Cinque Terre-Vernazza vazuta de sus

Cinque Terre, Italia. Ghid și sfaturi de călătorie

Cinque Terre e una din destinațiile faimoase ale Italiei, în care dacă n-ai fost, poate ar fi bine să ajungi în viitorul apropiat. Umblă zvonul că autoritățile locale vor să limiteze cumva numărul turiștilor care vin aici în vacanță. Vara peroanele gărilor devin neîncăpătoare, iar pasajele de trecere spre centrul satelor se aglomerează atât de tare, încât se creează blocaje. De aceea îți recomand să-ți programezi vacanța în Cinque Terre la sfârșit de toamnă sau primăvara. Scapi de aglomerație și nici nu te topești de căldura verii.

Noi am fost în Cinque Terre la final de octombrie. Nu ne-am călcat în picioare și am prins și o vreme superbă, cu 25 de grade, de-ți venea să te întinzi ca o reptilă la soare și să stai acolo până trece iarna.

plaja fegina din Monterosso
Plaja Fegina din Monterosso, Cinque Terre

Cum ajungi la Cinque Terre

Zona Cinque Terre nu este deservită de nici un aeroport, însă cele mai apropiate aeroporturi se află în Genova, Pisa și Milano. Din București spre Genova nu sunt curse directe, însă ai variante bune și ieftine pentru Pisa și Milano.

Din Pisa ajungi la Cinque Terre cu autobuzul. Compania Flixbus are 2 curse pe zi, iar într-o într-o oră și 20 de minute ești în La Spezia, orășel aflat la câteva minute de mers cu trenul de Cinque Terre. Pare complicat, dar nu e, iar ruta aceasta e cea mai rapidă.

Vacanta în Cinque Terre - Plaja cu Pietre din Vernazza
Vernazza vazută de la înălțime

Noi am ajuns la Cinque Terre pe ruta București – Milano cu avionul, apoi Milano – La Spezia cu trenul. Am decolat la 9 din București și am ajuns în La Spezia la ora 17. Din Bergamo am luat un shuttle până la Milano Centrale, apoi trenul, cu care am făcut 3 ore și un sfert până în gara centrală din La Spezia.

Sfat util de călătorie: dacă optezi pentru varianta Milano, cumpără din timp biletele de tren. Luate cu două săptămâni înainte costă între 16 și 20 de euro (în funcție de oră și tipul de tren), iar de pe o zi pe alta, între 29 și 36 de euro, doar dus.

Și dacă tot am ajuns aici, nu pot să nu-ți povestesc și despre tentativele noastre eșuate de a cumpăra bilete de pe trenitalia, siteul oficial al căilor ferate italiene, care e plin de bug-uri și erori. La un moment dat, ne-au luat chiar banii de pe card, dar bilete tot n-am putut cumpăra. Ni i-au înapoiat ulterior, iar într-un final le-am luat la același preț de pe siteul acesta.

Vacanta in CInque Terre -Corniglia

Cazare în Cinque Terre

Dacă visezi la o vacanță în Cinque Terre, trebui să știi că prețurile cazărilor într-unul din cele cinci sate sunt pe măsura popularității lor. În extrasezon, o noapte de cazare în Cinque Terre costă aproximativ 70 de euro, intr-o locație decentă, iar în sezon, sare de 100.

Însă există și varianta de cazare în La Spezia. Drept e că nu te trezești dimineața în buza mării, dar dacă n-ai astfel de pretenții, eu zic că La Spezia merită să fie luat în calcul. În 10 minute ajungi cu trenul din gara centrală în Riomaggiore, cel mai apropiat sat și în 15 minute în Monterrosso, cel mai îndepărtat.

Vacanta in Cinque Terre-Monterosso
Monterosso al Mare, Cinque Terre

În La Spezia prețurile sunt mai mici, iar dacă alegi să te cazezi aici, te bucuri de un pic mai multă liniște, pentru că orașul nu e unul turistic.

Și noi ne-am cazat în La Spezia, la Oltre Mare, un apartament situat la 5 minute distanță de gară. Am fost foarte mulțumiți de facilități, de amabilitatea proprietarilor și de raportul preț/calitate.

cu prietenii in vacanta in Cinque Terre
Cei trei energici: Corina, Ileana, Liviu
eu in vacanta la Cinque Terre
Fotograful fotografiat

Cardul Cinque Terre

Dacă mergi în vacanță în Cinque Terre, atunci Cardul Cinque Terre (pe numele lui complet: Cinque Terre Treno MS Card) îți este absolut necesar.

Îl poți achiziționa online, din gara La Spezia sau din orice altă gară care face parte din parcul Național Cinque Terre, iar pe pe baza lui vei beneficia de:

1.călătorii nelimitate cu trenul pe ruta La Spezia-Levanto

2. călătorii gratuite cu autobuzul în toate satele

2. wi-fi în toate gările din parcul național Cinque Terre

3. utilizarea gratuită a toaletelor din gări, care apropo, sunt foarte curate

4. intrarea gratuită pe Sentiero Azzuro (Poteca Albastră), cea mai cunoscută potecă de hiking ce leagă satele între ele

5. reduceri la intrările muzeelor din La Spezia.

linii ferate in Vernazza

Cardul este disponibil în varianta de 24 sau 48 de ore. Primul costă 16 euro, iar al doilea, 29 și este nominal, așa că nu uita ca după ce îl cumperi să-ți treci numele pe el.

vacanta in Cinque Terre - Plaja din Monterosso
Plaja din Monterosso, Cinque Terre

Vacanță în Cinque Terre – trasee de hiking

Ești sau nu sportiv, nu contează. Dacă ajungi în Cinque Terre e aproape obligatoriu să iei la picior măcar unul din traseele de hiking ce leagă satele între ele. Livezi de măslini, terase cultivate cu viță de vie și peisaje superbe asupra mării îți vor încânta privirea și vor face ca efortul, care fie vorba între noi, nu-i unul prea mare, să merite.

Și să-ți mai spun ceva: o mare parte a celor cu care ne-am intersectat pe trasee erau seniori. Păi dacă ei pot, poți și tu!

panorama sopre marea ligurica
Priveliște de pe traseul Monterosso-Vernazza

Cel mai popular traseu este Sentiero Azzuro (Poteca Albastră) care are o lungime de 12 km și leagă pe rând, satele între ele. Din păcate, momentan acesta este deschis numai pe două segmente: Monterosso – Vernazza și Vernazza – Corniglia.

Celelalte sunt închise din cauza unor alunecări de teren. Dar chiar și așa, poți parcurge distanțele dintre sate pe alte rute, ocolitoare, dar la fel de frumoase.

De exemplu, din Coriglia ajungi în Manarola prin satul Volastra, pe Sentiero 506, iar din Manarola în Riomaggiore pe Sentiero 531. Mai multe informații despre starea traseelor poți cere în gările din sate.

CInque Terre-traseu de hiking
Popas între Vernazza-Corniglia

Noi am parcurs cele două segmente deschise de pe Sentiero Azzuro: Monterosso – Vernazza și Vernazza – Corniglia, pentru care, dacă nu ai cardul Cinque Terre, trebuie să plătești.

Știind asta, ni s-a părut puțin ciudat atunci când, la intrarea pe traseul din Monterosso spre Vernazza, ni s-a spus că nu e nevoie să prezentăm cardul Cinque Terre. În schimb, pe traseul din Vernazza spre Corniglia ne-a fost verificată valabilitatea lui, la intrare.

Ambele trasee sunt medii ca dificultate și se parcurg în aproximativ o oră și jumătate-două. Nu sunt periculoase, dar necesită o încălțăminte adecvată.

Vacanta in Cinque Terre- hiking intre Monterosso si vernazza
Traseul de hiking Monterosso-Vernazza

Între Vernazza și Corniglia am găsit chiar un restaurant cu o panoramă superbă. Ne-ar fi plăcut să stăm la terasă și să admirăm priveliștea, dar era ora prânzului și soarele bătea puternic. Și apropo de asta, dacă ești mai sensibil și știi că te prinde amiaza pe traseu, pune pe cap o pălărie și ia cu tine o cremă de protecție.

restaurant pe trasul de hiking Vernazza-corniglia

Locuri de neratat în fiecare sat din Cinque Terre

Deși seamănă oarecum între ele, fiecare sat din Cinque Terre are o amprentă unică pe care o lasă asupra celor care le vizitează.

În Monterosso, cele mai faine locuri mi s-au părut plaja Fegina, cu stânca celebră care taie plaja în două și Biserica Sf. Giovanni Battista situată chiar lângă Capela Mortis et Orationis (Moarte și Rugăciune).

plaja Fegina din Monterosso, Cinque Terre
Plaja Fegina, Monterosso, Cinque Terre

Vernazza arată bine privită de pe drumul de hiking care duce spre Monterosso. Nu-i nevoie să mergi mult ca să ai parte de priveliștea aceea ca-n cărțile poștale, cam 10 minute și ai ajuns unde trebuie.

Tot în Vernazza nu rata mica plaja ZEN (așa i-am zis eu, datorită zecilor de turnulețe din pietre pe care le fac turiștii care trec pe acolo). O găsești imediat ce treci pe sub grota de piatră din centrul satului.

casutele colorate din Vernazza
Vernazza văzută de sus
plaja din Vernazza
Vacanță ZEN în Cinque Terre

Corniglia e satul pe care mulți îl ocolesc. Poate din cauza celor 382 de trepte pe care trebuie să le urci din gară până în centrul satului. Dar pentru asta mai ai la dispoziție un autobuz care te scapă de griji și e gratuit cu cardul Cinque Terre.

Corniglia are străduțe pitorești și o piațetă plină cu terase la care te poți opri pentru prânz. Mai are și o plajă pentru nudiști, despre care nu multă lume știe, însă la care se ajunge mai greu (detalii aici).

centrul Cornigliei
Corniglia-centru

Manarola e satul care seara, la apus, se îmbracă într-o lumină caldă ce adună la un loc zeci de fotografi profesioniști sau amatori care vor să surprindă farmecul momentului. Cel mai frumos punct de belvedere din Manarola se află lângă celebrul restaurant Nessun Dorma. Nu-l rata dacă vrei să privești și tu satul la apus.

apus de soare in Manarola
Apus de soare în Manarola
apus de soare in Manarola

În Riomaggiore cel mai căutat loc e portul, iar cel mai bun moment în care te poți bucura în liniște de el, e dimineața. După ora 11 se cam aglomerează. În port ajungi ușor dacă faci dreapta din gară, treci prin tunel apoi cobori câteva trepte întunecate spre Marina di Riomaggiore. Ia cu tine micul dejun la pachet și fă un picnic liniștit pe malul mării.

viziteaza Riomaggiore intr-o vacanta in CInque Terre
Portul din Riomaggiore

De câte zile ai nevoie pentru o vacanță în Cinque Terre

Dacă te întrebi cât timp ți-ar trebui ca să explorezi Cinque Terre, o să-ți spun cum am făcut noi. Ne-am plimbat 2 zile prin sate și în fiecare zi am parcurs și câte un traseu de hiking.

Nu ne-am grăbit. Ne-am relaxat pe plaje, ne-am plimbat agale prin fiecare sat, am privit apusul în Manarola și am parcurs în ritmul propriu traseele de hiking. Însă dacă nu vrei să te cocoți pe coclauri și te presează timpul, poți vedea satele și într-o singură zi, pentru că ele sunt mici, cu doar câteva străduțe.

vacanta in Cinque Terre-straduta din Vernazza
Străduță în Vernazza

Am mai petrecut o a treia zi în Portovenere, un orășel tare frumos din apropiere, considerat a fi punctul zero de plecare spre Cinque Terre sau al 6-lea sat. Dar asta-i o altă viitoare discuție.

Iar până-i vine rândul, nu uita să dai like paginii de facebook și follow pe instagram, ca să mă poți însoți în următoarea călătorie. Te aștept să vizităm împreună lumea!

CITEȘTE ȘI:

Veneția-ghid de călătorie. Transport, cazare, mâncare și obiective de vizitat

Ce faci dacă se inundă Veneția în timpul vacanței tale

Murano și Burano, cele mai frumoase insule venețiene

No Comments Write a comment