Piata San Marco inundata

Veneția inundată. Ce faci dacă se întâmplă în timpul vacanței tale?

Mă tot plânge lumea de când m-am întors din Veneția, pe motiv că vremea mi-ar fi ruinat concediul. Well, mulțumesc de îngrijorare, dar eu nu sunt meteo dependentă, iar asta n-a fost prima ieșire în care a plouat. Deci, nimic nu s-a ruinat. Vacanța a fost ok!

Drept e că din 3 zile petrecute în Veneția, în 2 a plouat și-a fost și-o inundație, dar e ceva frecvent în perioada asta a anului. Știam când am plecat de acasă că va ploua, așa că m-am pregătit.

Ce nu știam, e cum stă treaba cu inundațiile, dar știu acum și îți spun și ție ca să știi la ce să te aștepți, dacă te prinde vreuna când ești pe acolo.

Piata San Marco Venetia

Nu te panica dacă auzi sirenele

Ele anunță creșterea nivelului de apă. E drept că felul în care sună e înfricoșător și ai impresia că urmează să înceapă războiul, dar stai liniștit, nu ești în pericol.

Sirenele transmit două semnale. Primul e de captare a atenției și sună cam ca cel pe care-l auzim și noi în București, în prima miercuri din lună.

Al doilea, informează asupra înălțimii valului de apă. Pentru 110 cm vei auzi un sunet scurt și drept, pentru 120 cm, două sunete și tot așa.

Pe noi, sirenele ne-au luat prin surprindere în prima seară când le-am auzit, dar am search-uit google-ul și am aflat că în câteva ore urma să aibă loc fenomenul ”aqua alta” (apa înaltă).

Le-am auzit și a doua zi dimineață, iar atunci când am ieșit pe străzi, am văzut pe viu cum arată Veneția inundată.

pasarele pentru inundatii in venetia

Cumpără-ți cizme de cauciuc

Zonele care se inundă de obicei sunt Piața San Marco (cea mai joasă parte a orașului), străzile de lângă ea și zona din jurul Podului Rialto.

Noi ne-am cazat pe la mijlocul distanței dintre San Marco si Rialto, așa că primul lucru pe care l-am făcut, a fost acela de a ne cumpăra cizme de cauciuc. De fapt nu sunt din cauciuc, ci dintr-un plastic mai gros care ține apa la distanță.

cizme de cauciuc pentru inundatii in venetia

Vânzătorii știu să profite de astfel de ocazii și apar ca ciupercile după ploaie, la fiecare colț de stradă. Prețul-10 euro perechea.

Explorează în continuare orașul

În Veneția, într-o zi ploioasă poți face aceleași lucruri ca într-una însorită. Iar dacă centrul se inundă, îndepărtează-te de el, plimbă-te prin Cannaregio sau Santa Croce.

Fă o tură cu vaporetto pe Canal Grande, vizitează Palatul Dogilor, rătăcește pe străzi la întâmplare sau intră într-o Osterie și încearcă mâncarea locală. Bea un spritz venețian, mânâncă niște cicchetti sau o porție de sardine gătite tradițional.

grand canale vazut de pe pod

Mergi în Piața San Marco

Dacă te roade curiozitatea, mergi să vezi cum arată Piața San Marco inundată. Pentru turiști e wow! Unii se descalță, alții își suflecă pantalonii și intră în apă ca să facă poze inedite.

Pentru localnici, nu-i nimic nou sub soare. Se strecoară printre ei și-și văd mai departe de treabă.

Palatul Dogilor si piata San Marco inundate

Se inundă magazinele, restaurantele, iar unii comercianți preferă nici să nu mai deschidă. Însă nu durează mult, doar câteva ore. Până la prânz apa se retrage și totul revine la normal.

Ca să poată circula în condiții bune, venețienii întind niște pasarele care traversează zonele inundate, așa că dacă te străduiești puțin, n-ai nevoie nici de cizmele de plastic.

Riva degli Schiavoni inundata

Ne-am și amuzat cu ocazia inundației, pentru că exact înainte de a suna sirenele, mă întrebam cum ar arăta Veneția inundată. Bineînțeles că nu mă așteptam ca a doua zi să experimentăm fenomenul, dar chiar dacă ne-a luat prin surprindere, am reușit să ne adaptăm.

În concluzie, dacă Veneția se inundă când ești în vacanță, nu dispera. Evită zonele inundate, dar continuă să descoperi orașul.

piata san marco ventia inundata

Dacă vrei să ieși din Veneția inundată, fă o excursie de o zi la Padova sau Verona. Nu merge pe insulele apropiate ca Murano sau Burano, pentru că și acolo situația va fi asemănătoare.

Iar dacă te simți curajos, pune-ți cizmele în picioare și plonjează drept în mijlocul Pieței San Marco! Vei face poze inedite și vei avea amintiri de neuitat!

poze inedite in piata san marco

Fii la curent și cu alte postări și urmărește blogul meu de călător și pe facebook și instagram. Te aștept să vizităm împreună lumea!

CITEȘTE ȘI:

3 destinații de toamnă în Europa potrivite pentru un city break

Ce poți face în 3 zile în Berlin?

Obiective turistice din Amsterdam. Ce vizitezi în 2 zile?

No Comments Write a comment

No Comments

Leave a Reply