Satul Giethoorn din Olanda

O zi de poveste în Giethoorn, Olanda

Cu toții știm că nu există perfecțiune în lumea în care trăim, însă Giethoorn, micul sat olandez pare să contrazică acest lucru.

Situat în provincia Overjssel, Giethoorn e un loc izolat, unde nu există şosele pline de mașini sau motociclete, ci canale de navigare și multe podețe.

E o minunăție de așezare, unde casele au acoperișuri de stuf și grădini pline de flori, unde în loc de garaje și mașini luxoase, vezi ancorate pe lângă gospodării, bărci colorate.

Nu spun că localnicii de aici nu au mașini ci că nu circulă cu ele decât în afara localității. Acestea sunt lăsate în parcarea de la marginea satului, iar transportul intern se face pe jos, cu barca sau cu bicicleta.

casa

canale in satul fara strazi

canale in giethoorn

Cum ajungi în Giethoorn?

Cu trenul din Amsterdam până la stația Steenwijk, apoi cu autobuzul până în sat. În funcție de ora plecării, călătoria poate fi directă sau cu unul sau două transferuri. Mai multe informații despre mersul trenurilor găsești aici.

Noi am plecat din Amsterdam la ora 7 dimineața cu un intercity și am schimbat la Amersfoort. Am ajuns la Steenwijk la 8, 50. De acolo am luat autobuzul 70 (stația se află lângă gară) care ne-a lăsat chiar la intrarea în Giethoorn, iar călătoria a durat aprox. 20 de minute.

Prețul unui bilet de tren Amsterdam-Steenwijk este de 43 de euro.

Există și posibilitatea de a cumpăra, mult mai ieftin, un bilet de o zi pentru două persoane. Ni s-a recomandat la casă acest lucru și ne-a convenit, iar în final am plătit cu aproape 20 de euro mai puțin.

statia de autobuz

intrarea in sat

barcuta si copaci

Despre Giethoorn

Giethoorn a fost la origine un sat de mineri veniți aici din toate colțurile Olandei pentru a exploata zăcămintele de turbă.

Pentru ca acestea să fie ușor transportate s-au construit canale, iar pe insulele formate, minerii și-au construit case în care să poată locui. Podețurile ce traversează canalele au fost proiectate pentru ca localnicii să poată comunica între ei.

pod peste canal in satul giethoorn

case si poduri in giethoorn, olanda

giethoorn, olanda

Ce faci în Giethoorn?

Te plimbi de-a lungul canalelor și te minunezi de atmosfera desprinsă parcă din basme.

Vei vedea aici căsuțe mici cu acoperișuri de stuf și geamuri pline de flori colorate. Pe lângă ele, grădini înverzite, unde câte o măsuță frumos aranjată te invită să servești cafeaua de dimineață într-o liniște parcă nepământeană.

La ora la care am ajuns noi, satul era încă adormit. Ne-a plăcut mult pentru că am putut admira și fotografia peisajul nestingheriți de nimeni. Însă, încetul cu încetul, de-a lungul canalelor au început să apară tot mai mulți turiști uimiți de frumusețea locului și dornici de o plimbare cu barca sau cu bicicleta.

casuta din povesti in giethoorn

casa oglindita in apa

casa visurilor din satul giethoorn, olanda

Așadar, dacă vrei să dai la vâsle, poți închiria o barcă, iar dacă ești presat de timp, o bicicletă cu care faci un tur rapid al satului poate fi o altă variantă de explorare.

Dacă iubești pietrele prețioase poți vizita Muzeul Oude Aarde, iar dacă te dai în vânt după automobile poți merge în vizită la The Histomobil, un muzeu al autovehiculelor vechi, caleștilor și motocicletelor.

În lacul din apropiere se poate practica și pescuitul sportiv.

Găsești în Giethoorn și câteva cafenele unde te poți relaxa, mânca și bea câte ceva.

casa langa canal

marginea satului giethoorn

Giethoorn -mândria Olandei

E uimitor cum au reușit, de-a lungul timpului, oamenii care au locuit în satul Giethoorn să transforme acest loc într-un adevărat eden olandez.

O vorbă celebra cu care olandezii se laudă mereu spune așa: ”Dumnezeu a creat lumea, dar olandezii au creat Olanda”.

Se spune că primii oameni care au venit aici au găsit o întindere imensă de coarne de capră, probabil rămase după potopul din 1170. De la ele a rămas și numele de Geytenhorn- coarne de capră, care s-a transormat în timp în Giethoorn.

giethoorn-case langa apa

culoar pentru barci in satul giethoorn

casuta in satul giethoor

Iubesc acest loc! Ceva mai frumos nu am văzut (încă). E un exemplu de întrepătrundere armonioasă a civilizației cu natura. O raritate!

Giethoorn este și cel mai scump sat olandez. Prețul unei case începe de la 400 000 de euro. Cam piperat, însă recomandarea mea n-are a face cu cumpăratul ci mai mult cu vizitatul satului. Așa că dacă urmează să ajungi și tu prin Amsterdam, fă-ți timp să dai o fugă până în Giethoorn. Merită!

No Comments Write a comment

Please add an author description.

No Comments

 • Globalinfo4all decembrie 7, 2015

  How beautiful and peaceful it looks!!!

  • Andreea decembrie 8, 2015

   It looks and it is. It’s like a piece of heaven!

 • Mihaela ianuarie 30, 2016

  Cand am inceput sa citesc, ma gandeam: oare cat o fi o casa aici? Dar citind mai departe, am aflat si raspunsul… si am inghitit si eu in sec! 🙂

  • Andreea ianuarie 30, 2016

   Da…din păcate exagerat de mult pentru buzunarele noastre, sau mai bine să vorbesc doar în dreptul meu 🙂

 • mopana februarie 14, 2016

  Raritate…Eden… Loc nepământean… Nu există epitete sau comparații pentru sătucul ăsta… Chiar că este de vis. Și eu spun asta conform cu textul și pozele tale. Îmi închipui cum te-ai simțit tu fiind acolo. De fapt, cred că nici să-mi închipui nu pot 🙂

  • Andreea februarie 16, 2016

   Poetic commentul tău…ești scumpă tare și te apreciez mult :*

Leave a Reply

%d blogeri au apreciat: