Popas la Abația Cisterciană din Cârța, Sibiu

Mănăstirea Cisterciană Cârța, Sibiu – un loc unic în România

Iubesc Sibiul și de fiecare dată când mă întorc la el, descopăr ceva nou – o stradă neumblată, un zid neștiut, gustul unei noi arome de înghețată sau chipuri noi de copii care aleargă în tălpile goale printre țâşnitorile din Piața Mare, de fiecare dată cu aceeaşi bucurie de neoprit.

Ultima descoperire am făcut-o săptămâna trecută, în timp ce ne aflam în tranzit spre București și căutam un loc în care să ne oprim pentru o pauză de relaxare.

Aflasem de Abația Cisterciană Cârța întâmplător, răsfoind internetul, iar acum urma să facem un popas ca s-o vedem pe viu. Aceasta se află la aproximativ 45 de km distanță de Sibiu și este un loc unic în România.

Despre ordinul cistercienilor și prezența lor în România

Până să ajungem la Abația Cisterciană Cârța, nu mai auzisem de cistercieni. Aceștia sunt reprezentanții unui ordin călugăresc catolic apărut în Franța în jurul anului 1098.

Cistercienii își construiau mănăstirile în locuri izolate și mlăștinoase și trăiau foarte auster. Munceau întreaga zi, cu mici pauze din 3 în 3 ore pentru rugăciune, erau vegetarieni, nu își încălzeau locuințele și vorbeau între ei doar strictul necesar.

Principiul după care se ghidau era: Roagă-te și lucrează!

manastirea carta-exterior

În România au existat două mănăstiri cisterciene. Prima la Igriș, în județul Timiș, unde s-au pus şi bazele primei biblioteci de pe teritoriul României, iar a doua la Cârța, aceasta fiind singura care s-a păstrat. Mănăstirea de le Igriș a fost distrusă în timpul unor invazii ale tătarilor și nu a mai fost reconstruită.

Abația Cisterciană Cârța a fost la rândul ei construită pe locul unei mlaștini și ridicată mai întâi din lemn apoi din piatră, sub îndrumarea unor meșteri francezi. Astfel a devenit prima construcție gotică din Transilvania.

Cu timpul, călugării de la mănăstire au început să fie atrași de viața luxoasă, uitând de principiile monahale, ceea ce a dus la desființarea abației, la ordinul lui Matei Corvin.

Astăzi, biserica dintre ruine servește drept loc de închinare pentru comunitatea evanghelică din Cârța.

manastirea carta

Cum ajungi la Cârța?

Dacă vii dinspre Sibiu, o iei pe drumul către Brașov, apoi după localitatea Scoreiu virezi la stânga, chiar în dreptul indicatorului. De acolo până în centrul satului mai ai de parcurs 3 km.

De la intrarea în sat, mergi pe drumul principal care cotește spre dreapta și trece prin dreptul mănăstirii. Imediat vei vedea și parcarea unde poți lăsa mașina.

turn si ruine la abatia cistercianacarta

Cum a decurs vizita noastră la Abația Cisterciană Cârța?

După ce am cumpărat bilete, ne-am îndreptat nerăbdători spre poarta cu rozetă (sau fereastră polilobată), care ne atrăgea ca un magnet. Era așa de frumoasă, iar lipsa acoperișului ne-a dus imediat cu gândul la mănăstirea Carmo din Lisabona, cu aceleași ziduri înalte și arcade construite în stil gotic.

Curtea interioară adăpostește unicul cimitir al soldaților germani căzuți în septembrie 1916 și tot aici se află și statuia lui Roland, erou ce simbolizează dreptatea și libertatea.

abația cisterciană din cârța-curtea interioara
abația cisterciană din cârța-curtea interioara

Am traversat aleia de piatră care desparte curtea în două și am intrat în interiorul bisericii, unde ne-a întâmpinat o atmosferă prietenoasă. Pe marginea băncilor am găsit așezate cărți cu imnuri, gata pregătite pentru slujbă.

Lumina caldă a soarelui ce trecea prin ferestre ne-a făcut să mai zăbovim. Am privit cu atenție în jur, am citit informații interesante legate de ordinul cistercienilor, apoi am ne-am așezat în liniște preț de câteva minute.

La ieșire am urcat în clopotniță. Accesul se face printr-o deschizătură mică, ascunsă în partea stângă a curții interioare. Am intrat aplecați pe sub tocul ușii făcute parcă pentru pitici, apoi am urcat cu grijă treptele întunecoase și abrupte până sus în clopotniță, de unde am privit ruinele încadrate de verdele puternic al ierbii.

Locul care ne-a plăcut cel mai mult a fost cel în cel în care se află ruinele sălii capitulare, a biliotecii și a dormitorului comun.

Cele două ferestre gotice încadrate într-o arcadă romanică ne-au cucerit instantaneu… o îmbinare unică de stiluri arhitecturale ce ne-a făcut să decretăm că acestea sunt cele mai frumoase ruine pe care le-am văzut până acum.

La final ne-am răsfățat în balansoarul din curte și ne-am destins într-un legănat ușor timp de câteva minute, apoi ne-am continuat drumul spre casă.

satul carta

A fost o plăcere să descoperim Abația Cistercienă Cârța, un monument unic și mai puțin populat, un loc care face toți banii și însutit mai mult!

CITEȘTE ȘI:

Lacul Sfânta Ana și Tinovul Mohoș

Cu mocănița pe Valea Vaserului

Lacul Colibița – impresii de pe mal

4 Comments Write a comment

4 Comments

  • nicu marin 31 august 2016

    frumos. si ai uitat sa spui ca e prima constructie gotica din Transilvania si susrsa de inspiratie pentru goticul transilvan.
    Bravo f bine scris.

    • Andreea 31 august 2016

      Așa este…ai dreptate:) Mulțumesc pentru sesizare și aprecieri. Fac acum completarea 🙂

  • Iulia 6 iulie 2018

    Felicitari! Foarte frumosa si relaxanta locatia

Leave a Reply