Obiective turistice Bruxelles. Ce poți vizita în 2 zile?
Primele mele amintiri legate de Bruxelles sunt învăluite în miros de vanilie și mă duc cu gândul la gustul sublim al gofrelor proaspăt făcute cu căpșuni și frișcă pe care le-am savurat într-o seară, așa, la colț de stradă, în apropiere de Grand Place. Le-am cumpărat de la o gaufrerie, unde vânzătoarea era româncă, Alina.
Căutam un restaurant unde să cinăm, însă mirosul și geamurile aburite ale gaufreriei în spatele cărora, fructe proaspete decorau straturi de frișcă și ciocolată, ne-au făcut să ne oprim instantaneu ca să ne stricăm pofta de mâncare. Însă iată avantajul de a fi adult! Mănânci ce vrei, când vrei. 🙂
Alina ni le-a pregătit cu multă atenție, în funcție de preferințele noastre, așa că…la revedere cină, bine-ai venit gustoasă gofră, de căpșuni și frișcă plină!
După ce le-am înfulecat, ne-am oprit în Grand Place ca să o vedem și fotografiem luminată, numai că după ce-am apăsat pe buton fix de două ori, bateria camerei a murit. Ghinion!
Mă întorc acum la cele mai căutate obiective turistice din Bruxelles. Așa dar, ce poți vizita în Bruxelles într-un weekend?
Statuia Manneken Pis
Celebra statuie a lui Manneken Pis, în fața căreia e greu să prinzi un loc pentru fotografii, adună valuri de turiști care se opresc aici pentru a zâmbi la vederea personajului și a asculta povestea micuțului ”pișorcos” care a salvat orașul de la incendiu, urinând pe fitilul bombelor care urmau să explodeze și să dărâme zidurile orașului în timpul unui asediu în sec. al XIV-lea.
Grand Place (Piața Mare)
De la Manneken Pis până în Grand Place mai sunt de traversat doar câteva străduțe. Piața Mare a Bruxelles-ului este cunoscută pentru clădirile istorice pe care le găzduiește. Una dintre ele este impunătoarea clădire a primăriei, al cărui turn ajunge la 96 de metri înălțime.
Alături se află La Maison du Roi, sau Casa regală, deși aici nu a locuit niciodată nici un rege. În neerlandeză aceasta poartă denumirea de Broodhuis sau Casa Pâinii, fiind construită pe locul unde în trecut se afla piața pâinii.
Celelalte clădiri care delimitează Grand Place, frumos decorate cu statuete și ornamente aurite aparțin celor mai puternice și bogate bresle.
Nu aș putea vorbi despre Belgia sau Bruxelles fără să nu mă gândesc la minunata ciocolata belgiană, atât de căutată și apreciată peste tot în Europa, fie ea marca Leonidas, Godiva sau oricare alta. Am întâlnit la tot pasul magazine pline cu bunătăți ispititoare, din care nu am ezitat să ne înfruptăm și să facem provizii și pentru acasă.
În jurul Pieței Mari se află celebrele străzi cu restaurante unde pot fi servite fructe de mare proaspete, sau alte specialități din pește. Dintre acestea cea mai renumită este Petite Rue des Bouchers sau Strada Măcelarilor, unde am servit și noi prânzul, la gura și căldura șemineului unui restaurant pe care l-am ales datorită atmosferei intime și calde, atât la propriu cât și la figurat. Prețurile sunt diverse, de la meniuri de 12-15 euro la specialități care ajung la 25-30 euro, porția.
Obiective turistice Bruxelles – Galeriile Saint-Hubert
Mult căutatele galerii regale Saint-Hubert nu mi s-au părut chiar așa grozave pe cât sunt de lăudate. Câteva magazine scumpe și două-trei cafenele adunate sub o boltă de sticlă, singura care m-a fermecat, dar cum spune zicala, gusturile nu se discută!
Ce poți vizita în Bruxelles – Muzeul benzilor desenate
Un loc ce ni s-a părut foarte interesant atunci când l-am descoperit pe hartă a fost The Belgian Comic Strip Center. Muzeul se află într-o clădire în stil art-nouveau, construită de către celebrul arhitect Victor Horta și se desfășoară pe trei etaje.
Mi s-a părut complex și stufos ca documentație. I-am întâlnit aici pe Tintin, Lucky Luke, Ștrumfii și alte câteva personaje, care cred că i-ar încânta și pe cei mici. Tot aici am aflat despre originile și principiile după care s-au ghidat maeștrii benzilor desenate în creațiile lor.
Benzi desenate și nu numai, am întâlnit și pe clădirile din oraș…
Catedrala Sf. Mihail și Gulda
Foarte aproape de Muzeul Benzilor desenate se află Catedrala Sf. Michael și Sf. Gudula, cel mai important și impozant lăcaș de cult al Bruxellului, care mi s-a părut că seamănă cu Notre Dame din Paris.
Muzeul Instrumentelor Muzicale
De o altă experiență de neuitat am avut parte la Muzeul Instrumentelor Muzicale (MIM). Acesta este situat chiar lângă Bruxelles Meeting Centre Square, locul unde se desfășoară numeroase evenimente culturale din Bruxelles.
Timp de aproximativ 2 ore ne-am teleportat în lumea muzicii, printre sunete și instrumente inedite. Pentru cunoscători, dar nu numai, MIM e un loc fascinant, unde am descoperit istorii și instrumente în cele mai bizare forme. Am fost surprinși să întâlnim expusă și o părticică din tradiția românească în secțiunea ”Muzica tradițională a popoarelor”.
Place Royale
La doi pași de MIM se află Place Royale cu statuia lui Godefroy of Bouillon, cavaler medieval și conducător în prima cruciadă și Biserica St. Jacques sur Coudenberg, una dintre cele mai frumoase construcții gotice, ridicată pe locul unei foste mlaștini nisipoase, care astăzi adăpostește capela regală. Tot în Place Royale se află și Muzeul Regal de Arte Frumoase, unde am avut ocazia să vizităm expoziția pictorului Rene Margitte.
Atomium
Nu poți pleca din Bruxelles făsă să vizitezi unul dintre cele mai căutate obiective turistice – Atomium, simbolul orașului. Noi l-am vizitat spre seară și l-am găsit cu luminițele aprinse, într-o atmosferă liniștită, fără prea mulți turiști prin jur.
Atomium a fost proiectat inițial pentru expoziția mondială din 1958, însă datorită succesului de care s-a bucurat, a devenit un obiectiv turistic important. Atomium-ul găzduiește expoziții temporare și permanente cu teme științifice, dar și istorice, iar de la ultimul etaj oferă o panoramă frumoasă asupra orașului.
Obiective turistice Bruxelles – Mini-Europa
După o plimbare prin parcul de la Atomium, unde am văzut un număr record de iepurași ce se transormau în super alergători atunci când încercam să ne apropiem, ne-am întors la hotel, ca să pregătim bagajele pentru următoarea zi. Aveam zbor spre București după-amiaza, iar până atunci voaim să mergem să vizităm Parcul Mini-Europa, aflat tot în apropierea Atomium-ului.
Pe cât de plăcută și relaxantă a fost incursiunea noastră prin țările europene, pe atât de stresantă a fost întoarcerea la hotel și drumul spre aeroport.
Iată partea frumoasă: ne-am plimbat ca uriașii în țara piticilor printre construcții importante din toate țările Europei: Tour Eiffel, London Bridge, gondole venețiene, vulcani în erupție și…. Palatul Mogoșoaia ca simbol al României (ciudată alegere).
Cum era să pierdem zborul de întoarcere
După o ultimă gofră servită alături de o cafea, ne-am îndreptat agale spre stația tramvaiului nr. 3 cu care trebuia să ne întoarcem la hotel. Totul a mers ca pe roate până când, cu două stații înainte de gara Bruxelles-Nord, în fața noastră un tramvai a deraiat. Nimeni nu a fost rănit, numai că noi trebuia să ajungem la timp la hotel, așa că am luat-o la pas până la gară, unde am constat cu stupoare că nici metroul nu circula din cauza unei defecțiuni. Nu ne-am agitat, am mers pe jos până la hotel, iar odată ajunși acolo, am chemat, de la recepție, un taxi. După 20 de minute de așteptare l-am rechemat și atunci am aflat că traficul se desfășura lent din cauza unor ambuteiaje.
