trezoreria vazuta de sus

Iordania: Petra, orașul antic săpat în piatră

Petra (Orașul de Piatră) este cu siguranță primul loc la care te gândești atunci când vrei să vizitezi Iordania. Și nu e de mirare pentru că faima lui merge mână în mână cu frumusețea și grandoarea pe care încă le mai emană, după atâția ani de la construirea și distrugerea lui parțială.

Petra este una din cele 7 minuni ale lumii moderne, un loc unic, care te trimite înapoi în istorie, pe vremea nabateenilor (trib de arabi nomazi), care l-au construit aproape miraculos, săpându-l în întregime în piatră.

Poveștile legate de felul în care a fost construit sunt fascinante. Se pare că nabateenii au avut printre ei ingineri și constructori foarte pricepuți, pentru că ulterior, atunci când orașul a fost redescoperit de către europeni, a reușit să uimească oamenii de știință prin complexitatea sistemului de irigare și canalizare, care să nu uităm, au fost puse la punct în mijlocul deșertului.

Petra, Iordania

Deasemenea Trezoreria, una din principalele construcții ale sitului, a fost cioplită în piatră, culmea, nu de jos în sus, ci invers, de sus în jos. Multe alte detalii și informații interesante despre Petra găsești în documentarul Lost City of Stone, pe care îți recomand să-l urmărești înainte să ajungi acolo.

Petra: bilete pentru intrări simple și Petra by Night

Biletele de intrare la Petra pot fi cumpărate direct de la fața locului (însă pregătește-te să stai la cozi; Petra e cel mai faimos obiectiv al Iordaniei) sau online dacă achiziționezi Jordan Pass, care mai include pe lângă biletul de intrare la Petra și alte intrări la muzee din Amann plus viza de intrare în Iordania. Mai multe despre Jordan Pass am scris aici, în ghidul de călătorie dedicat Iordaniei.

Prețuri pentru intrări simple de o zi sau două la Petra găsești aici, iar pentru Jordan Pass, aici.

Petra iordania The Monastery
The Monastery

Dacă vrei să vezi Petra pe timp de noapte și să asiști la spectacolul de lumini și muzică, atunci va trebui să achiziționezi un bilet separat.

Biletele pentru Petra by Night nu se pot cumpăra în avans ci doar înainte de începerea spectacolului, care are loc de trei ori pe săptamână: luni, miercuri și joi de la ora 20:30.

Ce poți vizita la Petra într-o zi și cum ajungi în cel mai frumos punct de belvedere

Ca să vizitezi orașul antic ai a dispoziție 8 trasee care te poartă de-a lungul principalelor obiective ale sitului, dar și pe cărări mai puțin știute și umblate, pe care dacă vrei să te aventurezi, îți recomand să o faci însoțit de un ghid. Nu de alta, dar în felul acesta poți afla informații inedite și sigur nu te vei rătăci.

Deși ne-ar fi plăcut și nouă să petrecem mai mult timp aici, am alocat vizitei la Petra o singură zi și am combinat două dintre cele mai umblate trasee: Main Trail și Monastery Trail.

Main Trail are 8 km dus-întors, însă dacă te oprești pe parcursul lui pe la fiecare obiectiv în parte și îl mai combini cu Monastery Trail, stai la Petra o zi întreagă și nu-ți dai seama cum zboară timpul.

orasull Petra-Trezoreria

Main Trail pornește de la Centrul pentru vizitatori, iar primul loc uluitor de frumos prin care te poartă este Canionul Siq.

Îți recomand să iei canionul la picior pentru că numai așa îl vei putea observa îndeaproape. Stâncile au culori și forme deosebite, iar pe traseu vei putea observa și rămășițe ale unor statui și ale vechiului sistem de irigare despre care îți povesteam la început.

orasul Petra-CanionulSiq
Petra-canionul Siq

După ce traversezi Canionul, care are 1,2 km, ajungi în fața Trezoreriei. Deși numită astfel, aceasta nu a adăpostit niciodată nici un tezaur și este de fapt un mausoleu închinat regilor din vechime.

Din cauza unei legende care susținea că urna din partea de sus a fațadei ar fi ascuns o comoară, Trezoreria a devenit ținta mai multor atacuri ale căutătorilor de comori, după ce orașul a fost distrus și părăsit, însă nimeni n-a găsit niciodată în Petra vreo comoară.

Am putea spune că Trezoreria însăși reprezintă comoara din Petra, fiind cea mai spectaculoasă și impresionantă fațadă a orașului antic.

Și acum hai să-ți spun cum ajungi la înălțime, în locul din care te poți bucura de priveliștea asta wow, pe care cu siguranță ai tot văzut-o pe internet.

Imediat ce ieși din Canionul Siq, caută indicația „to the view point” pe partea dreaptă. Vei vedea niște săgeți roșii care te vor îndruma și practic te vei cățăra pe stânci, dar te poți opri oricând simți că e prea mult pentru tine.

Nici noi n-am ajuns până în vârf, însă chiar și așa ne-a plăcut mult să privim în liniște grandoarea Trezoreriei și forfota din jurul ei.

Trezoreria din Petra vazuta de sus

Din fața Trezoreriei trasesul continuă către Teatru, Mormintele Regale și Strada cu colonade, locul din care te poți întoarce sau poți continua pe Monastery Trail.

Ne-am încumetat și noi să mergem spre Monastery și am urcat cele 800 de trepte săpate în munte, care duc la cea de-a doua cea mai frumoasă construcție a sitului.

Urcușul e solicitant, dar frumos pentru că ai ocazia să admiri împrejurimile și culorile stâncilor care pe mine m-au fascinat. Datorită lor Petra mai poartă și numele de Orașul Trandafiriu.

traseu spre The Monastery
stanci rosuu la Petra, Iordania

The Monastery e umbrită oarecum de faima Trezoreriei și uneori mai e și confundată cu aceasta, din cauza arhitecturii asemănătoare.

Însă The Monastery întrece Trezoreria ca dimensiuni, lucru pe care îl vei costata singur când vei ajunge sus, unde te vei bucura de grandoarea ei în ceva mai multă liniște, pentru că nu toată lumea se avântă până la ea.

Petra-The Monastery
Orasul petra-The MOnastery

Detalii despre durata și dificultatea tuturor celor 8 trasee cu ajutorul cărora poți explora Petra, găsești aici.

Petra (orașul de piatră) – alte info plus o sugestie de cazare

Cum îți spuneam mai sus, noi am combinat The Main Trail cu Monastery Trail și ne-am trezit că s-a făcut seară fără să ne dăm seama. Traseele nu sunt dificile, dar ai mult de mers pe jos.

Dacă simți că nu reziști poți alege să beneficiezi de ajutor din partea beduinilor care abia așteaptă să fie abordați.

De la intrarea în sit și până la Canionul Siq poți merge călare pe cal (plimbare inclusă în prețul biletului de intrare). Apoi poți străbate canionul cu șareta. Iar din fața Trezoreriei poți urca pe spinarea unei cămile care te va duce până la scările care urcă spre Monastery. Și aici vei găsi beduini care se oferă să pună la bătaie pentru confortul tău, spinarea măgărușilor.

magarus la Petra

Noi ne-am dorit o experiență cât mai autentică (plus că nu-mi place nici implicarea animalelor în astfel de activități), așa că am luat Petra la picior și deși a fost destul de obositor, osteneala a meritat.

Dacă mergi vara la Petra ia la tine apă, ceva cu care să te protejezi de soare și poate ceva de mâncare. Prețurile din interiorul siteului sunt destul de mari, însă, ca peste tot, și aici poți negocia. Noi am avut nevoie de o eșarfă care costa 5 dinari, însă am negociat și la final am plătit pentru ea doar 2.

Petra Iordania Monastery Trail

În Petra găsești o zonă cu restaurante la începutul traseului spre Mănăstire, însă când am fost noi, toate erau închise. De-a lungul traseului principal mai sunt câteva chioșcuri care vând ceaiuri, sucuri de fructe și diverse ronțănele.

Iar dacă ajungi până sus la Mănăstire mai găsești acolo o terasă de unde poți admira impozanta fațadă în timp ce bei un ceai și-ți odihnești picioarele.

Și-ți mai recomand ca dacă timpul îți permite, să aloci vizitei la Petra două zile, nu una.

Noi am vrut să ajungem și deșertul Wadi Rum, așa că ne-am limitat doar la o zi, iar la sfârșitul ei a trebuit să renunțăm la Petra by Night din cauza oboselii și a disconfortului provocat de o indigestie cu care ne-am procopsit.

Iar acum să-ți povestesc despre locul în care ne-am cazat. Am stat în Wadi Musa, la Sarah Mountains Hotel, aflat la 2 km de sit. Deși am fi putut parcurge distanța de la cazare până acolo pe jos, am mers totuși la Petra cu mașina pentru că drumurile din Wadi Musa urcă și coboară destul de abrupt și nu ne-am simțit în stare de un efort suplimentar.

Hotelul a fost super curat iar personalul de nota 20. Am întâlnit acolo oameni amabili care au avut grijă de noi atunci când ne-am simțit rău din cauza indigestiei. Ne-au adus ceaiuri, medicamnte și ne-au verificat constant ca să vadă cum ne simțim.

Cam atât despre Iordania și Petra. Sper să-ți fie de folos informațiile și să ajute. În rest, bucură-te de frumusețea și grandoarea acestui loc unic în lume, fii deschis și simte libertatea așa cum o simt beduinii, cu toată ființa.

Dacă ți s-a părut folositor, un share m-ar bucura, iar dacă vrei să fii la curent și cu alte postări, te aștept și pe facebook și instagram. Vino să vizităm împreună lumea!

CITEȘTE ȘI:

Ghid de călătorie în Iordania și câteva sfaturi utile

Deșertul Wadi Rum – o zi și o noapte acasă la beduini

5 Comments Write a comment

5 Comments

Leave a Reply