Lacul Sfânta Ana și Tinovul Mohoș

Lacul Sfânta Ana și Tinovul Mohoș – locuri de neratat lângă Băile Tușnad

De câteva zile visam la un decor de toamnă cu dimineți brumate și amiezi însorite, cu frunze galbene și copaci pictați în culori calde, pastelate. Nici nu-mi imaginam cât de repede avea visul meu să devină realitate pe malul lacului Sfânta Ana, lângă Tinovul Mohoș. Acolo am găsit și bruma și soarele și toamna și bucuria de a fi iar în mijlocul naturii.

Lacul Sfânta Ana

Aflat la 24 de km de Băile Tușnad, Lacul Sfânta Ana e un must see al județului Harghita. E singurul lac vulcanic de pe teritoriul României, ce s-a format în craterul Ciomatului Mare, stins cu foarte mulți ani în urmă.

Lacul nu e mare ca dimensiuni. Îl poți înconjura la pas, cu grijă însă, pentru că în zonă trăiesc nici mai mult, nici mai puțin de 19 urși (11 adulți și 8 pui).

Lacul Sfânta Ana și Tinovul Mohoș
toamna la lacul sf ana, tusnad
Lacul Sfânta Ana și Tinovul Mohoș

Îți recomand să te deplasezi prin pădure în grup. Dacă totuși mergi singur, ia la tine o vuvuzelă sau o fluierătoare cu care să-ți faci simțită prezența.

Vei găsi în zonă panouri cu informații despre cum ar trebui să te comporți, astfel încât să eviți animalele sălbatice și ce trebuie să faci în cazul în care dai nas în nas cu moș Martin. Noi nu l-am văzut la față, am auzit doar povești de la localnici.

Pe malul lacului poți sta la picnic sau poți vizita Capela Sfânta Ana, aflată în apropiere. Mai poți face o plimbare cu barca sau poți descoperi la pas, printr-un tur al lacului și alte locuri ascunse de ochii turiștilor mai comozi sau prea precauți.

Lacul Sfânta Ana și Tinovul Mohoș

Pentru că Lacul Sfânta Ana e un obiectiv îndrăgit de turiști, spre prânz, zona se aglomerează, dar nu-ți fă griji, vei avea și unde să parchezi.

Ai două posibilități: fie lași mașina în parcarea de sus, amenajată la 3 km distanță de Sfânta Ana, fie cobori cu ea până în buza lacului și nu mai mergi deloc pe jos. Pentru prima variantă vei plăti 10 lei, iar pentru a doua, 20.

abur deasupra lacului sf ana, Tusnad
lacul sf ana

Tinovul Mohoș – preț și program de vizitare

Dacă ai ajuns la Lacul Sfânta Ana, n-ai cum să nu vizitezi și Tinovul Mohoș. La intrarea în rezervație, cere informații despre el.

Tinovul Mohoș se vizitează numai cu ghid, iar orele de plecare oficiale sunt 10, 12, 14 și 16 în perioada de toamnă. Vara, programul se completează cu încă un tur de la ora 18. Prețul de vizitare – 5 lei/persoană.

 Tinovul Mohoș

Pentru cei care nu știu, tinovul este o zonă mlăștinoasă, în care pânză freatică ajunge foarte aproape de suprafață, formând ochiuri de apă și o vegetație specifică, alcătuită în mare parte din mușchi. În maghiară, Tinovului Mohoș i se mai spune chiar ”Lacul cu mușchi”.

Cea mai interesantă plantă pe care o poți vedea la Tinovul Mohoș este carnivora „Roua Cerului”. În sezonul rece aceasta dispare, așa că dacă vrei să studiezi mai îndeaproape plantele, cel mai bine ar fi să vizitezi Tinovul Mohoș primăvara. Mai poți vedea și superba „Bumbăcăriță”, dar la fel, în sezonul cald.

Tinovul Mohoș

Mai întâlnești în Tinovul Mohoș pinul silvestru, afine, merișoare și două ochiuri de apă în care se oglindește cerul.

Vizita la Tinovul Mohoș durează o oră cu tot cu explicațiile de la început ale ghidului. Merită, zic eu, mai ales dacă n-ai mai vizitat nici un tinov până acum.

Tinovul Mohoș

Bonus – Peștera Sulfuroasă

Pe lângă Lacul Sfânta Ana și Tinovul Mohoș, mai poți vizita Peștera Sulfuroasă de pe Muntele Puturosu. O găsești la aproximativ 10 km de lac, pe drumul spre Băile Balvanyos, în județul Covasna.

Până la Peștera Sulfuroasă ai de parcurs și un drum scurt prin pădure. Poteca e marcată, dar ar fi putut nici să nu fie. Iei urma mirosului și într-o jumate de oră ai ajuns, cu nasul gata anesteziat.

Emanațiile de sulf din peșteră ajung la 1 m înălțime, așa că trebuie să ții cont de regulile afișate la intrare. Lași afară electronicele și bijuteriile, înăuntru te miști încet și nu te apleci.

Pestera Sulfuroasa

Noi am mers la peșteră mai mult din curiozitate, însă locația e căutată pentru efectele terapeutice ale sulfului. Am auzit eu că ar face bine și la circulație, așa că am intrat cu avânt. Drept e că după câteva minute de stat cuminte pe bancă, am simțit cum anumite părți ale corpului s-au încălzit foarte tare, inclusiv picioarele. Deci… a funcționat.

Când am ajuns la hotel am bagat hainele cu care am intrat în peșteră într-o pungă, pe care am legat-o cât am putut de bine. Nu de alta, dar am vrut să ducem și la București puțin gaz natural.

Lacul Sfânta Ana și Tinovul Mohoș – impresii și recomandări

Mi-a plăcut la nebunie ziua petrecută lângă Lacul Sfânta Ana, Tinovul Mohoș și Peștera Sulfuroasă! Asta pentru că iubesc natura și toamna și încerc să nu ratez nici o ocazie de a-i surprinde frumusețea.

Ne-am plimbat prin pădure, ne-am bucurat de galbenul aprins al frunzelor și de cerul albastru, de vremea călduță și de faptul că România are atât de multe locuri uimitoare de descoperit!

Lacul Sfânta Ana și Tinovul Mohoș

Dacă vrei să vizitezi Lacul Sfânta Ana și Tinovul Mohoș, dar nu știi pe unde să rămâi peste noapte, îți propun ca variante de cazare Băile Balvanyos aflate la 13 km de Sfânta Ana, sau Băile Tușnad. Ține cont și de faptul că în zonă nu s-a mai investit de mult, așa că hotelurile, fie ele chiar și cu multe stele, nu-s cele mai grozave.

Noi ne-am cazat în Băile Tușnad, la Hotel O3Zone, însă nu pot spune că a fost neapărat pe placul nostru.

Lacul Sfânta Ana și Tinovul Mohoș

Ce să-ți mai spun, convinge-te singur de frumusețea zonei și vizitează într-un weekend Lacul Sfânta Ana și Tinovul Mohoș. Bucură-te de câteva ore de relaxare în mijlocul naturii și explorează împrejurimile.

Iar dacă vrei să fii la curent și cu alte postări, urmărește blogul meu de călător pe facebook și instagram. Vino să descoperim împreună lumea!

CITEȘTE ȘI:

10 locuri de vizitat în România

Cheile Bicazului-Lacul Roșu-Suhardul Mic

O zi în Turda. Vizită la Salină și plimbare prin Cheile Turzii

No Comments Write a comment