Sugestii și sfaturi pentru călătorii în siguranță
După întâmplarea din Roma, când a fost cât pe ce să rămân fără acte și bani, am început să acord o atenție mai mare aspectelelor legate de siguranța proprie dar și a bagajului cu care călătoresc. Dacă aș fi făcut-o mai de mult aș fi evitat câteva situații neplăcute prin care am trecut de-a lungul timpului. Dar a fost bine și-așa pentru că tocmai acele situații m-au făcut să devin mai vigilentă. Din experiența proprie vin azi cu câteva sfaturi pentru călătorii în siguranță.
Nu pleca la drum fără asigurare
Eu n-am mers niciodată pe principiul ”n-o să mi se întâmple chiar mie”, așa că am călătorit întotdeauna cu o asigurare medicală. Fii și tu precaut atunci când pleci la drum și asigură-te. Dacă pleci cu bagaj de cală în care știi că ai obiecte de valoare, fă-ți o asigurare și pentru el. E neplăcut să ajungi la destinație fără trolerul cu care ai plecat, iar în caz de pierdere sau întârziere, poți primi despăgubiri.
Dacă planifici o vacanță cu mult timp îniante, de exemplu din vară pentru revelion, gândește-te la o asigurare storno. În câteva luni se pot întâmpla atât de multe. Asigurarea storno vizează printre altele și aspecte care țin de anularea sau întreruperea călătoriei.
Ai grijă de bagaj
În afară de asigurare, îti poți personaliza bagajul de cală astfel încât atunci când ajungi la destinație și trebuie să-l ridici, să nu-l confunzi cu un altul, tu sau altcineva. Dacă trolerul tău are o culoare închisă și o formă ușor confundabilă, îi poți lega o panglică colorată sau poți lipi un sticker pe el. N-ar fi rău să-i pui și un lăcățel, pentru orice eventualitate.
Ține banii, cardurile și actele în locuri sigure
Unul dintre cele mai importante sfaturi pentru călătorii în siguranță, este acesta: Ai grijă de acte și bani!
Până să merg la Roma nu m-am gândit la un alt loc în care aș putea ține banii și actele, în afară de portofel. Iar portofelul unde să stea în altă parte dacă nu în rucsac? Numai că atunci când ții rucsacul în spate și te afli în aglomerație, se pot întâmpla lucruri care să-ți strice buna dispozitie sau chiar să-ți ruineze vacanța. Am scris aici despre cum am fost la un pas de a rămâne fără acte și bani într-o stație de metrou din Roma.
Ca să nu ajungi și tu în situația asta, gândește-te la o alternativă mai sigură decât portofelul. La mine alternativa a fost o borsetă purtată pe piele, în jurul taliei, pe care am cumpărat-o ulterior din Decathlon. Încă o mai port și mă mulțumeşte.
Iar în privința actelor, fă-ți copii de rezervă pe care încearcă să le ții în altă parte, nu în același loc cu actele originale.
Cazează-te într-o zonă bună
Personal, prefer cazările în centrul orașului, chiar dacă sunt mai scumpe. Acestea oferă un acces facil în zonele turistice și te scutesc de grija transportului în comun. Dar cel mai important este faptul că de multe ori îți oferă o mai mare siguranță. Poți hoinări fără grijă noaptea, iar traseul de întoarcere spre hotel nu mai e chiar o problemă.
Așadar, informează-te înainte de a-ți alege zona de cazare și pune preț pe siguranța ta și a celor cu care călătorești!
Alege-ți cu grijă restaurantele în care mănânci
De sfatul acesta e bine să ții cont în toate călătoriile tale, însă mai ales în cele pe care le faci în sezonul cald. Atunci e perioada în care preparatele se alerează foarte repede, iar dacă nu ești atent, te poți procopsi cu o intoxicație alimentară de toată frumusețea. Dacă nu vrei să stai în cameră în timp ce ceilalți se bălăcesc sau vizitează orașul, deschide bine ochii. Află care sunt cele mai bune restaurante din zona ta, citește review-urile persoanelor care au servit masa acolo și alege-ți cu grijă preparatele.
Fii atent și la ce cumperi de pe stradă și ține cont de condițiile în care sunt pregătite și păstrate produsele respective.
Ia cu tine mini trusa de prim-ajutor
Fie ea sub formă de cutiuță, borsetă sau chiar pungă de plastic, mini-trusa de prim ajutor nu trebuie să lipsească din bagajul tău. Pune acolo câteva medicamente antiinflamatoare, calmante sau ceva pentru digestie. Nu știi cum te apucă o durere de cap, dinți, burtă sau o răceală în sezonul friguros.
De altfel e bine ca trusa să vină la pachet cu asigurarea de sănătate de care îți spuneam la început. Mai ales dacă știi că suferi de anumite afecțiuni care uneori se pot agrava pe parcursul călătoriei.
Lasă acasă obiectele de valoare
Bijuteriile, ceasurile scumpe sau gadgeturile tale preferate e mai bine să rămână acasă. Ca turist vei merge în locuri aglomerate pe care nu le cunoști și nu vrei să atragi atenția prea mult. Peste tot sunt oameni care au ca ocupație de bază furatul și nu cred că vrei să fii una din victime.
Eu obișnuiam să călătoresc tot timpul cu laptopul la mine ca să am un loc în care să descarc fotografiile. Însă acum îl las acasă pentru că am găsit o altă soluție – iau la mine mai multe SD-uri. În felul acesta nu mai stau cu grija laptopului, iar bagajul e mai ușor.
Și încă ceva…atunci când mergi la restaurant, încearcă să nu-ți înșiri pe masă aparatul foto și telefoanele. Stiu că ești nerăbdător să vezi cum au ieșit pozele, dar e mai bine să aștepți până acasă. Nu știi cum, în câteva secunde de neatenție poți rămâne fără ele.
Nu pierde zborul de întoarcere
Da, știu! Întotdeauna mai e ceva de văzut sau de făcut! Însă gândește-te că vor mai fi ocazii. Încearcă să ajungi la timp la aeroport ca să te poți îmbarca și să păstrezi în suflet amintiri frumoase din călătoria din care te întorci. Cum faci asta?
Pregătește-ți din timp bagajul și află orarul de mers al mijloacelor de transport care te vor duce la aeroport. Dacă mergi cu taxiul, fii sigur că faci la timp comanda și ține cont și de cât de aglomerat e orașul la ora la care pleci. Iar dacă nu ți se pare prea mult, gândește și un plan B sau o rută alternativă, în caz că apar incidente pe traseu.
Sfaturi pentru călătorii în siguranță – Problema terorismului
Din păcate amenințarea teroristă reprezintă unul din motivele pentru care ajungi să ocolești anumite destinații. Să fii precaut e bine, chiar dacă n-ai cum să prevezi următorul incident. Așa că pentru protecția ta, încearcă să eviți aglomerația generată de concerte, parade, etc., oriunde ai fi. Mulțimile sunt de necontrolat și astfel te expui mai multor riscuri. Fii calm și evită persoanele violente. Dacă totuși esti prins în mijlocul unui incident adăpostește-te, dar nu rămâne indiferent nici față de cei pe care îi poți ajuta.
Așadar, călătorește cât mai mult, dar fii în siguranță! Descoperă lumea și ai grijă de tine!
Fii la curent și cu alte postări și urmărește blogul meu de călător pe facebook și instagram. Te aștept să vizităm împreună lumea!
CITEȘTE ȘI:
Sugestii pentru împachetarea hainelor în bagaj
Vacanță la Vatican – Info și recomandări utile
10 locuri de vizitat în România
6 Comments
Cristina 26 decembrie 2017
Eu nu-mi țin niciodată documentele în portofel și bine că nu fac așa: anul trecut mi-am pierdut portofelul cu banii și cardul în Kuala Lumpur (încă o greșeală, de obicei țin banii separați în mai multe locuri și cardul separat, dar atunci nu știu ce-a fost în capul meu). Cum eram decisă a nu-mi strica vacanța, am contactat niște prieteni în Bangkok de mi-au trimis niște bani prin Western Union. Noroc că nu pierdusem și pașaportul, așa am putut ridica banii și m-am putut îmbarca și la zborul de întoarcere.
Apropo de documente, eu îmi fac de obicei o copie-două după pașaport și le pun în locuri separate, în general într-o punguță impermeabilă pentru că nu se știe când plouă. Și mereu încerc să-mi notez dinainte adresa/numărul de contact al Ambasadei/Consulatului României din zona în care ajung. Nu se știe ce se poate întâmpla 🙂
Cu laptop-ul sunt de acord, dacă plec undeva și stau mai puțin de 10 zile clar îl las acasă.
Andreea 26 decembrie 2017
Îți mulțumesc Cristina pentru că mi-ai povestit din experiența ta. Ideia cu copia după pașaport e f bună. Cu permisiunea ta, voi face o completare în articol. 🙂
Nicky 9 ianuarie 2018
Nu iesi nicioadata din casa de schimb/WU cu banii sau portofelul in mana, baga totul al loc in interior si iesi afara cu mainile in buzunar. Nu lasa aparate foto sau telefoane vraiste pe masa la restaurant, nu tine toti bani la un loc, daca se poate, nu umbla cu actele originale la tine…..
Andreea 9 ianuarie 2018
Bune sfaturi! Multumim!
jocuri 15 noiembrie 2019
Un sfat invatat dintr-o mare greseala: luati mereu in excursie un telefon cu baterie ok. Sau o baterie externa incarcata. Am ramas fara baterie la telefon si fara sa stiu sa ajung la cazare. M-am descurcat pana la urma, dar a fost o experienta neplacuta. Notati neaparat adresa de la cazare pe o hartie si eventual cumparati o harta pt restul excursiei daca stiti ca nu va puteti baza prea mult pe telefon.
Andreea 15 noiembrie 2019
Bun sfat! Multumim!