Murano și Burano, cele mai frumoase insule venețiene
E aproape de neconceput să ajungi în Veneția și să nu vizitezi insulele Murano și Burano, să nu vezi cu ochii tăi cum se modelează celebra sticlă, sau să ratezi o plimbare pe străzile pline de culoare din Burano.
O jumătate de zi îți este deajuns pentru a vizita Murano și Burano, iar dacă timpul îți permite, mai poți adăuga pe lângă ele, insulele Torcello sau Lido, în funcție de preferințe.
Noi am vizitat Murano și Burano în ziua în care în Veneția au fost inundații. Situația nu a fost cu mult diferită nici aici, însă cizmele pe care le-am cumpărat din piața San Marco, ne-au salvat de fiecare dată când a trebuit să traversăm porțiuni în care apa trecea de glezne.
Cum ajungi în Murano și Burano?
Dacă vrei să explorezi insulele pe cont propriu, poți lua vaporetto nr. 12 de la stația Fondamente Nove. Prima oprire va fi în Murano, apoi Burano.
Mai poți lua de la stația Zaccaria, vaporetto nr. 4.1 sau 4.2 care te va duce până la Murano, iar de acolo vei continua cu vaporetto nr. 12 până în Burano.
Dacă vrei să scapi de grija transportului, poți opta pentru o croazieră organizată pe insulele Murano, Burano plus Torcello.
Prețul unui tur este egal cu cel pe care l-ai plăti oricum pentru transportul cu vaporetto, adică 20 de euro.
Croaziera durează aproximativ 5 ore, iar în timp ce te vei afla pe barcă, un ghid îți va povesti despre fiecare insulă în parte. Dacă te tentează, găsești detalii aici.
Ce poți să faci în Murano și Burano
Pe vremea când în Veneția casele erau din lemn, iar incendiile tot mai dese din cauza cuptoarelor făuriorilor de sticlă, care ardeau fără oprire, autoritățile au decis să-i mute pe meșteri pe o insulă numai a lor. Astfel, Murano a devenit ”insula sticlarilor”.
Vei găsi în Murano o mulțime de fabrici care produc renumita sticlă de Murano. Poți vizita una din ele și poți asista chiar la o demonstrație. Prețurile pentru o astfel de activitate pleacă de la 5 euro, iar bilete și rezervări poți face aici.
În Burano, sigur te vei îndrăgosti de atmosfera și coloristica insulei, care apropo, nu-i la întâmplare. Fiecare cartier are o anumită paletă de culori, iar dacă vreun localnic vrea să-și revopsească casa, trebuie să facă mai întâi o cerere la primărie, iar odată cu acordul, va primi și un paletar cu nuanțele permise.
Există și o legendă care spune că motivul pentru care casele din Burano sunt vopsite în culori vii, se datorează ceții care îi împiedica în trecut pe pescari să-și identifice propriile locuințe. Așa că le-au mai personalizat cu încă un strop de culoare.
Și bine au făcut pentru că astfel au transformat insula într-unul din cele mai colorate locuri din Europa.
Descoperă-l și tu și ia la pas toate străduțele. Pierde-te printre ele și admiră casele vesel vopsite și ferestrele lor frumoase, cu obloane și ghivece cu flori.
În trecut, insula Burano era cunoscută pentru dantela pe care localnicele o croșetatau. Astăzi, doar câteva bătrâne mai fac lucrul acesta, însă dacă ești curios și vrei să vezi cum arată renumita dantelă, poți vizita Muzeul Dantelei.
Ce să nu faci
La capitolul ce să nu faci, te sfătuiesc de exemplu ca în Murano să nu cumperi bijuterii sau obiecte făcute din celebra sticlă, pentru că le vei lua la suprapreț.
Știu, e ciudat. Ar trebui să fie mai ieftine, pentru că le iei direct de la sursă, dar uite că nu-i așa. Pentru aceleași produse vei plăti un preț mai mic în Veneția.
În Burano, atenție la dantelării. Nu toate sunt originale. Majoritatea sunt chinezării vândute la prețuri exagerate. E nevoie de un ochi fin care să deosebească un produs autentic de un fake, iar dacă nu ești sigur că te pricepi, mai bine nu intri în joc.
Și ca o impresie de final, mai spun că, în ciuda faptului că am avut parte de un pic mai multă apă decât ne-am fi dorit, Burano ne-a fermecat cu explozia ei de culoare, iar Murano ne-a încântat cu poveștile despre meșterii sticlari.
Să nu uităm nici de Casanova, care a avut rolul lui și a mai condimentat puțin cu aventurile-i amoroase, istoria insulelor din laguna venețiană.
Așadar, dacă ajungi în Veneția, încearcă să mergi pe insulele Murano și Burano, nu neapărat pentru a vizita un anume obiectiv, ci mai degrabă pentru a te bucura de frumusețea și unicitatea lor.
Fii la curent și cu alte postări și urmărește-mă pe facebook și instagram. Te aștept să vizităm împreună lumea!
CITEȘTE ȘI:
Veneția inundată. Ce faci dacă se întâmplă în timpul vacanței tale?
Info utile despre Veneția. Transport, mâncare, cazare și obiective
No Comments