Traseu Rimetea – Piatra Secuiului
Localnicii din Rimetea spun că dacă ai ajuns în satul lor și n-ai urcat pe Piatra Secuiului, ai cam ajuns degeaba. Și ce să zic, le dau dreptate, pentru că de sus, de pe Piatra Secuiului, vezi altfel împrejurimile, sau cum spunea gazda noastră, ”vezi totul ca din satelit”, casele ca de furnici, munții înalți, cerul imens și peste tot, o mare de verde.
Traseu Piatra Secuiului
Traseul spre Piatra Secuiului pornește din centrul satului și este marcat cu cruce albastră. Traseul urcă susținut pe dealuri, apoi prin grohotiș până aproape de vârf, pe un mic platou unde îți poți trage sufletul înainte de urcarea finală.
De aici până pe vârf mai sunt doar vreo 10 minute, iar odata ajuns te vei putea bucura în voie de măreția naturii.
De pe vârful Piatra Secuiului traseul marcat cu cruce albastră coboară spre satul Colțești, iar ca să te poți întoarce în Rimetea va trebui să faci cale întoarsă până la micul platou dinaintea urcușului final. De acolo vei urmări marcajul cu bandă roșie care te va duce prin pădure, înapoi în Rimetea.
Și noi am urcat pe cruce albastră și am coborât pe bandă roșie. Înainte de a pleca pe traseu ne gândeam că poate coborâm pe unde am urcat, dar după ce am intrat pe porțiunea de grohotiș ne-am răzgândit rapid.
Ar fi fost mult prea greu pentru genunchii mei, plus că poteca era îngustă, se cam aglomerase și am fi așteptat unii după alții. Totuși am văzut câțiva curajoși care s-au încumetat să coboare pe unde au urcat.
Traseu Piatra Secuiului – timpi de parcurgere și dificultate
Deși Piatra Secuiului se află la 1128 de metri altitudine, iar diferența de nivel e de aproape 600 de metri, traseul până sus, pe vârf scoate untul din tine.
Tehnic nu e dificil, însă urcușul prin grohotiș e destul de solicitant, iar dacă te mai bate și soarele în cap, e și mai și. Tocmai de aceea îți recomand să pleci pe traseu cât mai dimineață, ca să eviți căldura și aglomerația, mai ales dacă mergi în weekend.
La urcare noi am făcut 3 ore, cu pauze mici și dese la umbra copacilor de pe marginea potecii, apoi chiar înainte de a ajunge în vârf am mai făcut o oprire pe platou, pentru un sandwich.
La coborâre am luat-o prin pădure și ne-a fost mai ușor, însă pentru că plouase cu câteva zile înainte iar pe jos era destul de mult noroi, am avut câteva incidente.
Am dat de două ori cu fundul de pământ și mi-am pierdut și ochelarii de soare, iar din 10 în 10 minute trebuia să ne oprim ca să ne curățăm bocancii de mocirla care se aduna și ne îngreuna picioarele. Mno, n-au fost chiar momente de vis, dar am trecut repede peste.
La ieșire din pădure am găsit multe, multe, frăguțe și am uitat cele întâmplate. Ne-am îndulcit papilele, apoi ne-am îndreptat spre pensiune, unde gazdele ne-au așteptat cu câte un pahar de vișinată și o super cină, așa ca după o zi de urcat pe munte.
Traseu Piatra Secuiului: sfaturi utile
Bocancii sunt absolut obligatorii. Nici nu văd cum altfel ai putea să mergi prin grohotiș. Iar dacă te crezi viteaz în adidași, renunță la idee. Nu e vorba doar de confort ci de siguranță. Te-ai putea accidenta și pune în pericol pe tine sau pe alții.
Pe timp de vară nu pleca fără șapcă, protecție solară și multă, multă apă. Cel puțin 1 litru.
Am văzut la un moment dat un izvor pe partea dreaptă a traseului, de unde câțiva din cei care urcau și-au refăcut proviziile, însă nici ei și nici eu nu eram siguri dacă apa era potabilă. Așa că decât să mergi la risc, mai bine pleci de acasă pregătit. Și poate îți mai iei și niște snackuri dulci care să-ți mai dea energie.
În rest, nu te grăbi, urcă în ritmul propriu și nu te lăsa intimidat de cei care trec pe lângă tine ca vântul. Urcatul pe munte nu e o competiție. Nu fă un scop din asta, bucură-te de ceea ce îți oferă natura și nu uita ca la rândul tău să-i mulțumești protejând-o.
Cam atât despre traseul pe Piatra Secuiului. Fii la curent și cu alte postări, iar dacă n-ai făcut-o până acum, urmărește-mă pe facebook și instagram. Te aștept să descoperim împreună locuri frumoase din România.
CIEȘTE ȘI:
Rimetea, Colțești și Dumești – 3 sate de viz din județul Alba
Traseu Lacul Ochiul Beiului și cascadele Beușnița și La Văioaga
Traseu Cheile Zănoagei – Lacul Scropoasa și Cascada 7 Izvoare
2 Comments
George 2 august 2020
“Niște snackuri dulci” se referă ifrumoasa noastră limba romană la niște gustări dulci? Dar ne e Rușine de limba noastră ? Am un prieten aici unde locuiesc, in Seattle, venit in America din 1972, vorbește engleză ca un american născut aici atu vocând vorbește românește , nu amesteca nici un cuvânt din engleză
Paula 23 iulie 2021
După cum vad eu, nici tu nu stai prea bine cu limba română. Deci nu-ti mai da importanță, ca nu-i cazul.