În timp ce așteptam taxiul, am mai dat o fugă la metrou (stația Anneessens era la 2 minute) și din fericire acesta intrase în circulație. Ne-am înființat în stație și am urcat repede în tren. N-am apucat, însă, să ajungem la peronul primei stații că trenul s-a oprit, tot din cauza unei defecțiuni. Am început să mă gândesc că era deja prea mult. Lumea începea să se agite. Încet încet, am ajuns la peron, unde am coborât cu toții. Linia era blocată și nu se mai putea înainta.
Am urcat și am început să alergăm, cu bagajele fâlfâite în vânt, spre Bruxelles-Nord de unde trebuia să luăm autobuzul. Înainte să traversăm ultima stradă, l-am văzut plecând. Următorul a venit după 40 de minute. Mai aveam o oră și 10 min până la închiderea check-in-ului, dar eram bine, puteam ajunge la timp. După prima intersecție, însă, am rămas fără speranță. Încercam să nu mă mai agit. Era în zadar. M-am mai relaxat și am început să cred că poate n-ar fi chiar rău dacă am pierde zborul, mai erau multe de făcut în Bruxelles.
După o oră am ajuns la terminalul Plecări și cu viteza luminii ne-am îndreptat spre ghișeul de check-in. Am ajuns la timp după o goană nebună și mult stres. Mai târziu ne-am dat seama că am fi putut lua trenul până la aeroport și ne-am fi relaxat, dar deh…am avut creierele blocate. Atât mai spun, că zborul spre București a avut întârziere dar n-a mai contat. Am fost acolo și ne-am îmbarcat.
Sper că ți-ai făcut o idee despre ce poți vizita în Bruxelles, capitala Belgiei. Fii atent să nu faci greșelile noastre și spor la umblat!
Urmărește blogul meu de călător și pe pagina de facebook și instagram pentru că sigur o să-ți placă pozele de acolo. Te aștept cu drag să vizităm împreună lumea!
CITEȘTE ȘI:
Brugge și Ghent într-o singură zi
8 Comments
Sakthi 27 ianuarie 2016
Visual journey 🙂
Andreea 27 ianuarie 2016
Thanks Sakthi!
Sakthi 27 ianuarie 2016
🙂
clara 28 ianuarie 2016
Sunt sigura ca ai facut o descriere frumoasa, dar nu am putut trece de ‘seara ploioasa’ pentru ca locuiesc in Belgia si am vizitat de cateva ori Bruxelles si mai toate serile sunt ploioase, toate zilele gri si reci. Fara gauffres, apreciez mai mult Bucurestiul pentru soare, oameni sociabili, localuri deschise pana tarziu, mancare care nu se rezuma la ‘frittes, mulles, gauffres, chocolat’ . Singurul lucru PE care nu-l avem si nu-l vom avea prea curand este berea lor, ca de ex. Morte Subite- gueuze lambic 🙂
Andreea 29 ianuarie 2016
Așa este, Clara, ai dreptate. Apreciem mai mult lucrurile pe care le-am avut atunci când nu mai avem parte de ele.
N-am încercat Morte Subite, nu sunt un fan al berii, dar acum pentru că mi-ai stârnit curiozitatea o voi face cu prima ocazie 🙂
Cât despre vreme…da, prefer și eu soarele în detrimentul ploii (care totuși are farmecul ei) și te înțeleg perfect, ce-i prea mult strică.
mopana 29 ianuarie 2016
Frumoasă plimbarea de Gulliveri în Țara Piticilor 🙂
Deci nu doar la noi se întâmplă să pierzi un avion din cauza transportului în comun! Acum m-am mai liniștit :))
Bine că voi nu l-ați pierdut.
Andreea 29 ianuarie 2016
Da…am ajuns la timp și nici măcar n-am fost Greuceni (asta ca să fiu în tandem cu commentul tău) 🙂
Ulterior am aflat că Bruxelles-ul e în topul orașelor europene cu cele mai multe ambuteiaje în trafic. Data viitoare o să știu!
mopana 29 ianuarie 2016
Acum o stiu si eu. Sper sa nu uit daca ajung pe acolo :))