Traseu Gura Diham – Cabana Diham
Duminică dimineața am plecat spre Bușteni împreună cu câțiva prieteni de pe meleaguri străine, după o noapte în care ne-am plimbat pe străzile Bucureștiului, am fumat narghilea și am stat la taclale ca să recuperăm timpul în care n-am mai știut unii de alții.
Nu ne-a păsat că eram obosiți, voiam să profităm la maxim de timpul pe care-l mai aveam de petrecut împreună, așa că am ieșit din București și ne-am îndreptat spre munte. Eram dornici de puțină mișcare, așa că un traseu Gura Diham – Cabana Diham ni s-a părut potrivit. Simplu, scurt și frumos!
După ce am trecut de Bărcănești, am început să vedem prin lanurile întinse și verzi, aruncați ici-colea, câțiva maci roșii. Îi căutam mereu cu privirea în timp ce mașina rula pe șosea, iar ei se arătau din ce în ce mai des, până când fâșia de verdeață din dreapta noastră s-a transformat într-un covor imens de pete roșii, mișcătoare în bătaia vântului.
Am oprit ca să ne minunăm pentru că eu, una, n-am mai văzut în viața mea atâția maci adunați la un loc.
Nu stiu cât am stat acolo parcați pe marginea drumului, dar în spatele nostru se formase un cârd mare de mașini. Se opreau mulți, iar noi trebuia să le facem loc. Însă cum să te dai dus din fața unei așa frumuseți? Eu aș mai fi stat, numai că trebuia s-o luăm din loc pentru că ne aștepta muntele. Am tras câteva poze, ca amintire și am plecat.
Drumul a decurs fără probleme, am scăpat de aglomerație în Comarnic și Sinaia, iar în Bușteni am încetinit pentru ca prietenii mei să poată filma Caraimanul, surprinși de frumusețea României. Mă simțeam mândră cu țărișoară asta pe care de multe ori îmi vine să o blamez, dar dacă-i vorba de natură și de locuri neatinse de mâna omului, o iubesc tare de tot.
Am cotit stânga spre complexul Gura Diham, am plătit taxa de ecologizare de 10 lei, în schimbul căreia am primit un sac mare pentru gunoi, apoi am parcurs cei câțiva km pâna la parcarea din fața complexului cu ochii în dreapta și-n stânga la mulțimea de corturi, mașini, rulote și oameni înghesuiți care roiau în toate direcțiile.
Traseu Gura Diham – Cabana Diham cu urme de Moș Martin
După ce am parcat am avut senzația că am scăpat de aglomerație și am răsuflat ușurați. Ne-am dezmeticit puțin, apoi cu rucsacii în spate ne-am avântat pe frumosul traseu Gura Diham – Cabana Diham, care la început este comun cu cel care merge spre Poiana Izvoarelor.
După primul urcuș drumul se bifurcă, iar noi am luat-o spre dreapta și am intrat în pădure, urmărind triunghiul albastru. Prima parte a fost cam noroioasă, iar într-un loc am găsit câteva urme ce păreau a fi ale lui Moș Martin. Nu le-am dat prea multă importanță ca să nu las teama să-și facă de cap. Voiam să mă simt bine și să mă pot bucura sută la sută de mica noastră escapadă muntoasă.
Drumul prin pădure a fost plăcut. Nu ne-am grăbit și deși pe indicator scria că traseul se parcurge într-o oră și jumătate, nouă ne-a luat mai mult de două ore, cu tot cu popasuri. Ne-am oprit prin luminișuri ca să ascultăm păsările și ne-am răcorit mâinile cu apa rece din izvoarele ce ne ieșeau în cale.
După un alt urcuș ne-am trezit într-o zonă dreaptă, în care poteca își făcea loc printre trunchiurile albicioase de mesteceni într-o liniște absolută, aproape ireală. Nu se auzea nici cel mai mic zomot, nici un foșnet, nici o mișcare.
Am stat tăcuți preț de câteva secunde, până ce primul pârâit al unui copac ne-a făcut să tresărim și să facem cu privirea un tur rapid de 360 de grade, apoi să ne relaxăm amuzați.
După câteva momente de respiro am continuat și nu ne-am mai oprit până în Șaua Baiului, unde am făcut un popas ca să admirăm Caraimanul și Coștila, apoi ne-am așezat în iarbă pentru o baie de soare.
Traseu Gura Diham – Cabana Diham și-o amintire dureroasă
Un lucru nou pe care l-am aflat aici, pe propria-mi piele a fost acela că nu numai albinele, ci și bondarii înțeapă și încă bine de tot. I-am tăiat calea unui bâzâitor grăbit, iar el a ripostat fulgerător. Mai am și acum, la mai bine de o săptămână, o umflătură roșie, ca amintire. 🙂
Din Șaua Baiului până la Cabana Diham am mai făcut aproximativ o jumătate de oră, după ce am cotit la stânga, pe un drum forestier pe care l-am parcurs cu ochii îndreptați spre Măgura Codlei, Postăvaru și cerul clar, de un albastru intens.
N-a mai durat mult și am ajuns la capătul traseului nostru, în locul din care priveliștea asupra Bucegilor era de-a dreptul spectaculoasă. Am privit, în bătaia soarelui vârful Bucșoiu, înzăpezit și înconjurat de atâtea nuanțe de verde și m-am gândit că singurele care mai lipseau din peisaj erau marmotele…ciocolata o aveam noi :D.
Ne-am tolănit iar pe iarbă cu mâinile sub cap şi am respirat adânc, apoi am privit cerul și munții și brazii, apoi iar cerul și tot așa până când am simțit cum mă cuprinde toropeala aceea plăcută dinaintea somnului, dar nu m-am lăsat doborâtă, deși mi-ar fi plăcut să ațipesc şi să visez lângă Bucegi.
Prânz la Cabana Diham și întoarcerea
Ne-am îndreptat apoi spre cabana Diham ca să mâncăm pentru că era ora prânzului. În meniul zilei am găsit ciorbe, pui la ceaun, tochitură și chiar sarmale. Prețurile au fost decente iar preparatele gustoase. Cu stomacurile mulțumite am luat drumul de întoarcere spre Gura Diham pe același traseu, descoperind noi fațete ale naturii.
Timpul a zburat repede, dar cele câteva ore petrecute în natură ne-au făcut să ne simțim minunat. Ideea de a bătători cărările frumosului traseu Gura Diham – Cabana Diham s-a dovedit a fi excelentă!
Am respirat aer curat, ne-am pus în mișcare simțurile și ne-am relaxat. Am ieșit din fereastra cotodianului și ne-am încărcat cu energie și vitalitate.
Și-o ultimă vorbă, preluată din înțelepciunea altora, sună așa: Keep close to Nature’s heart… break clear away once in awhile and climb a mountain or spend a week in the woods. Wash your spirit clean. John Muir
CITEȘTE ȘI:
Traseu Lacul Ochiul Beiului, Cascadele Beușnița și La Văioaga
19 Comments
mopana 7 iunie 2016
Imi place sa ma plimb cu tine pe carari de munte 🙂
xoxo <3
Liviu 7 iunie 2016
Drumul se poate continua spre cabana Poiana Izvoarelor de unde se coboara prin padure spre cabana Gura Diham.
Un traseu superb de duminica
Andreea 7 iunie 2016
Asa este…data viitoare vom încerca şi varianta aceasta 🙂
Sakthi 8 iunie 2016
Again nature at it’s best 🙂 Romania is added to my travel list!
Andreea 8 iunie 2016
Wow! I am glad you say that. I also plan to visit India next year. My brother in law family lives in New Delhi.Can’ t wait! 😀
Sakthi 8 iunie 2016
Glad to hear! Exchange of culture and knowing others tradition is always special! I’m sure you will have good time here in India 🙂
Andreea 8 iunie 2016
I think it will be a great experience! I’ll tell you on my blog 😛
Sakthi 8 iunie 2016
Yes it will be 🙂 Looking forward 🙂
Andreea 8 iunie 2016
Thanks man 🙂
Sakthi 8 iunie 2016
Thanks too 🙂
mopana 8 iunie 2016
😀
<3
Calatorii de Weekend 10 iunie 2016
Rândurile scrise de tine m-au făcut să visez cu ochii deschiși. Clar, trebuie să ajung și eu acolo…să simț aerul curat, să-mi răcoresc mâinile în apa de la izvor, să privesc albastrul cerului și măreția munților!
Andreea 10 iunie 2016
Ma bucur ca ti-am deschis apetitul pentru o escapada la munte. Traseul e usor, iar la final (dar nu numai) te va rasplati generos, cu peisaje frumoase si senzatii pe care intre blocurile din Bucuresti n-ai cum sa le simti. Merita incercat!
Calatorii de Weekend 11 iunie 2016
Gata, m-ai convins! E pe lista mea! 🙂
Andreea 11 iunie 2016
Super! N-o sa regreti! 🙂
Bucegi-traseu pentru incepatori | Calatorii de Weekend 24 martie 2017
[…] te întorci pe același drum. Despre traseul Gura Diham-Diham a povestit tare frumos Andreea în acest articol și-a postat niște fotografii ce te îmbie să pornești la drum […]
Bucegi-traseu ușor, numai bun pentru o plimbare - Calatorii de Weekend 12 mai 2017
[…] te întorci pe același drum. Despre traseul Gura Diham-Diham a povestit tare frumos Andreea în acest articol și-a postat niște fotografii ce te îmbie să pornești la drum […]
daniela6112 18 iulie 2017
Sa nu te opresti! Sa nu ostenesti! Sa ramai tanara si frumoasa in ganduri si sa surprinzi mirificul drum al zilei catre seara. Super poze!
Andreea 19 iulie 2017
Ce urare frumoasa! Multumesc din suflet!