Atracții turistice din Anvers, Belgia
În timpul scurtei noastre șederi în Belgia, am reușit să vizităm, printre altele, și câteva atracții turistice din Anvers. Am venit cu trenul din Bruxelles, iar prima oprire a fost bineînțeles, în gara din Anvers.
Gara din Anvers
Aceasta este cunoscută ca fiind una dintre cele mai frumoase gări din Europa. Denumită și gara-catedrală, datorită arhitecturii cu turnuri și arcade, aceasta impresionează prin boltele mari de sticlă, prin ceasul înalt de deasupra intrării, care nu se oprește niciodată din a măsura timpul și prin magazinele pline cu bijuterii din aur sau diamante.
De aici am luat-o la pas pe bulevardul principal, fără a avea vreo țintă anume, lăsând ca drumul să ne ducă spre un necunoscut pe care abia așteptam să-l descifrăm în cele câteva ore pe care le mai aveam la dispoziție până la lăsarea serii.
Piața Mare, Fântâna Brabo și Casele Breslelor
În scurt timp am ajuns în Piața Mare (Grote Markt) ce adăpostește clădirea primăriei cu cele 87 de steaguri care aparțin orașului, Flandrei, Națiunilor Unite, statelor membre UE și celor care au consulat în Anvers.
Aici se află și celebra Fântâna Brabo, una dintre cele mai căutate atracții turistice din Anvers. Aceasta îl înfățișează pe soldatul cu același nume, care a eliberat portul din Anvers, învingându-l în luptă pe monstrul Antigon, tăindu-i mâna și aruncându-i-o în râu.
De Fântâna Brabo este legat și numele orașului, care în olandeză înseamnă ”mâna care aruncă”- ”hand werpen”, transformată mai târziu în Antwerpen.
Tot în Grote Markt am întâlnit și câteva clădiri cu vârfuri ascuțite, lipite unele de altele, cu geamuri imense și statui aurite, asemănătoare celor din Bruxelles, reprezentând Casele Breslelor. Acestea sunt foarte elegante, datează din secolul al XVI-lea și sunt construite în stil flamand.
În afară de câțiva turișți rătăciți prin piață, fără pelerine și umbrele, uzi leoarcă, care se grăbeau să se adăpostească pe undeva, n-am mai întâlnit pe nimeni, așa că n-am mai întârziat prea mult și am continuat spre portul orașului, unul dintre cele mai mari din Europa.
Nori gri, umezeală și vânt, străzi pustii cu bănci goale și câteva umbrele rătăcite prin port, cam așa arăta Anvers-ul la prima noastră întâlnire. Început de toamnă tristă, bacoviană…
Faleza și Castelul Het Steen
Ne-am plimbat pe faleza fluviului Escaut și am trecut pe lângă frumosul castel medieval Het Steen (Castelul de piatră), care astăzi găzduiește Muzeul Maritim și care din punct de vedere arhitectural mă duce acum cu gândul la fortăreața Gravensteen din Gent.
Catedrala din Anvers
Ne-am întors apoi privirile către mărețul turn al Catedralei din Anvers, devenit unul din simbolurile orașului, despre care se spune că ”este drept ca un strigăt, frumos ca un catarg și luminos ca o lumânare”. Catedrala închinată Fecioarei Maria este cea mai mare construcție romano-catolică din Belgia, iar turnul vizibil din mai multe puncte ale orașului măsoară o înălțime de 123 de metri.
Atracții turistice din Anvers – Casa memorială Rubens
Ultima oprire am făcut-o la casa memorială a lui Rubens (Rubenshuis), sperând ca ploaia să se mai domolească și din fericire am prins ultima oră de intrare. Am avut aici parte de o experientă frumoasă, plimbându-ne prin casa în care a trăit Rubens, privind de la ferestre grădinile verzi ale micului palat, asimilând picturi și explicații valoroase.
Am mai fi vrut să mai stăm ca să putem ajunge și la alte atracții turistice din Anvers, însă oboseala și frigul au învins. Ne-am oprit într-un restaurant unde ne-am încălzit, hrănit și odihnit, apoi ne-am întors către gară, de unde am luat trenul înapoi spre Bruxelles, așteptând ca următoarea zi să ne poarte spre noi locuri, de data aceasta, mai luminoase și însorite.
Fii la curent și cu alte postări și urmărește blogul meu de călător pe facebook și instagram. Te aștept cu multe poze din lumea noastră mare!
CITEȘTE ȘI:
Ghid turistic. Ce vizitezi în Bruxelles, capitala Belgiei?
Giethoorn-mica Veneție a Olandei
9 Comments
mopana 17 decembrie 2015
Superb. Dar, asa cum ai spus si tu, uneori parca nu merita sa inghesui prea multe obiective in prea putin timp. Asa faceam si eu cu tata in anii din urma. Anul asta, insa, la Viena, am preferat sa vizitam mai putin si sa simtim mai mult savoarea orasului. Si a fost mult mai bine si mai putin obositor. 🙂 Sarbatori Fericite!
Andreea 18 decembrie 2015
Mulțumesc, la fel și ție și celor dragi ai tăi! Cât despre Viena, e un oraș absolut superb de care nu mă mai pot sătura! O sursă inepuizabilă de frumuseți…
mopana 18 decembrie 2015
Stiu, eu l-am intrebat pe tata de ce nu ramanem sa traim acolo 🙂
danetigress 1 ianuarie 2016
Great post, I love Belgium and also did a blog post but on a small city called Tournai !
Andreea 1 ianuarie 2016
I just read your post and I really liked it. Thanks Danetigress!
danetigress 1 ianuarie 2016
Thanks as well, and wish many great things for your blog in 2016
Andreea 1 ianuarie 2016
Thanks, same to you!
Bogdan Zaharia 8 ianuarie 2016
Sunt fascinat de Belgia. Am avut o mini vacanta de 2 saptamani in Bruxelles si am ramas placut surprins. Prima oara cand am regretat ca a trebuit sa plec dintr-un loc.
Mopana la fel si eu intreb la fel. De ce nu traim acolo unde vrem ?
Andreea 8 ianuarie 2016
Bogdan, dacă întrebarea ta nu este retorică, cred că tu ești persoana cea mai potrivită ca sa-ți răspunzi. Oricum ești norocos că ai avut la dispoziție două săptămâni să explorezi Belgia după bunul tău plac…te invidiez 🙂