7 plaje pe care le-am testat in Creta

7 plaje de neratat în Creta

Cred că am mai spus că nu prea mă dau în vânt după statul la soare, dar în Creta se află câteva plaje inedite și deosebit de frumoase pe care chiar nu puteam să le ratez, așa că am lenevit aproape în fiecare zi câteva ore pe nisip și am făcut baie în apele limpezi ca de cristal ale mărilor care înconjoară insula (Marea Ionică, Marea Libiei și Marea Egee).

Așa am descoperit fabuloasa lagună Balos, plaja Elafonisi cunoscută pentru nisipul rozaliu, Preveli cu pădurea ei de palmieri, Kalypso care mi s-a părut mai mult ca o piscină naturală, Falasarna și alte câteva plaje bune de îmbăiat, de sărit prin valuri sau de privit apusuri.

1. Plaje faimoase din Creta: Balos, un fel de Maldive grecesc

Plaja Balos este de departe cea mai spectaculoasă plajă din Creta, care atrage turiștii prin culoarea apei mării care este ireal de frumoasă și de o adâncime mică, prin nisipul exotic, fin și alb și prin peisajul sălbatic care o înconjoară.

Plaja Balos este poziționată în nord-vestul insulei, la aproximativ 53 de km distanță de Chania, iar la ea poți ajunge cu mașina, cu feribotul din Kissamos, sau tot pe apă, printr-o excursie organizată de agențiile locale. Dacă preferi varianta pe apă vei avea ocazia să vizitezi și insula Gramvousa, aflată în apropiere de plaja Balos.

Dacă vrei să mergi la Balos cu mașina trebuie să știi că ultimii 10 km de drum nu sunt asfaltați, dar chiar și așa pot fi parcurși și cu mașini mai mici sau cu garda joasă.

Noi am fost cu o Skoda Citigo și n-am avut nici un fel de probleme, iar lipsa infrastructurii e compensată de frumusețea peisajului. Drumul șerpuiește pe lângă mare, iar caprele sălbatice îți mai întrerup ritmul de mers cu aparițiile lor neașteptate, dar nu-i bai pentru că viteza de deplasare e oricum lentă.

drumull spre plaja Balos Creta
plaje creta-drumul neasfaltat spre plaja Balos

La plaja Balos e recomandat să ajungi înainte de ora 10 din cel puțin două motive: primul ar fi acela de a găsi loc de parcare. Până la ora prânzului parcarea se umple și se extinde de-a lungul a mai multor km pe drumul de acces. Apoi tot în jurul prânzului vin feribotul și minicroazierele care aduc aici o mulțime de turiști, așa că plaja se aglomerează foarte mult.

Laguna Balos este o arie protejată, acesta fiind și motivul pentru care nu s-a intervenit asupra infrastructurii. Intrarea se plătește (1 euro/persoană), iar din locul în care lași mașina ai de coborât până la plajă cam o jumătate de oră și ți-ar prinde bine niște adidași în picioare în loc de șlapi.

Pe plajă vei găsi un bar cu băuturi răcoritoare, o cabină de schimb, o toaletă, iar prețul pentru o umbrelă și două șezlonguri este de 10 euro/zi (un pic mai ieftin ca la Mamaia :)). Bineînțeles, poți opta fără probleme și pentru statul cu prosopul pe nisip.

Datorită adâncimii mici a apei, plaja Balos e potrivită si pentru familiile cu copii mici.

2. Plaje inedite din Creta: Preveli și pădurea de palmieri

Preveli e plaja exploratorilor, a celor care iubesc mai mult aventura și mai puțin confortul. Plaja Preveli nu e foarte mare și nici nu e amenajată, dar are ca atu pădurea de palmieri din spatele ei, prin care curge minunatul râu Kourtaliotis, apoi se varsă în mare direct printr-un colț al plajei.

plaja Preveli-plaje creta

Pădurea de palmieri este absolut superbă, iar o plimbare prin ea e de neratat. De fapt noi pentru asta am și mers la Preveli.

Râul de culoare verzuie care o traversează e curat și poți face baie în el, iar dacă soarele arde prea tare te poți retrage la umbra palmierilor.

