Traseu Babele-Cabana Omu

Traseu Babele-Vârful Omu. Ușor și frumos!

Pentru cei care n-au parcurs încă celebrul traseu Babele-Vârful Omu, postarea de azi reprezintă o invitație. O invitație la mișcare și deconectare în mijlocul naturii. Aer curat, liniște și peisaje încântătoare. Ce vrei mai mult? ”Poate mai puțini turiști”, vei spune, dar nu uita că natura e generoasă și ne primește pe toți, iar Bucegii nu-s degeaba așa de umblați. Au ei motivele lor.

Traseu Babele-Cabana Omu

După câteva weekenduri la rând în care ne pregăteam și apoi renunțam la a mai pleca din cauza vremii, iată că planetele s-au aliniat și a venit ziua în care am pornit și noi spre munte. Ne-am trezit devreme ca să avem timp de pregătiri și de un drum relaxat până la Piatra Arsă, locul în care urma să lăsăm mașina și să continuăm pe jos.

Numai că drumul n-a fost chiar cel mai tihnit. După ce am plecat de acasă, am realizat că mi-am uitat bocancii și a trebuit să ne întoarcem, apoi, la benzinărie am vărsat în mașina proaspăt lustruită, cafelele pe care le cumpărasem.

Mno…n-au fost chiar momente de vis, dar am trecut peste și odată ajunși la Piatra Arsă, am lăsat în urmă agitația dimineții și ne-am avântat spre frumosul traseu Babele-Vârful Omu.

Traseu Babele-Cabana Omu

Cum ajungi la Babele?

Cel mai simplu, cu telecabina din Bușteni. Prima telecabină pleacă la 7, 30 pe timp de vară și la 8, 30 pe timp de iarnă.

Mai poți merge ca noi, cu mașina până la Piatra Arsă, iar de acolo per pedes până la Cabana Babele. Faci aproximativ o oră, fără grabă. De acolo începi traseul Babele-Cabana Omu, urmărind marcajul cu dungă galbenă.

Traseu Babele-Cabana Omu

Dificultate traseu Babele-Vârful Omu

Traseul are o dificultate medie și un timp de parcurgere de aproximativ 2 ore și jumătate.

În mare parte mergi pe platou, iar urcușurile sunt puține și nu foarte grele, ținând cont de faptul că diferența de altitudine nu este mare. Pleci de la 2206 metri (Cabana Babele) și urci până la 2507.

Traseu Babele-Cabana Omu-valea Sugarilor

Eu am numărat vreo trei zone mai abrupte. Prima, după ce am lăsat în urmă Sfinxul, a doua în locul în care începi să vezi Colții Morarului, iar a treia și cea mai solicitantă, chiar înainte de a ajunge la cabana Omu. Însă, dacă ai răbdare și nu te grăbești, nimic nu e de nerealizat.

Și dacă tot am adus în discuție Colții Morarului, îți recomand să faci un popas atunci când îi întâlnești.

Oprește-te și privește-i îndelung, pe ei și umbrele care dansează neobosite deasupra Văii Cerbului.

Traseu Babele-Cabana Omu
Traseu Babele-Cabana Omu

Traseul Babele-Vârful Omu nu este unul periculos. Singura care necesită mai multă atenție este zona Cerdacului Obârșiei, locul în care cărarea se îngustează și pe alocuri este bolovănoasă. În dreapta se deschide Valea Cerbului care-ți fură privirea, dar dacă nu te grăbești și nu scapi din ochi poteca, n-ar trebui să ai probleme.

Traseu Babele-Cabana Omu
Traseu Babele-Cabana Omu

Nici noi nu ne-am grăbit. Am făcut popasuri dese, de fiecare dată când ceva ne-a atras atenția.

Ne-am oprit pentru acest cuțu gânditor și cuminte, care ne-a lăsat să-l mângâiem și să-l pozăm, pentru florile delicate de prin iarbă, pentru soare, cer și pentru nori.

Traseu Babele-Cabana Omu
Traseu Babele-Cabana Omu
Traseu Babele-Cabana Omu

Ce trebuie să mai știi înainte de a parcurge celebrul traseu Babele-Vârful Omu?

Ia-ți la tine suficientă apă, pentru că pe traseu nu vei găsi nici o sursă.

Pune în rucsac și pelerina pentru că vremea în Bucegi e foarte schimbătoare. Noi am început traseul pe soare și am ajus la Omu pe frig și nori.

Traseu Babele-Cabana Omu

Dacă vrei să mănânci la cabana Omu, află că prețurile sunt un pic cam mari, dar nu uita că ești la 2507 metri altitudine.

O ciorbă costă 10-lei, o pungă mică de stiksuri-5 lei, un baton mic de ciocolată Rom-5 lei, o sticlă de apă-6 lei, etc.

La cabană poți rămâne și peste noapte, cu condiția de a suna înainte ca să afli disponibilitatea locurilor.

Ultima telecabină coboară în Bușteni la ora 17, 45 vara și la 15, 45 iarna. Ai grijă să nu o ratezi.

Update! În perioada asta când explorăm cu toții mai mult România, și în special în weekenduri, datorită fluxului mare de turiști, programul de funcționare al telecabieni poate fi prelungit, așa că cel mai bine ar fi să întrebi acolo care este ora ultimei coborâri.

Traseu Babele-Cabana Omu

Ce zici? Vrei și tu să străbați potecile bătătoritului traseu Babele – Vârful Omu? Vara traseul e destul de populat, așa cu nu ești niciodată singur. Dar chiar și așa, îți recomand să iei câțiva prieteni cu tine, ca să ai cu cine împărtăși bucuria drumețiilor în natură.

Traseu Babele-Cabana Omu
Traseu Babele-Cabana Omu

Fii la curent și cu alte postări și urmărește-mă pe facebook și instagram. Te aștept cu experiențe și multe poze din lumea noastră mare!

CITEȘTE ȘI:

4 trasee montane ușoare în Bucegi

Traseu în Piatra Craiului. Casa Folea-La Table-Refugiul Grind

Traseu la Cascada Cailor și Lacul Știol

4 Comments Write a comment

4 Comments

  • Alexia 17 septembrie 2018

    Sunt destule trasee in Bucegi unde se poate evita aglomeratia, ce-i drept unele sunt mai lungi dar merita, te intalnesti doar cu caprele negre. In limbaj montaniard, e banda galbena :D.
    La cate mai multe trasee neaglomerate 🙂

    • Andreea 20 septembrie 2018

      Îți mulțumesc Alexia! Asemenea și ție! 🙂

      • Doinita 11 iulie 2020

        Hello! Programul telecabinei nu este unul bine stabilit, am facut in urma cu o zi traseul din Busteni pana la Varful Omu… si am plecat cu ultima telecabina, aceasta fiind la ora 19. Numai de bine!

        • Andreea 12 iulie 2020

          Hei! Multumesc tare mult pentru updateul la o informatie asa importanta. Probabil ca mai schimba programul din cauza fluxului mare de turisti. O sa fac noi precizari in articol. Numai bine si tie.

Leave a Reply