fbpx
4 trasee montane pentru începători

4 trasee montane pentru începători, în munții Bucegi

Cauți mai mereu vara locuri în care să fugi de căldura înăbușitoare dintre blocuri. Ai vrea să te îndrepți spre munte, dar te gândești că-n ultimele luni n-ai mai trecut pe la sală și nu mai ești chiar în formă. Ei bine, eu zic să uiți de asta! Urcă în mașină și pornește încrezător spre munte pentru că ți-am pregătit 4 variante de trasee montane pentru începători, pe care le poți parcurge în munții Bucegi.

N-ai nevoie de prea multă condiție fizică, ci de chef, bună dispoziție și câțiva prieteni care să te însoțească. Traseele despre care îți voi povesti sunt domoale, așa că pot fi parcurse cu ușurință de către adulți și copii.

Sinaia-Poiana Stânii

Primul dintre cele 4 trasee montane pentru începători este Sinaia-Poiana Stânii. Acesta este de fapt echivalentul unei plimbări prin pădure, pe celebra Potecă Regală străbătută cu mulți ani în urmă de însuși Carol I. Aceasta leagă Castelul Peleș de Poiana Stânii, locul în care pe vremuri se aflau sălașurile cu cirezi de vaci ale familiei regale. În anumite ocazii de sărbătoare, aceasta urca în poiană pentru a lua parte la diverse petreceri câmpenești, alături de oaspeți de seamă.

Traseul începe din drumul auto care merge spre cota 1400. Imediat după Cabana Schiori vei găsi pe stânga o parcare unde poți lăsa mașina, apoi traversezi și urmărești drumul care duce spre dreapta. Vei vedea Poteca Regală semnalizată și vei începe traseul.

Acesta este marcat cu dungă albastră și merge șerpuind printre copaci, până sus în poiană. Odată ajuns, poți continua către stâncile Franz Joseph care se află la 10 minute distanță, sau te poți relaxa la firul ierbii.

Ai nevoie de aproximativ o oră/o oră și jumătate pentru a străbate drumul regal din Sinaia până în Poiana Stânii. Găsești aici mai multe detalii și poze de pe traseu.

PLimbare din sinaia pana inpoiana stanii

Gura Diham – Cabana Diham

Deși despre traseul Gura Diham-Cabana Diham se spune că ar fi de dificultate medie, crede-mă, în afară de primul urcuș, care cere câteva pauze de tras sufletul, restul e floare la ureche!

Traseul acesta e printre preferatele mele! Priveliștile sunt frumoase, din Șaua Dichiului poți privi Coștila, iar când ajungi la cabana Diham primești răsplata finală – vârful Bucșoiu înconjurat de verde, muult verde, sau alb, sau amândouă, în funcție de anotimp.

Traseul spre cabana Diham pornește de la Complexul Diham și este comun până la un moment dat cu cel care merge spre Poiana Izvoarelor. Drumul se bifurcă apoi, iar o săgeată îți arată că trebuie să faci dreapta și să urmărești trunghiul albastru.

trasee usoare in bucegi

Până la cabană faci aproximtiv 2 ore. Străbați pădurea de mesteceni, te oprești prin poienițe, apoi, când ajungi la destinație, te odihnești la poalele Bucșoiului sau te înfrupți din bunătățile de la cabană.

Am parcurs și noi traseul acesta într-o zi frumoasă și călduroasă de primăvară, iar despre cum a decurs, poți citi aici.

Gura Diham – Poiana Izvoarelor

Traseul către Poiana Izvoarelor pleacă tot de la Complexul Gura Diham și, cum îți spuneam mai devreme, este comun până la un punct cu cel care merge spre cabana Diham.

După primul urcuș, intri în pădure și urmezi de data aceasta poteca ce duce spre sânga. Urmărești marcajul cu dungă roșie și pornești aventura prin pădurea frumos luminată de soare și plină de păsări cântătoare.

Dar nu uita că vremea la munte poate fi schimbăroare, iar pădurea prietenoasă pe care ai străbătut-o la dus se poate trasforma într-un loc aproape de nerecunoscut, dacă te prinde ploaia pe traseu.

Așa ni s-a întâmplat nouă. Deși vremea părea stabilă și începutul traseului a decurs fără probleme, la întoarcere am avut parte de ploaie, bubuieli și multă ceață.

Așa că recomandarea mea este să verifici vremea de fiecare dată înainte de a te aventura pe vreun traseu montan, fie el cât de ușor și să ai la tine mereu pelerina de ploaie.

Poți citi aici întreaga noastră poveste de pe traseu.

Bușteni – Cascada Urlătoarea

Închei lista de trasee montane pentru începători, cu celebrul Bușteni – Cascada Urlătoarea. Mi-e greu să cred că sunt mulți cei care n-au ajuns măcar o dată la atât de vizitata cascadă.

trasee usoare in bucegi

Din Bușteni traseul începe din dreptul hotelului Silva și este marcat cu bulină roșie. Fără a pune nici un fel de probleme, acesta poate fi străbătut în orice anotimp.

Cascada Urlătoarea nu impresionează nici prin mărime și nici prin debitul de apă, însă traseul până acolo e plăcut. Pădurea e primitoare, potecile sunt late, iar într-un loc găsești amenajată o masă cu banci pentru picnic.

Cei mici iubesc traseul acesta. N-o fi cascada Urlătoarea cea mai grozavă cădere de apă, dar pentru copii e specială! Așa că dacă vrei să-i înveți pe prichindei să iubească natura, traseul acesta poate fi o variantă de început.

5 trasee usoare in bucegi

Trasee montane pentru începători – recomandări

Dacă te-ai hotărât să te avânți pe vreuna din variantele de trasee montane pentru începători prezentate, nu te baza pe faptul că, doar pentru că nu prezintă dificultăți tehnice, nu vei avea nevoie de o încălțăminte adecvată. Pune în picioare de fiecare dată, bocancii. Poți preveni astfel tot felul de accidente la care ești expus pe drumurile de munte.

Nu te abate de la potecile marcate.

Respectă pădurea! Nu rupe florile, nu scrijeli copacii și nu arunca gunoaie pe jos. Fii civilizat! Prețuiește natura!

Fii la curent cu următoarele postări și urmărește blogul meu de călător pe facebook și instagram. Te aștept să vizităm împreună România!

CITEȘTE ȘI:

Traseu la Crucea Caraiman

Ceai fierbinte și soare la Cheile Grădiștei

Traseu la Cascada Cailor și Lacul Știol

Traseu în Piatra Craiului. Casa Folea – La Table – Refugiul Grind

2 Comments Write a comment

2 Comments

  • Dana august 30, 2018

    Ai dreptate, traseele sunt ușoare! În plus,reprezintă o adevărată porție de sănătate. Drumeții frumoase în viitor!

    • Andreea august 30, 2018

      Sunt de acord cu tine! Mulțumesc, asemenea!

Leave a Reply

%d blogeri au apreciat: