Lacurile Plitvice – o zi în paradisul turcoaz al Croației
Parcul Național Lacurile Plitvice e fără discuții unul dintre cele mai frumoase locuri din Croația și bineînțeles, preferatul meu. Lacuri imense turcoaz sau de culoarea smaraldului, cascade bogate și zgomotoase, păduri verzi, fire de apă singuratice prelinse peste stânci și poteci de lemn ce șerpuiesc printre ele…ce să mai, paradis în toată regula!
Croația e țara care se mândrește cu un număr de 8 parcuri naturale, iar dintre ele, Parcul Național Plitvice e cel mai mare și în același timp cel mai vechi din sud-estul Europei.
Însă nu titlurile îl fac să fie atât de căutat, ci măiestria cu care natura a adunat la un loc 16 lacuri și peste 90 de cascade ce oferă celor care vin aici un spectacol extraordinar, plin de forță și candoare.
Cum ajungi la Plitvice
Lacurile Plitvice se află la jumătatea distanței dintre Zagreb și Zadar, așa că fie că te afli în capitala Croației sau pe coasta mării Adriatice, ajungi aici în aproximativ 2 ore și jumătate de mers cu mașina.
La fața locului găsești două parcări imense, câte una la fiecare intrare (parcul are două intrări), iar tariful perceput pentru o oră este de 10 kuna (1,35 euro).
Despre parcări n-aș spune că sunt foarte amenajate ci mai degrabă integrate în peisajul natural al parcului. Practic vei parca în pădure, printre copaci, însă nu-ți fă griji, condițiile sunt bune.
Dacă mergi în Croația cu avionul, poți ajunge la Plitvice cu autobuzul. Găsești aici variante și prețuri pentru plecări din Split, Zadar, Zagreb și încă alte câteva orașe din apropiere.
Iar dacă vrei să scapi de grija transportului, poți opta pentru un tur organizat de o zi, cu plecare din Split, Zagreb sau Trogir. Vei fi însoțit de un ghid, iar detalii legate de orgaizare și prețuri găsești aici.
Cât te costă să vizitezi Lacurile Plitvice
Prețurile biletelor pentru vizitarea Lacurilor Plitvice sunt diferențiate, în funcție de perioada în care le vizitezi. Un bilet de o zi în plin sezon turistic (lunile iunie-septembrie), costă 250 kuna, adică aproximativ 30 euro.
În perioadele de toamnă și iarnă, prețul scade la 60 kuna (8 euro), iar pentru o plimbare primăvăratică printre cascadele și lacurile turcoaz de la Plitvice, vei plăti 100 kuna (13,5 euro). Mai multe detalii despre prețuri găsești pe siteul oficial al parcului.
Parcul Național Plitvice – variante de trasee
Înainte de a merge la Plitvice trebuie să știi că parcul este împărțit în două zone: Lacurile de sus și Lacurile de jos, iar pentru a-l putea explora ai la dispoziție 7 trasee care traversează fie o singură zonă, fie pe amândouă.
Traseele sunt marcate cu litere (A, B, C, E, F, H, K) și au durate și dificultăți diferite. Cel mai scurt are 2-3 ore, iar cele mai lungi ajung la 6-8 ore.
Și locațiile de plecare sunt diferite. Traseele A, B, C pornesc de la intrarea 1, iar traseele E, F și H, de la intrarea 2. Traseul K este singurul pe care-l poți începe de la oricare din cele două intrări.
Traseele sunt foarte bine semnalizate, iar odată ce ai ales unul, tot ce mai trebuie să faci este să urmărești litera corespunzătoare pe plăcuțele de lemn.
Ca să poți hotărî ce traseu ți s-ar potrivi cel mai bine, citește aici detalii despre fiecare în parte.
Lacurile Plitvice: Traseul H
Noi am explorat Lacurile Plitvice pe traseul H. Ne-am prezentat la ora 9 la intrare, am cumpărat bilete, apoi am intrat în magazinul de suveniuri ca să ne luăm pelerine de ploaie. Însă deși prognoza meteo era pesimistă, n-am văzut urmă de ploaie sau nori pe parcursul întregii zile.
Traseul H pornește de la intrarea 2, cuprinde ambele zone ale parcului și durează între 6 și 8 ore, în funcție de viteza cu care mergi și cât de des te oprești.
Până la punctul de începere propriu zis al traseului am mers cu un trenuleț simpatic, apoi per pedes am dat start aventurii.
Prima parte a traseului traversează zona lacurilor de sus și merge în mare parte pe malul acestora, apoi ajunge în apropierea splendidei cascade Galovac, înalta de 25 de metri.
La cascadă traseele se intersectează, iar potecile devin aglomerate. Am așteptat vreo câteva minute bune până să ajungem în dreptul ei. Dar deh, asta se întâmplă atunci când mergi în vacanță în plin sezon turistic.
După ce am parcurs aproximativ 3 sferturi din traseu, am traversat cu barca lacul Kozkac, cel mai mare dintre Lacurile Plitvice, apoi am continuat prin zona lacurilor de jos, a căror principală atracție este cascada Veliki Slap.
Și aici potecile se aglomerează pentru că Veliki Slap sau Big Waterfall are o înălțime de 78 de metri este cea mai impunătoare cascadă din întregul parc.
După ce am privit-o de la bază, am urcat în partea de sus, de unde priveliștea e cu adevărat spectaculoasă. Și turiștii sunt sunt mai puțini, așa că am putut respira și întârzia în voie prin toate cotloanele.
Traseul H nu este dificil, așa că n-ai nevoie de cine știe ce condiție fizică, ci doar de o pereche de încălțări comode cu care să poți bătători drumurile.
La final ne-am întors tot cu trenulețul, care ne-a lăsat exact în punctul din care am plecat dimineață.
Ce trebuie să mai știi
În interiorul parcului găsești 4 restaurante de unde poți cumpăra apă și ceva de mâncare. 2 sunt poziționate în stațiile de plecare ale trenulețului și încă două pe malul lacului Kozkac, acolo unde opresc bărcile.
Plimbările cu trenul și cu barca sunt incluse în preț, iar pentru a putea beneficia de ele vei avea nevoie de biletul de intrare în Parcul Național Plitvice. Pune-l bine și păstrează-l într-un loc sigur întreaga zi.
Parcul se deschide la ora 7 dimineața, așa că dacă vrei să-l vizitezi în plin sezon turistic, încearcă să ajungi cât mai devreme, ca să eviți căldura și aglomerația. Iar dacă pleci în vacanță cu patrupedul, poți vizita împreună cu el lacurile Plitvice. Accesul cu animalele de companie este permis.
Nu uita să dai like paginii de facebook și follow pe intagram. Te aștept să vizităm împreună lumea!
CITEȘTE ȘI:
6 locuri de vizitat în Croația
Cum a fost cu mașina în Croația – traseu, taxe de autostradă și parcări
Dubrovnik, 2 zile în cel mai frumos oraș din Croația
Perast, Muntenegru – minunea de sat de lângă Kotor
3 Comments
Dana 14 octombrie 2019
O locatie de vis. Categoric merita sa vizitati!
Andreea 15 octombrie 2019
Sunt de acord cu tine, Dana!
Auto Draft - Blog De Calatorii In Romania Si Strainatate 28 decembrie 2023
[…] Aici poți găsi mai multe informații despre Parcul Național Lacurile Plitvice. […]