Primul zbor cu parapanta la Bunloc, Săcele
În fiecare an, de zilele noastre de naștere, eu și Corina ne sărbătorim printr-o activitate inedită pe care o facem împreună. Anul acesta ne-am luat inima-n dinți și am zburat amândouă pentru prima dată cu parapanta la Bunloc, Săcele (Brașov).
A fost o experiență pe care eu cu siguranță o voi repeta. Nu știu Corina ce-o să facă. Deși în aer a fost ok, după ce a ajuns la sol, nu s-a simțit prea bine. I-o cam luase stomacul razna, dar între timp i-a trecut și… vorba aceea (spusă de ea, nu de mine): ”Ce nu te omoară, te face mai puternic!” Așa că, pregătește-te Cori, la anul sărim cu parașuta!
Cum a decurs zborul
”- La semnalul meu, începi să alergi cu viteză la vale”, mi-a spus Dragoș (pilotul), după ce mi-a legat hamul și mi-a pus casca pe cap.
”- Și dacă mă împiedic și cad?”
– ”Vin peste tine!”, mi-a răspuns amuzat, încercând să-mi alunge îngrijorarea.
Drept e că valea era abruptă, iarba plină de rouă și mă gândeam că sigur n-am degeaba reputație de om împiedicat. O să mă întind pe jos și-o să se ducă totul de râpă. Dar n-a fost deloc așa. Decolarea a decurs lin, ca la carte.
La semnalul lui am început să alergăm și după vreo 20 de pași eram deja în aer. Iuhuhuu!! Zburăm pe deasupra brazilor!
Senzația a fost wow!! Am simțit libertatea, infinitul, adrenalina și în același timp fragilitatea noastră, a ființelor umane și a planetei în care trăim. Dar una peste alta, e absolut fantastic să zbori!
Pe lângă momentele de zbor liniștit, am experimentat și puțină adrenalină. Câteva viraje bruște, senzații de picaj și pământul văzut cu colțul ochiului drept. Toate astea m-au făcut să mă strâng mai tare mânerul GoPro-ului și să închid ochii pentru câteva secunde. Apoi totul a revenit la normal.
Momentele de adrenalină sunt, bineînțeles, opționale. Dacă știi că nu te ține stomacul poți spune pas, fără probleme. Eu sunt norocoasă din punctul ăsta de vedere. N-am rău de miscare, așa că în afară de o scurtă amețeală de moment, n-am avut nimic.
La aterizare a fost la fel de ușor ca la decolare. L-am auzit pe Dragoș spunând: „- 3, 2, 1… acum pui picioarele pe pământ.” Și asta a fost tot. Uite aici și VIDEO-ul.
Cât costă și cât durează un zbor cu parapanta la Bunloc, Săcele
Prețul unui zbor cu parapanta la Bunloc e de 250 de lei cu tot cu filmare. Dacă sapi mai adânc pe internet, găsești și vouchere cu 170 de ron, dar plătești filmarea separat. Și tot separat mai dai încă 20 de lei pentru urcarea cu telescaunul.
Zborul nostru a durat aproximativ 8 minute, iar aterizarea a avut loc lângă telescaun, așa că n-am avut de mers mult până la mașină.
Iar dacă te întrebi în ce locații din România mai poți zbura cu parapanta, uite o listă:
1.Poiana Brașov, pe Postăvaru (aici va fi și următorul meu zbor, la iarnă)
2. Măgura Branului
3. Crucea Caraiman
4. Rucăr
5. Priseaca
6. Azuga
7. Rimetea – Piatra Secuiului
Cât de sigur e zborul cu parapanta
Se spune că în zborul cu parapanta, siguranța e proporțională cu îndemânarea pilotului. Deci dacă pilotul:
1.are licență, adică e priceput,
2. are ceva experiență la activ,
3. își verifică periodic echipamentul,
4. îl înlocuiește la timp,
atunci n-ai de ce să-ți faci griji. Poate te întrebi unde găsești piloți de parapantă care fac toate astea? Un răspuns ar fi: la clubul Skydreamers. Cu ei am zburat și noi și ne-am întors tefere.
Nu le fac reclamă, dar piloții chiar mi s-au părut profesioniști. Ne-am simțit în siguranță și mai sunt și simpatici, ei ca oameni.
Și pentru liniștea ta sufletească, să știi că pe lângă parapantă, echipamentul de zbor mai conține și o parașută care poate fi desfăcută în caz de urgență, pentru pilot și pasager. Deci există și un plan B, în caz de forță majoră.
Sper că ai reușit să-ți faci o idee despre cum se desfășoară un zbor în tandem cu parapanta și să te hotărăști dacă vrei sau nu să încerci o astfel de experiență. Eu te încurajez să o faci, măcar o dată în viață.
Dacă ți-a plăcut, nu uita să dai like pe facebook și follow pe instagram. Te aștept să experimentăm cât mai multe împreună!