Portovenere, al saselea sat de langa Cinque Terre

Portovenere, al ”șaselea sat” de lângă Cinque Terre

Portovenere e un orășel superb, aflat în apropiere de Cinque Terre, motiv pentru care italienii îl mai numesc ”Sesta Terre”, adică al șase-lea sat. La fel ca satele din Cinque Terre, Portovenere e construit în trepte, cu clădiri înalte și fațade colorate și are avantajul de a fi mai liniștit și mai puțin populat de turiști. Personal, l-am găsit la fel de fermecător ca satele din Cinque Terre, iar faptul că nu e atât de turistic, îi dă parcă o notă mai mare de autenticitate.

straduta din Portovenere CInque Terre

Portovenere este poziționat în golful La Spezia, care mai este cunoscut și sub numele de Golful Poeților, datorită faptului că de-a lungul timpului, a atras magnetic și a fost sursă de inspirație pentru poeți ca: Petrarca, Dante, Byron sau Shelley.

Dacă mergi în vacanță în Cinque Terre, ar fi păcat să nu faci o oprire și în Portovenere. E un loc cu străduțe tipic italienești, cu o atmosferă relaxată și câteva atracții turistice care merită vizitate.

ruine in Portovenere

Cum ajungi în Portovenere

Dacă te-ai cazat în La Spezia, poți ajunge în Portovenere cu barca sau cu autobuzul. Noi le-am încercat pe amândouă. Din La Spezia până în Portovenere am luat autobuzul P cu care am făcut o jumătate de oră. Prețul călătoriei a fost 2,5 euro, iar biletele le-am cumpărat dintr-o tabacherie. Le mai poți cumpăra și de la șofer, cu precizarea că dacă optezi pentru varianta aceasta, prețul va fi dublu.

Mai trebuie să știi ca drumul până în Portovenere e plin de serpentine, așa că dacă ai rău de mișcare, mai bine zici pas.

La întoarcere, din Portovenere până în La Spezia am luat vaporul. Pentru o călătorie am plătit 8 euro, iar timpul petrecut pe mare a fost aproape egal cu drumul parcurs cu autobuzul. A fost plăcută plimbarea. Am prins apusul pe mare și cu ocazia asta am văzut și portul din La Spezia.

apus in Portovenere, lang[ Cinque Terre

Dacă te-ai cazat într-unul din satele din Cinque Terre, atunci poți ajunge în Portovenere cu ferry, din oricare dintre sate.

Cât stai și ce vizitezi în Portovenere

Prima atracție turistică pe care o vezi atunci când vii în Portovenere este Biserica San Pietro ce se înalță pe o stâncă, la capătul falezei. Pare mai singuratică, dar odată ce te apropii, îți dai seama că majoritatea turiștilor care vin în Portovenere îi trec pragul.

Biserica San Pietreo din Portovenere

Biserica are un interior extrem de simpu decorat și un mic balcon printre ale cărui arcade poți privi până te saturi, marea. Iar dacă vrei să-ți începi aventura prin Portovenere cu o vizită la San Pietro, mai ai avantajul că până să ajungi la ea, traversezi toată faleza, care e frumos amenajată cu băncuțe și terase la care te poți opri să iei masa.

pe balconul bisericii San Pietro din Portovenere
Portovenere, al saselea sat de langa Cinque Terre

Lângă biserică găsești Grota lui Byron, locul de unde se spune că poetul, fiind o fire mai rebelă, ar fi traversat înot marea până în orașul Lerici, pentru a-l vizita pe poetul Shelley, cu care era prieten.

Grota e de fapt o faleză stâncoasă cu roci închise la culoare, un loc care atunci când nu e foarte populat, chiar îmbie la meditații. Spun asta pentru că grota era și locul în care Byron obișnuia să vină pentru a se reculege.

Grota lui Byron din Portovenere, un orasel langa Cinque Terre
Grota lui Byron - Portovenere, Italia

De la Grota lui Byron, drumul duce spre un alt obiectiv – Castelul Doria. Parafrazând zicala ”toate drumurile duc la Roma”, în Portovenere toate drumurile duc la Castelul Doria.

Acesta este așezat în cel mai înalt punct al orașului, iar ca să ajungi la el, n-ai nevoie de prea multe indicații. De oriunde te-ai afla, trebuie doar să începi să urci pe străduțele care îți ies în cale și cu siguranță vei ajunge la castel.

Castelul Doria din Portovenere

Îți recomand să urci până la Castelul Doria chiar dacă nu ești fan ruine sau ziduri istorice, pentru că de acolo vei avea o panoramă superbă asupra golfului și bisericii San Pietro. Tot la castel mai găsești și un mic parc cu băncuțe, unde te poți relaxa privind marea.

Biserica San Lorenzo
Castelul Doria, Portovenere
biserica San Pietro din Portovenere vazuta de la Castelul Doria

La coborâre mai poți face o oprire la Biserica San Lorenzo, mult mai puțin vizitată decât ”vedeta” de pe stâncă, apoi îți mai recomand să faci o plimbare de la un capăt la altul pe Via Capellini, o străduță superbă cu clădiri colorate și multe magazine cu suveniruri.

Biserica San Lorenzo, Portovenere
Vial Capellini- Portovenere, Italia

Iar dacă vrei să-ți prelungești șederea în Portovenere, mai poți face o plimbare cu barca în jurul celor 3 insule aflate în apropiere: Tino, Tinetto și Palmaria. Excursia durează 40 de minute, costă 13 euro, iar dacă te îmbarci, ai ocazia să surprinzi de pe apă și frumusețea împrejurimilor.

Biserica San Pietreo Portovenere

Noi am vizitat Portovenere în ultima zi a vacanței din Cinque Terre și deși vremea n-a mai ținut cu noi și a fost mai mult înnorat, ne-am bucurat să descoperim locuri noi și să mai petrecem puțin timp în apropierea mării.

Așadar, atunci când ajungi la Cinque Terre, poate își faci timp și pentru micul Portovenere, care te va răsplăti pentru vizită cu experiențe frumoase.

Portovenere, al saselea sat de langa Cinque Terre

Nu uita să mă urmărești pe facebook și instagram ca să fii la curent și cu următoarele postări. Te aștept să vizităm împreună lumea!

CITEȘTE ȘI:

Cinque Terre, Italia – Ghid de vizitare și sfaturi utile

Veneția. Transport, cazare, mâncare și obiective de vizitat

Murano și Burano, cele mai frumoase insule venețiene

No Comments Write a comment

No Comments

Leave a Reply