Lisabona, meu amor… (I). Belém și Alfama

Lisabona a fost una din destinațiile la care am visat mult și recunosc, încă mai visez. E un loc minunat cu muzică fado, străzi abrupte, tramvaie de epocă, miros de pește gătit, cu un cer sublim și o lumină caldă, neobișnuită.

Construit ca Roma, pe șapte coline, Lisabona este unul dintre cele mai vechi orașe ale Europei.

După cutremurul din 1755 urmat incendii și tzunami, orașul a fost distrus în proporție de 85%. Singurul rămas în picioare a fost cartierul Alfama.

Reconstrucția orașului a fost făcută sub îndrumarea marchizului de Pombal, a cărui statuie se înalță astăzi în piața ce-i poartă numele.

Transportul în Lisabona

De la aeroport ajungi în centrul orașului cu autobuzul 91. Tot din aeroport poți achiziționa Lisboa Card, cu ajutorul căruia eu am făcut câteva economii. Acesta oferă transport gratuit în oraș și pe două rute în afară: Lisabona-Cascais şi Lisabona-Sintra (cu trenul), precum și intrări gratuite sau reduse la anumite obiective.

Cele mai importante atracții turistice se găsesc în principalele cartiere ale Lisabonei: Belém, Baixa, Bairro Alto, Chiado și Alfama. Astăzi însă vorbim numai despre Belém și Alfama.

Mănăstirea Jeronimus

Cartierlul Belém se află la gura de vărsare a râului Tejo în Ocean și celebrează prin monumentele sale epoca descoperirilor geografice. În Belem poți ajunge cu tramvaiul 15 din Piața Comerțului.

Din Belém a pornit Vasco da Gama în călătoria în care avea să descopere calea maritimă dintre Europa și India. În cinstea acestei descoperiri, regele Manuel I a ordonat ridicarea Mănăstirii Jerónimos. Astăzi ea adăpostește mormântul lui Vasco da Gama, alături de cel al lui Luis de Camões, poetul național al Portugaliei.

Construcția ne-a impresionat prin dimensiuni și prin ornamentele în stil manuelin, un amestec de elemente gotice și motive maritime.

manastirea jeronimos

manastirea jeronimos

Monumentul Descoperirilor și Turnul Belém

Vizavi de Mănăstirea Jerónimos, pe marginea râului Tejo, se află Monumentul Descoperirilor și Turnul Belém. 

Monumentul Descoperirilor comemorează moartea Prințului Henric Navigatorul și are  forma unui vas cu trei pânze. Printre sculpturile decorative pot fi identificate chipurile lui Vasco da Gama,  Luis de Camões și Magelan.

În interior monumentul adăpostește diverse expoziții, iar terasa oferă o priveliște frumoasă asupra râului Tejo și a Mănăstirii Jeronimus.

monumentul descoperirilor manastirea jeronimos vazuta din monumentul descoperirilor

Turnul Belém este considerat a fi simbolul orașului și face parte din patrimoniul UNESCO. A fost construit ca o fortăreață de apărare și inițial era înconjurat în totalitate de apă. Însă după cutremurul din 1755 care a deviat cursul râului Tejo, una din laturile turnului se află acum foarte aproape de mal.

lisabona-turnul bellem turnul bellem

Povestea gustoaselor Pasteis de Belém

Cartierul Belém este locul în care turiştii şi localnicii se adună pentru a savura cele mai bune pasteis de nata (desert cu specific portughez), sub forma delicioaselelor pasteis de Belém.

Desertul ce poartă emblema cartierului are povestea lui, derulată chiar în incinta Mănăstirii Jeronimos și sună cam așa:

Pentru apretarea hainelor, călugării din mănăstire foloseau cantități uriașe de albuș de ou, iar pentru gălbenușuri inventau tot felul de rețete. Așa au luat naștere tartele fine cu gust de vanilie și scorțișoară, la care aveau acces pentru început doar inventatorii lor. Ulterior, pentru a crește veniturile mănăstirii, călugării au deschis o patiserie care a devenit celebră, iar astăzi poartă numele de Antiga Confeitaria de Belém.

În Lisabona sunt numeroase patiserii și restaurante unde se pot servi pasteis de nata, însă localnicii spun că gustul tartelor de la  Antiga Confeitaria de Belém este de neegalat.

Sursa foto: Google

Cartierul Alfama

Districtul Alfama are un farmec aparte pe care nu l-am mai întâlnit în nici o altă zonă a Lisabonei. Labirintul de străduțe înguste, ghirlandele atârnate între clădiri, florile, piețele mici, coliviile cu păsări exotice pe care le întâlnești la tot pasul, rufele întinse la uscat și oamenii care nu se grăbesc niciodată, toate crează o atmosferă unică.

Alfama a fost la început nucleul de la care s-a dezvoltat mai târziu restul oraşului. Acesta a fost locuit de romani, apoi de mauri, de la care s-a păstrat și numele cartierului. Al-hamma înseamnă băi sau fântâni. Se pare că zona a fost traversată în trecut de izvoare termale.

strada in alfama

lisabona-strada in alfama

Ne-am lăsat purtați încoace și-ncolo, pe lângă castelul São Jorhe și am rătăcit pe străduțe alese la întâmplare. Am tras cu ochiul în apartamentele minuscule în care locuiesc înghesuiți, alături de câini sau pisici, oameni săraci, apoi am admirat cartierul de la înălțime, de la terasa Portas del Sol.

lisabona- Portas del Sol Portas del Sol

Am trecut printre case ”învelite” cu azulejos, tramvaie galbene, cluburi de muzică fado și ne-am oprit la Catedrala Santa Maria Maior de Lisboa sau Se de Lisboa, cel mai vechi lăcaș de cult din oraș.

catedrala santa fe

Citește aici continuarea articolului despre alte locuri pe care le-am vizitat în Lisabona (Bairro Alto, Baixa, Chiado, Parcul Națiunile Unite).

2 gânduri despre „Lisabona, meu amor… (I). Belém și Alfama

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *