Traseu Cabana Vf. Ciucaș – Vârful Ciucaș
Traseul care leagă Cabana Vf. Ciucaș de Vârful Ciucaș este unul absolut superb, mediu ca dificultate și potrivit tuturor categoriilor de iubitori de munte, de la cei proaspăt inițiați, până la profesioniști.
E unul dintre cele mai frumoase trasee pe care am fost în ultimul timp (alături de cel din munții Baiului), cu vederi spectaculoase, cu stânci imense, vegetație multă și posibilitatea ca la întoarcere să te cazezi sau doar să mănânci ceva bun de tot la Cabana Vârful Ciucaș.
Cum ajungi la Cabana Vârful Ciucaș
Depinde ce preferi: hard way sau easy way.
Varianta (mai) hard e în felul următor: din DN 1A (Cheia) faci dreapta pe Valea Berii și mergi cu mașina pe drumul forestier până la Fântâna lui Nicolae Ioan (o s-o vezi la un moment dat pe partea dreaptă). Parchezi și o iei mai departe la picior, pentru că de acolo drumul devine inaccesibil dacă n-ai mașină de teren.
E greuț urcușul la picior și nici nu te stimulează peisajul. E mult pietriș și te umpli de praf de fiecare dată când trece câte o mașină pe lângă tine.
Te mai bate și soarele în cap, iar de la atâta efort ajungi fleașcă la cabană. Dar deh, dacă pleci la drum mai dimineață, ai timp să te odihnești sus și apoi să pornești iar pe traseu.
Deci dacă vrei mai hard, pregăteste-te de o oră de efort suplimentar, pune în rucsac un tricou de schimb și nu fi invidios pe cei care urcă comod în mașini 4×4.
Totuși ca să nu fiu chiar drama queen, revin cu o precizare: urcușul până la cabană nu e de nefăcut. Merg copiii, adulții și seniorii, însă mie mi se pare că parcă nu merită efortul și dacă aș fi știut de varianta easy, aș fi aplicat-o fără să stau pe gânduri.
Și acum varianta easy: cei de la Cabana Vârful Ciucaș au mașini de teren cu care transportă persoane. Tariful este de 15 lei/persoană și te iau fie din DN, fie de pe drumul forestier, totul e să-i suni și să le spui că ai nevoie de transport.
Am beneficiat și noi de serviciile lor la întoarcere, nu de alta, dar nu prea mai aveam energie să ajungem la mașini după o zi întreagă de umblat. Și chiar dacă am fi vrut noi să mai facem un heirup, după masa de la cabană, n-a mai fost chip să ne urnim.
Găsești aici contactul lor, în caz că vrei să ajungi rapid și comod până la cabană.
Traseu cabana Vf. Ciucaș – Vârful Ciucaș: marcaje, durată și dificultate
Ca să ajungi de la cabană pe Vârful Ciucaș, urmărește la urcare marcajul cu dungă roșie, iar la coborâre pe cel cu cruce roșie. Poți face astfel un traseu circular.
Desigur, te poți întoarce și pe drumul pe care ai venit, dar dacă vrei puțină diversitate, poți încerca o rută nouă la coborâre.
Noi am aflat ulterior de varianta de coborâre pe cruce roșie, așa că ne-am întors pe unde am venit, și deși aș fi vrut să încercăm și varianta de traseu circular, totuși nu regret nimic. Ciucașul e splendid, e fotogenic și la fiecare cotitură te surprinde cu priveliști wow de care parcă nu te mai saturi.
Sunt totuși câteva urcușuri care necesită un pic de efort, așa ca să nu uiți că ești la munte, dar dacă nu te grăbești n-ar trebui să ai probleme.
Te poți opri oricând ca să te odihnești și să te bucuri de priveliști, de stâncile gigantice pe lângă care treci sau de florile de colț pe care dacă ești norocos le poți zări prin apropierea potecii.
Am auzit că la început de iunie Ciucașul e unul din locurile în care poți admira rododendronul înflorit, așa că dacă te afli în zonă la începutul verii poate ar fi bine să ții cont de asta. Cred că e o experiență deosebită.
Revin acum la traseul nostru, cabana Vf. Ciucaș – Vârful Ciucaș.
Cea mai dificilă porțiune mi s-a părut hornul abrupt și pietros prin care treci după ce ai străbătut mai bine de jumătate din traseu.
Acolo am întâlnit o doamnă în mijlocul unei crize de panică provocată de faptul că nu mai putea coborî. Avea adidași în picioare, adică zero suport și stabilitate, așa că fii atent la încălțăminte și fă-ți un obicei din a merge echipat la munte. Sper ca doamna să fi ajuns cu bine înapoi la cabană. Am ajutat-o și noi apoi au mai preluat-o și alții. Și mai sper că și-a învățat lecția.
Ca durată noi am făcut aproape 3 ore la dus și 2,5 la întors, cu multe opriri pentru poze, sandwichuri și odihnă.
Nu ne place să facem din drumețiile motane curse sau întreceri și nici nu împrumutăm ritmul de mers al altora. Nu ne grăbim, avem propriul ritm de dat din picioare și propriul mod de a ne bucura de natură.
În weekendurile de vară traseul e destul de aglomerat, dar dacă pleci devreme la drum apuci să te întorci înainte să vină fluxul mare de turiști. Sau poți merge în timpul săptămânii și atunci respiri în voie și ai tot muntele numai pentru tine.
Pe traseu nu vei găsi surse de apă, așa că va trebui să ai rezerve în rucsac, iar dacă mergi vara, e musai să ai la tine o șapcă și crema de soare. Și ți-ar mai fi utile niște bețe de trekking, dar nu-i obligatoriu.
În final, nu uita: încălțăminte de munte, camera foto, câțiva prieteni buni, respect și dragoste de munte, cam astea-s ingredientele unei drumeții reușite.
Iar cum spuneam la început, Cabana Vf. Ciucaș – Vârful Ciucaș e un traseu accesibil și în același timp deosebit de frumos, pe care te poți aventura dacă vrei să petreci mai mult timp în natură.
Așadar, îți urez drumuri ușoare și cărări line prin munții României!
Fii la curent și cu alte postări și urmărește-mă pe facebook și instagram. Te aștept să descoperim împreună și alte locuri frumoase din România!
CITEȘTE ȘI:
4 trasee montane penrtu începători, în Munții Bucegi
Traseu Telegondola Azuga-Vf. Baiul Mare și retur
Sinaia -Poiana Stânii, plimbare pe poteca regală
6 Comments
Ana-Maria 28 aprilie 2021
Absolut superb, peisaje de poveste!
Andreea 29 aprilie 2021
Asa este! Multumesc, Ana-Maria!:)
IONESCU DRAGOS 20 august 2021
Traseul poate fi mult mai frumos, depinde pe unde il faceti. Va recomand cand mai mergeti pe-acolo sa coborati/urcati din Vama Buzaului, o comuna situata la poalele muntelui Ciucas, in care mai aveti cateva obiective de vizitat, printre care rezervatia de zimbrii si cascada Urlatoarea, superbe ambele. Iar daca intre timp vi se face foame, gasiti mai multe locatii numite Gastro Local, unde puteti savura diverse preparate delicioase si bio…adica fix ce a gatit familia respectiva in ziua cu pricina. PS: sunt si nenumarate pensiuni in cazul in care va prinde noaptea pe-acolo
Andreea 20 august 2021
Multumim mult pentru informatii! Sunt f utile! La cascada Urlatoarea si rezervatia de zimbri am fost, dar nu stiam ca se poate urca pe Ciucas din Vama Buzaului.Tinem cont de asta data viitoare.
Costel Novac 25 februarie 2022
După ce se coboară în hornul abrupt și pietros se poate urca cu puțin efort malul din dreapta și se merge pe potecă prin jnepeniș, iar mai sus se reintră în traseul spre Babele la sfat și Vârful Ciucaș. Eu am urcat malul din dreapta de prima dată când am fost în Ciucaș. După mine, ar fi bine de pus un lanț sau de făcut câteva trepte de scară pentru a se urca mai ușor.
Ovidiu Chiriloiu 27 iunie 2022
Am făcut traseul de buclă 5 adulți și 1 copil 10 ani. Am ales la dus traseul cruce roșie și am continuat din șa pe traseul linie roșie către vârf și apoi cabană. Toți am fost de acord că dacă alegeam invers era mai obositor.