15 locuri de vizitat in Oradea și in imprejurimi

15 locuri de vizitat în Oradea și în împrejurimi plus recomandări de restaurante și cafenele

Oradea e cu siguranță unul din orașele de neratat în călătoriile tale prin țară. Are o diversitate de obiective turistice și locuri inedite de vizitat: monumente arhitecturale deosebite, lăcașuri de cult multiconfesionale, parcuri, locuri de distracție și chiar un templu al francmasoneriei.

Însă ca în nici un alt loc din România, în Oradea vei găsi o abundență de clădiri și palate recent restaurate, reprezentative pentru stilul Art Nouveau. Și nu e musai să fii un cunoscător al arhitecturii ca să le îndrăgești. Frumosul atrage privirea și stârnește curiozitatea oricui.

Iar pe lângă toate astea, în Oradea mai găsești o multitudine de restaurante cu mâncăruri și cafea bună de tot. Eu am băut în fiecare zi mai mult decât trebuia, numai așa, de plăcerea gustului, motiv pentru care, la sfârșitul articolului o să-ți fac și ție câteva recomandări.

La capitolul organizare am alocat 2 zile pentru vizitarea obiectivelor turistice din Oradea și încă 2 zile pentru câteva locuri din natură, aflate mai departe de civilizație. Ne-au plăcut tare mult și acestea și ne-au făcut să ne dorim un concediu mai lung prin părțile vestice ale României.

Dar hai să-ți povestesc câte ceva despre fiecare loc și obiectiv turistic vizitat de noi în Oradea și în împrejurimi.

1. Locuri de vizitat în Oradea: Palatul Vulturul Negru

Palatul Vulturul Negru este unul dintre cele mai îndrăgite și fotografiate obiective din Oradea. A devenit simbolul orașului și reprezintă cea mai importantă construcție realizată în stilul Art Nouveau. Îl găsești în Piața Unirii, alături de alte obiective care îți atrag privirea.

Pe lângă ornamentele exterioare ale palatului și vitraliul colorat de la intrare ce conține simbolul vulturului, în interior vei găsi un pasaj superb, cu acoperiș de sticlă, prin care pătrunde lumina naturală. Realizarea lui a fost inspirată de Galeriile Vittorio Emanuelle din Milano, iar pe mine m-a dus un pic cu gândul și la pasajul Macca-Villacrosse din centrul vechi al Bucureștiului.

Locuri de vizitat in Oradea-intrarea in Palatul Vulturul Negru

2. Biserica cu Lună

Poziționată tot în Piața Unirii, Biserica cu Lună e specială datorită unui mecanism unic în Europa, care face ca sfera aurie din turla bisericii să imite fidel mișcarea de rotație a lunii în jurul pământului, marcând în felul acesta fazele lunii.

Noi am vrut să ne convingem că mecanismul funcționează corect, așa că am trecut în fiecare seară prin Piața Unirii ca să verificăm dacă așa zisa lună vopsită în două culori (auriu și negru) își schimbă poziția și dacă aceasta coincide cu luna de pe cer. Și da, funcționează și e wow!

3. Turnul Primăriei

În Turnul Primăriei merită să urci ca să arunci o privire de la înălțime asupra orașului. Nu sunt decât 250 de trepte de urcat și tot atâtea de coborât, însă mișcarea face bine, iar priveliștea de sus e frumoasă.

Vezi în prim plan Piața Unirii, Palatul Vulturul Negru și Crișul Repede, apoi Piața Ferdinand, sinagoga Sion și uite așa poți iniția cu prietenii un joc de recunoaștere a cât mai multor obiective orădene.

locuri de vizitat in Oradea-vedere din turnul primariei
vedere din turnul Primariei, Oradea

4. Locuri de vizitat în Oradea: Casa Darvas

Casa Darvas este mi-nu-na-tă! Faci aici o călătorie în timp, pe vremea burgheziei mici și mijlocii din Oradea și afli despre stilul de viață al vremii. Admiri în interior câteva vitralii superbe, iar pe lângă ele, mobilă și decorațiuni interioare deosebit de frumoase, care te fac să regreți că te-ai născut în epoca ikea.

Tot aici noi am admirat și o expoziție temporară, intitulată ”Portal spre primăvară”, bazată pe aranjamente florale. Probabil tu n-o s-o mai prinzi, însă nu-i bai, vei vedea o alta, pentru că astfel de evenimente și expoziții cu diverse tematici sunt frecvent găzduite de Casa Darvas.

locuri de vizitat in Oradea-Casa Darvas
Casa Darvas-portal spre primavara

5. Piața Ferdinand

Prin Piața Ferdinand nu ai cum să nu treci în periplul tău prin Oradea. O vei găsi la 5 minute de Piața Unirii și vei ști că ai ajuns acolo atunci când vei vedea clădirea Teatrului din Oradea, care o domină.

Pe latura stângă a pieței îți va atrage privirea clădirea Hotelului Astoria, iar în dreapta, Casa Poynar cu o arhitectura specifică stilului Art Nouveau și faimoasa strada Republicii, plină de cafenele și magazine.

locuri de vizitat in Oraea-Piata Ferdinand

6. Locuri de vizitat în Oradea: Sinagoga Neologă Sion

Oradea a găzduit de-a lungul timpului o comunitate mare de evrei, motiv pentru care aici vei găsi două sinagogi: Marea Sinagogă Ortodoxă și Sinagoga Neologă Sion, construită după împărțirea comunității în evrei tradiționaliști și evrei neologi. 

Noi am vizitat doar Sinagoga Neologă, al cărui spațiu e destinat evenimentelor culturale. Am aflat aici că în timpul holocaustului, din 30.000 de evrei orădeni deportați, doar 2000 s-au mai întors acasă, iar fotografiile unora dintre ei stau astăzi mărturie ale acelor vremuri, în semn comemorativ.

7. Locuri de vizitat în Oradea: Palatul Moskovits

Îl vei remarca într-o plimbare de-a lungul străzii Republicii, vizavi de Palatul Stern, și cu siguranță îți va capta atenția datorită culorii vii și a detaliilor arhitecturale specifice stilului Art Nouveau.

Comandat de inginerul Moskovits Miksa, palatul a fost construit din punct de vedere tehnic, pe baza celei mai moderne concepții de la 1900, iar astăzi, după restaurare, și-a recăpătat farmecul și atrage ca un magnet o mulțime de turiști.

8. Grădina Palatului Baroc

Palatul Baroc a fost construit ca o replică mai mică a Palatului Belvedere din Viena și găzduiește la interior Muzeul Țării Crișului, împreună cu alte expoziții temporare cu caracter eclesiastic, palatul aparținând astăzi Episcopiei Catolice din Oradea.

Dacă nu ești un pasionat al muzeelor, poți veni aici pentru o plimbare recreativă prin grădina frumos aranjată în stil englezesc. Primăvara vei găsi o explozie de culori și o atmosferă super relaxantă.

louri de vizitat in Oradea-Palatul Baroc
locuri de vizitat in Oradea-Biserica- catedrala romano-catolica

9. Templul Francmasoneriei

Pentru o doză de misticism, mai poți vizita în Oradea Templul Francmasoneriei, unul dintre cele mai nou deschise obiective turistice din oraș, care stârnește deopotrivă curiozități și prejudecăți.

Și noi l-am vizitat din curiozitate, ocazie cu care am mai aflat despre simbolistică și despre personalități care au aparținut de-a lungul timpului acestei organizații.

locuri de vizitat in oradea-templul francmasoneriei
templul Francmasoneriei Oradea

10. Cetatea Oradea

Cetatea Oradea e un loc potrivit pentru o lecție de istorie sau doar pentru o plimbare relaxantă de după amiază. Frecvent aici au loc diverse evenimente culturale, ateliere, festivaluri sau seri de film, într-o atmosferă de sărbătoare.

locuri de vizitat in Oradea-Cettea din Oradea

Noi am ajuns la Cetatea Oradea în perioada în care aceasta găzduia Târgul de Paște, așa că am găsit aici producători locali cu tot felul de bunătăți de vânzare, iar pe lângă aceștia, o grămadă de copii care participau la diverse activități organizate special pentru ei. Ni s-a părut totuși prea aglomerat, așa că după ce am dat o tură pe la tarabe, am plecat.

11. Băile Felix

La Băile Felix am ajuns din dorința de a ne relaxa pentru câteva ore în apele calde și binefăcătoare din zonă. Inițial ne-am dorit să mergem la Aquapark Nymphaea, situat chiar în Oradea, însă ne-am răzgândit din cauza cozilor de la intrare, așa că am ajuns în premieră în stațiunea situată la numai câteva minute de mers cu mașina de Oradea.

locuri de izitat langa Oradea-Baile Felix

Desigur, am venit fără așteptări mari, așa că per total experiența a fost ok, însă n-aș putea spune că Băile Felix sunt un loc în care îmi doresc să revin, cel puțin nu momentan. Hoteluri antice cu multe stele dar cu servicii care lasă de dorit, cafea proastă și chelneri plictisiți, cam asta e prima impresia pe care mi-am făcut-o.

Totuși a avut și o parte bună experiența noastră aici. Fiind extrasezon și pe deasupra o vreme ploioasă, nu a fost aglomerat și la un moment dat am avut piscina hotelului numai pentru noi.

12. Cascada Izvorul Minunilor din stațiunea Stâna de Vale

La Stâna de Vale mă așteptam să găsim vânzoleala specifică unei stațiuni montane cu pârtii de schi, telescaune și un parc de distracții pentru cei mici, însă surpriză, în loc de toate astea am găsit o stațiune pustie, închisă, fără țipeniei de vizitatori. Doar câteva mașini care făceau cale întoarsă, fără nici măcar să mai oprească, la vederea acestei priveliști.

Totuși, am găsit la capătul stațiunii cascada Izvorul Minunilor, locul de unde provine și apa îmbuteliată cu același nume, iar în jurul ei o mulțime de brândușe.

stana de Vale-cascada izvorul minunilor
branduse la stana de vale

13. Locuri de vizitat în apropiere de Oradea – Peștera Urșilor

Puțin mai departe de Oradea, la o oră și jumătate de mers cu mașina vei putea vizita Peștera Urșilor, unul dintre cele mai importante obiective turistice din Munții Apuseni.

Istoria spune că în peșteră trăiau în jur de 140 de urși de cavernă, care în urma unui cutremur puternic au rămas blocați aici și nemaiputând ieși, au sfârșit luptându-se și mâncându-se între ei. Tocmai de aceea, pe lângă sălile imense ale peșterii și spectacolul impresionant al stalactitelor și stalagmitelor, vei mai observa pe traseu și numeroase oase de urși.

locuri de vizitat langa oradea-pestera ursilor
pestera ursilor-stalagmite si stalactite

Vizita în peșteră durează aproximativ 45 de minute, intrarea se face în grupuri însoțite de ghizi, temperatura din interior este constantă (10 grade), iar plata biletelor se poate face și cu cardul, ceea ce mi s-a părut wow.

14. Peștera și Cascada Vadu Crișului

Le găsești la aproximativ o oră de mers cu mașina de Oradea și chiar sunt de neratat pentru frumusețea și accesibilitatea lor.

Lași mașina în parcarea propusă de waze/google maps și de acolo faci o plimbare de o jumătate de oră pe malul Crișului Repede și prin pădure, pe traseul marcat cu punct roșu.

Se aud așa de frumos păsările cântând și Crișul curgând, că uiți de toate, sau mai bine zis eu am uitat de toate, inclusiv de camera foto, pe care am lasat-o pe malul râului.

Noroc că din momentul în care am plecat de acolo și până am realizat că n-o mai am, nu a trecut foarte mult timp și nici mulți turiști pe traseu, așa că am găsit-o fix unde o lăsasem. Iar de bucurie am băgat-o repede în rucsac și n-am mai scos-o, așa că din păcate nu am ce să îți arăt de la Vadu Crișului. Va trebui să mă crezi pe cuvânt când îți spun că merită să le vizitezi.

15. Plaja de la Șuncuiuș

Dacă tot ai ajuns la Vadu Crișului și vrei să mai prelungești aventura, mai poți face o oprire la Plaja din Șuncuiuș pe care mulți o aseamănă cu peisajele din Thailanda. O găsești la 15 minute de mers cu mașina, iar în zonă mai poți face cățărări sau rafting, sau pur și simplu te poți relaxa pe malul râului. Accesul pe plajă este gratuit, însă dacă vii aici în sezon va trebui să plătești costul șezlongului.

Restaurante și cafenele în Oradea

O să încep cu cea mai bună cafea, pe care am băut-o la Cyrano, pe strada Republicii.

Pentru un mic dejun bun, sănătos și arătos sau un brunch relaxat pentru cei care dorm mai mult dimineata, recomand cu toata inima The dripper, situat lângă Palatul Vulturul Negru.

mic dejun bun in oradea

Dacă vrei steakuri sau burgeri sau super deserturi (au chiar și pasteis de nata), mergi la Piața 9 și nu vei regreta. Găsești aici și mâncare sănătoasă, însă trebuie să știi că pe seară e destul de aglomerat.

Mai reține și Dock Bistro & Bar, un loc drăguț, așezat pe malul Crișului, unde poți bea ceva bun seara, în timp ce privești apusul.

Am încercat și Via 29, dar nu pot spune că m-a încântat foarte tare, deși înțeleg că e destul de apreciat. Nu știu ce să zic, poate n-am comandat ce trebuia.

Un orădean ne-a recomandat restaurantul Origini pentru mâncare locală, dar n-am mai apucat să-l testăm. E poziționat tot în centru, lângă Vulturul Negru.

Și tot orădenii ne-au mai trimis la Lactobar, un local amenajat în stilul anilor 90. N-am ajuns nici acolo, dar poate-l testezi tu și vii cu impresii.

restaurante si cafenele in Oradea

Cam așa a fost aventura noastră prin Oradea. Sper să-ți fie de folos informațiile și să ai parte de zile frumoase în acest oraș superb, iar dacă vrei să fii la curent și cu altele, te aștept pe facebook și instragram. Vino să descoperim împreună locuri frumoase din România!

CITEȘTE ȘI:

12 locuri de vizitat în Timișoara

15 locuri de vizitat în județul Hunedoara

12 locuri de vizitat în Țara Făgărașului

1 Comment Write a comment

1 Comment

  • Advertoriale.pro 18 septembrie 2023

    Oradea e un oras minunat si plin de cultura, vibrant prin ceea ce ofera din punct de vedere turistic, arhitectural si gastronomic. Este un oras plin de istorie, dar si de contraste si se mandreste cu o comunitate multi-culturala.

Leave a Reply