grand-canale-venetia

Ghid de călătorie Veneția – transport, cazare, mâncare și obiective

Despre Veneția nu mai e cazul să-ți spun cât e de frumoasă. Știi deja despre ea, din faima pe care și-a câștigat-o de-a lungul timpului.

Canale, gondole, palate cu ferestre gotice, străzi labirintice și poduri a căror numărătoare e greu s-o ții, toate astea fac din Veneția un oraș pe care trebuie să-l vezi măcar o dată în viață.

veneția-podul-suspinelor
Veneția – Podul Suspinelor

Când să vizitezi Veneția?

Oricând. Vara, iarna, atunci când te apucă dorul sau când găsești o ofertă bună. Bineînțeles că trebuie să iei în calcul avantajele și dezavantajele fiecărei perioade.

Din mai până în noiembrie, în Veneția e aglomerația de pe lume. Stai la cozi la orice: intrări, vaporetto, gondole, etc. Plus că prețurile sunt și ele de sezon.

gondole in Veneția

Iarna, Veneția e mai aerisită, însă uneori plouă și mai sunt și inundații. Prețurile sunt într-adevăr mai mici. Găsești bilete de avion ieftine și cazări bune pentru care plătești atât cât fac.

Noi am fost la Veneția în februarie. Din 3 zile, una a fost cu soare, în două a plouat și ne-a prins și-o inundație. Dar chiar și așa, ne-am bucurat să descoperim misterele orașului despre care se spune că se află printre cele mai frumoase din lume.

Palatul Dogilor si piata San Marco inundate

Ghid de călătorie Veneția. Cum ajungi de la aeroport în centru?

Cursele low-cost care pleacă din București spre Veneția aterizează pe aeroportul din Treviso, aflat la aproximativ 30 de km de Veneția. De aici ajungi în lagună cu shuttle bus-ul pe care îl iei chiar din fața terminalului. Ai stație în Mestre, apoi ultima oprire e la destinație: Veneția-Piazzale Roma.

canale in Veneția

Bilete cumperi din autobuz, iar prețul până la Piazzale Roma e de 12 euro. Dacă îți iei varianta dus-întors, primești o reducere de 2 euro și plătești doar 22 de euro.

Autobuzele sunt sincronizate cu zborurile, așa că indiferent de ora la care ajungi în Treviso, un shuttle te va aștepta la ieșirea din terminal.

Transportul în Veneția

Despre transportul în Veneția trebuie să știi că se desfășoară numai pe apă și este asigurat de vaporetto, taxi, gondole și traghetto.

Vaporetto deservește transportul public în Veneția. Prețul unei călătorii cu vaporetto este destul de mare -7,5 euro. Însă dacă vrei să te plimbi pe Grand Canale, nu neapărat ca să ajungi dintr-un loc în altul ci ca să te delectezi cu arhitectura palatelor venețiene, atunci merită.

vedere spre canal grande venetia

Un bilet de o zi pentru transportul cu vaporetto costă 20 de euro. Îți recomand să-ți iei unul dacă vrei să vizitezi insulele din apropierea Veneției ( Murano, Burano, Torcello, etc.). Și dacă tot ai o zi întreagă la dispoziție, te poți plimba tot atunci și pe Grand Canale și mai economisești de o înghețată și un spritz venețian.

Plimbările cu gondola sunt în topul preferințelor turiștilor. În extrasezon, prețul unui tur cu gondola pe canalele Veneției, este de 80 de euro, iar în sezon, 100 de euro.

cu gondola in venetia

Pentru că Grand Canale este traversat doar de 4 poduri, iar distanța dintre ele e destul de mare, venețienii se folosesc de traghetto pentru a ajunge de pe un mal pe celălalt. Traghetto arată ca o gondolă cu doi vâslași, iar de-a lungul canalului sunt 7 puncte pe unde poți traversa cu ajutorul ei.

Ghid de călătorie Veneția. Unde te cazezi?

Dacă vrei să vizitezi Veneția, ai două variante. Fie te cazezi în Mestre și iei zilnic autobuzul care te duce în centrul Veneției, fie te cazezi în buricul târgului și nu mai depinzi de nimeni.

Am făcut și noi un mic research înainte de a pleca și am hotărât să ne cazăm în centru. Ideea de a lua zilnic autobuzul ne-a displăcut, iar diferențele de preț nu ni s-au părut mari.

grand-canale-vazut-de-pe-rialto-bridge

Dacă prețurile hotelurilor ți se par exagerate, mai ai varianta camerelor sau apartamentelor închiriate în regim hotelier, care au prețuri decente.

Noi am stat la Casa Cosmo, căreia îi dau bile albe pentu poziționarea super centrală, amabilitatea gazdelor și pentru curățenia impecabilă.

Meniu venețian plus ”coperto”

Despre Veneția se știe deja că nu impresionează la capitolul mâncare ci mai degrabă la prețurile pe care le plătești pentru ceea ce mânânci în restaurante. Venețienii percep acea taxă numită ”coperto” pentru orice consumi, stând la masă. Pentru ceea ce comanzi la bar, coperto e zero.

cichetti-venetia-tapas-veneziene

Coperto diferă de la un restaurant la altul, însă de obicei e afișat odată cu meniul și variază între 2 și 5 euro de persoană. Într-un loc am văzut și coperto în varianta de procent perceput din consumație (12%). Partea bună e că odată ce plătești coperto, nu mai lași bacșiș.

La capitolul ”Eu ce și unde mânânc?” recomand cu încredere Osteria Mocenigo, aflată la 15 minute de mers pe jos de Piața San Marco. Au niște preparate bune de tot și prețuri super. Iar soția barmanului e  româncă. Singurul inconvenient e că bucătăria e deschisă numai între 12 și 15.

paste pescatora-venetia

De încercat în Veneția ar fi: cicchetti, un fel de tapas venețiene, sarde in saor (sardine venețiene), spaghetti alla pescatora, spritzul venețian, bellini (coktail cu prosecco și pulpă de piersică), înghețata, iar dacă ești fan pizza, mergi musai la Farini.

ce mancam in venetia

Ghid de călătorie Veneția – obiective de vizitat

Despre Veneția aș spune că e în sine un obiectiv, ca multe alte locuri din Italia, devenite patrimoniu UNESCO.

Pe lângă ultra cunoscutele Piața și Basilica San Marco, Palatul Dogilor, Podul Suspinelor, Campanile, Murano, Burano, etc., care sunt superbe, îți recomand să iei Veneția la pas și să te îndepărtezi de centru. Plimbă-te prin Cannaregio, Santa Croce, San Trovaso sau Arsenale di Venezia.

insula-san-giorgio-maggiore-vazuta-din-campanile

Vizitează Librăria Aqua Alta, cea mai inedită librărie din Veneția, unde cărțile sunt păstrate într-un mod neobișnuit: în căzi si chiar într-o gondolă, tocmai pentru a fi protejate de inundații.

libraria-aqua-alta-venetia
libraria-aqua-alta-venetia

Nu rata nici rooftop-ul celor de la T Fondaco dei Tedeschi, de unde vei putea privi de la înălțime Grand Canale. Vizita e gratuită, iar rezervări poți face aici. Din păcate, noi n-am putut urca pe terasă din cauza vremii ploioase.

gondole-in-venetia

Cam atât cu ghidul de călătorie în Veneția. Sper să-ți fie de folos și să te ajute să-ți organizezi mai bine vacanța.

Dacă vrei să fii la curent și cu alte postări, urmărește-mă pe facebook și instagram. Te aștept să descoperim împreună, lumea!

CITEȘTE ȘI:

Murano și Burano, cele mai frumoase insule venețiene

Ce faci dacă se inundă Veneția în timpul vacanței tale?

Impresii din Berlin

Cât costă o vacanță în sudul Spaniei în extrasezon?

No Comments Write a comment

No Comments

Leave a Reply