Traseu spre Canionul 7 Scări

Nimic nu e mai reconfortant decât o plimbare la munte toamna târziu, pe cărări îngălbenite de frunze căzute, pe lângă izvoare limpezi și cascade, alături de prieteni dragi cu care să împarți bucurii și noi descoperiri.

Am sărbatorit în luna noiembrie ziua de naștere a Corinei, însoțitoarea mea în aproape toate călătoriile și tot în noiembrie am celebrat 10 ani de când ne-am cunoscut și împrietenit, 10 ani minunați de prietenie adevărată și încredere pe care sper să-i transformăm în 20, 30, apoi într-o viață.

Ne-am oferit amândurora cadou o drumeție la munte și am plecat vineri dimineață, alături de alți câțiva prieteni spre Timișul de Sus. Am virat dreapta chiar din DN spre Domeniul Dâmbul Morii, de unde începe celebrul traseu spre Canionul 7 Scări.

indicator 7 scari

Am parcat și am intrat pe traseu spre Canionul 7 Scări, urmărind marcajul cu dungă galbenă la nu mai mult de 2 grade celsius. Peisajele care se deschideau înaintea ochilor noștri ne făceau să uităm repede de frig. O frumusețe aproape ireală, greu de descris în cuvinte!

promoroaca la 7 scaripeisaj de toamna la canionul 7 scari traseu spre canionul 7 scari toamnasoare pe drumul catre canionul 7 scari

Vă recomand ca înainte să vă aventurați pe traseu spre Canionul 7 Scări să verificați dacă acesta este deschis sau nu.

Noi n-am făcut-o, iar când am ajuns în fața cabanei de unde știam că trebuia să cumpărăm bilete pentru a-l traversa, am constatat că era închisă. Abia atunci am verificat pagina de facebook dedicată canionului și am aflat că acesta urma să fie deschis doar în weekend.

Am continuat totuși traseul până la punctul de intrare, am făcut două fotografii, apoi ne-am întors cu lecția învățată și fără regrete, pentru că drumul până acolo a fost tare frumos.Traseu Canionul 7 scari intrare pe traseu Canionul 7 scari

Și pentru că nu voiam să ne dăm bătute, a doua zi, în formulă restrânsă, doar eu și Corina, am prelungit momentele de sărbătoare parcurgând același traseu spre Canionul 7 Scări, pe care îl bătătorisem cu o zi înainte.

De data aceasta însă,  datorită luminii calde a soarelui de amiază am avut o cu totul altă viziune asupra peisajului. Mai multe imagini de pe traseu puteți viziona în clipul realizat de Corina.

dimineata la canionul 7 scari

După ce am plătit la cabană taxa de 10 lei, am așteptat aproximativ 30-40 de minute ca să intrăm, pentru că în fața canionului, un grup de 160 de tineri veseli și gălăgioși așteptau la rândul lor să-l traverseze.

scoala de ghizi montani la canionul 7 scari

Când, în sfârșit, ne-a venit rândul, am urcat cu atenție prima scară verticală, apoi am traversat prima pasarelă care ne-a purtat spre un loc cu adevărat uimitor.

pasaj in canionul 7 scari

Canionul 7 Scări se întinde pe o lungime de 160 de metri în masivul Piatra Mare, iar pentru traversarea lui au fost amenajate pasarele și scări metalice aproape verticale, dintre care cea mai înaltă măsoară 14 metri. Pârâul 7 Scări traversează canionul formând pe traseu cascade care sporesc spectaculozitatea locului. Una din cascade coboară foarte aproape de scara cea mai înaltă din canion, dând un plus de adrenalină celor care traversează acest segment. Canionul 7 Scari Canionul 7 Scari

Am contiuat să urcăm cu avânt scările Canionului strângând cu putere balustrăzile și călcând cu atenție pe fiecare treaptă de oțel, privind necontenit în jur la cascade, la pereții de stânci și la pata mică de cer care se mai vedea deasupra noastră. Cu cît ne apropiam mai mult de ieșire, cu atât peisajul devenea mai sălbatic și spectaculos.Canionul 7 Scari Canionul 7 Scari

Canionul 7 Scări se traversează în aproximativ 20 de minute și merită vizitat. E un loc unic în România și fără a fi periculos, necesită totuși o încălțăminte adecvată, pentru a evita posibile accidente.

După traversarea canionului, traseul continuă spre vârful Piatra Mare, însă pentru cei care nu vor să meargă în ceastă direcție, un traseu de întoarcere, marcat cu bulină roșie face un ocol și coboară prin pădure la baza canionului, pe cărări luminoase, însă mai puțin îmblânzite, printre copaci căzuți și bolovani stâncoși.

culori de toamna la canionul 7 scari

Deși s-a cam lăsat așteptată, experiența din minunatul traseu spre Canionulul 7 Scări s-a dovedit a fi una provocatoare și declanșatoare de bună dispoziție și puțină adrenalină. Aștept cu nerăbdare întoarcerea sezonlui cald, cu zile lungi și multă lumină ca să putem parcurge fără grabă traseul în întregime, până pe vârful Piatra Mare.

CITEȘTE ȘI:

Lacul Știol și Cascada Cailor
Gura Diham-Cabana Diham
Traseu la Crucea Caraimanului

21 Comments Write a comment

Please add an author description.

21 Comments

 • mopana noiembrie 30, 2015

  Superb. Si postul si cum e scris si fotografiile. Avem o tara frumoasa 🙂

  • Andreea decembrie 1, 2015

   Mă bucur că ți-a plăcut, Monica! Într-adevăr, avem o țară minunată ce trebuie descoperită de cât mai mulți.

   • mopana decembrie 1, 2015

    Nu prea stim s-o laudam. Noroc ca mai exista oameni ca tine… a se citi drumeti ca tine 🙂 … care mai si scriu despre asta

 • Globalinfo4all decembrie 4, 2015

  It’s a nature gift and one of the best place to visit!!!

  • Andreea decembrie 4, 2015

   Yes, indeed, autumn turn any piece of nature into a magical place.

 • Andreea decembrie 5, 2015

  I m glad. It means my article has reached its goal.

 • Andreea decembrie 5, 2015

  Thank you! 🙂

 • Jim martie 6, 2016

  wonderful pictures. I especially liked your 7th pic.

  • Andreea martie 6, 2016

   Thanks, Jim! I like it too. The sunlight is so intimate…so beautiful…

 • itsathought2 martie 6, 2016

  Wow. It looks like an enchanted forest.

  How wonderful that they made the canyon accessible for most people.

  • Andreea martie 6, 2016

   Yes, it s easy to cross it. I hope you’ll do it some day 🙂

 • Andra83 martie 6, 2016

  E foarte frumoasa locatia, merita vazuta 🙂 Cand am fost eu, s-a nimerit vreme ploioasa, dar tot a fost ireal sa ma intind pe pajiste si sa privesc cum se invart copacii deasupra. Si imi amintesc ca am venit in pas alergator din halta spre traseu. Hehe, mai era vreo vulpe la cabana??
  Ma bucur ca ti-am descoperit blogul, si eu iubesc plimbareala 😉

  • Andreea martie 7, 2016

   Ce fain! Tocmai mi-ai facut o pofta nebuna de mers in padure…nu ne-am intalnit nici cu vulpita si nici cu Martinel, iar pe el chiar nu tineam neaparat sa-l vad:))
   Si eu ma bucur ca ne-am intalnit, ti-am rasfoit la randul meu “cernelurile” si unele din ele chiar m-au impresionat. Felicitari!

   • Andra83 martie 7, 2016

    Ma bucur ca ti-au placut ‘fara’cernelurile mele :))
    Si da, cea mai mare groaza de fiecare data cand mergeam prin padure era Martinel, desi sincer, ma rodea o curiozitate sa dau ochii cu el :))

    La cat mai multe bilete de tren compostate ;)))

    • Andreea martie 8, 2016

     Mersi:) La cat mai multe “fara cerneluri” si tie si multe plimbari in lumea asta mare si minunata.

 • edwardivanfadli martie 7, 2016

  How amazing place is 🙂

 • Calatorii de Weekend mai 29, 2016

  Ce-mi plac pozele pe care le-ai făcut! Big Like! 🙂

  • Andreea mai 29, 2016

   Multumesc, am prins un moment de toamna neasteptat de frumos!

 • elenamarinalexe martie 1, 2017

  Minunate imaginile…Sunt profund emoționată privindu-le.Mulțumiri! 🙂

Leave a Reply

%d blogeri au apreciat: