Lisabona. Obiective turistice din Belem și Alfama

Lisabona a fost una din destinațiile la care am visat mult și recunosc, încă mai visez. E un loc minunat cu muzică fado, străzi abrupte, tramvaie de epocă, miros de pește gătit, cu un cer sublim și o lumină caldă, neobișnuită.

Construit ca Roma, pe șapte coline, Lisabona este unul dintre cele mai vechi orașe ale Europei.

După cutremurul din 1755 urmat incendii și tzunami, orașul a fost distrus în proporție de 85%. Singurul rămas în picioare a fost cartierul Alfama.

Reconstrucția orașului a fost făcută sub îndrumarea marchizului de Pombal, a cărui statuie se înalță astăzi în piața ce-i poartă numele.

Transportul în Lisabona

De la aeroport ajungi în centrul orașului cu autobuzul 91. Tot din aeroport poți achiziționa Lisboa Card, cu ajutorul căruia eu am făcut câteva economii. Acesta oferă transport gratuit în oraș și pe două rute în afară: Lisabona-Cascais şi Lisabona-Sintra (cu trenul), precum și intrări gratuite sau reduse la anumite obiective.

Cele mai importante atracții turistice se găsesc în principalele cartiere ale Lisabonei: Belém, Baixa, Bairro Alto, Chiado și Alfama. Astăzi însă vorbim numai despre cartierul Belem și despre Alfama.

Obiective turistice Belem – Mănăstirea Jeronimus

Cartierlul Belem se află la gura de vărsare a râului Tejo în Ocean și celebrează prin monumentele sale epoca descoperirilor geografice. În Belem poți ajunge cu tramvaiul 15 din Piața Comerțului.Din Cartierul Belem a pornit Vasco da Gama în călătoria în care avea să descopere calea maritimă dintre Europa și India.

În cinstea acestei descoperiri, regele Manuel I a ordonat ridicarea Mănăstirii Jerónimos. Astăzi ea adăpostește mormântul lui Vasco da Gama, alături de cel al lui Luis de Camoes, poetul național al Portugaliei și este unul dintre cele mai căutate obiective turistice din Belem.

Construcția ne-a impresionat prin dimensiuni și prin ornamentele în stil manuelin, un amestec de elemente gotice și motive maritime.

manastirea jeronimos
manastirea jeronimos

Monumentul Descoperirilor și Turnul Belém

Vizavi de Mănăstirea Jerónimos, pe marginea râului Tejo, se află Monumentul Descoperirilor și Turnul Belém.

Monumentul Descoperirilor comemorează moartea Prințului Henric Navigatorul și are forma unui vas cu trei pânze. Printre sculpturile decorative pot fi identificate chipurile lui Vasco da Gama, Luis de Camões și Magelan.

În interior monumentul adăpostește diverse expoziții, iar terasa oferă o priveliște frumoasă asupra râului Tejo și a Mănăstirii Jeronimus.

monumentul descoperirilor
manastirea jeronimos vazuta din monumentul descoperirilor

Turnul Belém este un alt obiectiv turistic pe care îl găsești în Cartierul Belem. Acest este considerat a fi simbolul orașului și face parte din patrimoniul UNESCO.

A fost construit ca o fortăreață de apărare și inițial era înconjurat în totalitate de apă. Însă după cutremurul din 1755 care a deviat cursul râului Tejo, una din laturile turnului se află acum foarte aproape de mal.

lisabona-turnul bellem
turnul bellem

Pasteis de Belém și povestea celebrului desert portughez

Cartierul Belém este locul în care turiştii şi localnicii se adună pentru a savura cele mai bune pasteis de nata (desert cu specific portughez), sub forma delicioaselelor pasteis de Belém.

Desertul ce poartă emblema cartierului are povestea lui, derulată chiar în incinta Mănăstirii Jeronimos și sună cam așa:

Pentru apretarea hainelor, călugării din mănăstire foloseau cantități uriașe de albuș de ou, iar pentru gălbenușuri inventau tot felul de rețete. Așa au luat naștere tartele fine cu gust de vanilie și scorțișoară, la care aveau acces pentru început doar inventatorii lor. Ulterior, pentru a crește veniturile mănăstirii, călugării au deschis o patiserie care a devenit celebră, iar astăzi poartă numele de Antiga Confeitaria de Belém.

