Ghid util de călătorie în Iordania
Pentru că de când m-am întors din Iordania am primit destul de multe întrebări legate de organizarea unei vacanțe pe cont propriu, m-am hotărât să răspund la ele sub forma unui ghid de călătorie, care să cuprindă informații utile și practice pentru toți cei care vreți să vizitați această țară.
Cât de sigură e călătoria în Iordania
Chiar dacă e înconjurată de teritorii cu conflicte militare, Iordania este o țară sigură, iar asta se datorează faptului că poliția și serviciile secrete funcționează foarte bine. La rândul ei, populația e vigilentă și raportează imediat persoanele sau situațiile suspecte.
Dacă mergi în Iordania ca turist și respecți legislația și regulile de bun simț (ca de altfel în oricare altă țară), eu zic că n-ar trebui să ai probleme.
Îți recomand totuși ca înainte de plecare să verifici alertele de călătorie de pe siteul mae.ro. Noi așa am aflat de niște proteste care aveau loc în Amman la momentul acela și ne-am hotărât să-l evităm.
Viza pentru Iordania și Jordan Pass
Viza pentru Iordania se obține foarte simplu în aeroport, contra cost. Poți plăti pentru ea, fie la fața locului, fie achiziționezi online Jordan Pass, un pachet turistic care pe lângă altele, mai include si taxa pentru viză.
Îți recomand Jordan Pass pentru că economia pe care o vei face va fi considerabilă. Plătită în aeroport, viza costă 40 de dinari (56 de dolari), iar dacă optezi pentru Jordan Pass, vei plăti pentru tot pachetul, care mai include o vitită de o zi la Petra și taxa pentru intrarea in deșert, 70 de dinari (99 de dolari). Ține cont de faptul că un bilet separat pentru o zi la Petra costă 50 de dinari, iar taxa pentru deșert, 5 dinari. Te las pe tine sa faci restul calculelor.
Jordan Pass se poate achiziționa numai online iar singura condiție impusă ca să-l poți cumpăra este să petreci în Iordania minim 3 nopți. Nu e necesar să-l scoți la imprimantă, îl poți arăta în format electronic și pe baza lui vei primi ștampila în pașaport.
Internet și telefonie în Iordania
Pentru că Iordania nu face parte din spațiul SSE, iar pe teritoriul ei tarifele pentru roaming sunt uriașe, îți recomand să cumperi din aeroport o cartelă locală, cu minute și internet.
În Iordania există 3 mari operatori de telefonie mobilă: Umniah, Zain și Orange și toți au puncte de vânzare în holul principal al aeroportului.
Cei de la Zain au prețurile ceva mai mici dar și cozile cele mai mari. Acesta a fost și unul din motivele pentru care noi i-am ocolilt. Ne-am luat cartelă de la Umniah pentru că am avut și un voucher de reducere pe care l-am primit atunci când am schimbat bani la una din casele de schimb din aeroport.
Am avut minute locale, internaționale, o grămadă de net pe care l-am folosit în principal pentru google maps, iar cei de la ghișeu ne-au configurat cartela în telefon și ne-au mai scăpat astfel de o grijă. Las aici și oferta lor tarifară ca să-ți faci o idee:
Transportul în Iordania
Ca să te poți mișca liber, după bunul plac, îți recomand să închiriezi o mașină, nu de alta dar transportul public nu ajută prea mult.
Dacă vrei să ajungi din aeroportul Qeen Alia din Amman în centrul orașului, o poți face fără probleme cu taxiul sau cu shuttle busul, care circulă din jumate în jumate de oră. Însă dacă vrei să te îndrepți spre alte destinații, lucrurile se complică. Din aeroport spre Petra există o singură cursă pe zi cu care faci mai bine de 5 ore până la destinație, iar spre Wadi Rum nici vorbă să găsești ceva direct, în afară de taxi.
Noi ne-am închiriat mașina online, de pe discovercars. Am luat-o direct din aeroport, iar pentru 3 zile am plătit 80 de dinari (100 de dolari cu tot cu full coverage). Garanția a fost 350 de dinari (500 de dolari) și am primit-o înapoi la întoarcere, după ce am lăsat mașina în parcare și am făcut restul formalităților.
Ghid de călătorie în Iordania: cum e traficul
Traficul în Iordania mi s-a părut destul de haotic, dar nu de speriat. Localnicii nu semnalizează (nici măcar poliția nu face asta), taie benzile prin locuri nepermise, claxonează mult, iar uneori folosesc banda de urgență de pe autostradă pentru a merge pe contrasens.
Totuși în haosul ăsta, turiștii sunt respectați. Mașinile închiriate au numere diferite, iar asta face ca localnicii să-i identifice destul de ușor și să fie mai permisivi.
Drumurile în Iordania sunt ok-ish, nu grozave, dar practicabile. Pe autostradă viteza maximă permisă este de 110km/h, iar în localități 70, acolo unde nu sunt alte restricții.
Te sfătuiesc ca pe drumurile locale să nu depășești viteza recomandată, chiar dacă șoselele sunt libere, pentru că vei întâni destul de multe denivelări pentru reducerea vitezei. Nu sunt toate semnalizate și pentru că au aceeași culoare ca asfaltul, nu sunt vizibile, așa că riști să strici mașina. Pe noi, destul de multe ne-au luat prin surprindere și n-a fost chiar plăcut.
Pe autostadă e plin de poliție. În 3 zile am fost oprite de 4 ori, dar fără vreun motiv anume, ci doar așa ca să ne întrebe ce naționalitate avem și apoi să ne ureze ”Welcome to Jordan!”
Cum e mâncarea în Iordania
La capitolul mâncare n-am fost impresionată, dar ține cont că gusturile sunt diferite. Mi-au plăcut mult humusul, salatele și ceaiul de ghimbir, însă deși am mâncat numai în hotelurile în care ne-am cazat, tot ne-am procopsit, și eu și Corina cu o indigestie, chiar înainte de întoarcerea acasă.
În deșert am gustat și din mâncarea tradițională a beduinilor, celebrul zarb, care constă în carne de pui și miel, cartofi și alte legume gătite sub nisip. Recunosc că mai mult mi-a plăcut spectacolul aferent servirii, decât gustul mâncării, dar repet, gusturile sunt subiective.
Cum plătești în Iordania, cash sau card
La hoteluri, în unele benzinării, chiar și în deșert poți folosi cardul, însă dacă vrei să cumperi suveniruri sau alte mărunțișuri de la localnici, vei avea nevoie de cash.
Noi am folosit aproape peste tot cardul, însă din ce am auzit pe la alții, trag concluzia că am fost norocoase.
Cel mai bine e să te interesezi dinainte de modalitatea de plată din hotelurile în care urmează să stai, apoi mai ține cont că nu toate benzinăriile au POS, iar dacă vrei să te oprești prin locuri mai izolate sau să cumperi de la micii comercianți, vei avea nevoie de bani lichizi. Însă chiar dacă ți se întâmplă să rămâi fără, găsești ATM-uri de la care poți scoate.
Ghid de călătorie în Iordania: traseul nostru
Vizita noastră în Iordania a fost destul de scurtă. Am stat 3 zile în care ne-am oprit în Madaba, deșertul Wadi Rum și Petra. Aqaba și Marea Moartă vor fi probabil subiectul unei alte călătorii.
Ziua I: Amman – Madaba (orașul mozaicurilor), aflat la 20 de km de aeroportul Qeen Alia. Drumul până acolo e ok. În oraș traficul e haotic începând de la primele ore ale dimineții, dar odată ce ieși pe autostradă, lucrurile se simplifică.
În Madaba ne-am cazat la Mozaic City Hotel, situat chiar în centrul orașului. Hotelul a fost decent, însă nu chiar de 3 stele.
În Madaba poți vizita Biserica Sf. Gheorghe, căreia i se mai spune și Biserica Hărții datorită faptului că găzduiește cea mai veche hartă a Țării Sfinte făcută sub formă de mozaic.
Mai poți merge pe muntele Nebo, aflat la 10 km de Madaba, un loc de pelerinaj pentru creștinii din întreaga lume, acesta fiind locul din care Moise a privit spre Țara Făgăduinței, apoi mai târziu tot aici a murit.
Ziua II: Madaba – Wadi Rum.
Din Madaba până în Wadi Rum am făcut aproape 4 ore pe autostrada inspirat numită Desert Highway.
În Wadi Rum am stat la Hasan Zawaideh Camp, unde am avut parte de condiții mai bune decât ne-am așteptat, având în vedere faptul că ne-am cazat practic în corturi beduine. Am avut baie în cameră (mă rog, în cort), apă caldă și aer condiționat cu care ne-am încălzit pe timpul nopții.
Am făcut și un trip de 3 ore cu jeepul, pe parcursul căruia am descoperit câteva locuri superbe în deșert, iar seara am avut parte de un spectacol cu muzică și dans în jurul focului de tabără.
Ziua III: Wadi Rum – Petra
Ca să putem vizita Petra ne-am cazat în Wadi Musa, la Sara Mountain Hotel, care se află la 2 km față de intrarea în orașul antic. Ne-a plăcut hotelul, a fost foarte curat, iar personalul amabil.
Drumurile în Wadi Musa sunt cam abrupte, urcă și coboară destul de mult, motiv pentru care îți recomand ca dacă nu te cazezi chiar în buza sitului, să mergi până acolo cu mașina. Nu de alta, dar riști să ajungi gata obosit, și crede-mă nu vrei, pentru că în Petra ai mult de umblat.
Dspre Petra voi scrie un articol mai detaliat, la fel și despre Wadi Rum și activitățile pe care le poți face acolo.
Până atunci îți urez spor la planificat și sper ca acest ghid de călătorie în Iordania să-ți fie folositor și să te ajute să-ți organizezi mai ușor aventura prin Regatul Hașemit.
Dacă ți s-a părut util, un share ar fi binevenit, iar dacă n-ai făcut-o până acum, mă poți urmări pe facebook și instagram. Te aștept să vizităm împreună lumea!
CITEȘTE ȘI:
15 locuri faimoase de vizitat în Berlin
Cinque Terre, Italia: Ghid și sfaturi de călătorie
Lacurile Plitvice, paradisul verde al Croației
3 Comments
Razvan 12 aprilie 2020
Imi place genul asta de articole pe vremea asta… mă motiveaza 🙂
Andreea 21 aprilie 2020
Ma bucur mult, Razvan!
Raluca 16 mai 2023
Multumesc pentru detaliile utile ale excursiei. Intentionez sa merg tot pentru 3 nopti!