Parcul Comana și 4 activități de weekend

Mai e oare cineva, cel puțin de prin București, care să nu fi auzit de Parcul Natural Comana? Dacă da, atunci articolul acesta e pentru voi și pentru toți ceilalți care căutați locuri și activități inedite de făcut în weekend.

Aflat la aproximativ 37 de km de București, în jud. Giurgiu, Parcul Comana e un loc ce oferă o paletă largă de moduri în care tu și cei mici vă puteți petrece timpul liber în natură. Hai să vezi mai exact despre ce e vorba!

Drumeție prin pădurea Comana

Cam așa am ajuns eu din nou la Comana, după vreo 8 ani de la prima vizită. Îmi doream o plimbare prin pădure, fără mască și fără să mă îndepărtez prea mult de casă, iar Parcul Comana a fost cel mai la îndemână.

Am descoperit aici un traseu ușor, de 6 km dus întors, ce pleacă din parcarea Parcului de Aventură și este marcat cu cruce roșie.

Începutul lui e comun cu drumul forestier pe care aleg să meargă cei mai mulți, însă la un moment dat vei vedea pe partea stângă marcajul cu cruce roșie care te invita să intri și să continui prin pădure.

drumetie prin Padurea Comana

La capătul traseului găsești două obiective: Fântâna cu Nuc, despre care se spune că ar marca locul în care a fost decapitat Vlad Țepes (eu știam că decapitarea lui ar fi avut loc în pădurea de la Snagov, dar se pare că plutește în aer o mare incertitudine), iar al doilea este Observatorul Ornitologic, de unde poți privi peste îndinderea de stuf și ochiurile de apă ale Bălții Comana.

observatorul ornitololgic parcul comana

Din fața observatorului, pornește către baltă un podeț de lemn la capatul căruia mai gasești încă un punct de observare, de unde, cât vezi cu ochii… numai stuf foșnitor și unduios în bătaia vântului.

observatorul ornitologic din parcul Comana
Fantana cu Nuc parcul Comana

Aici, la observator, a fost singurul loc în care ne-am intersectat cu alte grupuri de vizitatori, în rest prin pădure, nici țipenie de om. Însă pentru că poteca merge aproape tot timpul paralel cu drumul forestier de care îți spuneam mai devreme, din când în când mai auzeam și alte voci.

Parcul de Aventură Comana

Parcul de Aventură Comana e practic zona cea mai căutată și iubită de prichindei, dar nu numai. Găsești aici 6 trasee suspendate pentru copii și 3 pentru adulți, organizate pe niveluri de dificultate și o tiroliană care trece peste apă. Mai poți face cățărări, te poți plimba cu barca sau cu trenulețul, poți opta petru tir cu arcul sau inchirieri de biciclete.

Și apropo de biciclete, să știi că traseul prin pădure de care ți-am povestit, poate fi parcurs și cu bicicleta (îmi doresc ca data viitoare să încerc și eu varianta asta).

Trasee in parcul de aventura Comana
plimbari cu barca in Parcul Comana

Tot în zona de agrement a parcului, te mai poți plimba pe aleile pietonale, pe cele trei poduri peste lac, sau te poți opri la o terasă. De exemplu la Hanul Poștalionului, în timp ce adulții stăteau la mese, copiii se strânseseră în jurul țarcului de cai, unde dresorul plimba două exemplare superbe de cabaline.

În weekend, zona asta a parcului e foarte aglomerată, așa că dacă vrei liniște și distanțare, mai bine cauți altceva sau te refugiezi ca noi prin pădure.

Tură organizată de caiac în Delta Neajlovului

Delta Neajlovului sau Balta Comana este a treia ca mărime după Delta Dunării și Balta Mică a Brăilei, iar o plimbare de câteva ore pe apele ei e o adevărată încântare. Te desprinzi de tot ce înseamnă zgomotul de oraș și te lansezi cu caiacul pe deasupra apei, printre stuf, cormorani, rațe sălbatice și lebede.

Poți merge și cu prichindeii și nici nu-i nevoie să știi să înoți sau să mai ai experiență în mersul cu caiacul.

Noi am fos cu cei de la Wild Romania pe care i-am găsit pe facebook, iar tura a durat o jumătate de zi. Am plecat la ora 10 și ne-am întors pe la 16, timp în care am dat din padele și am explorat ungherele deltei.

cu caiacul in Delta Neajlovului
tura caiac la comana

Am avut și o pauză de pranz pe o insuliță salbatică, după care ne-am întors la mașină și am plecat spre casă cu senzația aceea continuă de legănat pe apă si cu ceva febră musculară, dar astea sunt deja detalii.

Chiar n-aș fi crezut că eu, cu fobia mea de apă, o să mă urc într-o bună zi într-un caiac și o să vâslesc pe apele din Delta Neajlovului, dar uite ca am facut-o și culmea, mi-a și plăcut!

caiac in delta Neajlovului

Vizită la Mănăstirea Comana

La Mănăstirea Comana de data asta nu ne-am mai oprit (pozele sunt mai vechi), însă despre ea trebuie să știi că a fost ctitorită de Vlad Țepeș, iar unii cercetători susțin că aici i-ar fi fost înmormântat și trupul, fapt care vine din nou în contradicție cu exisența mormântului de la Snagov. Însă nu intru în detalii pentru că istoria nu e punctul meu forte.

manastirea Comana

Îți pot da totuși un altfel de pont, legat de existența unui loc tare drăguț, ascuns cumva în spatele mănăstirii: un mic ponton ce dă spre lac și câteva băncuțe pe care te poți relaxa admirând în liniște natura.

Manastirea Comana
Parcul Comana

Iar dacă vii la Comana cu mașina poți parca liniștit în curte, cu condiția să ajungi aici înainte de prânz pentru că altfel nu vei mai găsi locuri.

Cam atât despre activitățile pe care le poți face în Comana într-o zi sau de ce nu într-un weekend întreg în care să te relaxezi singur sau cu cei mici și să te conectezi cu natura.

Fii la curent și cu alte postări și urmărește-mă pe facebook și instagram. Te aștept să vizităm împeună România!

CITEȘTE ȘI:

4 locuri de vizitat într-o ieșire de o zi cu plecare din București

9 locuri în natură de vizitat în Harghita

10 locuri de vizitat în Bucovina mea dragă

3 Comments Write a comment

3 Comments

  • Andra 9 noiembrie 2020

    Un parc superb, multumesc pentru recomandari 😉

    • Andreea 11 noiembrie 2020

      Cu mult drag, Andra!

  • Corina 13 martie 2021

    Ai unul dintre cele mai frumoase blog-uri de calatorii, pozele sunt de o frumusete ireala 😀

Leave a Reply