Dacă mergi dimineața prin pădurea de palmieri ai toate șansele să vezi și animăluțe. Noi am dat nas în nas cu o capră sălbatică și cu un animăluț mic pe care nu am putut să-l identific, dar semăna cu o nevăstuică și era simpatic foc.

plaje Creta-preveli si padurea de palmieri

Plaja Preveli se află în sudul insulei, la o distanță de 50 de minute de mers cu mașina de Rethymno, iar din locul în care lași mașina vei mai avea de mers aproximativ 15 minute până la plajă.

drumul spre plaja Preveli-Creta

Dacă vrei să te așezi lângă mare ia cu tine umbrela și prosopul pentru că nu vei găsi șezlonguri și nu uita să fii matinal pentru că după ora 12 vin minicroazierele care umplu plaja și pădurea de turiști.

plaje din creta-plaja preveli

Apa e curată și fără valuri, însă se adâncește destul de repede iar pe fundul ei vei găsi un nisip amestecat cu pietre micuțe, motiv pentru care vei avea nevoie de papucii de apă.

Pe plajă mai găsești un restaurant, iar dacă vrei să mai explorezi, trebuie să știi că de o parte și de alta a plajei vei găsi puncte frumoase de belvedere.

plaje din Creta-drumul spre plaja Preveli

3. Pentru iubitorii de snorkeling – Plaja Kalypso

Plaja Kalipso a fost o descoperire spontană, la fața locului și una din plajele pe care noi ne-am simțit cel mai bine.

De fapt plajă e impropriu spus, pentru că șezlongurile sunt așezate direct pe stânci. Apa e foarte curată și liniștită dar adâncă și e perfectă pentru snorkeling și sărituri. Tot aici poți face și cursuri de scuba diving.

plaja pe stanci in creta-Kalipso
plaje creta-plaja Kalypso
plaja Kalypso-creta

Spațiul destinat pentru plajă este etajat și destul de aerisit, dar totuși mic ca întindere. Numărul de șezlonguri e limitat, iar odată ce se ocupă toate, nu prea mai ai unde să te așezi. Acesta este și motivul pentru care plaja nu se aglomerează.

Este permis și accesul cu prosopul, însă statul pe stânci e destul de incomod, iar dacă vii spre amiază și nu mai găsești locuri libere, nu prea ai încotro. Faci o baie, te plimbi pe deasupra stâncilor și apoi o iei din loc ca să nu te ardă soarele.

creta-PLaja Kalypso vazuta de sus

Plaja Kalypso face parte din Kalypso Cretan Village Resort & Spa, situat în sudul insulei, la aproximativ 50 de minute de mers cu mașina de Rethymno, nu foarte departe de Plaja Preveli. Accesul pe plajă este gratuit, iar dacă vrei să închiriezi umbrelă cu sezlonguri sau paturi de tip baldachin trebuie să plătești 10 euro/zi.

Nouă ne-a priit tare mult aici. Singura experiență neplăcută a fost prânzul pe care l-am luat la restaurantul resortului, un prânz de tip bufet, ochios la prima vedere dar dezamăgitor la capitolul prospețime și gust, iar pe deasupra, destul de scump.

4. Plaje faimoase din Creta: Elafonisi cea roz

Paja Elafonisi se află în sud-vestul insulei, la o distanță de o oră de mers cu mașina față de Kissamos și e faimosă pentru culoarea roz a nisipului de la mal. Aceasta provine din scoici și corali sfărâmați și alte microorganisme colorate pe care apa le aduce spre mal în unele zone ale plajei.

În realitate, rozul nu e chiar atât de accentuat precum în unele poze de pe internet, însă combinația dintre el și turcoazul mării face din locul acesta una dintre cele mai căutate plaje din Creta.

Plaja e foarte întinsă, apa mării curată și transparentă și de o adâncime mică, la fel ca la Balos, ceea ce o face potrivită și pentru familiile cu copii mici.

Pe plajă găsești amenajate șezlonguri, tot la prețul de 10 euro, dar sunt și zone unde poți sta direct pe nisip.

nisip roz pe plaja din elafonisi-creta

Noi am ajuns la Elafonisi destul de dimineață, ocazie cu care ne-am și ales șezlonguri într-o zonă în care nisipul de la mal era de un roz destul de accentuat.

Și ce ne-am mai bucurat, până ne-am dat seama că n-am făcut chiar cea mai bună alegere. Priveliștea noastră frumoasă către mare s-a dus imediat pe apa sâmbetei pentru că tot turistul de pe plajă se oprea să se pozeze fix în fața noastră. Mno, ce să-i faci, așa e în plin sezon la mare!

Pe lângă șezlonguri și umbrele, pe plajă mai găsești un bar (de unde poți cumpăra băuturi și sandwichuri), dușuri plus toaletă, iar parcarea este gratuită, însă trebuie să ajungi pe pajă înainte de ora 10 ca să poți beneficia de ea.

5. Plaja Falasarna

Falasarna fost plaja pe care ne-am oprin chiar în prima zi a vacanței în Creta. Ne-a recomandat-o gazda noastră și fiind aproape de Kissamos, la numai 20 de minute de mers cu mașina, n-am zis nu. Am fi vrut să vedem un apus pe plajă, însă la fața locului ne-am răzgândit. Era prea mult bumtzi-bumtzi și prea tare, așa că după o baie am plecat.

Falasarna e o plajă clasică, lungă, cu apă curată și un beach bar drăguț cu un vibe fain. La fel ca în cazul altor plaje, poți veni aici să stai cu prosopul pe nisip sau poți închiria paturi și șezlonguri. Parcarea e mare și gratuită, iar despre apusuri am auzit că se văd frumos de aici.

6. Plaje din Creta mai puțin aglomerate: Plaja Mavros

Mavros e genul de plajă lungă, clasică, amenajată cu umbreluțe de stuf, situată în Kissamos. Ți-o recomand numai dacă te cazezi în zonă. Noi am stat în Kissamos două nopți ca să fim mai aproape de faimoasele Balos și Elafonisi și în fiecare seară ne-am oprit pe plaja Mavros pentru cină și bineînțeles pentru apus.

Punctul forte al plajei este Maria Beach Restaurant, situat chiar pe malul mării, pe care ți-l recomand cu toată inima. Vei găsi aici preparate super gustoase, o servire impecabilă și o atmosferă deosebită.

restaurantul Maria Beach Restaurant in Kisssamos
plaja din kissamos creta

7. Plaja din Kavros

O găsești în stațiunea cu același nume și este o plajă cu valuri mari, unde am văzut destul de des arboat steagul roșu. Am testat-o datorită proximității față de locul unde ne-am cazat în a doua parte a vacanței și ne-a făcut plăcere ca în fiecare seară să petrecem aici câteva ore, făcând baie sau luând cina pe la vreo tavernă din apropiere.

Plaja e întinsă, amenajată și împărțită diverselor hoteluri de pe marginea ei, însă accesul e permis peste tot. Apa e curată și de mică adâncime, potrivită pentru familiile cu copii sau celor cărora le place să se ia la trântă cu valurile.

De-a lungul ei găsești numeroase resorturi și hoteluri faine, dar și restaurante și teverne cu mâncare bună, la prețuri decente.

plaja din kavros-creta
plaja cu valuri mari in Kavros creta
apus pe o plaja din creta

Acestea sunt cele 7 plaje din Creta pe care ne-am relaxat și bălăcit într-o săptămână de vacanță pe insulă.

Desigur, în Creta mai sunt multe alte plaje deosebite pe care noi nu am mai avut timp să le testăm, însă simt eu că la un moment dat ne vom întoarce și vom continua să le explorăm, pentru că mai avem destule pe listă.

Dacă ai și tu o plajă preferată din Creta nu ezita să ne povestești despre ea și să ne spui motivele pentru care o îndrăgești.

Fii la curent și cu alte postări și dacă nu ai făcut-o deja, urmărește-mă pe facebook și instagram. Te aștept să descoperim împreună locuri frumoase din lumea asta mare!

CITEȘTE ȘI:

Cheile Samariei, excursie de o zi prin cel mai mare defileu din Creta

3 plaje din Mallorca la care mi-a rămas gândul

5 activități de făcut în Mallorca

2 Comments Write a comment

2 Comments

 • Sanda 1 aprilie 2022

  Bună,
  Oau ce fotografii faine, imagini de vis. Mă bucur enorm pentru oamenii care călătores şi explorează locaţii noi. Îmi doresc şi sper să ajung şi eu acolo în curând. Mulţumesc mult pentru informaţii.
  Multă sănătate şi călătorii frumoase!

  • Andreea 3 aprilie 2022

   Multumesc tare mult si eu! Sunt sigura ca atunci cand iti doresti ceva foarte mult si faci ceva in sensul acesta, de cele mai multe ori dorintele devin realitati.

Leave a Reply