Excursie de o zi în Bulgaria - Cascadele Krushuna, peștera Devetashka și orașul Lovech

Bulgaria. Cascadele Krushuna, peștera Devetashka și orașul Lovech

Situate la numai 200 de km distanță de București, Cascadele Krushuna fac parte din Parcul Natural Maarata, Bulgaria.

În apropierea lor se află peștera Devetashka și orașul Lovech, alte două locuri ușor accesibile, numai bune de vizitat într-o excursie de o zi.

Ai astfel ocazia de a vedea ceva nou și de a mai schimba direcția de mers. În loc să te îndrepți spre Valea Prahovei, mergi spre Giurgiu, treci granița cu Bulgaria, apoi într-o oră și jumătate ai ajuns la destinație.

Cascadele Krushuna-excurie de o zi in apropiere de Bucuresti

Ce trasee poți parcurge la cascadele Krushuna?

În Parcul Maarata ai posibilitatea de a parcurge 2 trasee. Primul este marcat cu albastru, iar al doilea cu roșu. Ambele trasee sunt scurte și ușor de parcurs de către adulți și copii, iar pentru a le străbate ai nevoie de aproximativ 2 ore.

Cascadele Krushuna-excurie de o zi in apropiere de Bucuresti

Traseul albastru debutează cu o serie de trepte, apoi în scurt timp ajungi lângă peretele stâncos al peșterii Maarata. De acolo intri în pădure urmând cuminte săgețile, ale căror indicații oricum nu le înțelegi, dar deh… e lucru obișnuit la bulgari.

Cascadele Krushuna-Pestera Maarata

Traseul albastru duce deasupra cascadelor Krushuna. Auzi zgomotul pe care apa îl face în căderea ei nestăpânită, însă nu te poți apropia pentru că potecile sunt închise, iar semnele bilingve de data aceasta, îți interzic să continui.

Noi am găsit totuși o cărare deschisă care ne-a dus foarte aproape de una din căderile de apă, într-un loc pustiu, fără nici o altă urmă de turiști, așa că am avut ocazia să simțim din plin tihna și splendoarea locului.

Aproape că uitasem bucuria plimbărilor în natură, însă popasul de la cascade ne-a scos din banalul cotidianului și ne-a reconectat din nou cu natura.

Cascadele Krushuna-excurie de o zi in apropiere de Bucuresti

Sălbatică și grăbită, apa se rostogolea în valuri peste stâncile pline de muşchi, apoi mai calmă, continua să alunece la vale, formând bazine în terase suspendate.

Cascadele Krushuna

După ce ne-am lăsat simțurile să se desfete în apropierea cascadei, ne-am întors la drumul care a continuat să ne ducă spre o altă revărsare de apă, mai mică, numită Cascada Misterioasă. Am imortalizat-o scurt, apoi am făcut cale întoarsă și ne-am îndreptat spre cel de-al doilea traseu.

Cascadele Krushuna-Cascada Misterioasa

Traseul roșu merge cursiv până la The Blue Pool, un set de cascade mai mici, care adună la rândul lor apa verzuie în bazine.

Cascadele Krushuna-excurie de o zi in apropiere de Bucuresti
Cascadele Krushuna-excurie de o zi in apropiere de Bucuresti

Aici temperartura scade dintr-o dată, așa că dacă mergi vara, cu siguranță vei face un popas mai lung ca să te răcorești.

De la The Blue Pool mai ai de mers aproximativ 5 minute, apoi ajungi pe un podeț de unde admiri din nou cascadele Krushuna, de data aceasta de la baza lor și nu de deasupra, ca în cazul traseului albastru.

Cascadele Krushuna

SFAT: nu pleca de acasă fără să iei la tine Autanul. În ziua în care noi am vizitat parcul, acesta era plin de țânțari, așa că ne-am întors ciuruiți. Nu știu dacă a fost o întâmplare sau e ceva obișnuit, însă bine ar fi să nu riști.

Prețuri: parcarea – 2 leva, intrarea în parcul Maarata – 3 leva/persoană.

Peștera Devetashka

Peștera Devetashka se află la 20 de minute de mers cu mașina de cascadele Krushuna. Drumul până acolo e bun, la fața locului găsești o parcare gratuită, iar intrarea în peșteră costă 3 leva.

Peștera Devetashka este într-adevăr unică și impresionantă. Înaltă de aproape 60 de metri, Devetashka are 3 ferestre în tavan prin care pătrunde lumina, facilitând astfel în inerior, creșterea vegetației. Un mic pârâiaș șerpuiește pe lângă pereții stâncoși ai peșterii, făcând ca locul să pară un micro univers înglobat într-o capsulă de piatră.

Cascadele Krushuna-excurie de o zi in apropiere de Bucuresti
pestera devetashka

Peștera Devetashka mai este cunoscută și pentru cele mai mult de 35.000 de exemplare de lilieci care se adăpostesc aici, pe care nu-i vezi, însă al căror chițăit îl auzi continuu.

E spectaculoasă Devetashka și dacă tot ai ajuns în zonă, ar fi păcat să pleci fără să-i faci o vizită.

Orașul Lovech

De la peștera Devetaska până în Lovech mai faci încă 20 de minute. Orașul e mic și deloc turistic, însă chiar și așa, găsești câteva locuri de admirat. Poți vizita vechea cetate cocoțată pe deal, sau te poți relaxa pe malul râului Osam, privind clădirile colorate de pe celălalt mal și podul acoperit, devenit simbol al orașului.

Lovech, bulgaria

Noi am mers în Lovech pe înserat pentru a lua cina. Ne-am mai plimbat pe câteva străduțe, am traversat podul acoperit (singurul din Balcani), apoi am făcut cale întoarsă spre casă.

Orasul Lovech

Concluzii

Eu zic că merită să bați drumul până în Bulgaria ca să vizitezi cascadele Krushuna, peștera Devetashka și orașul Lovech, în loc să te îndrepți spre atât de mult umblata vale a Prahovei. Nu stai în coloană pe drum și mai schimbi peisajul.

Drept e că zona e săracă și ai impresia că te întorci cu câțiva zeci de ani în urmă, dar asta te face să te gândești că România nu-i chiar coada cozii.

Hai, nu mai sta pe gânduri, umple rezervorul și pornește motorul! Next stop – Cascadele Krushuna and more…

Cascadele Krushuna-excurie de o zi in apropiere de Bucuresti

Fii la curent și cu alte postări și urmărește blogul meu de călător pe facebook sau instagram. Te aștept să vizităm împreună lumea!

CITEȘTE ȘI:

Cascada Hotnitsa, popas de liniște și sălbăticie în apropiere de Veliko Târnovo

De mână cu marea, spre Capul Kaliakra

Vizită la Castelul Reginei Maria, Balcic

Apus de soare în Balcic

8 Comments Write a comment

8 Comments

  • adailton 10 august 2018

    Senzatia ca, vorba ta, ca Romania nu ii chiar coada cozii, o am si eu cand merg prin Ucraina, partea nordica, turceasca a Ciprului sau mai nou, Georgia.

    • Andreea 10 august 2018

      N-am ajuns încă pe acolo, deci nu știu cum e, așa că te cred pe cuvânt.

  • Ella 12 august 2018

    Superbe fotografiile! Mi-au plăcut și mie toate locurile astea, în special peștera. Dacă n-ați fost la Canionul Emen îți recomand să-l pui pe listă, e un loc impresionant, printre preferatele mele din Bulgaria.

    • Andreea 13 august 2018

      Bună Ella! Am vizitat canionul Emen de două ori! E splendid! Mi-a plăcut foarte mult! Și cascada Kaya Bunar e faină de văzut. Nu e departe de Emen. Bănuiesc că ai fost deja acolo!
      Te pup și călătorii frumoase îți doresc! 🙂

  • Julia 13 octombrie 2018

    Foarte frumos traseu.
    Ma gandeam oare daca se poate face excursia si in perioada asta, toamna tarzie aproape?

    Te pup

    • Andreea 13 octombrie 2018

      Cum sa nu… traseele de la cascadele Krushuna sunt mai mult niste plimbari prin padurea, care probabil acum arata superb, iar Devetashka cred ca poate fi vizitata oricand. Pup si la drum!

  • ZMD 10 august 2022

    Frumoasa postarea si imaginile inedite! Cred ca in curand voi face un drum catre Lovech.
    Apropo, unde ati mancat in Lovech sau Krushuna, ai ceva recomandari?
    Multumim pentru informatiile pretioase.
    Numai bine va dorim!

    • Andreea 19 august 2022

      Buna! Noi am mancat in centrul vechi din Lovech. Gasesti acolo mai multe restaurante din care poti alege. La Krushuna nu prea ai variante.
      Cu drag si vacanta frumoasa!

Leave a Reply