ciocanul cu came-expozitie leonardo da vinci

Descoperă invențiile lui Leonardo da Vinci la Castelul Cantacuzino din Bușteni

E a nu știu câta oară când trec pragul Castelului Cantacuzino din Bușteni și totuși pășesc prin încăperile lui ca și când ar fi prima dată. Mă încearcă aceeași curiozitate ca atunci când i-am văzut aici pe Dali sau van Gogh și mă întreb, oare de data asta cum o să fie?

Mă încântă ideea că ne vom întoarce în urmă cu mai bine de 500 de ani, pe vremea când Leonardo da Vinci lăsa omenirii numeroase schițe și proiecte ale unor invenții proprii, care aveau să aducă lumii tehnologice un progres uriaș.

Leonardo da Vinci nu era pasionat numai de tehnologie, ci și de științe și arte. Studia matematica, anatomia și în special corpul uman, picta, sculpta, desena. Era aproape obsedat de ideea de zbor și era interesat de păsări, a căror mecanică de zbor l-a inspirat în proiectarea uneia dintre cele mai importante invenții ale lui: parașuta, expusă și ea la Castelul Cantacuzino.

Ce trebuie să știi despre expoziția „Leonardo da Vinci-The machines”

Expoziția se adresează tuturor vârstelor, însă cred că cei mai încântați vor fi copiii.

Recunosc, eu sunt un adult cu inimă de copil și aproape am exclamat când am văzut planorul, tancul (preferatul meu) sau robotul lui da Vinci, primul din istorie și atât de asemănător cu roboții moderni.

Tanc inspirat din forma unei țestoase
Reflectorul

Mi s-au părut ingenioase și reflectorul sau camera obscură și mi-a plăcut că fiecare invenție are în spatele ei o poveste. Poveste pe care o afli de la ghidul care te însoțește pe parcursul vizitei și care îți spune o mulțime de alte lucruri inedite despre Leonardo da Vinci, perioada renascentistă și despre Castelul Cantacuzino, gazda expoziției.

Expoziția cuprinde 45 de mașinării proiectate de Leonardo da Vinci, iar dintre acestea, 15 fac parte din secțiunea ei interactivă. Asta înseamnă că vei putea manevra, de exemplu, ciocanul acționat cu came, șurubul lui Arhimede sau rulmentul cu bile, care încă se folosește și astăzi.

E important să știi că mașinăriile pe care le vei vedea în cadrul expoziției au fost doar proiectate de Leonardo da Vinci. Materializarea lor a fost posibilă abia după moartea geniului, când o familie de artiști italieni le-a construit împreună cu istoricul Carlo Pedretti pentru Muzeului Leonardo da Vinci din Florența.

Și mai trebuie să-ți spun că multe din invențiile lui Leonardo da Vinci s-au dovedit a fi perfect funcționale (de exemplu parașuta), iar altele încă stau la baza unor mecanisme și tehnologii din zilele noastre.

Expoziția rămâne deschisă la castel până pe 30 octombrie 2022, după care își va cotinua turneul mondial care a inclus până acum peste 80 de orașe din Europa, Asia, America și Australia. Iar eu nu pot decât să mă bucur că România și Castelul Cantacuzino din Bușteni fac parte din el.

Câștigă 2 bilete gratuite la expoziție

Dacă ți-am stârnit curiozitatea, atunci te invit să vizitezi expoziția dedicată invențiilor lui da Vinci găzduită vara aceasta de Castelul Cantacuzino din Bușteni. Și nu-ți fac doar o simplă invitație, ci îți ofer șansa de a câștiga 2 bilete gratuite la expoziție. Ce trebuie să faci pentru asta?

Intră pe pagina de instagram, acolo unde organizez un giveaway și înscrie-te în competiție. Pe 11 iunie voi face extragerea și sper ca tu să fii unul dintre câștigători.

Însă chiar dacă nu vei câștiga, eu zic să pui pe listă Castelul Cantacuzino din Bușteni și să-l vizitezi vara aceasta, ca să prinzi deschisă și expoziția cu invențiile lui Leonardo da Vinci.

Dacă vrei să fii la curent și cu alte postări, mă poți urmări și pe faceboook, însă momentan te aștept pe instagram și-ți urez succes!

CITEȘTE ȘI:

12 locuri de vizitat în Timișoara plus recomandări de restaurante și cafenele

Vizită la Castelul Kalnoki din Micloșoara

4 locuri de vizitat într-o ieșire de o zi din București

No Comments Write a comment

No Comments

Leave a Reply