În Lisabona sunt numeroase patiserii și restaurante unde se pot servi pasteis de nata, însă localnicii spun că gustul tartelor de la Antiga Confeitaria de Belém este de neegalat.

Obiective turistice Lisabona – Cartierul Alfama

Cartierul  Alfama are un farmec aparte pe care nu l-am mai întâlnit în nici o altă zonă a Lisabonei și e considerat a fi un obiectiv turistic în sine.

Labirintul de străduțe înguste, ghirlandele atârnate între clădiri, florile, piețele mici, coliviile cu păsări exotice pe care le întâlnești la tot pasul, rufele întinse la uscat și oamenii care nu se grăbesc niciodată, toate crează o atmosferă unică.

cartierul alfama
cartierul alfama

Alfama a fost la început nucleul de la care s-a dezvoltat mai târziu restul oraşului. Acesta a fost locuit de romani, apoi de mauri, de la care s-a păstrat și numele cartierului. Al-hamma înseamnă băi sau fântâni. Se pare că zona a fost traversată în trecut de izvoare termale.

strada in alfama
lisabona-strada in alfama

Ne-am lăsat purtați încoace și-ncolo, pe lângă castelul São Jorhe și am rătăcit pe străduțe alese la întâmplare. Am tras cu ochiul în apartamentele minuscule în care locuiesc înghesuiți, alături de câini sau pisici, oameni săraci, apoi am admirat cartierul de la înălțime, de la terasa Portas del Sol.

lisabona- Portas del Sol
Portas del Sol
catedrala santa fe

Am trecut printre case ”învelite” cu azulejos, tramvaie galbene, cluburi de muzică fado și ne-am oprit la Catedrala Santa Maria Maior de Lisboa sau Se de Lisboa, cel mai vechi lăcaș de cult din oraș.

Citește aici continuarea articolului despre alte locuri pe care le-am vizitat în Lisabona (Bairro Alto, Baixa, Chiado, Parcul Națiunile Unite).

Fii la curent și cu alte postări și urmărește blogul meu de călător și pe facebook și instagram. Te aștept să vizităm împreună lumea!

CITEȘTE ȘI:

Cabo da Roca și Palatul Pena din Sintra

Cascais și Boca do Inferno

Lisabona. Cartierele Baixa, Bairro Alto și Chiado

4 Comments Write a comment

4 Comments

 • mopana 23 decembrie 2015

  Nu ai visat in vant la Lisabona. E superb orasul. Ma apuc sa citesc si partea a 2-a 🙂

 • parinticalatori 30 iulie 2016

  Intr-adevar superb oras, merita vazut iar si iar!

 • Alex 6 aprilie 2018

  In Alfama am mers in mai multe locuri unde se canta fado, insa Parreirinha de Alfama este de departe cea mai buna:
  https://www.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g189158-d1371884-Reviews-Parreirinha_de_Alfama-Lisbon_Lisbon_District_Central_Portugal.html
  Se face rezervare prealabila, consumatia minima de persoana este de 30 de euro, insa in acesti bani intra si spectacolul de fado. Trebuie sa stiti ca platiti spectacolul si nu mancarea asta ca sa nu aveti mari asteptari de la mancare care este buna dar care este over priced tocmai pt a putea sustine spectacolul, va dau un exemplu, o sticla de Matheus ( vin rose ) care in orice super market costa 4 E, aici costa 25 E, insa merita toti banii.
  Este un pret mic platit pt experienta. 2 chitaristi si un cantaret/cantareata se aseaza in mijloc si canta de iti vine sa plangi nu alta. In timpul cat ei canta, nu se manaca nu se bea, nu se misca … totul impietreste, nici nu ai cum altfel te transpun prin muzica in starea lor.
  As repeta experienta: Cu siguranta!

  • Andreea 9 aprilie 2018

   Frumoasa experienta! Mersi de sugestie!

Leave a Reply

%d blogeri au apreciat: