Călătorie în lumea satului. Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA din Sibiu

Situat la numai 4 km distanță de centrul Sibiului, Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA face parte din Complexul Muzeal Național ASTRA și este un loc unic în România și Europa. Este o oază de verdeață și liniște, unde am avut ocazia să petrecem câteva ore bune, învățând lucruri noi, plimbându-ne prin zone de pădure, pe marginea lacului sau printre case şi gospodării țărănești, retrăind momente din copilăria petrecută la bunici.

Din Sibiu se ajunge aici cu mașina, pe drumul care merge spre Păltiniș, sau cu autobuzul 13 care pleacă din gară.

Biletul de intrare costă 15 lei, iar în prima miercuri a fiecărei luni accesul este gratuit. Am beneficiat și noi de această gratuitate, ajungând în Dumbrava Sibiului tocmai într-o zi de miercuri, la începutul lunii august.

Frumusețea locului ne-a surprins încă de la intrare. O aleie răcoroasă ne-a condus prin pădure către lacul în care se oglindeau frumoasele mori de vânt aduse din Dobrogea.

mori de vant din dobrogea-muzrul astra sibiu
mori de vant -muzeul astra sibiu

Ne-am ghidat după harta pe care am cumpărat-o la intrare şi am traversat poienițe cu flori şi poduri plutitoare, am descoperit case, gospodării, ateliere, teascuri, biserici, vâltori, mori de vânt şi de apă, toate evocând modul de viață al străbunilor noştri.

Am văzut expuse într-un mod atât de natural și firesc case tradiționale și gospodării din toate zonele țării, ce ilustrau obiceiuri și moduri diferențiate de trai, în funcție de așezarea geografică și regiune.

poienita la muzeul astra
camp de flori sibiu
casa cu moara de apa
gospodarie taraneasca

Ideea deschiderii unui muzeu sătesc în aer liber i-a aparținut lui Romulus Vuia, director al Muzeului Etnografic al Transilvaniei în 1940, însă proiectul a luat ființă abia douăzeci și trei de ani mai târziu, la inițiativa lui Cornel Irimie.

În 1963 au început expedițiile pe teren pentru achiziționarea și transferul monumentelor etnografice în Dumbrava Sibiului, iar în 1967 muzeul a fost deschis publicului larg. În timp s-a extins prin completarea tematicii și a numărului de exponate, iar în prezent este considerat a fi cea mai amplă, complexă și valoroasă instituție muzeală cu profil etnologic din România.

casa cu acoperis de paie
casa sateasca

Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA este cel mai mare muzeu în aer liber din Europa. Se întinde pe o suprafață de 96 de hectare și dispune de 10 Km de alei care ne-au purtat printre construcții provenite din toate zonele țării, ilustrând diverse stiluri arhitecturale.

Pot fi vizitate și interioarele acestora, unde sunt expuse piese de îmbrăcăminte, mobilier şi obiecte specifice zonelor de proveniență.

ulita la muzeul astra sibiu
casa cu etaj de lemn
interior casa taraneasca

Muzeul ASTRA este organizat în cinci sectoare cu diverse tematici: producerea şi prelucrarea produselor agro-alimentare, extragerea şi prelucrarea minereurilor, prelucrarea pieilor, blănurilor şi fibrelor textile, transporturile tradiţionale și monumente de utilitate publică. În funcție de acestea, aleile parcului poartă diferite denumiri: „Ulița lemnarilor”, ”Ulița fierarilor”, ”a minerilor”, ”a țesătorilor”, etc.

indicatoare muzeul astra sibiu
ulita morilor-muzeul astra sibiu
colectia de mori

Locul care mi-a plăcut cel mai mult a fost ”Ulița morilor”, unde am văzut expuse cele 5 mori de vânt, dintre care una cu pânze. Întotdeauna m-au fascinat morile de vânt, care mă duc cu gândul la Olanda, de care mi-e tare dor.

Colecția de mori este cea mai valoroasă din Europa. Aceasta conține mai multe tipuri de exemplare unice în România și un exemplar unic în Europa. Patru dintre ele au fost aduse aici din Tulcea, iar  singura moară de vânt cu pânze din România provine din Constanța.

gospodarie de pescar
gospodarie de pescar

Tot din zona Dobrogei sunt aduse și exponatele din apropierea morilor de vânt, care încearcă să recreeze viața și activitățile pescarilor din Delta Dunării. Gospodăria de pescari, Cherhanaua din Mahmudia înconjurată de stuf, Coliba de pescar și Ghețăria în care era stocat peștele proaspăt scos din apă ne-au impresionat plăcut prin atmosfera tipic pescărească pe care o creează.

cherhana mahmudia

Vizita noastră la muzeul Astra a durat 4 ore și, din păcate, nu am reușit să ajungem peste tot. Stânele și sectorul de vânătoare au rămas neumblate. Am fi avut nevoie de mai mult timp și energie pentru a putea explora în întregime expoziția sătească. Pe lângă aceasta, muzeul oferă turiștilor posibilitatea de a face diverse activități de agrement: plimbări cu barca, pescuit sau popice. Deasemenea, în amfiteatrul de lângă lac au loc, frecvent, spectacole de muzică și dans.

No Comments Write a comment

No Comments

 • anaulmanu 6 septembrie 2015

  Foarte frumos acolo, am fost si eu de cateva ori cat timp am stat in Sibiu :X:X

  • Andreea 7 septembrie 2015

   Daa…și mie mi-a plăcut mult! cu siguranță voi reveni cu drag 🙂

 • cestmoialinaldt 8 septembrie 2015

  Am fost si noi anul trecut, am ramas chiar placut impresionati, am prins si un festival, asa ca ne-am intors tare multumiti de alegere :))
  Astept cu interes sa vad pe unde te mai plimbi…

 • ovi 9 septembrie 2015

  doar frumos am auzit depsre muzeul asta… mi-ar place sa-l vizitez…

 • mcooper801 10 septembrie 2015

  au fost pe acolo…a fost minunat…multumiri pt remember…

 • Globalinfo4all 7 decembrie 2015

  It’s good to see places which still follow traditional way of doing things 🙂

  • Andreea 8 decembrie 2015

   This is not a place where people live, it is one of the most beautiful outdoor museums that illustrate the lifestyle of our ancestors

 • Andreea 8 decembrie 2015

  Yes, a unique place!

Leave a Reply

%d blogeri au apreciat: