Giethoorn - mica-Veneție-a-Olandei-blogul-meu-de-calator

Giethoorn, mica Veneție și cel mai frumos sat din Olanda

Cu toții știm că nu există perfecțiune în lumea în care trăim, însă Giethoorn, mica Veneție a Olandei, cum i se mai spune, pare să contrazică acest lucru.

Situat în provincia Overjssel, Giethoorn e un sat izolat, unde nu există şosele pline de mașini sau motociclete, ci canale de navigare și multe podețe.

E o minunăție de așezare, unde casele au acoperișuri de stuf și grădini pline de flori, unde în loc de garaje și mașini luxoase, vezi ancorate pe lângă gospodării, bărci colorate.

Nu spun că localnicii de aici nu au mașini ci că nu circulă cu ele decât în afara localității. Acestea sunt lăsate în parcarea de la marginea satului, iar transportul intern se face pe jos, cu barca sau bicicleta.

casa
canale in satul fara strazi
canale in giethoorn

Cum ajungi în Giethoorn?

În Giethoorn ajungi cu trenul din Amsterdam până la stația Steenwijk, apoi cu autobuzul până în sat. În funcție de ora plecării, călătoria poate fi directă sau cu unul sau două transferuri. Mai multe informații despre mersul trenurilor găsești aici.

Noi am plecat din Amsterdam la ora 7 dimineața cu un intercity și am schimbat la Amersfoort. Am ajuns la Steenwijk la 8, 50. De acolo am luat autobuzul 70 (stația se află lângă gară) care ne-a lăsat chiar la intrarea în Giethoorn, iar călătoria a durat aprox. 20 de minute.

Prețul unui bilet de tren Amsterdam-Steenwijk este de 43 de euro.

Există și posibilitatea de a cumpăra, mult mai ieftin, un bilet de o zi pentru două persoane. Ni s-a recomandat la casă acest lucru și ne-a convenit, iar în final am plătit cu aproape 20 de euro mai puțin.

statia de autobuz
intrarea in sat
barcuta si copaci

Despre Giethoorn

Giethoorn, mica Veneție a Olandei, a fost la origine un sat de mineri veniți aici din toate colțurile Olandei pentru a exploata zăcămintele de turbă.

Pentru ca acestea să fie ușor transportate s-au construit canale, iar pe insulele formate, minerii și-au construit case în care să poată locui. Podețurile ce traversează canalele au fost proiectate pentru ca localnicii să poată comunica între ei.

pod peste canal in satul giethoorn
case si poduri in giethoorn, olanda
giethoorn, olanda

Ce faci în Giethoorn?

Te plimbi de-a lungul canalelor și te minunezi de atmosfera desprinsă parcă din basme.

Vei vedea aici căsuțe mici cu acoperișuri de stuf și geamuri pline de flori colorate. Pe lângă ele, grădini înverzite, unde câte o măsuță frumos aranjată te invită să servești cafeaua de dimineață într-o liniște parcă nepământeană.

La ora la care am ajuns noi, satul era încă adormit. Ne-a plăcut mult pentru că am putut admira și fotografia peisajul nestingheriți de nimeni. Însă, încetul cu încetul, de-a lungul canalelor au început să apară tot mai mulți turiști uimiți de frumusețea locului și dornici de o plimbare cu barca sau cu bicicleta.

casuta din povesti in giethoorn
casa oglindita in apa
casa visurilor din satul giethoorn, olanda

Așadar, dacă vrei să dai la vâsle, poți închiria o barcă, iar dacă ești presat de timp, o bicicletă cu care faci un tur rapid al satului poate fi o altă variantă de explorare.

Dacă iubești pietrele prețioase poți vizita Muzeul Oude Aarde, iar dacă te dai în vânt după automobile poți merge în vizită la The Histomobil, un muzeu al autovehiculelor vechi, caleștilor și motocicletelor.

În lacul din apropiere se poate practica și pescuitul sportiv.

Găsești în Giethoorn și câteva cafenele unde te poți relaxa, mânca și bea câte ceva.

casa langa canal
marginea satului giethoorn

Giethoorn-mândria Olandei

E uimitor cum au reușit, de-a lungul timpului, oamenii care au locuit în Giethoorn să transforme acest loc într-un adevărat eden.

O vorbă celebra cu care olandezii se laudă mereu spune așa: ”Dumnezeu a creat lumea, dar olandezii au creat Olanda”.

Se spune că primii oameni care au venit aici au găsit o întindere imensă de coarne de capră, probabil rămase după potopul din 1170. De la ele a rămas și numele de Geytenhorn- coarne de capră, care s-a transormat în timp în Giethoorn.

giethoorn-case langa apa
culoar pentru barci in satul giethoorn
casuta in satul giethoor

Iubesc acest loc! Ceva mai frumos nu am văzut (încă). E un exemplu de întrepătrundere armonioasă a civilizației cu natura. O raritate!

Giethoorn este și cel mai scump sat olandez. Prețul unei case începe de la 400 000 de euro. Mno, înghit în sec și mă mulțumesc cu ziua minunată petrecută în acest loc, unic.

Așadar, dacă urmează să ajungi și tu prin Amsterdam, fă-ți timp să dai o fugă până în Giethoorn. Merită!

Fii la curent și cu alte postări și urmărește-mă pe facebook și instagram. Te aștept să vizităm împreună lumea!

CITEȘTE ȘI:

Obiective turistice din Amsterdam – ce vizitezi în 2 zile?

Cele mai căutate obiective turistice din Viena

Povești din Bruxelles

11 Comments Write a comment

11 Comments

  • Globalinfo4all 7 decembrie 2015

    How beautiful and peaceful it looks!!!

    • Andreea 8 decembrie 2015

      It looks and it is. It’s like a piece of heaven!

  • Mihaela 30 ianuarie 2016

    Cand am inceput sa citesc, ma gandeam: oare cat o fi o casa aici? Dar citind mai departe, am aflat si raspunsul… si am inghitit si eu in sec! 🙂

    • Andreea 30 ianuarie 2016

      Da…din păcate exagerat de mult pentru buzunarele noastre, sau mai bine să vorbesc doar în dreptul meu 🙂

  • mopana 14 februarie 2016

    Raritate…Eden… Loc nepământean… Nu există epitete sau comparații pentru sătucul ăsta… Chiar că este de vis. Și eu spun asta conform cu textul și pozele tale. Îmi închipui cum te-ai simțit tu fiind acolo. De fapt, cred că nici să-mi închipui nu pot 🙂

    • Andreea 16 februarie 2016

      Poetic commentul tău…ești scumpă tare și te apreciez mult :*

  • Anita @haihuistory.com 25 septembrie 2018

    Doamne cat de frumoooos! Stiam eu de ce iubesc Olanda asa mult. E primul pe lista la urmatoarea vizita! :*

    • Andreea 26 septembrie 2018

      Yeeei! Sincer, nici nu mă așteptam la o altă reacție din partea ta, la cât de împătimită ești când vine vorba de Olanda!
      Doar că mă gândeam că l-ai văzut deja. 🙂

  • Neli 29 martie 2019

    Foarte frumos…trebuie vizitat

  • Neli 29 martie 2019

    In ce perioada a anului ar fi mai bine de vizitat acest loc splendid?

    • Andreea 29 martie 2019

      Eu personal am ajuns Giethoorn in septembrie. Am avut noroc de vreme buna, insa in general toamna in Olanda e destul de ploioasa. Cred ca vara e minunat din punct de vedere al temperaturilor, insa nici toamna nu mi-a displacut.

Leave a Reply