Setenil de las Bodegas, Spania-satul alb săpat în staâncă

Setenil de las Bodegas, Spania – satul alb săpat în stâncă

Setenil de las Bodegas, micul sat din Andaluzia, e unul dintre acele locuri despre care, atunci când le descoperi pe internet spui: ”Wow! Trebuie să ajung și eu aici!”.

Îl pui pe lista de așteptare și atunci când ți se ivește ocazia să pleci în sudul Spaniei, îl incluzi pe loc în traseul pe care urmează să-l parcurgi.

Setenil de las Bodegas este un sat situat în provincia Cadiz, cunoscut pentru modul neobișnuit în care a fost construit. În stâncă, pe stâncă și sub stâncă!

Setenil de las Bodegas, Spania-cuevas del sol

Setenil e așezat de-o parte și de alta a râului Trejo. Tot de-o parte și de alta a râului se află și cele două străzi celebre, numite foarte inspirat Cuevas del Sol (Peșterile soarelui) și Cuevas de la Sombra (Peșterile umbrei).

Cuevas del Sol e mereu luminată și încălzită de soare, în timp ce Cuevas de la Sombra e rece și mai întunecată. În timpul iernii, aici se formează chiar stalactite.

Pe Cuevas de la Sombra găsești câteva magazine de unde poți cumpăra vinuri sau suveniruri, iar Cuevas del Sol e locul unde te poți opri la o terasă. Strada e înțesată de restaurante și baruri.

setenil de las bodegas, spania- cuevas de la sombre
Setenil de las Bodegas, Spania - Cuevas del Sol

Dacă tot vorbim despre denumiri, hai să-ți spun și de unde provine numele satului. ”Setenil” vine de la ”Septem Nihil” care înseamnă ”de 7 ori nimic”. Expresia face referire la cele 7 asedii de care au fost nevoie pentru ca așezarea să fie cucerită de creștini.

A doua parte a numelui, ”de las Bodegas” trimite la perioada de prosperiatate a satului datorată producțiilor de vin. Din păcate însă, viile au fost distruse de invazia de filoxera (insectă parazită care distruge rădăcina și frunzele viței de vie) și nu au mai fost refăcute.

SEtenil de las Bodegas, Spania-case construite in stanca

Cum ajungi în Setenil de las Bodegas și unde parchezi?

În Setenil ajungi ușor cu mașina din Malaga sau Caminito del Rey, dacă te hotorăști să le vezi pe amândouă într-o singură zi.

Dacă vii din Malaga, drumul până în Setenil e o plăcere. Vei vedea livezi de portocali, lămâi și măslini, vei trece prin zone verzi, dar și prin porțiuni aride și pietroase. Dacă ai noroc și de puțină ploaie și-un curcubeu intens, cum am avut noi, în loc de o oră și jumătate cât ar fi normal să faci până-n Setenil, vei face 2.

În Setenil de las Bodegas găsești variante de parcare gratuită dacă ești matinal. Cu cât te apropii mai mult de ora amiezii, cu atât e mai dificil să găsești un loc liber. Noi am parcat pe marginea unei străzi în apropiere de Cuevas de la sombre. Zona ne-a părut relaxată la început, însă la întoarcere am fost surprinși de numărul mare de mașini adunate.

Setenil de las Bodegas, Spania-satul alb săpat în stâncă

Ce poți face în Setenil de las Bodegas?

În Setenil nu-s prea multe de făcut. Te poți plimba pe străduțe și minuna de cât de frumos au reușit oamenii care locuiesc aici să se adapteze și să fuzioneze cu natura.

Poți urca spre punctul de belvedere ca să privești de la înălțime casele albe maure, sau poți vizita cetatea veche.

Setenil de las bodegas, Spania
Setenil de las Bodegas, Spania-satul alb săpat în stâncă

La întoarcere te poți opri la unul din restaurantele de pe Cuevas del Sol ca să savurezi din bunătățile tradiționale.

Noi am intrat în Bar la Tasca, unde decorul stâncos ne-a făcut să ne simțim ca într-o peșteră, însă una amenajată și încălzită.

Am gustat din preparatele locale și am încercat să ne imaginăm cum ar fi să locuiești într-una din casele săpate în stâncă.

Eu una n-aș putea duce o viață liniștită. M-aș simți mereu amenințată de tavanul sau pereții stâncoși din casă. Însă dacă tu vrei să încerci, în Setenil sunt destule unități de cazare care oferă o astfel de experiență.

Setenil de las Bodegas, Spania-cuevas del sol

În concluzie, pune Setenil de las Bodegas pe lista locurilor de văzut în Andalusia. Câteva ore îți sunt suficiente pentru a-l străbate.

Nu te limita doar la zona turistică, ia străduțele la picior și urcă, apoi coboară pe fiecare din ele. Bucură-te de atmosferă, de migdalii înfloriți (dacă mergi primăvara în Setenil) și de mirosul de portocale.

Setenil de las Bodegas, Spania-satul alb săpat în stâncă
Setenil de las Bodegas, Spania-satul alb săpat în stâncă

Dacă tot ești în zonă, vizitează și Ronda, orașul alb construit la marginea unui hău adânc de 100 de metri. Din Setenil de las Bodegas până în Ronda mai faci o jumătate de oră cu mașina, așa că nu rata ocazia. O să-ți povestesc și eu despre popasul nostru în Ronda și despre cel mai frumos loc din oraș.

Până atunci, rămâi conectat și urmărește blogul meu de călător pe facebook și instagram. Te aștept cu poze multe din lumea noastră mare!

CITEȘTE ȘI:

Bine de știut dacă vrei să închiriezi mașină în Malaga

Ce vezi în Malaga în câteva ore?

Seară de flamenco în Malaga

6 Comments Write a comment

6 Comments

 • Mirela 25 mai 2018

  Wow! Cat de frumos e satul asta! Mi-ai deschis din nou pofta de Spania, doar ce m-am intors de acoloFoarte frumos articolul!!!

  • Andreea 25 mai 2018

   Mersi, Mirela. Pe unde ai fost in Spania?

 • Iulia 27 mai 2018

  Un loc unic. Si cat de bine pastrat de atâtea secole. Dar nici eu nu cred ca m-aș incumeta sa dorm cu o stâncă deasupra capului 🙂

 • DENISA 28 mai 2018

  Fara a inchiria masina se poate ajunge? Un tren, ceva? Merci

  • Andreea 28 mai 2018

   Buna, Denisa! Din Malaga nu exista curse directe spre Setenil. Din Ronda poti ajunge in Setenil cu autobuzul, insa trebuie sa verifici orarul de mers.

Leave a Reply

%d blogeri au apreciat: