Cheile Samariei: excursie de o zi în cel mai mare defileu din Creta
Cheile Samariei ne-au atras irezistibil din primul momentul în care am aflat de ele, motiv pentru care le-am și făcut imediat loc în programul nostru de vacanță. Am așteptat cu nerăbdare să le parcurgem și deși traseul nu a fost chiar ușor, a meritat din plin, pentru că peisajele sunt extraordinar de frumoase, iar genul acesta de experiență ne-a completat imaginea de ansamblu asupra insulei Creta.
Cheile Samariei reprezintă cel mai mare defileu din Munții Albi (principalul lanț muntos din Creta), pe care îl poți parcurge începând din luna mai și până în octombrie, pe cont propriu sau în grupuri organizate.
Deși ne place să ne organizăm de capul nostru, pentru Cheile Samariei am apelat la o agenție locală care să ne pună la dispoziție transportul (cu autocarul), pentru că ni s-a părut mai complicat să mergem cu mașina.
Traseul prin chei nu este unul circular, locul de intrare e diferit de cel al ieșirii, prin urmare, întoarcerea la mașină e mai dificilă. Așa că ne-am documentat și ne-am ales o agenție care să ne asigure transportul direct de la cazare, apoi ne-am rezervat locurile online, înainte să plecăm spre Creta.
Ulterior am întâlnit și persoane care au mers pe cont propriu, așa că dacă vrei să faci și tu la fel, îți las la sfârșitul articolului câteva informații care să te ajute.
Ce trebuie să știi despre traseu
Traseul prin Cheile Samariei constă practic într-o coborâre de la altitudinea de 1230 de metri până la nivelul mării. Intrarea pe traseu se face din Omalos, iar cel mai apropiat sat de ieșirea din chei este Agia Roumeli.
Traseul complet are 16 km, este singura modalitate de traversare a cheilor (alte trasee sau scurtături nu sunt), iar ca dificultate mie mi s-a părut mediu.
Traseul propriu-zis prin chei are 13 km, însă de la ieșire mai sunt încă 3 km până în Agia Roumeli. Pe aceștia nu-i musai să-i faci pe jos. În schimbul a 2 euro poți lua microbuzul care transportă turiștii până în sat.
Traseul prin Cheile Samariei este foarte bine amenajat. Fiecare km pe care îl parcurgi este semnalizat pe marginea potecii pentru a ști mereu unde te afli și cât mai ai de mers.
Pe parcursul lui vei găsi 10 puncte de hidratare (apă de izvor) și mai multe locuri de odihnă amenajate cu băncuțe, coșuri de gunoi și toalete. Practic pentru hidratare vei avea nevoie doar de o sticlă mică pe care o vei reumple de fiecare dată când va fi nevoie. Mâncare va trebui să-ți iei la tine pentru că nu vei găsi pe traseu locuri de unde poți cumpăra.
Dacă mergi într-o excursie organizată, vei avea la dispoziție 8 ore pentru parcurgerea cheilor.
Jumătatea traseului e marcată de ruinele fostului sat Samaria, locul din care e important să pleci mai departe la timp. Nu de alta, dar dacă ratezi ultimul feribot care pleacă din Agia Roumeli la 17,30, va trebui să rămâi peste noapte în sat. Agia Roumeli e o așezare izolată, iar alt mijloc de transport cu care să pleci mai departe nu există.
Noi am ajuns în Agia Roumeli după 6 ore și un pic, așa că am avut timp de o baie și un gyros, care ni s-a părut cel mai bun de pe fața pământului, după 16 km de efort.
La capitolul echipament îți recomand o încălțăminte de munte, sau măcar una cu talpă aderentă. Deși am văzut destul de multă lume în adidași, mie mi se pare periculos, pentru că poteca e în cea mai mare parte pietroasă, la un moment dat mergi prin albia râului, iar pietrele sunt ascuțite și foarte alunecoase.
Dacă mergi în Cheile Samariei vara, e musai să ai la tine și ceva cu care să-ti acoperi capul pentru că vei traversa destul de multe zone însorite, mai ales în a doua parte a traseului.
Și deși sper să nu fie nevoie, trebuie să mai știi că în caz de accidentări poți apela la rangerii de pe traseu, care la nevoie te pot transporta către ieșire cu ajutorul unui cal. Terenul este atât de accidentat, încât mașinile de teren nu pot intra. Numai elicopterul intervine în caz de urgențe. Un motiv în plus pentru care, zic eu, că ar fi bine să te echipezi corespunzător.
Care sunt costurile unei excursii organizate în Cheile Samariei
Pentru o excursie de o zi în Cheile Samariei am plătit 28 de euro/persoană, suma acoperind transportul și prezența ghidului.
Intrarea în rezervație și biletul pentru feribot nu au fost incluse. Pentru ele am plătit separat: 5 euro/persoană pentru intrarea în chei și 11euro/persoană biletul de feribot. În total – 44 de euro.
Cu o zi înainte am primit un mail în care ni s-a comunicat ora și punctul de întâlnire. Condițiile de călătorie au fost foarte bune și deși drumul e plin de serpentine și pe alocuri mai îngust, ne-am simțit în siguranță pe tot parcursul călătoriei.
La întoarcerea de pe traseu, autocarul ne-a luat din Sfakia (unde am ajuns cu feribotul) și ne-a lăsat pe fiecare în parte la cazare. A fost o excursie de 14 ore, în care am plecat dimineața la 7 și ne-am întors seara, la 21.
Și ca informația să fie completă o să mai spun că agenția cu care am mers se numește Platanos Tour și am ales-o pentru că are reviewuri bune, ni s-a părut ușor să facem rezervările online și ne-au luat din Kavros, stațiunea în care eram cazați la momentul respectiv.
Cum ajungi în Cheile Samariei pe cont propriu
În Cheile Samariei poți ajunge pe cont propriu în două moduri: cu mașina sau cu transportul public.
Din Chania sunt autobuze care pleacă în fiecare dimineață spre Omalos, iar ca să ajungi înapoi va trebui să iei feribotul din Agia Roumeli și să cobori în Sfakia (a doua oprire), de unde vei lua autobuzul înapoi spre Chania.
Dacă mergi cu mașina trebuie să știi că din Chania până în Omalos sunt aproximativ 40 de km, iar din Rethymno – 90 de km.
La intrarea în chei vei găsi o parcare unde poți lăsa mașina, iar ca să te întorci în punctul din care ai plecat va trebui ca din Agia Roumeli să iei feribotul până la Sougia (prima oprire), iar de acolo, autobuzul înapoi la Omalos.
Cam atât despre Cheile Samariei. Sper să-ți fie utile informațiile, iar dacă mai ai întrebări cu privire la organizare sau traseu, le poți lăsa în comentarii.
Dacă ai fost în Cheile Samariei și vrei să ne spui cum ți s-au părut, ne-am bucura să aflăm experiența ta, iar dacă vrei să fii la curent și cu alte informații despre călătorii, urmărește-mă pe facebook și pe instagram. Te aștept să descoperim împreună lumea!
CITEȘTE ȘI:
Creta: 7 plaje pe care le-am testat vara asta
3 plaje din Mallorca la care mi-a rămas gândul
3 Comments
Catalina 13 octombrie 2021
Wow, o destinatie parca din povesti 😀
Andreea 23 octombrie 2021
Da, sunt foarte faine Cheile Samariei! Daca ajungi in Creta, nu le rata!:)
Fuzzy 31 martie 2023
Cu siguranta ca luand parte la o excursie organizata prin Cheile Samariei vei vedea peisaje care nu se compara cu nimic altceva in lume, vei simti adevaratul spirit al parcurgerii intr-un asemenea traseu fara a mai avea grija transportului si vei avea parte si de destule opriri mai lungi, in care iti vei putea petrece timpul alaturi de prieteni si familie. Te asigur ca experienta ta durante acest traseu va ramane cu tine o vesnicie!