iar astăzi a devenit unul din simbolurile Dubrovnikului.

DUbrovnik

Cetatea medievală a Dubrovnikului (centrul vechi)

Ca mai toate orașele mari și respectabile ale Europei, Dubrovnik are un centru vechi foarte bine conservat, care ascunde lăcașuri de cult, palate, muzee și străduțe cu trepte care urcă și coboară, punându-ți la încercare rezistența picioarelor.

stradute inguste in Dubrovnik, vacanta inCroatia
stradute in Dubrovnik

Principala stradă pietonală este Stradun, considerată a fi și inima Dubrovnikului. Nu e nevoie să o cauți pe hartă, pentru că vei ajunge la ea fără să vrei. Toate străduțele cetății medievale duc la Stradun (sau Placa).

Găsești aici adunată toată forfota orașului. Grupuri de turiști, muzicanți, vânzători ambulanți, terase și magazine cu suveniruri, menite să te facă să guști din frenezia și dinamismul orașului.

centrul vechi din Dubrovnik- de vizitat in Croatia
Stradun

Tot în centrul vechi găsești și Fântâna lui Onofrio, unul dintre obiectivele turistice spectaculoase ale Dubrovnikului. Fântâna dispune de 16 robinete care alimentează cu apă cetatea, iar ceea ce o face să se remarce este cupola imensă de deasupra, care poate fi cel mai bine observată de pe zidurile Dubrovnikului.

Dubrovnik-fantana lui Onofrio

Dubrovnik – Zidurile cetății

Zidurile Dubrovnikului sunt cele care atrag cei mai mulți vizitatori. Și pe bună dreptate, pentru că plimbarea la 25 de metri înălțime îți oferă ocazia de a te bucura de priveliști superbe asupra mării, portului și insulelor din apropiere.

Tot pe zidurile Dubrovnikului poți călca pe urmele personajelor preferate din Game of Thrones și poți descoperi cum se vede orașul de la înălțime.

zidurile Dubrovnikului
vedere de pe zidurile Dubrovnikului
zidurile Dubrovnikului

Zidurile au o lungime de 2 km, iar ca să te poți plimba pe deasupra lor trebuie să plătești 200 kuna (aprox. 27 euro). Ține cont că prețul biletului include și vizitarea fortăreței Lovrijenac.

Dacă vizitezi Dubrovnikul vara, urcă pe zidurile cetății dimineața sau după-amiază, când soarele e mai puțin dogorâtor. Ia cu tine apă, ochelari de soare și eventual o pălărie ca să te protejezi.

vedere de pe zidurile Dubrovnikului
zidurile Dubovnikului

Dubrovnik – Cu telecabina pe dealul Srd

Iar dacă a început să-ți placă să privești orașul de la înălțime, urcă cu telecabina pe dealul Srd, pentru o priveliște care să-ți taie răsuflarea.

Dubrovnik vazut de pe muntele Srd

Telecabina funcționează zilnic, pe timp de vreme bună (dacă bate vântul se oprește) iar prețul dus-întors este de 170 kuna, adică 23 de euro.

Mai poți urca pe dealul Srd cu mașina proprie sau cu taxiul. Drumul e cam îngust, dar poate ai noroc să nu vină nimeni din sensul opus.

Sus găsești un restaurant și o zonă de relaxare, însă piesa de rezistență e priveliștea uluitor de frumoasă asupa cetății, a întregului Dubrovnik și a insulelor din apropiere.

Pe timp de vară, telecabina urcă și coboară până la miezul nopții, așa că poți alege să privești apusul de sus sau îți poți satisface curiozitatea cu privire la cum arată Dubrovnikul noaptea.

Insula Lokrum

Lokrum este una din insulele nelocuite ale Croației, unde poți fugi de căldura de peste zi. Găsești aici câteva terase umbroase, un muzeu dedicat serialului Game of Thrones, o grădină botanică și un lac ce comunică cu marea.

Insula Lokrum Dubrovnik

Insula e mică și poți face baie sau plajă aproape oriunde, însă nu te aștepta să găsești plaje amenajate. Peisajul stâncos este cel care predomină. Apa în schimb e super curată, iar iepurașii și păunii care se plimbă liberi pe insulă te vor face să te simți ca într-un mic paradis.

Bărcile spre Insula Lokrum pleacă din portul vechi, iar prețul unei călătorii dus-întors este de 150 kuna (20 de euro).

pauni pe insula Lokrum
drumul fericirii de pe Insula Lokrum

Din Dubrovnik mai poți face excursii de o zi în golful Kotor din Muntenegru sau în frumosul Mostar din Bosnia și Herțegovina.

Însă oricare ar fi planul tău de vacanță pentru Dubrovnik, sunt sigură că orașul nu te va lăsa indiferent. E atât de dinamic și divers încât e aproape imposibil să nu te captiveze. Iar dacă nu crezi, du-te și vezi!

Fii la curent cu următoarele postări și urmărește-mă și pe facebook și instagram. Te aștept să descoperim împreună lumea!

CITEȘTE ȘI:

Cum a fost cu mașina în Croația

6 locuri de vizitat în Croația

Perast, Muntenegru – minunea de sat de lângă Kotor

No Comments Write a comment

No Comments

Leave a Reply